MIO P550 - pierwsze wrażenia z użytkowania...

• 157 Odpowiedzi
  • 33734 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #90 dnia: Czerwiec 24, 2006, 01:01:53 »
już udostępniłem

*

Offline m200a

• 15
« Odpowiedź #91 dnia: Czerwiec 24, 2006, 01:12:42 »
Hejka!

Mam pytanie na stronie " komputery-gps.com " pisze :  "wydajność zbliżona do Intel PXA270 520Mhz"
zna ktos  jakies testy etc? (linki to takowych?)

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #92 dnia: Czerwiec 24, 2006, 01:15:13 »
Cytat: "m200a"
Hejka!

Mam pytanie na stronie " komputery-gps.com " pisze :  "wydajność zbliżona do Intel PXA270 520Mhz"
zna ktos  jakies testy etc? (linki to takowych?)

są to odczucia subiektywne porównywalne z Mio A701. w testach syntetycznych PXA270 520Mhz są szybsze. Jednak podczas nawigacji w programach typu AutoMapa / TomTom róznice są moim zdaniem znikome...

pocket - satelity i baTERIA
« Odpowiedź #93 dnia: Czerwiec 25, 2006, 10:55:41 »
Uzuwam p550 od jakis 2 tygodni i przejechalam na nim z AM ponad 1000km. Wczesniej nie mialam problemu z wyszukiwaniem lokalizacji i satelit, ale teraz po kilku dniach przerwy - pojawily sie. W domu nie lapie mi zadnej satelity (wczesniej nie sprawdzalam czy lapal) - czy to oznacza ze prawdopodobnie towar jest wadliwy i lepiej go wymienic, czy moze jest to bardziej skomplikowany temat. W samochodzie wczoraj musialam dlugo czekac az zalapal satelity ale pozniej juz dzialal bez zarzutow.

Mam jeszcze jedno pytanie - mianowicie bateria w tych pocketach. Mi ostatnio przy wlaczonym GPSie (BT, wifi wylaczone) krzyczy po moze godzinie "low battery". Jak sprawdzam ile jej zostalo - wskazuje na jakas 1/3 ale to i tak wydaje mi sie strasznie malo. Czy tak dzialaja pockety? tak szybko traca pojemnosc baterii, czy to moze tylko u mnie tak ejst. Za pierwszym razem ladowalam pocketa zgodnia z instrukcja (ponad  8godzin).

*

Offline radoskur

• 1921
Re: pocket - satelity i baTERIA
« Odpowiedź #94 dnia: Czerwiec 25, 2006, 23:19:07 »
Cytat: "Hobbes"
Uzuwam p550 od jakis 2 tygodni i przejechalam na nim z AM ponad 1000km. Wczesniej nie mialam problemu z wyszukiwaniem lokalizacji i satelit, ale teraz po kilku dniach przerwy - pojawily sie. W domu nie lapie mi zadnej satelity (wczesniej nie sprawdzalam czy lapal) - czy to oznacza ze prawdopodobnie towar jest wadliwy i lepiej go wymienic, czy moze jest to bardziej skomplikowany temat. W samochodzie wczoraj musialam dlugo czekac az zalapal satelity ale pozniej juz dzialal bez zarzutow.

Mam jeszcze jedno pytanie - mianowicie bateria w tych pocketach. Mi ostatnio przy wlaczonym GPSie (BT, wifi wylaczone) krzyczy po moze godzinie "low battery". Jak sprawdzam ile jej zostalo - wskazuje na jakas 1/3 ale to i tak wydaje mi sie strasznie malo. Czy tak dzialaja pockety? tak szybko traca pojemnosc baterii, czy to moze tylko u mnie tak ejst. Za pierwszym razem ladowalam pocketa zgodnia z instrukcja (ponad  8godzin).

Po kilku dniach przerwy urzadzenie musi "odnaleźć" satelity od nowa, może to potrwać do kilku minun a potem wszystko wróci do normy. Gdy będziesz używał codziennie GPS-u taka sytuacja się nie powtórzy.

Co do baterii to po 3-4 ładowaniach uzyska ona swoję pełną pojemność. Trudno powiedzieć czy masz baterię uszkodzoną czy dobrą lub też źle sformatowaną...

« Odpowiedź #95 dnia: Czerwiec 26, 2006, 00:00:23 »
a jak prawidłowo powinno sie je formatowac??

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #96 dnia: Czerwiec 26, 2006, 09:07:31 »
mnej więcej jak komórkę, ładujemy do pełna przez powiedzmy 6-8 godzin a potem rozładowuujemy ale nie do zera. Patrzymy na Palmtopie stan baterii, jak będzie poniżej 10% to podłączamy pod ładowarkę i tak ze 3 razy powtórzyć.

« Odpowiedź #97 dnia: Czerwiec 26, 2006, 10:33:27 »
Dobrych baterii litowo-jonowych nie trzeba formatować ! tak robiło się z niklowo-kadmowymi których juz nikt nie stosuje. Miałem w zeszłym roku mio168 i nigdy nie formatowałem baterii pda trzymał ok 3 tygodni w uśpieniu.Mam teraz a201 nieformatowane i trzyma mniej.Moin zdaniem to wina bateri tych obu modeli a201 i p550 maja dużo gorsze baterie jak mio168.

« Odpowiedź #98 dnia: Czerwiec 29, 2006, 01:11:34 »
Dokładnie, formatowanie akku lit-jon to mit.

Słuchajcie, kupiłem wczoraj 550 i wszystko było ok. Zainstalowałem na Nim AutoMapę na której przejechałem dziś ok. 500 km. Sprzęcik łapie wszystko szybko, faktycznie nie ma problemów. No, może poza samą Automapą, która koło Rawicza wyprowadziła mnie na polną drogę... (najkrótsza trasa) i pominięciem nazwy ul. Milenijnej we Wrocławiu.

Po powrocie moje zabawy z AM trwały dalej i... w pewnym momencie ekran zgasł, pod światło dało się jednak dostrzec że cos wyświetla... Poza tym Palmtop nie reagował na nic.
No nic, myslę, trzeba poczytać forum... I zrobiłem resecik. Miękki. Po nim wszystko niby wróciło do normy, ale... sprzęcik przestał widzieć WiFi no i wyłączył się dźwięk...
Tym razem zrobiłem reset z poziomu menu. Szkoda tylko danych...

« Odpowiedź #99 dnia: Czerwiec 29, 2006, 11:21:58 »
Witam serdecznie!

Jestem nowym userem, bez doswiadczenia w zabawach z PDA, GPS itd.
Jako ze stoje przed wyborem odpowiedniego sprzetu, jak narazie moje opcje ograniczaja sie do w zasadzie dwoch modeli:

Mio P550
I-mate PDA

Z tego co czytałem wczesniejsze opinie na forum n/t i-mate'a, to sa zdecydowanie bardziej pochlebne niz o P550...
Co byście doradzili?

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #100 dnia: Czerwiec 29, 2006, 11:41:22 »
Na korzyść I-Mate:

dodatkowy rysik
etui

Na korzyść Mio

Szybszy Procesor
Większa ilość dostępnej pamięci
Wi-Fi w wersji "g" (w i-mate "b")
Bluetooth 2.0 (nie przenosi dzwięku na słuchawkę BT) (w i-mate 1.2 - nie wiem czy przenosi dzwięk)

I tak wybierzesz to co Ci bardziej przypasi :)

« Odpowiedź #101 dnia: Czerwiec 29, 2006, 11:58:57 »
Cytat: "radoskur"
Na korzyść I-Mate:

dodatkowy rysik
etui

Na korzyść Mio

Szybszy Procesor
Większa ilość dostępnej pamięci
Wi-Fi w wersji "g" (w i-mate "b")
Bluetooth 2.0 (nie przenosi dzwięku na słuchawkę BT) (w i-mate 1.2 - nie wiem czy przenosi dzwięk)

I tak wybierzesz to co Ci bardziej przypasi :)

Dzieki wielkie za szybką odpowiedz ;)

Sprzet ma słuzyc w zasadzie do:

- nawigacji ( bardzo duzo jezdze po terenach PL/SK/CZ)
- internetu ( hot spoty w hotelach, lotniskach)

W zasadzie wiecej wymagan nie mam. Jesli chodzi o predkosc, to jezeli sie nie bedzie zacinac i wszystko chodzic plynnie to mnie to wystarczy.
Rowniez stad tez moje inne pytanie, moze nie bezposrednio co do modelu, ale moze jednak ma jakis zwiazek- jaka mape wybrac dla tej czesci Europy? Czy rowniez to jest jakis czynnik wplywajacy na wobor konktretnego urzadzenia?

Z gory dziekuje za info :)

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #102 dnia: Czerwiec 29, 2006, 18:33:32 »
Na obydwóch urządzeniach Programy będą chodziły podobnie... dla osoby nie wtajemniczonej w zasadzie nie będzie różnicy tych 100Mhz więcej, które ma Mio.

Co do samego programu to na Polskę bezkonkurencyjna jak narazie jest Automapa. Co do Słowacji i Czech... hmmm nie wiem czy sens jest cokolwiek polecac, może Automapa 4 będzie je miała na pokładzie wtedy tylko jeden program kup. Jeśli przykładowo nie potrzebujesz aż tak pilnie szczegółowych map polski na teraz to Kup np. Destinatora 6, który po wakacjach będzie miał 100% pokrycie dla polski a na dzień dzisiejszy ma 100% dla czech a co do słowacji to nie mam pojęcia.

« Odpowiedź #103 dnia: Czerwiec 30, 2006, 13:24:05 »
Kupiłem sobie tego całego Mio 550. Poczatek to horror nie mogłem ustawić dzwieku gdzies zreszta jest taki watek....Dwukrotny twardy reset i ładnowanie bateri której było pół zdecydowanie pomogło.Blootooth nie wykrywał mi mojej nokii 6230i. Natomiast Nokia doskonale widziała Mio. Kolejne resety nerwowe stukanie patyczkiem i znowu jakimś cudem wszystko sie komunikuje. Słuchawke BT znajdywał od razu ale oczywiście dzwieku w niej nie uswiadczysz czyli totalna klapa....Irda w instrukcji angielskiej piszą że jest natomiast w polskiej juz nie ma o niej słowa ale co ciekawe przy konfigurowaniu połączenia w zakładce jak najbardziej mozna wybrać Irde. Troche niekompetencji. Po za tym reszta fajnie wyglada i działa. Bateria znika jak jest odpalona karta WiFi no ale to akurat jest zrozumiałe. W poniedziałek zainstaluje mapy to powiem cos więcej o nawigacji. Za chwile weekend więc nie bede sie denerwował...ide do lodówki tam na pewno są jakieś lekarstwa...  :))  :))  :))  :))  :))  :))

« Odpowiedź #104 dnia: Lipiec 03, 2006, 22:28:04 »
Chłopaki, w obliczu tych wszystkich postów i pozytywnych i negartywnych, chiałbym postawić pytanie, zapewne nie raz już postawione na innych forach a mianowicie jakie są odpowiedniki MIO p550. Chcę po prostu kupić pda z tymi funkcjami co MIO p550, ale nie musi to być konkretnie ta firma, interesuje mnie tylko żeby nie mieć tych problemów o których wspominacie. Mogę dać w granicy 200-300 zł więcej niż za mio p550. Będę wdzięczny za odpowiedzi i jeszce raz sorki za poruszenie kolejny raz tego tematu tym razem w tym forum.

Najlepszego wszystkim.

« Odpowiedź #105 dnia: Lipiec 04, 2006, 01:42:40 »
Ja od dziś jestem posiadaczem p550, problemy jakie mnie nurtują to np to że po resecie rysikiem z przodu obudowy nie zawsze widzi automapę.... musze zresetować kolejny raz i już jest OK
przy wjeździe pod most traci sygnał GPS, tak samo jak jadę przez las....

dodam że mam wersje z polskim Windowsem

WiFi działa bez problemu, kominikacja przez BT z SE K750 również spoko

na razie tyle refleksji... jak stwierdze cos nowego to napisze

pozdro

« Odpowiedź #106 dnia: Lipiec 04, 2006, 17:38:41 »
ja bym zmienil nazw watku na pierwsze i ostatnie wrazenia z niedopracowanego mio p550.
TT laczy sie i laczy i polaczyc nie moze a po podlaczeniu anteny zew wskauje od razy. AM jakso sobie radzi. Sumujac Mio P550 jezlei do GPS to nie polecam, jezeli tylko net i takie tam zabawy z wifi to owszem moze byc, do GPS polecam Mio A201 albo cekanie az firma wypusci na nasz rynek bardziej udany produkt.

« Odpowiedź #107 dnia: Lipiec 04, 2006, 22:04:18 »
To co piszecie nie napawa optymizmem co do zakupu Mio p550...
Wstępnie zamówiłem go, ale po Waszych opiniach zastanawiam się czy nie odmówić, dołożyć 300zł i wziąć Asusa A636N.
Niby więcej, ale...
Co myślicie(tylko kierujcie się rozsądkiem, nie emocjami ;) )
Dodam, że będę wykorzystywał go głównie do navi. Zestaw głośnomówiący w samochodzie mam, ze słuchawki BT korzystał nie będę(tym bardziej do muzyki). Największa różnica, którą widzę to fakt, że Asus przy całkowitym rozładowaniu nie straci pamięci, a 550 to zrobi i trzeba wszystko wprowadzać od nowa(jeżeli się mylę to proszę o korektę)
No i ten poziom GPS... Czy naprawdę jest tak źle?

« Odpowiedź #108 dnia: Lipiec 04, 2006, 22:37:27 »
Kinzi
  Mio nie traci pamięci po rozładowaniu tak samo jak inne PDA na WM5
Ja przez jakiś czas bawiłem sie p350 kumpla (brak wifi i bt reszta taka sama jak w P550)
I twierdze ze GPS działa dobrze.Na AA widział średnio około 6-8 satelit ogólnie chodził bez zarzutu.

« Odpowiedź #109 dnia: Lipiec 04, 2006, 22:48:30 »
Czyli, że jak zostawię go do całkowitego rozładowania i włączę np. po miesiącu to wszystko będzie działać jakby nigdy nic?

« Odpowiedź #110 dnia: Lipiec 05, 2006, 00:26:03 »
wczoraj rozładowałem p550 do zera... włączyłem po ok 15 min. i nic nie stracił... prócz automapy .....

po resecie wszystko wróciło do normy.....

myślę że problem znikającej AM sie rozwiaze jak ja zainstaluje na karcie SD.....

w pt jade w 3-dniową trasę z tym palmem... dam znać co i jak......

jak na razie nie mam większych zastrzeżeń...

« Odpowiedź #111 dnia: Lipiec 06, 2006, 12:00:16 »
Ja jestem posiadaczem mio 550 od jakiegoś tygodnia.
Jest to mój pierwszy palm.
Cóż mogę powiedzieć jestem zadowolony. Wszystko chodzi mi jak na razie dobrze. Sygnał gps jest stabilny, obecnie jestem we Francji i na destinatorze 6 wszystko wygląda w porządku. Fixsuje dość szybko, zanim zdążę ustawić trasę już mam sygnał. Wi-fi połączyło sie bezproblemowo, mam swoją sieć bezprzewodową i łączy sie z nią ok. Może troche wolno chodzi ale jednak wszystko działa.
Pare razy musiałem zrobic resecik, ale po nim zawsze wszystko wróciło do normy. Ogólnie rzecz biorąc sądze że może wina niektórych błędów nie leży w samym urządzeniu a w oprogramowaniu. Cóz chcieć przecież to microsoft, jeszcze daleka droga czeka pockety zanim dostaną stabilny system, podobny do XP.
Po zainstalowaniu wybranych programów, i nie grzebaniu, wszystko chodzi bardzo stabilnie, nic sie nie wiesza, nie robi dziwnych rzeczy.
Ale jak sobie raz próbowałem różnych programów co jest co, to skończyło sie to przywracaniem systemu.
Co do BT to nie mogłem do końca przetestować bo gdzieś mi zginął konektorek do PC. Ale z telefonem (samsung d600) śmigał bezproblemowo. Z usłóg miałem przesyłanie plików, nie było nic o głosie. Ale to chyba tylko kwestia czasu jak wypuszczą jakąś łatke i bedzie można zrobic z mio p550 zestaw głośnomówiący.
W każdym razie polecam tego palma, w tej cenie jest chyba jedyny na rynku tak bogato wyposażony.

« Odpowiedź #112 dnia: Lipiec 06, 2006, 16:41:16 »
moze ktos z was zna rozwiazanie tej zagadki

uruchamiam TT  czasmi pokazuje satelity a czasmi, ale sie nie laczy, podlaczam antene zew. i polaczenie nastepuje w 5 sek. serwis wymienial antene GPS, ale nadal w TT jest bez zmian. Dodam ze AM laczy sie bez problemu bez anteny zew. .

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #113 dnia: Lipiec 06, 2006, 18:25:52 »
Cytat: "adamcccp"
moze ktos z was zna rozwiazanie tej zagadki

uruchamiam TT  czasmi pokazuje satelity a czasmi, ale sie nie laczy, podlaczam antene zew. i polaczenie nastepuje w 5 sek. serwis wymienial antene GPS, ale nadal w TT jest bez zmian. Dodam ze AM laczy sie bez problemu bez anteny zew. .

Masz wersje 5.21?

W ustawieniach ja mam Inne NMEA GPS, predkosc 4800bps, port GPS_COM

« Odpowiedź #114 dnia: Lipiec 06, 2006, 21:29:15 »
No i odebrałem dzisiaj 550. I... jak na razie ok. Sygnał trzyma dobrze i szybko go wyłapuje.
Zobaczymy co będzie dalej.

P.S.
Jaka jest najnowsza wersja Auto Mapy?

« Odpowiedź #115 dnia: Lipiec 07, 2006, 00:37:08 »
tak wersja 5.21  i dodam ze mam jeszcze mio A201 i dziala bez problemu.  prosze czytac uwaznie pisze ze  laczy sie po podlaczeniu anteny zew. !!!!!

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #116 dnia: Lipiec 07, 2006, 10:52:17 »
Coś mi się wydaje że na serwisie Ci raczej nie wymienili tej anteny... ja bym na Twoim miejscu reklamował jeszcze raz... bo raczej nie możliwe żebyś mieszkał w jakimś dziwnym miejscu że tak GPS sie zachowuje... masz może w pobliżu kogoś kto ma P550 lub P350 żeby porównać dwa obok siebie?

« Odpowiedź #117 dnia: Lipiec 07, 2006, 12:36:33 »
Mój zachowuje się podobnie. jak kolegi "adamcccp"-a.Moim zdaniem jest to wina niedopracowanego oprogramowania , w którym zawyżono poziom fixa dla GPS.Nic tu nie poradzimy.Jest to niedopracowany produkt , który chciano jak najszybiej wprowadzić na rynek składając go z klocków BT,WiFi,GPS.Trzeba czasu na napisanie dobrego oprogramowania i przetestowania go.Taką też opinię wydał o P 550 Pan Jakub Kańczugowski w swoim artykule w tym portalu.Proszę poczytać.Konkluzja-Czego Mitac jeszcze nie sknocił ?
Pozdrawiam Zawiedzinych
Ligol

Problem
« Odpowiedź #118 dnia: Lipiec 07, 2006, 20:52:09 »
mój mio P550 u padł mi na podłogę i pękł mi ekran ile by kosztowała wymiana ekranu????????????????????? :sleepy:

« Odpowiedź #119 dnia: Lipiec 07, 2006, 21:18:29 »
Karpiu6Juz zalozyles watek z takim pytaniem, wiec po co tu znow o to samo pytasz

ps:wow w 3 watkach pytasz o to samo :wkurzony: