Czy ladowac baterie w trakcie jazdy? Mio 560

• 5 Odpowiedzi
  • 2831 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czy ladowac baterie w trakcie jazdy? Mio 560
« dnia: Lipiec 30, 2008, 22:00:22 »
Mam wlasnie takie pytanie jak w temacie. Bardzo duzo jezdze po Polsce. W zasadzie na jedna podroz bateria mi starcza i nie musze jej doladowywac. Moje pytanie brzmi czy lepiej jezdzic na "baterii" i potem ladowac, czy lepiej od razu podlaczyc i nie "uzywac bateri". Wiadomo ze bateria ma iles cyklow ladowania zywotnosci i wlasnie sie zastanawiam czy takie podlaczenie od razu do ladowarki samochodowej oszczedzi ta zywotnosc czy tylko zaszkodzi?

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Odp: Czy ladowac baterie w trakcie jazdy? Mio 560
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 30, 2008, 22:06:21 »
Ja cały czas jak mam możliwość to doładowuję baterię i robiłem tak ze wszystkimi PDA a bateria trzymała dobrze. Baterii w PDA się nie formuje (niektórzy "formatują" :)  ) Poza tym kupno nowej baterii nie jest to jakiś wielki wydatek.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline radekow

• 6
  • MIO P560+8GB SDHC
  • Sprzęt: MIO P560
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 14, 2008, 13:14:47 »
Czemu nie?
W sumie jeśli rozładujesz ja prawie do końca to naładujesz na full to jakby ok.
aczkolwiek instrukcja zaleca doładowywanie (ze wzgledu na krotszy czas doładowywania) a nie zaleca całkowitego rozładowania baterii
Jeżdze np. 1400km w jedną strone i nie mam szans na przejechaniu bez ładowania w samochodzie. W MIO P560/360 nie jest takie łatwe wyjąć i wymienić baterię  :smile:

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 14, 2008, 16:56:04 »
W nr.10/2008 pisma PC Format jest artykuł na temat eksploatacji  akumulatorów Li-jon i piszą tam tak:
"...niedbałe obchodzenie się z nowym akumulatorem może znacząco skrócić jego żywotność . Wynika to z tego że nawet współczesne akumulatory litowo-jonowe charakteryzują się określoną liczbą cyki ładowań i rozładowań. Przeciętna wartość wynosi ok. 500 cykli i to niezależnie czy są to rozładowania pełne czy częściowe...."
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 15, 2009, 18:36:42 »
Nowoczesne baterie polimerowe sa bardzo wrazliwe na glebokie rozladowanie, dlatego kazdy taki akumalator jest wyposazony w elektronike dbajaca o jego kondycje (odlacza obciazenie przed calkowidym rozladowaniem, odlacza ladowarke przed eksplozja wywolana przez przeladowanie). Akumulator litowy, w duzym skrocie rzecz jasna, pozyle tym dluzej, im mniej bedzie rozladowywany. Nie szkodzi mu natomiast doladowywanie - tu nie ma efektu pamieciowego znanego z akumulatorow niklowo-kadmowych. Stad wniosek - jesli jest osiagalne zasilanie zewnetrzne - nalezy go uzywac.  :proud:
pozdrawiam

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 15, 2009, 23:18:26 »
audytor bawisz się w archeologa (ostatni post w 2008 r.) ? :O  Ostatni raz, następnym razem będzie warn. Zamykam
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G