MIO P550 - pierwsze wrażenia z użytkowania...

• 157 Odpowiedzi
  • 33605 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwiec 17, 2006, 15:34:45 »
Jeśli potrzebyjesz pocketa do skype to A201 chyba całkowicie odpada bo tam Wi-Fi nie ma...

Z tego co sie orientuję to wersja pocket skype chyba jak narazie słuchawek bluetooth nie obsługguje bo kiedys prówowałem z MDA III i mi nie wyszło, ale pewnie zmieni sie to (lub już się zmieniło) w nowszych wersjach Pocket skype, którego nie miałem okazji testować. Natomiast 100% będzie to działać na słuchawkach przewodowych z mikrofonem - tylko w P550 jest nietypowe gniazdo 2,5mm a nie mini jack.

*

Offline m200a

• 15
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwiec 18, 2006, 11:32:42 »
W sumie to najpierw napalilem sie na P550 (nawet A201 mi przeszlo mimo ze bylem dosc zdecydowany - ale poczytalem forum postanowilem poczeka.. WiFi etc..)

No i patrze na ta cene.. i prawie wychodzi Fujitsu-Siemens Pocket LOOX N520  - na plus drugiego przemawia USB host (wiec teoretycznie wsio idzie zapiac?)

P550 ma BT ale jak widze niespecjalnie uzyteczne.. Chyba z ta cena przesadziali bo w stosunku do P350 dosc sporo za niespecjalnie duzo.

teraz to nietypowe gdniazdo sluchawkowe (przejsciowka lub przelutowanie kabli bo na tego jacka to niewiele jest)

Chyba ze szyko stanieje i dolaza spolszczenie ;)

A mogli poprostu do A201 WiFi dolozyc i Rom 128..

« Odpowiedź #32 dnia: Czerwiec 18, 2006, 15:03:28 »
zgadzm sie w zupelnoisci ze nie rozwijajac  A201 dali plamy teraz
czas na podsumownie  tygodnia zabawy z mio P550, bede caly czas porownywal  do  168 i A201, bo te mode mialem mozliwosc testwoac osobiscie

wady P550 (moim zdaniem ;-p )

- brak drugiej bateri jak w A201
-diody sygnalizujace dzialanie BT i WiFi to porazka oslepiaja i pierwsze co trzeba zrobic to zamalowac je mazakiem lub porostu zakleic
-GPS szybkosc polaczenia w porownaniu z 168 i A201 wg mnie o 50% gorsza jednak antena dodatkowa mimo estetyki  to duzy plus dla wczesniejszych modeli,
jak wyglada to w AM i TT.AM nie sprawia wiekszych problemow z placzeniem w czasie jazdy paktycznie sygnal GPS jest zadawlajacy, Satelity gorzej niz zle bo ich prawie wcale nie widac - mowie o tym co wskazuje program AM, w TT wyglada to toche gorzej z forum mozna wywnioskowac ze jest tu jakis konflikt z GPS a TT jak juz zakoczy to dziala
przy podlaczeniu antenki zew. zarozno AM jak i TT chodzi wysmienicie (czyli jak w A201 bez zewnetrznej )
-brak w standarcie programu do backapu pozostawim bez komentarza bo bym musial tu poprzeklinac az sie prosi o linux na pda gdzie w standarcie klient otrzymuje oprogramowanie w zupelnosci wystarczajace do pelnej obslugi no coz na rozwiaznie linux v pda musimy zaczekac
-glosnik z tylu musze przyzanc ze dziala  dobrze wrecz za dobrze tylko to rozwizanie z tylu hm... moze inaczej a jak wlazymy pda do pokowaca ;-] nawaisem mowiac ktoego nie ma jeszcze w sprzedazy tak jak dodatkowej baterii. roba produkt a akcesoria do niego  gdzie ze tak grzecznie zapytam ?
-plusy za spsob rozwiazania hardware reset na dwa sposoby bez wyciagania bateri,
-minus za brak PL lokazlizacji za ktora trzeba zaplacic
-kiepskie rozwiazanie softwarowe BT i WiFI pozostawia naprawde bardzo wile do zyczenia mozan bylo to zrobic pardziej czytelnie
-podaczanie anteny zew. w samochodzie nie nalezy do najlepszych rozwizzan wg mnie wejscie powinno byc mieszczone albo z boku albo calkiem z gory inczej biorac funkcjonalnosc kosztem estetyki, to samo dotyczy podlaczania zasilania kore jest od dlolu tym bardziej ze firma nie prodkuje ladowarek stacjonarncyh wiec spokojnie mogo byc z boku,
-jasnosc jak w A201 z tym ze mozna praktycznie calkiem sciemnic ekran czego sie nie da w A201 i 168,
-wyjscie na sluchawki kur.. komu to przeszkadzalo , kupilem do A201  i co ma teraz z tym zrobic dac sasiadowi bo do P550 nie pasuje
-duzo pamieci jak na 2006 rok ;-]
-procesor gut ;-] chodz A201 posiada funkcje ustawiania wydajnosci procesora a tym samym zapotrzebowania na moc, brak tej funcji w P550
- jeszcze o GPS czas placzenia o 50 % wolniej niz A201
test wygladal tak postawilem A201 i P550 klo siebie odpalilem jednoczesnie TT tu i tu i co 201 polczyl raz dwa a P550 laczy laczy i laczi o i polaczyl.
-wielkosc ekranu ta sama co w A201
-ciezar  181g A201 a P550 168g
-brak zestawu glosno mowiacego dla jednych to plus dla innych minus wg mnie minus spokojnie mozan by rozwijac ten kierunek  o wiele lepiej napsiac sms w notatniku i wyslac z pda niz meczyc sie na mikorskopijnym ekranie tel.
co do laczenia pda z tel  jestem przeciwnikiem a to dlatego ze tel jest szkodliwy nie zamierzam tu nikogo przekonywac zreszta to samo dotyczy BT i WiFi szerzej o tym na
http://www.umtsno.de/
zreszta sam doswiadczam na wlasnym organizmie dzialania GSM ale mniejsza z tym kazdy ma swoj wybor wazne zeby wiedziec o minusach a nie tylko plusach

dodatkowym atutem przeciw laczeniu jest to ze bateria w tel wytrzyma dluzej niz w placzeniu z pda i bieganie co chwile za zrodlem pradu nie za bardzo mi odpowiada.
waracajc do Mio P550, jezlie ktos posiadal A201 to moze spokojnie przy nim zostac bo jako GPS jest bez zastrzezena P550 moze byc lekm rozaczarowaniem bo od nowch produktow wymaga sie czegos wiecej niz tylko kosmetyki typu ROM 128MB czy procesor
 zaznaczam ze sa to moje odczucia i nie koniecznie sie z nimi trzeba zgadzac ;-]

pozdr

« Odpowiedź #33 dnia: Czerwiec 18, 2006, 15:30:24 »
Witam,

no i kupiłem A201  :wink:. Zadecydowały głównie wyniki testów i zestaw głośnomówiący.

Pozdrawiam

Henry_C

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwiec 18, 2006, 21:16:26 »
@m200a
Różnica między P350 a P550 w cenie to około 200zł, jeśli dla niektórych z was 200zl za WiFi i BT to dużo to moim zdaniem jesteście w dużym błędzie.

To idz kup F-S N520 i nie zapomnij ze nie ma uchwytu samochodowego i ładowarki samochodowej w zestawie...

@adamcccp

- brak drugiej bateri jak w A201
Co za problem dokupić? Gdyby była w zestawie Palmtop na pewno byłby droższy.

diody sygnalizujace dzialanie BT i WiFi to porazka oslepiaja i pierwsze co trzeba zrobic to zamalowac je mazakiem lub porostu zakleic
Mnie nic nie oslepia, podczas jazdy Wi-fi i BT nie używam. A na okres uzywania BT czy Wi-Fi wcale mi nie przeszkadza i jeszcze przypomni zeby wyłączyć co by bateria dłużej wytrzymała

GPS szybkosc polaczenia w porownaniu z 168 i A201 wg mnie o 50% gorsza jednak antena dodatkowa mimo estetyki to duzy plus dla wczesniejszych modeli,
jak wyglada to w AM i TT.AM nie sprawia wiekszych problemow z placzeniem w czasie jazdy paktycznie sygnal GPS jest zadawlajacy, Satelity gorzej niz zle bo ich prawie wcale nie widac - mowie o tym co wskazuje program AM, w TT wyglada to toche gorzej z forum mozna wywnioskowac ze jest tu jakis konflikt z GPS a TT jak juz zakoczy to dziala
przy podlaczeniu antenki zew. zarozno AM jak i TT chodzi wysmienicie (czyli jak w A201 bez zewnetrznej )

Chyba coś Ci się pomyliło - Liczba widocznych satelit jest non Stop na FULL (powyżej 8 ). A 3 wystarcza do wyznaczenia prawidłowej pozycji. Natmiast siła sygnału GPS jest niska ale to  w niczym nie przeszkadza, mam juz 1200km na tym urzadzeniu i ani razu nie zgubił mi satelit i pozycji na ekranie. Sprzedałem 3 Mio P550 do firmy transportowej i w Tirach je użuywają bez Anten zew. i mówią że działa im dobrze i nie gubi sie... też widzi ponad 8 satelit.

brak w standarcie programu do backapu pozostawim bez komentarza bo bym musial tu poprzeklinac az sie prosi o linux na pda gdzie w standarcie klient otrzymuje oprogramowanie w zupelnosci wystarczajace do pelnej obslugi no coz na rozwiaznie linux v pda musimy zaczekac

A jaki palmtop z WM 5.0 ma program do backupu ?

minus za brak PL lokazlizacji za ktora trzeba zaplacic
w 90% palmtopow konkurencji tez trzeba zaplacic....

Jak się przyczepiesz to zawsze cos znajdziesz....

« Odpowiedź #35 dnia: Czerwiec 18, 2006, 22:21:43 »
i kolejne trzy grosze

test na piechoteke ;-] po lesie

test na 3 programach Ozi ,AM (3.9.3) i TT (5.21)

najszybciej pokazla satelity w ozi potem w TT i na kocu w AM -ale tylko GPS, brak wyswietlanych sat.
ale tylko pokazal i tak przez ok 20 min ale nie polaczyl sie
restart pda
i ponowna proba
i teraz zarowno Ozi jak i Am i TT pokazaly satelity i polaczyly w czsie ok 10-20 sek !!!

wylaczenie programow restart i kolejna proba - wszystko w piekinie polaczenie szybkie

a teraz wylaczm calkiem pda i po 2 min wlaczam  i
znowu to samo pokazne satelity ale brak polaczenia pokazane sa satelity ale do polaczenia nie dochodzi
restart
i kolejna proba juz jest ok

wniosek
albo sprzet potrzeboje czasu na "rozruszanie" jakegos ukl.  bo te same testy w samochodzie z uzyciem anteny zew  daly to ze pda laczyl sie mblyskawicznie a bez anteny szczegolnie jak nie byl uzywany to zajmuje mu mase czasu ok 10-20min (takie numery odwalil mi 4 razy)
mozliwe ze tez jest to kwestia softu.

czy ktos z was ma podobnie bo moze tak jak A201 z BT to w P550 mamy tez error ?
moze szukam dziur w calym ale jak sie mial A201 kotry sie laczyl i laczy bez problemu to od nowego produktu wymagam tego samego a nie czegos gorszego
a moze porostu ten moj model jest zwalony i to jest problem?

jeszcze jedno czy ktos orietuje sie co jest wazniejsze czy sygnal SAT czy GPS  

pozd

*

Offline m200a

• 15
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwiec 18, 2006, 23:20:47 »
Cytat: "radoskur"
@m200a
Różnica między P350 a P550 w cenie to około 200zł, jeśli dla niektórych z was 200zl za WiFi i BT to dużo to moim zdaniem jesteście w dużym błędzie.

No jesli tyle to nieduzo - ale na agito.pl jest wiecej - prawie trzy i pol stowy.. czyli ponac 1/3.

P350  955 (z VAT)

P550  1295 ( z VAT)

no ale jak gdzie indziej jest taniej to sory - nie rozgladalem sie bo sklep na ogol drogi nie byl ;)

Poza tym 200 zeta z WiFi + BT - Irda ..

Ale wracajac do rozwazan - widze diametralne rozne opinie o nowej antenie - moze ktos jeszcze testowal P350/550 vs A201 (no bo tu widzialem i slyszalem ze GPS chodzi bez zarzutu - choc i tak niektorzy twierdzili ze lepiej bylo w 169 i 180.. - poziom sygnalu etc.. )

« Odpowiedź #37 dnia: Czerwiec 18, 2006, 23:25:07 »
radoskur

cos tak czulem ze zajmujesz sie sprzedaza min pda.
ja opisuje to co widze  na dodatek mam juz gotowe fot z porownania
kotre postaram sie wrzucic tu na forum
ja to sie mowi fakty niech mowia za siebie  :P
pozdr

« Odpowiedź #38 dnia: Czerwiec 18, 2006, 23:35:59 »
Witam,

tez mam P550 kupilem we wtorek jestem poczatkujacy moj pierwszy pad, zajebisty ale tez mam dziwne spostrzezenia i pytania.

Jechalem do Bielska ustalilem sobie trase start i koniec po czym ruszylem ujechalem z 30km a ten nadal ustalal trase ? po czym gdzies mnie wywalilo i nie mogl ustalic trasy wylaczylem go.
Nastepnego dnia chcialem tez ustalic trase powrotna siadlem do samochodu podalem mu przez szukaj gdzie jestem ( adres ) i potem jeszcze raz w szukaj gdzie jest koniec trasy ( Koniec, Start = GPS ) po 40 min nadal ustalal trase i nie ustalil bo mi sie znudzilo czekanie. Czy ja cos robie zle czy on ustala tyle czasu co ja bym zdazyl przejechac te 140km
W miescie ustala trasy w max 10s i prowadzi super. Czy ja cos robilem zle ?

Teraz kwestia skype nie instaluje sie unsuccessful a sciagam wersje z dzialu dla dla Palma z szybszym prockiem dla wersji Win oczywiscie ze strony skype, co jest nie tak ze sie nie chce instalowac ?
Czy wam dziala ?

« Odpowiedź #39 dnia: Czerwiec 19, 2006, 00:00:36 »
GPS po lewej P550 po prawej A201

opis pod fot

http://www.mailbigfile.com/ae50479e6f61138a03a5e7644a0d37a5/listFiles.php

zapraszam

« Odpowiedź #40 dnia: Czerwiec 19, 2006, 00:12:30 »
PS
P550 mimo 10 min nadal nie polaczyl sie dopiero jak podlaczylem antene zew zaskoczyl i pozniej juz trzymal,  nawet jak wypielem antene
fot robine na szybkiego nie wyszly najlepiej ale widac co trzeba. Czyli jest jednak z nim jakis maly problem  :cry:

« Odpowiedź #41 dnia: Czerwiec 19, 2006, 05:15:42 »
Czy moglby ktos wpasc na strone
http://www.gpspassion.com/forumsen/topic.asp?TOPIC_ID=57173&whichpage=1
i przetlumaczyc troche z francuskiego na polski? Probowalem troche przy pomocy http://babelfish.altavista.com/ przewalic na angielski ale cienko to wychodzi, a wydaje mi sie ze jest w tym temacie pare istotnych informacji...

« Odpowiedź #42 dnia: Czerwiec 19, 2006, 18:03:50 »
koncze zabawe z mio P550 stwierdzeniem - zegnaj produkcje kupie cie jak cie porawia (siec wifi ladnie wylapuje i BT tez)
pokazuje satelity laczy sie 60 min i nic na dodatek  wdaje z siebie "dziwny dzwiek" po podlaczeniu anteny zew. zaskakuje od razu i po jej odlaczeniu dziala juz bez problemu i to juz bez najmniejszych problemow. Do czasu podlaczenia anteny mozna zapomniec o polaczeniu by wykrywac wykrywa w maire szybko, moze to jakas zwalona partia trafila do Polski. no coz uklad nerwowy nie wytrzymal dalszej fazy testow
ktos ma pomysl rozwiaznie tej zagadki? (anteny)

« Odpowiedź #43 dnia: Czerwiec 19, 2006, 18:17:03 »
a dodam ze tak powiem z ostatniej chwili po wlaczeniu TT i AM wydaje dzwieki a po wylaczeniu i wlaczeniu AM inie i znowu po wlaczeniu TT  tak. no i tydzien z zycia na testowaniu. wnosek  albo wada produktu albo rzeczywiscie cos z nim nie tam  (z tym moim modelem )

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #44 dnia: Czerwiec 19, 2006, 18:30:43 »
Cytat: "adamcccp"
radoskur

cos tak czulem ze zajmujesz sie sprzedaza min pda.
ja opisuje to co widze  na dodatek mam juz gotowe fot z porownania
kotre postaram sie wrzucic tu na forum
ja to sie mowi fakty niech mowia za siebie  :P
pozdr

SAT jest ważne a nie GPS, Jeśli widzi ci satelity to pozycja MUSI być na mapie pokazana. Pokazuj sobie foty,sprzedałem ponad 80 urządzeni P350 i P550 jakos nikt nie narzeka... może masz wdaliwy egzemplarz

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #45 dnia: Czerwiec 19, 2006, 18:36:07 »
Mi się wydaje że trafiłeś na wdliwy egzeplarz :(

Ja jeden (na szczęscie tylko jeden) miałem uszkodzony od momentu gdy przyszedł. Odsyłaj do przedstawiciela producenta (Orika lub Jamicon) niech Ci wymienią na nowy.

Twoje opisy działania GPS naprawdę mnie zdziwiły. Wczoraj jechałem 300km z P550 i działał pięknie, non stop max satelit w AM (fakt że sygnał był na poziomie 1-3 kresek z tendencją spdkową - ale to jak pisałem wczesniej nie ma znaczenia, ważne ze satelity widzi i podaje prawidłową pozycję)

« Odpowiedź #46 dnia: Czerwiec 19, 2006, 19:50:38 »
tez nie wiem co wypisujecie o mio p550 mi chodzi swietnie lapie satelity w 10 s i jak mu wyznacze droge w miescie w ktorym jestem to b.szybko wyznacza trase.
Tylko jeszcze nie wiem co robie nie tak jak  wyznaczam dluzsza trase np. czestochowa-bielsko ustalanie trasy jeszcze mi sie nie udalo a czekalem 40 min na to :(

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #47 dnia: Czerwiec 19, 2006, 21:12:46 »
Przeinstaluj jeszcze raz Autoamapę, może cos źle się wgrało...

« Odpowiedź #48 dnia: Czerwiec 19, 2006, 21:49:26 »

hmm może zły crack :wink:  ale tak poważnie to ja sam sie boje kupić teraz p550 ponoć jest jakas wadliwa seria na tym francuskim forum do którego ktos podał link coś piszą o numerach seryjnych i partiach

« Odpowiedź #49 dnia: Czerwiec 19, 2006, 22:16:57 »
no i bylo by na moje ;-]  zawsze mowie ze klient to krolik doswiadczalny ale grunt to gwarancja + odszkodowanie za narazienie rodziny osoby kupujacej pda bo wiadomo co to takiemu moze strzelic do glowy jak insstaluje 30 raz TT lub Am a tu nic ;-] :shock:
wniosek kupujcie nowe pda jak juz pojawi sie 2 lub 3 partaja na rynku nigdy pierwszy rzut

« Odpowiedź #50 dnia: Czerwiec 19, 2006, 22:17:03 »
dajcie tu tlumacza francuskiego zeby przetlumaczyl nam to i ztrescil:)

Mam nadzieje ze ten mio nie jest wadliwy tylko kilka egzemplarzy tak jak koledze.

A z kad mam wiedziec kiedy bedzie druga albo trzecia partia?? adamccp

piotrekbb mam pytanie bo sie zastanawiam nad kupnem pierwszego palma w swoim zyciu mam pytanie czy w AM sa ulice i nr domow w BB i czy jechales kiedys do Żywca?? Jesli tak to powiedz czy dobrze sie jezdzi po Żywcu tzn droga wyjazdowa z Żywca bo jestem z Żywca.

« Odpowiedź #51 dnia: Czerwiec 19, 2006, 22:28:16 »
Cytat: "wojtf23"

piotrekbb mam pytanie bo sie zastanawiam nad kupnem pierwszego palma w swoim zyciu mam pytanie czy w AM sa ulice i nr domow w BB i czy jechales kiedys do Żywca?? Jesli tak to powiedz czy dobrze sie jezdzi po Żywcu tzn droga wyjazdowa z Żywca bo jestem z Żywca.

Żywiec jest dość dokładny , nawet bardzo dokładny ,dokładne są też okolice np. Milówka, Węgierska Górka itp. Może będe w piątek w żywcu to możemy się zgadać i zobaczysz

« Odpowiedź #52 dnia: Czerwiec 19, 2006, 22:40:42 »
piotrekbb a moge spytac ile masz lat :)) i jak dlugo siedzisz z ppc

« Odpowiedź #53 dnia: Czerwiec 19, 2006, 22:55:39 »
piotrekbb a moge spytac ile masz lat :)) i jak dlugo siedzisz z ppc

33lata ale siedze bez ppc bo do celi nie mozna zabierac takich gadżetów

tak poważnie to pierwsze mio 168 kupilem rok temu

« Odpowiedź #54 dnia: Czerwiec 19, 2006, 22:59:34 »
a jaka masz wersje AM?? XL?? 50k??

A ty masz p550?? czy dalej 168-ke

« Odpowiedź #55 dnia: Czerwiec 19, 2006, 23:23:53 »
a jaka masz wersje AM?? XL?? 50k??

A ty masz p550?? czy dalej 168-ke

mam AM XL , wczoraj sprzedałem a201 i jutro mam odebrac p550 ale całyczas nie wiem co robic

« Odpowiedź #56 dnia: Czerwiec 19, 2006, 23:32:32 »

Moze masz racje.
Jutro bede mial nowego SD bo na razie AM jest na pamieci P550 i wtedy potestuje no bo to nie mozliwe zeby ustalal tak dlugo droge. Tylko tyle ze w miescie jak pisalem zajmuje mu to z 10s no nic potestuje na nowej karcie.

« Odpowiedź #57 dnia: Czerwiec 20, 2006, 06:24:04 »
odp koledze pietro wyzej  :lol: 2- rzut po ok miesiacu, trzeci w granicach 4 -6 miesiecy.

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #58 dnia: Czerwiec 20, 2006, 10:24:02 »
Ja testowałem na AM 3.9.5.1, Mapy + soft a Palmtopie i lata jak błyskawica :)

« Odpowiedź #59 dnia: Czerwiec 20, 2006, 10:30:51 »
Napisalem juz to samo w dziale zakupy ale wkleje to rowniez do tego watku, byc moze pomagajac tym, ktorzy sie jeszcze nie zdecydowali. Przeczytalem wszystkie opinie na Forum o Mio P550 / P350 i zrobilem male podsumowanie.
1. Wszystkie negatywne opinie pochodza od jednego forumowicza (ale udziela on sie najbardziej wiec sa widoczne)
2. Jeden uzytkownik wystawil opinie neutralna (zarowno plusy jak i minusy, w moim przekonaniu plusy przewazyly)
3. Szesciu posiadaczy zachwala swoje P550 / P350 do niczego sie specjalnie nie doczepiajac
Do dzis mialem dylemat Mio czy Asus (tym bardziej ze mam laptopa Asusa ktory sprawuje sie super) ale podsumowanie tych opini, cena i wyglad zewnetrzny zadzialaly na korzysc Mio. Dzis zamowilem P550 dla siebie...