uwaliłam bootloadera ???? MIO 168

• 4 Odpowiedzi
  • 2167 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Luty 02, 2006, 23:29:22 »
Witam serdecznie
Mam MIO 168 z windows w wersji francuskiej
Udało mi się zrobić upgrade windowsów do wersji angielskiej poprzez odpowiednio przygotowaną kartę SC.

Wszystko działało OK ( ok 2 tygodni) aż do czasu gdy nie wpadłam na pomysł wykonania tego samego praz kabel USB

Wszystko przebiegało normalnie bootloader otrzymywała dane ( na ekranie PDA leciały cyferki) i w tym momencie coś się wydarzyło
Proces wgrywania nie zakończył się normalnie.

Teraz stan jest taki, że nie mogę uruchomić sprzętu i wejść do bootloadera
Ekran świeci na biało i to by było na tyle.

Czy jest jakaś nadzieja na ożywienie tego sprytnego komputerka.

Oczekuję z niecierpliwością jakichś sugestii

Pozdrawiam BLONDYNKA.

« Odpowiedź #1 dnia: Luty 03, 2006, 08:47:34 »
Jesli zaczelo sie wgrywac jest szansa ze bootloader zostal juz wgrany (chociaz podobno czesc bootloadera znajduje sie na koncu imagea) i jesli byl to odpowiedni boot do twojego ppc to jest szansa ze mozesz sprobowac na slepo go zaprogramowac przez karte. Tzn u kogos przygotowujesz sobie karte z romem tak jak poprzednio i probujesz na czuja sie dostac do menu upgrade'u i zaprogramowac przez karte.

Jesli bootloadera nie ma to trzeba kombinowac z JTAGiem opis skrotowy:
- zrobic sobie programator JTAG'a,
- rozebrac PPC i odpowiednie przewody z programatorka przylutowac do pinow JTAG'a w ppc,
- wyciac z romu (najlepiej tego oryginalnego) czesc odpowiedzialna za bootloader,
- odpowiednimi programami do obslugi JTAG'a wgrac bootloader do pda
wiecej info: http://www.mtekk.com.au/forums/viewtopic.php?t=5090&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=8fe4a4b51e0d4260ce5b606b20c79730 jest opis jtaga (gdzies tak od 3-4 strony zaczyna sie cos dziac) w mio168 i opis czym i jak to wgrac (wszystko IN ENGLISH)

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 03, 2006, 14:01:18 »
Witam
Dzieki za podpowiedzi

Metoda "na ślepo" nie wniosła nic nowego

Mam JTAG i torchę determinacji

2006-02-03 19:00

Po otworzeniu obudowy odnalazłam punkty do których trzeba podlutować JTAGa.
Ogarnęło mnie przerażenie. Punkty widać pod dużym szkłem powiększającym.
Z lutownicą nie ma mowy żeby wejść.
Pomyślałam sobie że można by spróbować użyć kleju przewodzącego do połączenia kabelków z drukiem. Z takim klejem nie miałam jeszcze doświadczeń.

Jak koledzy myślą czy to może się udać?

A może ktoś ma już doświadczenie z lutowaniem JTAGa i podjąłby się reanimacji?

pozdrawiam BLONDYNKA

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 12, 2006, 12:58:38 »
1) Z jakiego miasta jesteś ? Jak z Krakowa to może coś pomoge z tym lutowaniem
2) Jaką wersję romu masz i z kąd ? Masz może wersję 2003SE albo wiesz z kąd wziąść ?

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 17, 2006, 13:07:31 »
Witam mam ten sam problem Mio 168 nie chce się włączyć a jak podepnę  zasilanie jest biały ekran nie znam oprogramowania bo został przywieziony już w takim stanie z zagranicy czy może mi ktoś podpowiedzieć co to za metoda na ślepo i czy mając drugi taki sam palmtop działający jest jakaś szansa na naprawę  z góry dzieki za informację