MIO P560 vs ASUS A696

• 9 Odpowiedzi
  • 1499 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline l-001

• 10
MIO P560 vs ASUS A696
« dnia: Styczeń 31, 2008, 12:15:22 »
Witam.

Przymierzam sie do kupna...ale im więcej czytam postów na forum tym coraz trudniej mi zdecydować, który wybrać.
Byłem skłony kupić Mio, ale problem z samoczynnym wzbudzaniem (o którym czytałem na tym forum) troszkę mnie odstrasza. Z drugiej strony słyszałem, że GPS w MIO jest bardziej czuły i precyzyjny. Czy to prawda? Dodam, że kupuje głównie PDA dla GPSu i nie interesują mnie urządzenia dedykowane.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Odp: MIO P560 vs ASUS A696
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 31, 2008, 13:27:25 »
Jeśli chodzi o jakość wykonania i bezawaryjność to A696 jest lepszy i to zdecydowanie. Ja używam Asuska od maja zeszłego roku również do nawigacji i jakość GPS jest bardzo dobra czy to w pionie czy w poziomie. Polecam zdecydowanie Asusa!!
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 31, 2008, 17:23:22 »
jeżeli dobrze skonfigurujesz MIO to nie bedzie żadnych problemów...
ale pomimo że sam mam P550 to moim zdaniem ASUS wzbudza większe zaufanie niż Mitac...

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 31, 2008, 20:13:56 »
Jak kupowałem 2 m-ce temu palma też stałem przed wyborem MIO czy ASUS.
Na pewno Asus jest lepiej wykonany i ma szybszy procesor. Trochę ludzi ma problemy z WM6 na asusie po aktualizacji. Na mio nie widzę żadnych problemów w funkcjowowaniu. Byłem naprawde nastawiony na asusa, ale sprzedawca w sklepie powiedział mi, że bardzo dużo asusów A696 ma problmy z automapą 4.1.2 (niestabilne działanie, wychodzenie z programu itp. ) Miał tak duzo reklamacji, że przestał nimi handlować.
Wybrałem mio i nie żałuję.
Pozdrawiam.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 31, 2008, 20:35:46 »
Ja nie miałem żadnych problemów z AM 4.1.2 a to z prostej przyczyny bo była bardzo krótko. teraz jest już wersja 4.5.3. Czemu nie zmienisz??
Bo może masz pirata?? Z takimi wersjami to każdy PDA ma kłopoty  :mad:
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline marbed

• *
  • 51
    • http://marbed.pl
  • Sprzęt: MIO P560
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 31, 2008, 20:41:14 »
Witam.
Byłem skłony kupić Mio, ale problem z samoczynnym wzbudzaniem (o którym czytałem na tym forum) troszkę mnie odstrasza.

Trochę rozdmuchaliśmy ten wątek z wybudzaniem  :P Ale przynajmniej doszliśmy do przyczyn "problemów", które nie leżą po stronie MIO P560. Po prostu M$ zaprojektował system tak, że to wybudzanie się urządzeń jest wywoływane okresowo poprzez usługi systemu Windows Mobile. Dotyczy to wielu modeli i jest czymś "normalnym", że PDA potrzebuje się wybudzić wykonać kilka zadań systemowych i z powrotem powrócić do stanu uśpienia.

Co do GPS to potwierdzam - rewelacja.

*

Offline veiovis

• 30
  • Sprzęt: Mio p560
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 01, 2008, 00:54:54 »
Witam,

zgadzam się z powyższym - tak samo jak Ty zastanawiałem się, którego pocketa wybrać - zdecydowałem się na Mio, bo bardziej mi się podoba jego design, bo nie trzeba było migrować na WM6 i ma wbudowanego flasha 1GB. Co z tego, że procek 400Hz; co z tego, że Samsunga jak wg. mnie i do moich potrzeb jest zupełnie wystarczający. Czas dostępu do Flasha zawsze będzie krótszy niż do karty umieszczonej w gnieździe. Potwierdzam też opinię, że ma rewelacyjnego GPS'a  - u mnie nie traci fixa nawet zamknięty w schowku między siedzeniami (np. jak wysiadam na chwilęz samochodu to  wrzucam go tam, żeby nie kusił amatorów cudzej własności). Bateria też całkiem dobra - z włączoną nawigacją chodzi ok. 6 godzin.

Reasumując - nie twierdzę, że jest lepszy od Asusa - te dwa modele są na pewno równorzędne. Jeśli czytasz posty, porównujesz i nadal się nie możesz zdecydować tzn. że obydwa Ci podejdą.......rzuć monetą albo spytaj żony.

Pozdrawiam, veiovis

*

Offline l-001

• 10
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 01, 2008, 10:52:14 »
Dzięki za pomoc :)
Chyba jednak zdecyduję się na MIO.
Wydaje mi się, ze wbudowany flash (2GB) działa szybciej niż zewnętrzny. Zapewne korzystnie wpływa to na szybkość działania mapy (przeliczanie tras).
Wstrzymam sie jeszcze na czas wyjaśnienia sprawy z nowym  ROMem do MIO, który jest podobno właśnie testowany http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=86166.msg593188#msg593188.

*

Offline marbed

• *
  • 51
    • http://marbed.pl
  • Sprzęt: MIO P560
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 01, 2008, 11:52:42 »
Wydaje mi się, ze wbudowany flash (2GB) działa szybciej niż zewnętrzny. Zapewne korzystnie wpływa to na szybkość działania mapy (przeliczanie tras).

2 GB wbudowanej pamięci to był jeden z czynników dla których wybrałem właśnie MIO. Bardzo szybko doceniłem tą przestrzeń do wykorzystania. Z pewnością zainstalowanie jakiegokolwiek oprogramowania na wbudowanej pamięci wiąże się z szybszym jego działaniem. Dodatkowo przy zewnętrznych kartach pamięci trzeba liczyć się z większym poborem mocy.

*

Offline Adim

• *
  • 83
  • Sprzęt: Asus A696 & hx4700
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 01, 2008, 12:12:37 »
Też miałem podobny problem. Priorytetem była nawigacja. Asus czy Mio. Wybór padł jednak na Asusa. Widziałem oba urządzenia i Asus przemówił do mnie bardziej jeśli chodzi o jakość. Urządzenie kupiłem z fabrycznie wgranym WM 6.0.
Co do GPS-a, po dograniu programu SeaSGEE łapie fixa w max 15-20 sekund, więc nie ma mowy o żadnym czekaniu. Po prostu wsiadam do auta, wkładam palmtopa do uchwytu, odpalam program nawigacyjny i jadę. Do tego się przyzwyczaiłem używając Kaisera i Asus mnie tutaj również nie zawiódł.
Co do problemów z Automapą - ja niczego nie zauważyłem ani na wersji 4.1.2, ani 4.5.3. Nawigacja sprawdza się wyśmienicie.
Pozdrawiam i życzę z zadowolenia z wyboru jakikolwiek by on nie był  :ok:
HP 4150 => FS Pocket Loox420 => HP hx2410 => HP hx4700 => HTC Kaiser => Asus A696 & hx4700