Backup i odzyskiwanie

• 6 Odpowiedzi
  • 1676 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Backup i odzyskiwanie
« dnia: Wrzesień 08, 2008, 19:01:07 »
Witam

W związku z problemem szybkiego rozładowywania w MIO P560 chciałbym skorzystać z wgrania nowego firmware na gwarancji czyli odesłania urządzenia do serwisu.

Urządzenie posiada oprócz wbudowanej pamięci dodatkowa kartę w slocie. Na wbudowanej pamięci oraz dodatkowej oczywiście zainstalowane SA programy.
Oczywiście programy te ładują tez swoje ustawienia i pliki w pamięć główną urządzenia.

Chciałem zrobić tak:

1.Zainstalowałem SPB Backup
2.Zrobiłem pełny backup na wyjmowalna kartę pamięci.
3.Chciałem skopiować dane z pamięci wbudowanej gdzieś na dysk.
4 Wyjąć kartę dodatkową
5 Zrobić HR
6 odesłać do producenta
7 Po powrocie.......................
8.Zainstalować tylko SPB backup
9.Włożyć dodatkowa kartę
10 Wgrać dane na pamięć wewnętrzną.
11. Wciągnać przy pomocy  SPB Backup zrobiomy wcześniej backup systemu, programów i ustawień
12. Użytkować tak jakby nic sie nie stało.

Nie wiem czy to dobra droga ?, Czy SPB backup tak mi przywróci ustawienia itp aby nie było potrzeby wgrywania i konfigurowania masy programów.

Może ktoś to robił i podzieli sie wrażeniami ? , lub poproszę o dyskusję "jak bezstresowo wykonać wgranie nowego firmware w serwisie bez reinstalacji całego oprogramowania" 

*

Offline rakukrak

• 29
Odp: Backup i odzyskiwanie
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 08, 2008, 19:21:51 »

Nie wiem czy to dobra droga ?, Czy SPB backup tak mi przywróci ustawienia itp aby nie było potrzeby wgrywania i konfigurowania masy programów.

Może ktoś to robił i podzieli sie wrażeniami ? , lub poproszę o dyskusję "jak bezstresowo wykonać wgranie nowego firmware w serwisie bez reinstalacji całego oprogramowania" 

No to ci serdecznie odradzam. U mnie SPB backup owszem zrobił kopie, ale poległ zupełnie przy odtwarzaniu (po HR). To znaczy odtworzył wszystko, ale ani wygląd WM nie pasował do tego z czasów kopii, ani więksość programów nie działała tak jak powinna. Nie wiem czy akurat SPB backup miał problemy z Mio 560 czy może z WM 6.x ale nie dałem już mu żadnej szansy.

Sprawdziłem za to i Sprite BAckup dał rade - poprawnie odtworzył system po HRcie.

*

Offline Tharkan

• *
  • 70
  • Sprzęt: MIO P560, Omnia II
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 09, 2008, 14:18:27 »
Hmm :worried:. Używam SPB Backup i ta wiadomość trochę mnie zaniepokoiła. Dotychczas oprogramowanie "ze stajni" SPB nie zawodziło.
Na szczęście jest to na razie tylko jedna negatywna ocena tego programu. Zanim zacznę szukać czegoś innego chętnie poczekam na dalsze opinie.

*

Offline rakukrak

• 29
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 09, 2008, 16:17:21 »
Hmm :worried:. Używam SPB Backup i ta wiadomość trochę mnie zaniepokoiła. Dotychczas oprogramowanie "ze stajni" SPB nie zawodziło.
Na szczęście jest to na razie tylko jedna negatywna ocena tego programu. Zanim zacznę szukać czegoś innego chętnie poczekam na dalsze opinie.

Ja też bylem szczerze zdziwiony tym niedomaganiem prgramu.
Też z chęcią się dowiem czy inni mieli podobne złe doświadczenia.

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 10, 2008, 21:51:56 »
No to ja też czekam.

Ten drugi program do backupu też całkiem sympatyczny. Czy oprócz kolegi polecającego używał go ktoś też do odzyskiwania w praktyce.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2008, 14:32:34 wysłana przez golibroda »

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 13, 2008, 09:40:27 »
witam

ja przywracałem dane i wszystko grało. żadnych problemów. no i SPB Backup robi plik exe, który uruchamiamy chcąc przywrócić kopie (nie trzeba instalować SPB Bacup ponownie).

Pozdrawiam. Seba

sprzęt: MIO A701 na oryginalnym systemie.

*

Offline cichyq

• **
  • 141
  • Sprzęt: HTC HD2; AM EU; HTC Sensation XE
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 15, 2008, 08:38:13 »
mam SPB Backup i wiele razy wciagalem backup po HR i wszystko dzialalo jak powinno.
Nie kłóć się z głupim, bo zniży cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.