MIOMap i MIO P560

• 7 Odpowiedzi
  • 2024 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MIOMap i MIO P560
« dnia: Styczeń 22, 2008, 15:39:56 »
Witam,

Czy w licencjonowanej MioMap wersja 3.2 zainstalowanej w palmtopie MIO 560 należy ustawić gdzieś w opcjach aby aplikacja korzystała z wbudowanego modułu GPS ?.

Niestety nie znalazłem tam zakładki gdzie mozna ustawić port wpółpracy oraz szybkosc transmisji. Być może modul GPS ustawia sie  w mapie automatycznie a tylko w w/w para mapa-palmtop nie nadaje się do współpracy.

Konkludując: czy MioMap v3.2 nadaje się do MIO-P560 ? ma ktoś uruchomioną w tej papierośnicy miomap v3.2 ?

P.

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
  • Sprzęt: ASUS MyPal A696
Odp: MIOMap i MIO P560
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 22, 2008, 16:44:16 »
Oczywiście, że działa.
GPS można ustawić zarówno automatycznie i ręcznie. Klikasz na ikonkę satelity (w trybie mapy lub kokpitu) i pojawia się okno GPS Status, tam można użyć automatycznej konfiguracji i ręcznej. W ręcznej wybierasz Protokół (jeśli nie przełączałeś swojego odbiornika to domyślnie jest ustawiony na NMEA, zatem program musi mieć ustawiony NMEA), Port oraz Transmisja. Nie wiem dokładnie jak jest w P560, ale na P550 powinny być takie ustawienia: NMEA, COM2:, 4800.

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 22, 2008, 21:33:58 »
Oczywiście, że działa.
GPS można ustawić zarówno automatycznie i ręcznie. Klikasz na ikonkę satelity (w trybie mapy lub kokpitu) i pojawia się okno GPS Status, tam można użyć automatycznej konfiguracji i ręcznej. W ręcznej wybierasz Protokół (jeśli nie przełączałeś swojego odbiornika to domyślnie jest ustawiony na NMEA, zatem program musi mieć ustawiony NMEA), Port oraz Transmisja. Nie wiem dokładnie jak jest w P560, ale na P550 powinny być takie ustawienia: NMEA, COM2:, 4800.

Dziękuję serdecznie. Przeszukałem różne okna ale "najciemniej okazało sie pod latarnią. A zaglądałem tutaj.........oj ja gapa :). Działa.

A dlaczego nie protokół SIRF jak P560 ma SIRF III (w 550 nie jest SIRF III ?) , u mnie powinno sie ustawić także com2 ale prędkość większą 57600.

Jeszcze raz dziękuję.

Pozdrawiam
Piotr

P.S.
A tak na marginesie : da sie tutaj zapisać wcześniej ustaloną trasę aby wykorzystać ja później ?
I drugie odbiegające nieco od tematu: jak wyciągnąć jakiś skrót programu na ekran główny (today) WM 6 ?

« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2008, 21:37:25 wysłana przez golibroda »

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 22, 2008, 21:46:37 »
A dlaczego nie protokół SIRF jak P560 ma SIRF III (w 550 nie jest SIRF III ?) , u mnie powinno sie ustawić także com2 ale prędkość większą 57600.

Można i SIRF, ale musisz "przestawić" odbiornik na ten protokół, np. programem APLsirf. Jednak jeśli używasz innych programów GPS to może być uciążliwe przełączanie protokołów. Nie wszystkie programy obsługują SIRF, natomiast NMEA chyba wszystkie. Ale jeśli używasz tylko i wyłącznie MioMap to nawet zalecam przełączenie na stałe :)

A tak na marginesie : da sie tutaj zapisać wcześniej ustaloną trasę aby wykorzystać ja później ?

Niestety nie.

I drugie odbiegające nieco od tematu: jak wyciągnąć jakiś skrót programu na ekran główny (today) WM 6 ?

Użyć tzw. launchera, np. darmowy cLaunch.
Poczytać forum, tu chyba już kilka megabajtów zapisano na temat różnych launcherów ;)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2008, 21:48:36 wysłana przez Tricolore »

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 22, 2008, 22:34:37 »
Dziękuję na razie to wszystko. Choć myślałem, że w WM6 skróty wyciąga się tak prosto jak w windzie pecetowej.

Piotr

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 24, 2008, 23:52:27 »

Użyć tzw. launchera, np. darmowy cLaunch.
[/quote]

Na obrazkach wyglada fajnie ale............... u mnie nie chce działać.
mam komunikat,ze CAB został prawidłowo zainstalowany ale aplikacji nie mozna wyświetlić prawidłowo bo został zaprojektowany do poprzedniej wersji oprogramowania Windows Mobile.

Palmtop MIO P560, WM6.0 cLunch wer. 12.4

Co jest grane ?

*

Offline Tricolore

• 516
    • André
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 25, 2008, 13:13:35 »
Nie wiem czy konkretnie cLaunch działa na WM6, ale taki komunikat przy instalacji, że program został zaprojektowany do poprzedniej wersji systemu wyskakuje u mnie w 9 na 10 przypadków, a mimo to programy działają prawidłowo.
Zobacz czy w ustawieniach Today/Items cLaunch jest zaznaczony, jeśli nie to zaznacz i ewentualnie wykonaj soft-reset, jeśli był zaznaczony i wykonałeś soft-reset i mimo tego program nie uruchamia się to być może faktycznie nie działa z WM6.

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 25, 2008, 17:56:47 »
Nie wiem czy konkretnie cLaunch działa na WM6, ale taki komunikat przy instalacji, że program został zaprojektowany do poprzedniej wersji systemu wyskakuje u mnie w 9 na 10 przypadków, a mimo to programy działają prawidłowo.
Zobacz czy w ustawieniach Today/Items cLaunch jest zaznaczony, jeśli nie to zaznacz i ewentualnie wykonaj soft-reset, jeśli był zaznaczony i wykonałeś soft-reset i mimo tego program nie uruchamia się to być może faktycznie nie działa z WM6.

Dzięki , doszedłem do tego wczoraj w nocy. Trzeba po prostu zrobić soft reset i JEST na" pulpicie" ;) Szkoda tylko,ze producent nie wymusza trybu resetowania windy.

Pozdrawiam
Piotr