Mio P 550m problemy z gps i nie tylko

• 4 Odpowiedzi
  • 738 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mio P 550m problemy z gps i nie tylko
« dnia: Styczeń 24, 2008, 20:21:23 »
Witam!
Rok temu kupiłem Mio p550m. Od początku nie byłem jakoś super zadowolony, ale jakoś działał. Teraz już postanowiłem działać:
1. przy włączeniu programu do gps (różnych - Mio, Automapa) nie chce mi złapać sygnału GPS. Czasem szuka 5 minut, czasem godzinę, czasem mnie szlag trafia i wyłączam go. Pokazuje mi kilka słabych satelit, ale to za słaby sygnał. Jak już złapie sygnał to kilkanaście godzin trzyma. Ale ostatnio w górach na Słowacji zgubił sygnał i przerwa 2 godziny:)
Czy to normalne (chyba nie)? Może padł odbiornik GPS - ale w sumie go znajduje. Programy skonfigurowane są OK, zgodnie z zaleceniami.
2. pytanie dodatkowe - oprócz częstych zwisów, bateria pada szybciutko. Czytałem o tym na kilku forach i wiem, że to znak firmowy Mio. Ale znalazłem gdzieś, że jak się odinstaluje programy Sunny soft służace do spolszczenia systemu, to wtedy jest OK i bateria trzyma i nie ma zwisów. Wierzyć temu?
Pozdrawiam! Pomocy!

Odp: Mio P 550m problemy z gps i nie tylko
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 24, 2008, 22:07:05 »
ja wywaliłem ten interwrite i powiem Ci że sprzęt działa szybciej...
co prawda zawieszki są na porządku dziennym ale nie tak częste...

*

Offline Pułkownik

• *
  • 61
  • Sprzęt: AsusP750 AM3,4,5, iGo
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 24, 2008, 22:34:22 »
Witaj! Ostatnio miałem problemy z instalacją AM, dzwoniłem do sapportu i polecili najpierw SR a jak nie pomoże to HR... Zrobiłem i jeden i drugi. Wiadomo jak po HR wszystko poszło! Myślałem że zaczną się cuda i że będę miał same problemy. Nie instalowałem spolszczenia! W końcu bateria mi trzyma, nie zawiesił mi sie od miesiąca, łapie fixa w mig! Tyle zaobserwowałem i stwierdziłem że nie będę instalowałtego softu. Pozdrawiam

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 25, 2008, 13:39:43 »
Dzięki, będę odinstalowywał, raz kozie śmierć!

Ale najważniejsze, co z tym modułem gps???
Czy reklamować to?
Czy Wam też tak długo łapie - wczoraj po 2 godzinach łaskawie automapa się zgłosiła.

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 25, 2008, 13:45:12 »
Zanim cokolwiek usuniesz, proponuję zrobić pełny backup, np. SPB Backup'em

A co do szybkości łapania fixa przez GPS, to zależ on bardzo wielu czynników: gęstość budynków, chmury, itp. itd. Poczytaj wątki w działach poświęconych GPS. Czasami wystarczy także soft reset samego urządzenia i pomaga.
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine