Nie wiem czy powinnam akurat tutaj o tym pisać, ale jest to także problem odnośnie baterii, ale także i GPSa. Tak jak zauważyliście dodatkowe uruchomione programy ciągną więcej mocy i nic w tym dziwnego. Byłam na to przygotowana planując daleką podróż około 1200km.
Kupując palma M700 w zestawie miałam ładowarkę samochodową 500mA, jednak gdzieś na PDAclub przeczytałam o tym że bateria podczas długiej podróży rozładowuje się. Kupiłam więc przejściówkę/ładowarkę samochodową 1000mA. Zadowoleni wyruszyliśmy na wyczekiwany urlop. Po przejechaniu około 500km - 4,5h (poziom baterii przed wyjazdem był 100%), palmtop się zawiesił.
Akurat wjechaliśmy do kolejnego państwa (nikt w samochodzie nie mówił w tym języku), a palm...
Najpierw monitor zaczął się wieszać. Potem zaczęły przechodzić po wyświetlaczu pionowe pasy a na koniec zapaliły się wszystkie światełka a na czarnym monitorze zaczęły wyskakiwać białe napisy że należy podłączyć do do USB, że coś się dzieje z kartą i jeszcze jakieś dziwne informacje (niestety nie mogę sobie ich przypomnieć bo w stresie nie wiedziałam co robić - zwłaszcza, że nie mieliśmy ze sobą żadnej papierowej mapy). Po resecie nadal palm zachowywał sie w ten sam sposób. Na szczęście mieliśmy w samochodzie laptopa. Podłączyłam palma pod laptopa (laptop był włączony również do zapalniczki, ale na ładowarce o mocy 3,5A. Po odnalezieniu najbliższej stacji i zakupieniu na niej papierowej mapy (16euro), i upływie około 40 min ponownie zaczęłam bawić sie palmem i ... o dziwo wszystko z powrotem działało jak należy (a już chciałam robić hard restart i instalowanie od nowa mapy, gdyż po komunikatach na wyświetlaczu byłam pewna że się system sypnoł).
Przygoda skończyła się szczęśliwie bo jak się okazało później, padła bateria mimo że cały czas była podłączona do ładowarki 1A. Dopiero po podłączeniu do laptopa mogliśmy kontynuować naszą podróż.
Czy ktoś z was miał podobne problemy z rozładowującą się aż do tego stopnia baterią podczas używania GPS (w opcjach mapy cały czas za kliknięta była opcja oszczędności bateria, w palmie też)
Czekam z niecierpliwością na jakieś wypowiedzi.