P550, WiFi i problem z kluczem

• 7 Odpowiedzi
  • 3469 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Lipiec 26, 2006, 17:49:00 »
Witam,

Mam problem z ustanowieniem połączenia w P550 poprzez WiFi w przypadku dostępu z użyciem klucza. Sieć jest wykrywana i prosi o podanie klucza, jednak wpisanie prawidłowego (10 znaków) nic nie daje, bo po próbie połączenia otrzymuję komunikat o nieprawidłowym klucz z prośbą o wprowadzenie go jeszcze raz a potem kolejny i tak w nieskończoność (klucz jest na pewno prawidłowy, gdyż połączenie laptopem odbywa się bez żadnych przeszkód). W przypadku HotSpotów bez klucza urządzenie łączy się bez problemów. Miękki i twardy reset a także wyrzucenie polskiej nakładki systemowej nic nie daje. Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem? A może powinienem ustawić jeszcze coś w konfiguracji?

Pozdrawiam,

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 26, 2006, 21:14:34 »
zakladanie dwoch identycznych watkow w roznych dzialach jest niezgodne z regulaminem forum :!: drugi watek usunalem

*

Offline maryś

• **
  • 201
  • Katowice
  • Sprzęt: Loox 420+2GB, E50+1GB, LD-3W
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 26, 2006, 22:03:48 »
Witam.
Właściwości - sieci bezprzewodowe - skojarzenie
Uwierzytelnianie sieciowe : Udostępnione
Szyfrowanie danych : WEP
Klucz sieciowy : **********
Indeks klucza : (1 do 3)
To jeden z przykładów. Zwróć uwagę na zgodność danych.
Szczególnie także na indeks klucza.
Pozdrawiam : Marian

*

Offline maryś

• **
  • 201
  • Katowice
  • Sprzęt: Loox 420+2GB, E50+1GB, LD-3W
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 26, 2006, 22:09:59 »
Powyższe ustawienia dotyczą Windows XP. Powinno być analogicznie w ustawieniach P550.

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 27, 2006, 09:00:30 »
Cytat: "maryś"
Powyższe ustawienia dotyczą Windows XP. Powinno być analogicznie w ustawieniach P550.

Dzięki za informacje, ale podane przez Ciebie parametry miałem ustawione prawidłowo i dokładnie tak jak w laptopie.
Udało mi się jednak zrobić kolejny krok, a mianowicie ustawiłem ręcznie adres IP, maskę, bramkę i DNS na karcie WiFi P550 tak jak w laptopie (dziwne, bo laptop pobiera te dane automatycznie i sam się konfiguruje, natomiast w P550 muszę wpisywać ręcznie). W tej chwili widzi sieć i się z nią łączy, to znaczy mam status połączony, jednak Internet Explorer nie otwiera żadnej strony, a na pasku dolnym przez długi czas jest komunikat „Trwa lokalizowanie”, po czym wyskakuje okienko: Nie można otworzyć strony, sprawdź poprawność nazwy i ponów próbę.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 01, 2006, 18:02:14 »
Witam
O ile dobrze zrozumiałem podczas łączenia z zabezpieczona siecią dostajesz komunikat z prośbą o wpisanie klucza. I możesz sobie go tak wpisywać do śmierci i zawsze będzie mówił ze jest niewłaściwy jeśli w ustawieniach na zakładce "Klucz sieciowy" będzie zaznaczone "Klucz jest dostarczany automatycznie", bo podejrzewam że nie jest w tym wypadku. Odznacz to i wpisz ręcznie klucz. Myślę ze to powinno rozwiązać ten problem.

Co do IE i stron po ręcznym ustawieniu IP i reszty to nie podałeś żadnych danych co do tego jaka to sieć, więc trudno konkretnie powiedzieć dlaczego. Na szybko przychodzą mi do głowy następujące rzeczy:
1. Cos jest nie tak z konfiguracją DNS (np żele wpisane lub wcale)
2. Wpisałeś ręcznie adresy i karta de facto działa ale nie łączy się z AP bo nadal jest problem z kluczem, o czym było wcześniej.
3. Jesteś w jakiejś sieci powiedzmy osiedlowej i nie ma dla MACK-a karty twojego PDA  przypisanego ip i MACK nie ma prawa na wejście do sieci. W tym wypadku telefon do admina i dogadać się.

Pozdrawiam może ci to pomoże.

*

Offline szkari

• *
  • 89
  • Sprzęt: Airis T620 (klon MIO p550)
Odp: P550, WiFi i problem z kluczem
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 31, 2008, 00:20:54 »
Witam,

Mam problem z ustanowieniem połączenia w P550 poprzez WiFi w przypadku dostępu z użyciem klucza. Sieć jest wykrywana i prosi o podanie klucza, jednak wpisanie prawidłowego (10 znaków) nic nie daje, bo po próbie połączenia otrzymuję komunikat o nieprawidłowym klucz z prośbą o wprowadzenie go jeszcze raz a potem kolejny i tak w nieskończoność (klucz jest na pewno prawidłowy, gdyż połączenie laptopem odbywa się bez żadnych przeszkód). W przypadku HotSpotów bez klucza urządzenie łączy się bez problemów. Miękki i twardy reset a także wyrzucenie polskiej nakładki systemowej nic nie daje. Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem? A może powinienem ustawić jeszcze coś w konfiguracji?

Pozdrawiam,

witam, mam identyczny problem, jakieś pomysły ? próbowałem już różne kobinacje z ustawieniami (uwerzytalnianie zakmniete, otwarte, klucz sieciowy odznaczyłem i nic :/ )

Odp: P550, WiFi i problem z kluczem
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 03, 2008, 13:14:48 »
Przeczytaj ten watek:

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=88703.0

To moje wielkie boje z wifi zakończone sukcesem.

P.