Russa i MIO P560

• 4 Odpowiedzi
  • 2594 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Russa i MIO P560
« dnia: Kwiecień 04, 2008, 11:03:32 »
Witam wszystkich!
    Zainstalowałem na swoim PDA program Russa i nie może on dogadać się z wbudowanym GPS. Wygląda tak jakby komunikaty z GPS przychodziły albo zaszyfrowane/skompresowane albo z jakąś dziwną prędkością transmisji (w logu są krzaczki zamiast komunikatów). Taki sam problem występuje z gpsproxy, natomiast Ozi i AutoMapa pracują poprawnie. Ktoś ma jakiś pomysł ?
Pozdrawiam
Tomek

*

Offline szlagoner

• 13
  • Sprzęt: Mio P560 i Nokia E51
Odp: Russa i MIO P560
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 04, 2008, 14:52:39 »
Też walczyłem z Russą i Garminem i oto odpowiedź:

• Instalujesz program Port Splitter http://www.gpsmeter.com/. Program ten kopiuje strumień danych z portu GPS na dowolny inny port w PDA.
  • W Ustawieniach programu Russa wybierasz port na który kopiujesz dane
  • W Ustawieniach programu Russa zaznaczasz protokół HP iPaq HW65xx int. A-GPS (i inne jak chcesz potestować)
  • Odpalasz View -> Satellites i patrzysz co tam jest

Czemu akurat taki protokół obsługuje Russa nie wiem. Taki sam trik można zastosować z Garminem Que i GpsProxy. Najpierw kopiujesz GPS na inny port, a potem przerabiasz to na garminowski sygnał.

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 06, 2008, 14:07:52 »
Dziękuję! Faktycznie działa. :ok:
Pozdrawiam
Tomek

Russa i MIO P560
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 30, 2008, 16:59:46 »
A czy w podobny sposób możnaby skierować sygnał GPS poprzez BTOOTH żeby laptop mógł go odebrać?Ja wole używać w samochodzie nawigacji na dużym ekranie ale po co mi kilka dodatkowych urządzeń do odbioru sygnału GPS jeżeli p560 ma odbiornik wbudowany.Mio używam tylko na szlaku albo trasie rowerowej.

Podrzućcie pomysła jeśli łaska, proszę!!!

To może być ciekawe zagadnienie.

*

Offline szlagoner

• 13
  • Sprzęt: Mio P560 i Nokia E51
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 21, 2008, 23:41:59 »
A czy w podobny sposób możnaby skierować sygnał GPS poprzez BTOOTH żeby laptop mógł go odebrać?
Coś takiego udało mi się zrobic z programem Franson GpsGate. Są dwie wersje tego programu na Pocket PC i zwykłego Windowsa. W wersji na Pocket PC ustawiasz Active Output na ActiveSync. Analogicznie na Windowsie robisz Input na ActiveSync a output na dowolny Virtualny COM port w komputerze.
W programie nawigacyjnym na Windowsie np AutoMapa albo Mapa Polski ustawiasz podany wcześniej wirtualny port i odbierasz na nim dane z GPS'a.

Niestety program GpsGate nie jest darmowy, a ma możliwości całkiem spore. To jak połączenie PortSplittera i GpsProxy plus ciekawe dodatki.

Musisz oczywiście zmusic ActiveSynca aby komunikowal sie miedzy PocketPC i Windowsem przez bluetooth. Czyli pod Windowsem w BlueSolei patrzysz  My Services -> Properties na jakim porcie masz pierwszy Serial Port Service (u mnie COM6) i taki sam ustawiasz w ActiveSync -> Connection Properties-> Allow Connections to one of the following. Na Pocket PC uruchamiasz ActiveSync -> Menu -> Connect via Bluetooth

Jest też co prawda taki program GPS2Blue, ale nie udało mi się go zmusi do działania. Może innym się poszczęściło i się pochwalą? A może jest jeszcze coś innego?