Luźny rysik :(

• 11 Odpowiedzi
  • 1273 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline futrzak

• *
  • 65
  • Sprzęt: HTC Blackstone
Luźny rysik :(
« dnia: Marzec 06, 2008, 13:25:38 »
Witam

Od jakiegos czasu mam bardzo luzny skladany rysik. Praktycznie wysuwa sie pod wplywem grawitacji. Macie jakis sposob aby nie byl tak luzny?

Pozdrawiam
AF

*

Offline sabartur

• *
  • 71
  • Sprzęt: Eten M700,HTC HD2
Odp: Luźny rysik :(
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 06, 2008, 19:15:29 »
Napisz model pda. Czy luz dotyczy samego rysika, czy gniazda pda?

*

Offline Chomeini

• **
  • 121
  • Sprzęt: Samsung GT S5830, Android 2.3.6, 8 GB
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 06, 2008, 19:46:47 »
Mój też jest troszkę luźniejszy niż to było na początku, jako nowy wchodził do końca i dopiero paznokciem za tę wypustkę się go wyciągało, teraz po włożeniu ma taki luzik że cofa się o jakieś 0,5 mm, ale się trzyma - czy to gniazdo się wyrabia czy plastik na rysiku się wyciera ? Oto jest pytanie ?
Bywają chwile zapomnienia (np. zakup ETENA) które pamięta się całe życie ....

*

Offline klamot

• 16
  • Sprzęt: Eten M700, Samsung S5560, Samsung B5512
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 06, 2008, 20:49:44 »
Miałem też ten problem, lekarstwo:
-na czubku rysika jest wcięcie, w to wcięcie nasuwamy przyciętą rurkę samokurczliwą (przyciąć na szerokość 1,5 mm, średnicę należy dobrać tak aby rurka wchodziła dość ciasno)
-lekko podgrzewamy rurkę aby nie nadtopić plastiku, rurka delikatnie się skurczy
-po wystygnieciu wkładamy rysik na swoje miejsce do Etena koniecznie do końca (należy to zrobić dość mocno bo rysik nie chce wejść)
-teraz wyjmujemy rysik i jeżeli wszystko przebiegło prawidłowo rurka pozostanie w Etenie
Od tego momentu rysik nie "wylata".
Ja tak zrobiłem i działa to już 3 m-c.

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 06, 2008, 20:53:43 »
Witam

Od jakiegos czasu mam bardzo luzny skladany rysik. Praktycznie wysuwa sie pod wplywem grawitacji. Macie jakis sposob aby nie byl tak luzny?

Pozdrawiam
AF

:S :S  ja kupiłem mojego x 800 w listopadzie ....w grudniu zrobiło mi się to samo co Tobie.Próbowałem na ścisk szczypcami ..ale efekt mizerny. Wziąłem zapasowy z zakupionego zestawu ...i po miesiacu oderwała się plastikowa część rysika  :mad: .....więc własnie zamówiłem i dostałem 2 kolejne rysiki. Jeśli w tym tempie będą się psuć to po 5-ciu latach wyjdzie że kosztowały mnie więcej niż sam palmofon  :wink: :wink:...a tak na poważnie rysik to pikuś przy kłopotach z małą ilością RAM-u....niemniej drugiego Etena chyba jednak juz nie kupię :S (dla ścisłości -nie z powodu rysika ale ogólnie kilku nieprzyjemnych niespodzianek)

p.s. przygotuj się też na niespodzianki z dołączoną kaburą jeśli używasz - moja już się naderwała przy zatrzasku  po 2,5 miesiącach :mad: :mad: :mad:

...niestety nadal potwierdza się że "made in wschód" to raczej jakościowo jeszcze baardzo niedopracowane produkty

*

Offline Tequila

• **
  • 136
    • http://www.krzysiek.prv.pl
  • Sprzęt: Nokia C7
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 07, 2008, 10:13:08 »
Jeśli w tym tempie będą się psuć to po 5-ciu latach wyjdzie że kosztowały mnie więcej niż sam palmofon
Jeśli ty chcesz go tak długo używać... ja wymieniam po roku :P

*

Offline Arqs

• **
  • 183
    • Mini.pc.pl
  • Sprzęt: Galaxy S II (GT-i9100), UG802+RC11+Sony 40" :)
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 07, 2008, 10:22:26 »

p.s. przygotuj się też na niespodzianki z dołączoną kaburą jeśli używasz - moja już się naderwała przy zatrzasku  po 2,5 miesiącach :mad: :mad: :mad:

Moja w M700 1,5 miesiąca wytrzymała i rozerwała się przy szwie. Jednak nie ma to jak porządny Krusell. Mniej więcej w tym czasie też poluzował się cąłkowicie rysik.

Co do rysika. W M700 po ściągnięciu klapki, po lewej stronie jest taka zapadka przytrzymująca rysik. Na niej nakleiłem kawałek taśmy papierowej, klapka ją dociska i rysik trzyma się pewnie.
Pozdrawiam
Arqs

*

Offline mayki

• **
  • 207
  • Sprzęt: SE M600i, Qtek 2020, Nokia 8850 xD
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 04, 2008, 02:07:01 »
W M700 po ściągnięciu klapki, po lewej stronie jest taka zapadka przytrzymująca rysik. Na niej nakleiłem kawałek taśmy papierowej, klapka ją dociska i rysik trzyma się pewnie.
To rozwiązanie wydawało mi sie oczywiste, ja tak zrobiłem zaraz po zakupie swojego etena (używanego). Dodam ze można nakleić kilka warstw przez co uchwyt jest mocniejszy, przy okazji trzyma mi sie tylna klapka która od pewnego czasu lubiła sie sama otworzyć a wiemy z czym to sie wiąże  :-|

*

Offline primosz

• 316
  • Sprzęt: eten m700
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 04, 2008, 08:05:31 »
Arqs wađnie tak zrobiem  :ok:
Ciekawość zabija ale czyni ludzi szczęśliwymi

*

Offline Arqs

• **
  • 183
    • Mini.pc.pl
  • Sprzęt: Galaxy S II (GT-i9100), UG802+RC11+Sony 40" :)
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 04, 2008, 19:02:40 »
Mayki - chyba przesadziłeś z taśmą :) Używam tego od bardzo dawna i nigdy klapka sama się nie otworzyła. Co więcej - mam wrażenie, ze nawet trudniej ją teraz otworzyć.

Primosz - cieszę się, ze pomogło.
Pozdrawiam
Arqs

*

Offline mayki

• **
  • 207
  • Sprzęt: SE M600i, Qtek 2020, Nokia 8850 xD
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 04, 2008, 19:33:56 »
Może inaczej, klapka nie otwierała sie sama lecz po prostu lekko sie wysuwała w chwili gdy wyciągałem PDA z kieszeni trzymając go "do góry nogami" wtedy  wyskakiwała troszeczkę co powodowało wiadomo wyłączenie Etena. Gdy wyciągałem go odwróconego od poprzedniej pozycji o 180' miałem wrażenie ze zaraz wypadnie rysik i go zgubie. Na dzień dzisiejszy zamontowałem smyczkę, sznurek podtrzymuje klapkę a papiurki pod klapką trzymają rysik xD rozwiązanie na miarę XXI wieku, ale działa  :proud:

*

Offline oldzie

• 397
  • Sprzęt: HTC TyTN II WM6
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 08, 2008, 08:05:42 »
Też myślałem, że wczoraj zgubiłem rysik, ale okazało się, że nie, zapomniałem zabrać z pracy z biurka he he he
O wszystkim decyduje środowisko.
Dlatego anioły fruwające w niebie mają piękne skrzydła,
natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.