A czy w podobny sposób możnaby skierować sygnał GPS poprzez BTOOTH żeby laptop mógł go odebrać?
Coś takiego udało mi się zrobic z programem
Franson GpsGate. Są dwie wersje tego programu na Pocket PC i zwykłego Windowsa. W wersji na Pocket PC ustawiasz
Active Output na
ActiveSync. Analogicznie na Windowsie robisz Input na ActiveSync a output na dowolny Virtualny COM port w komputerze.
W programie nawigacyjnym na Windowsie np AutoMapa albo Mapa Polski ustawiasz podany wcześniej wirtualny port i odbierasz na nim dane z GPS'a.
Niestety program GpsGate nie jest darmowy, a ma możliwości całkiem spore. To jak połączenie PortSplittera i GpsProxy plus ciekawe dodatki.
Musisz oczywiście zmusic ActiveSynca aby komunikowal sie miedzy PocketPC i Windowsem przez bluetooth. Czyli pod Windowsem w BlueSolei patrzysz
My Services -> Properties na jakim porcie masz pierwszy Serial Port Service (u mnie COM6) i taki sam ustawiasz w
ActiveSync -> Connection Properties-> Allow Connections to one of the following. Na Pocket PC uruchamiasz
ActiveSync -> Menu -> Connect via BluetoothJest też co prawda taki program GPS2Blue, ale nie udało mi się go zmusi do działania. Może innym się poszczęściło i się pochwalą? A może jest jeszcze coś innego?