MIO P560 i ActiveSync

• 10 Odpowiedzi
  • 4249 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MIO P560 i ActiveSync
« dnia: Styczeń 28, 2008, 20:13:44 »
Witam

Mam w pracy taki starszy komputer, który ma na pokładzie Windows ME. Przeszukałem net pod kątem ActiveSync zdolnym pracować właśnie pod WinME. Wiele linków prowadzi do Microsoftu ale tam znalazłem tylko najnowszą wersję 4.5

Z tego co się zorientowałem potrzebuje wersję 3.8 bo ona obsługuje starsze systemu. Nie mogę namierzyć. Pomoże ktoś, może macie w archiwum ?

Oczywiście WinME wykrywa mi PDA identyfikując jako MIO Digowalker (skąd wie ?) ale bez sterowników, programu -  z transmisji nici.

Podrawiam
Piotr

*

Offline Kanciaty

• 44
  • Sprzęt: MIO P560
Odp: MIO P560 i ActiveSync
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 28, 2008, 20:33:15 »
Wedle życzenia ActiveSync v.3.8
http://uploaded.to/?id=1cky0l

*

Offline mio560

• *
  • 70
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 29, 2008, 11:24:13 »
Witam, z gory uprzedzam wszystkie ataki typu, skorzystaj z wyszukiwarki - korzystalam i nie znalazlam odpowiedzi, lub takie rozwiazania ktore nie pasuja do mojego problemu, wiem, ze ten problem dotyka wiele osob, ale nie udalo mi sie znalezc takiego rozwiazania ktore by mi pomoglo.

Otoz chodzi o to, w skrocie:
W listopadzie kupilam MioP560, zainstalowalam wszystko lacznie z Active Sync, wszystko bylo bez problemu. W tym tygodniu kupilam nowy twardy dysk no i tu sie zrobil problem. W zaden sposob nie udaje mi sie zainstalowac na twardym dysku Active Synca 4.5. Skad bym nie sciagala plik z programem, czy tez usiluje go zainstalowac z plyty, za kazdym razem instalacja sie przerywa w polowie i otrzymuje informacje, ze nie mozna dokonczyc instalacji bo nie ma jakichs bibliotek dll. Dodam, ze windows na nowym dysku jest zainstalowany z tej samej plyty co na starym (XP). Co robic?

Napisalam do MIO, ale mi odpowiedzieli zeby sie zwrocic do Microsoftu. Na stronie Microsoftu nie znalazlam mozliwosci kontaktu, jedyne co znalazlam jest zgloszenie platne... Przejrzalam rozne helpy, rozne fora, rozne odpowiedzi, oczywiscie, musze dodac, ze za bardzo sie na tym wszystkim nie znam i nie wszystko rozumiem. Odpowiedzi po angielsku tez mi nie pomagaja, bo co prawda w tym jezyku sie dogadam bez problemu, ale skoro na sprawach technicznych sie nie rozumiem po polsku to co dopiero po angielsku. No i nie znalazlam konkretnej odpowiedzi.

Na dysku udalo mi sie zainstalowac starsza wersje active synca, ale, co mozna bylo przewidziec, pda z nim nie wspolpracuje. Wiem, ze w ostatecznosci bede musiala odinstalowac wersje 4.5 z pda i zainstalowac te nizsza, ale czy to jest rozwiazanie? W koncu, kupilam urzadzenie z tym programem, to dlaczego nie moge go zainstalowac, dlaczego dwa miesiace temu sie zainstalowal na identycznym windowsie bez problemu a teraz robi takie sztuki na swiezutkim dysku?

Bede wdzieczna za pomoc, pozdrawiam

*

Offline pasza_sadyka

• 366
  • Sprzęt: Xperia Neo
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 29, 2008, 13:58:00 »
a winXP jest z zainstalowanymi wszelkim i aktualizacjami? na jakim systemie plików jest zainstalowany - ntfs czy fat32? rozumiem że w komunikacie masz podane konkretne biblioteki jakich brakuje? większość możesz znaleźć tu http://www.dll-files.com/ ale problem dość niecodzienny

*

Offline mio560

• *
  • 70
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 29, 2008, 14:10:08 »
a winXP jest z zainstalowanymi wszelkim i aktualizacjami? na jakim systemie plików jest zainstalowany - ntfs czy fat32?

Jak napisalam, za bardzo sie na tym nie znam, moge sie dowiedziec, ale jesli sie nie myle to jest to ntfs, bo taki byl poprzedni system i chyba tak samo zostalo to zrobione teraz. Win jest zainstalowany z plyty, a aktualizacje chyba sie sciagaja automatycznie, ja nic do wina nie sciagalam, a moze o to chodzi, ze cos sie nie zdazylo jeszcze sciagnac, jakis serwis pack albo cos takiego?

rozumiem że w komunikacie masz podane konkretne biblioteki jakich brakuje?
Ech, gdyby byly podane, to bym ich szukala gdzies, a niestety, nie. Napisane jest dokladnie tak (mam print screen tego komunikatu) - nie mozna uruchomic biblioteki dll potrzebnej do dokonczenia tej instalacji. To wszystko. I skontaktuj sie z serwisem:(

[/quote]problem dość niecodzienny [/quote]

No, tu bym sie nie zgodzila, bo dokladnie ten sam problem byl opisywany na tym forum wiele razy tylko ze nie znalazlam tam zadnej podpowiedzi co robic. Byly ze trzy sugestie, ze cos tam moze pomoc, ale sprawdzilam, i w moim przypadku nie dziala lub nie da sie.

*

Offline pasza_sadyka

• 366
  • Sprzęt: Xperia Neo
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 29, 2008, 14:26:04 »
może faktycznie problem leży w aktualizacjach systemowych - najpierw upewnij się że masz ServcePack'a 2 /prawoklik na Mój Komputer/Właściwości w zakładce Ogólne w pozycji System masz informację o kompilacji WinXP i czy ma SP2 jeśłi ma to może spróbuj przez microsoft update zassać wszelkie dostępne aktualizacje i łaty - może to pomoże

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 30, 2008, 05:10:50 »
Moze wrocimy do pytania skad zdobyc starsza wersje  active sync pod windows me !

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 30, 2008, 06:54:17 »
Moze wrocimy do pytania skad zdobyc starsza wersje  active sync pod windows me !

Golibroda popatrz na post (na tej stronie) nr 2 od góry i wszystko jasne. Lepiej przeczytaj a potem używaj "!"
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline mio560

• *
  • 70
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 30, 2008, 09:30:31 »
może faktycznie problem leży w aktualizacjach systemowych - najpierw upewnij się że masz ServcePack'a 2  i czy ma SP2 jeśłi ma to może spróbuj przez microsoft update zassać wszelkie dostępne aktualizacje i łaty - może to pomoże

To byl strzal w dziesiatke i doskonala rada! Oczywiscie, o to chodzilo! Sciagnelam wszystkie aktualizacje, zainstalowalam ServicePacka i wszystko dziala jak trzeba! Serdecznie dziekuje!
A ze na forum widzialam pytania innych osob na ten temat i przerozne skomplikowane rozwiazania, radze jak powyzej! No bo po instalacji windowsa na nowo on jest przez pewien czas nieco archiwalny:)
Dziekuje i pozdrawiam!

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 30, 2008, 13:02:37 »
golibroda - masz zdaje się Mio P560, a tego pocketa nie jesteś w stanie podłączyć do komputera ze starszym systemem operacyjnym jak Win 98 lub ME. A to dlatego że WM6 wymaga AS w wersji 4.5, a z kolei AS 4.5 wymaga przynajmniej Windows 2000 i kółko się zamyka. Krótko mówiąc AS 3.8 na nic ci się nie przyda, no chyba że chodzi o podłączenie jakiegoś innego Mio z systemem Windows Mobile poniżej wersji 5 (bo WM5 wymaga AS 4.0)

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 30, 2008, 17:32:59 »
Dziękuję.

Ta odpowiedź mi wystarcza. Przynajmniej wiem na czym stoję.

Pozdrawiam
Piotr

P.S.
Więcej takich porad konkretnych i klarownych.
Napisane: Styczeń 30, 2008, 17:30:14

Golibroda popatrz na post (na tej stronie) nr 2 od góry i wszystko jasne. Lepiej przeczytaj a potem używaj "!"

O kurcze, przepraszam pisałem z PDA i nie zauważyłem, że pojawiła sie odpowiedź. Biję się w pierś.

P.
Napisane: Styczeń 30, 2008, 17:32:13
Wedle życzenia ActiveSync v.3.8
http://uploaded.to/?id=1cky0l

Dziekuje bardzo.

Pozdrawiam
Piotr