Eten m700

• 124 Odpowiedzi
  • 17386 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Eten m700
« Odpowiedź #60 dnia: Styczeń 04, 2007, 23:27:26 »
Witam. Tez mam swojego etena od jakichs 2 tygodni ale musze przyznac ze z muleniem raczej nie mam problemow. Sprzet ogolnie daje sobie rade ale zadnego spowolnienia przy pisaniu smsow nie zauwazylem.

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
Eten m700
« Odpowiedź #61 dnia: Styczeń 04, 2007, 23:34:28 »
To ciekawe...Przez ten okres miales caly czas wlaczony sprzet, czy wylaczales go co jakis okres? Moglbys zaobserowac, czy spada Tobie Programs memory?

Eten m700
« Odpowiedź #62 dnia: Styczeń 05, 2007, 22:19:09 »
W koncu stalem sie szczesliwym posiadaczem tego  urządzenia.
Ogólnie  daje sobie z nim rade,  Bardzo fajnie chodza strony www   przez wi -fi. mam jednak dwa pytania.
Jak to cudo  wyłaczyć ?
Tym przyciskiem   z boku,  przechodzi to tylko do uśpienia, a ja chce wyłączyć całkiem... Narazie musiałem wyjąć baterie bo nie mam pojecia jak zrobić to prawidłowo.
I drugie, Na pulpicie jest menu tekstowe ( nie to rozwijane)  które mozna sobie indywidualnie ustawic ale domyślnie  poniżej  tego jest tez  drugie menu- takie  w formie ikonek, -  W którym  miejscu moge nimi zarządzać ? Jedna z nich  raz mnie wprowadziła w owe menu-  i usunąłem kilka ikon razem z ikoną  która mnie tam przenosiła- i nie wiem jak zmienić teraz cokolwiek w nim pod swoje potrzeby.

*

Offline aigel

• 299
Eten m700
« Odpowiedź #63 dnia: Styczeń 06, 2007, 20:07:01 »
Cytat: "CiasnyBaniak"
W koncu stalem sie szczesliwym posiadaczem tego  urządzenia.
Ogólnie  daje sobie z nim rade,  Bardzo fajnie chodza strony www   przez wi -fi. mam jednak dwa pytania.
Jak to cudo  wyłaczyć ?
Tym przyciskiem   z boku,  przechodzi to tylko do uśpienia, a ja chce wyłączyć całkiem... Narazie musiałem wyjąć baterie bo nie mam pojecia jak zrobić to prawidłowo.
I drugie, Na pulpicie jest menu tekstowe ( nie to rozwijane)  które mozna sobie indywidualnie ustawic ale domyślnie  poniżej  tego jest tez  drugie menu- takie  w formie ikonek, -  W którym  miejscu moge nimi zarządzać ? Jedna z nich  raz mnie wprowadziła w owe menu-  i usunąłem kilka ikon razem z ikoną  która mnie tam przenosiła- i nie wiem jak zmienić teraz cokolwiek w nim pod swoje potrzeby.

Wejdź w Start->setting-> System-> Today
to możesz konfigurować ekran Today , oprogramowanie o którym piszesz nazywa sie Quick Link

aigel

*

Offline antipirania

• 28
  • Sprzęt: HTC HD2
Eten m700
« Odpowiedź #64 dnia: Styczeń 06, 2007, 22:38:55 »
Mam m700 + polska lokalizacja od G500 - dopiero kilka dni i mało czasu żeby się nim pobawić. Moje m500 leży i czeka na kupca. Mam kilka pytań do bardziej doświadczonych użytkowników m700.

1. Czy da się zaprogramować dwa klawisze nad zieloną i czerwoną słuchawką? W Buttons programuje się z tego, co widzę wszystkie oprócz tych dwu. (powtarzam pytanie, które już ktoś zadał)

2. W m500 po wybraniu nr telefonu na ekranie pozostawała klawiatura a teraz wskakuje ekran z opcjami dodatkowymi - jak bez wysuwania klawiatury sprzętowej wybrać np nr wewnętrzny czy nr menu w poczcie głosowej ?

3. Jak włączyć obsługę javy ? Co trzeba zainstalować żeby działał mi np kurnik.

Z góry dziękuję za informacje.

Eten m700
« Odpowiedź #65 dnia: Styczeń 08, 2007, 18:28:13 »
Ja znów mam kolejny problem z m700.

Zainstalowałem  AutoMape,Po jej uruchomieniu ilośc pamieci operacyjnej spada  do 2 MB i zaczna sie zmuła.
Napiszcie jaką macie  w Waszych wartości tej pamieci.
Kiedy zamkne wszystkie programy mam napisane: TOTAL 47,5MB,  w uzyciu 27MB  i tylko  20,5 wolnego. TO strasznie mało.

Czy też tak macie ?   Czy jest jakis sposób na uwolnienie  wiecej  tej pamięci ?

*

Offline cudak

• *
  • 88
    • http://www.techno.pl
Eten m700
« Odpowiedź #66 dnia: Styczeń 08, 2007, 23:34:03 »
No ja mam jakies 28 mega wolnej pamiec, musiales zainstalowac jakis syf.

Po softresecie ile masz wolnego ramu ?

Eten m700
« Odpowiedź #67 dnia: Styczeń 09, 2007, 11:22:50 »
Witam. U mnie po soft resecie mam jakies 29mb wolne, z wlaczona automapa robi mi sie 10mb ale ogolnie dalej dziala no i oczywiscie jak zamykam automape to pamiec wraca do 29mb i jest ok. Fakt faktem czasem jak uzywam go kilka dni bez zadnych resetow to tej pamieci robi sie coraz mniej i dochodzi do 15-20mb ale to jak duzo mu mieszam roznymi programami: instaluje, odinstalowuje, szukam jakichs aplikacji "dla siebie". Mimo to dalej nie mialem przypadku zeby zmulal mi podczas pisania smsow.

*

Offline horde

• 2638
Eten m700
« Odpowiedź #68 dnia: Styczeń 09, 2007, 13:39:59 »
Tak tylko kwestia ile piszesz tych smsow. Zauwazylem, ze z kazdym wyslanym smsem ubywa kilka kb. Smsy sa dlugie czasem skladaja sie z 3-4 pojedynczych. Problem polega na tym, ze przy duzej ilosc np 20-30 smsow dziennie pamiec szybko sie zmniejsza. W momencie, kiedy osiagnie pulap ponizej 25MB system zaczyna zauwazalnie sie mulic, np przy zmianie orientacji, wlasnie tych nieszczesnych smsach, odpalaniu programow itp. To tak jak np w przypadku uruchomieniu AM, czy innych programow, ale tam spadek jest bardziej widoczny. Przypominam sobie, ze byla juz taka dyskusja w dziale PPC PE. Problem w tym, ze np w Wizardzie jak spadala mi tak pamiec to system az tak nie zwalnial. Probowlem juz na "czystym" M700 po HR, myslalc, ze moze to jakas wtyczka itp. , ale efekt jest identyczny. Na razie jedynym i bolesnym rozwiazaniem jest SR, ale to jest beznadziejne.

*

Offline voydac

• *
  • 53
  • Sprzęt: Psion REVO->iPaq 3760->Palm TungstenT3->MDA Compact->ETEN M700->HTC Kovsky
Eten m700
« Odpowiedź #69 dnia: Styczeń 09, 2007, 15:53:34 »
Może spróbuj wgrać jakiegoś taskmanagera i sprawdź jakie procesy masz otwarte.
Ja miałem kilka razy taką sytuację, że nie mam otwrtego żadnego programu a pamięć spadła poniżej 25MB, i jedyna nietypowa rzecz jaka udało się znaleźć to kilkakrotnie otwarty proces phone (cprog.exe) tak jakby zamiast korzystać z już załadowanego otwierał sobie następny  :S

*

Offline horde

• 2638
Eten m700
« Odpowiedź #70 dnia: Styczeń 09, 2007, 17:41:59 »
Korzystam z systemowego task menagera i regularnie obserwuje procesy.Mam tylko otwarty proces odpowiedzialny za mailboxa i tyle, reszte procesow zamykam.
To znaczy, ze Wam z czasem w ogole nie spada pamiec, pozostaje na jednym poziomie?

*

Offline voydac

• *
  • 53
  • Sprzęt: Psion REVO->iPaq 3760->Palm TungstenT3->MDA Compact->ETEN M700->HTC Kovsky
Eten m700
« Odpowiedź #71 dnia: Styczeń 09, 2007, 19:50:50 »
Cytat: "horde"
Korzystam z systemowego task menagera i regularnie obserwuje procesy

To w PocketPC jest task Manager  :surprised:  i nawet pokazuje procesy  :terrified:  - kurcze codziennie się człowiek dowiaduje nowych rzeczy *
* - z uwagi na kolejny paskudny dzień w pracy jestem raczej wrednie nastawiony dziś do świata - przepraszam.

Teraz poważnie:
Chodzi ci chyba o zakładkę "running programs" w tym co zostało z mangera pamięci w WM5.0:

Tutaj zobaczysz tylko otwart APLIKACJE, natomiast gdyby to był taskmanager to widziałbyś też PROCESY czyli coś takiego:

Da się chyba zauważyć pewną różnicę ?
Według mnie to właśnie jedna z aplikacji niewidocznych w windowsowym pożal-się-boże-taskmenagerze zjada tak paskudnie pamięć.

*

Offline horde

• 2638
Eten m700
« Odpowiedź #72 dnia: Styczeń 09, 2007, 19:58:19 »
Wiem jaka jest roznica miedzy procesem a aplikacja.Sprobuje sprawdzic w ten sposob, ze tez nie przyszlo mi to do glowy, dzieki.
Wylaczylem tez zoom sms, bo mialem wrazenie, ze tez cos miesza, zreszta test X500 na glownej dodatkowo mnie w tym utwierdzil i zobaczymy.

*

Offline voydac

• *
  • 53
Eten m700
« Odpowiedź #73 dnia: Styczeń 09, 2007, 20:12:37 »
Niestety przyzwyczajenie z duzej windy niemile tu czlowieka zaskakuje.
Trzymam kciuki za wyniki dochodzenia.

*

Offline horde

• 2638
Eten m700
« Odpowiedź #74 dnia: Styczeń 09, 2007, 22:29:54 »
Swoja droga jakiego polecasz managera?

Eten m700
« Odpowiedź #75 dnia: Styczeń 09, 2007, 23:12:48 »
Witam
Nawigacja....
Wgrałem AutoMape Działa   ładnie- ale  to tylko Polska :)
Potrzebuje jednak cos na Europe....
Jaki program z mapą europy powinienem szukać aby bezproblemowo pracował na tym sprzecie ?

*

Offline horde

• 2638
Eten m700
« Odpowiedź #76 dnia: Styczeń 10, 2007, 09:22:47 »
Cytat: "voydac"
Może spróbuj wgrać jakiegoś taskmanagera i sprawdź jakie procesy masz otwarte.
Ja miałem kilka razy taką sytuację, że nie mam otwrtego żadnego programu a pamięć spadła poniżej 25MB, i jedyna nietypowa rzecz jaka udało się znaleźć to kilkakrotnie otwarty proces phone (cprog.exe) tak jakby zamiast korzystać z już załadowanego otwierał sobie następny  :S

Zauwazylem podobna rzecz do Twojej czyli kilkukrotnie otwarty proces cprog.exe, poza tym wszystko wydaje sie w porzadku.
Mam zainstalowanego managera, ktory zamyka aplikacje, a  nie minimalizuje, ale i tak pamiec spada. Obesrwuje procesy, otwarte aplikacje ale nie przynosi to ja na razie efektu.
Jak moglbys podac, jakiego Ty uzywasz managera.

Co do Europy to mysle, ze TomTom, IGO...

*

Offline voydac

• *
  • 53
Eten m700
« Odpowiedź #77 dnia: Styczeń 10, 2007, 10:04:59 »

Pewnie że mógłbym, tylko z opóźnieniem, bo mam dostęp do sieci po gprs albo w pracy, i obu przypadkach można sobie bezproblemowo co najwyżej poprzeglądać.

http://buzzdev.net/index.php?option=com_phorum&Itemid=125&phorum_query=read,27,15027,page=1

Tylko dwie uwagi:
1. Żeby go ściągnąć trzeba się zarejstrować na ichnim forum
2. Ten programik używam z lenistwa, a nie dlatego że taki skuteczny jako taskmenager - to taki szwajcarski scyzoryk z taskmenagerem, DOBRYM edytorem rejstru, narzędziami do sprawdzania sieci ping itp. i paroma innymi drobiazgami.
Dobry do podglądania działającego systemu.
Podpadł mi ponieważ w sytuacji kiedy zawiesi się jakiś program dobry taskmanager powinien przejąć kontrolę nad systemem i go posłać do krainy wiecznych bitów a ten grzecznie czeka aż ten zawieszony dopuści go do głosu.
Najnowszej wersji jeszcze nie testowałem.

Eten m700
« Odpowiedź #78 dnia: Styczeń 10, 2007, 10:40:41 »
Szukam programu który pokazuje  i zlicza ilości sciagnietych danych przez GPRS, aby w czasie połaczenia mozna łatwo kontrolowac koszty.
 czy mozecie  cos polecić ?

*

Offline horde

• 2638
Eten m700
« Odpowiedź #79 dnia: Styczeń 10, 2007, 11:00:40 »
Cytat: "voydac"

Pewnie że mógłbym, tylko z opóźnieniem, bo mam dostęp do sieci po gprs albo w pracy, i obu przypadkach można sobie bezproblemowo co najwyżej poprzeglądać.

http://buzzdev.net/index.php?option=com_phorum&Itemid=125&phorum_query=read,27,15027,page=1

Tylko dwie uwagi:
1. Żeby go ściągnąć trzeba się zarejstrować na ichnim forum
2. Ten programik używam z lenistwa, a nie dlatego że taki skuteczny jako taskmenager - to taki szwajcarski scyzoryk z taskmenagerem, DOBRYM edytorem rejstru, narzędziami do sprawdzania sieci ping itp. i paroma innymi drobiazgami.
Dobry do podglądania działającego systemu.
Podpadł mi ponieważ w sytuacji kiedy zawiesi się jakiś program dobry taskmanager powinien przejąć kontrolę nad systemem i go posłać do krainy wiecznych bitów a ten grzecznie czeka aż ten zawieszony dopuści go do głosu.
Najnowszej wersji jeszcze nie testowałem.

Wielkie dzieki, sciagne i potestuje.

CiasnyBaniak jest chyba cos takiego jak Spb GPRS Monitor o ile sie nie myle:http://www.spbsoftwarehouse.com/?pl

Eten m700
« Odpowiedź #80 dnia: Styczeń 10, 2007, 23:44:15 »
O dzieki za tego GPSR_a. Tak  to bedzie to czego potrzebuje.
.Przy okazji mam nowy problem.Łacze sie z moim serwerm przez program putty mobile, właczam midnight commandera.Wszystko ładnie, mozna pracować, jednak okazuje sie na ekranie nie mieści  sie ok20 %  okna programu gdzie są wazne  funkcje.( okno programu wyglada identycznie jak na stacjonarnym)
W Desktopowej wersji tego programu "exit" wykonuje sie za pomocą klawisza F10,  lub ESC,  ale ja tutaj   w M700 nie widze takich klawiszy, reszta opcji jest widoczna wiec uzywam ich klikając rysikiem, a te które sie nie mieszczą, nie moge kliknąć, nie mam ESC ani F10
Macie na to jakaś rade? Moze jest jakas kombinacja klawiatury odpowiadająca za F10 ? lub Inne "F-ki"

*

Offline horde

• 2638
Eten m700
« Odpowiedź #81 dnia: Styczeń 11, 2007, 10:45:22 »
Voydac programik calkiem sympatyczny :)
Mam pytanie, czy wsrod procesow masz tez gwes.exe?
Mam go inaczej oznaczonego w czerownym kolku z bialym krzyzykiem, zabiera strasznie duzo pamieci.
Po soft resecie ma ok 900kb, po pewnym czasie wzrasta do np 2600 kb.

*

Offline voydac

• *
  • 53
Eten m700
« Odpowiedź #82 dnia: Styczeń 12, 2007, 15:44:11 »
gwes.exe to element systemu niestety, dlatego jest niewywalalny i zaiksowny. Pierwsze sensowne info co to tutaj: http://www.aximsite.com/boards/archive/index.php/t-58032.html.

Do tego jeszcze stwarza chyba dużo problemów ponieważ z googla wyskakuje mnóstwo topiców "gwes.exe error" & "gwes.exe crash".
--------------------------------------------------------------------------------
Zaczynam rozumieć twoje zainteresowanie zanikami pamięci etena - potrzebowałem coś sprawdzić na szybko a tu system się zatkał, strasznie  :wkurzony:

Próbowałeś może czyścika do pamięci oxios  http://www.freewareppc.com/utilities/oxiosmemory.shtml ?
Nawet fajny programik, odzyskuje te brakujące parę MB ale nie zawsze chce zadziałać  :(

*

Offline horde

• 2638
Eten m700
« Odpowiedź #83 dnia: Styczeń 12, 2007, 22:14:09 »
Wiem, ze to proces systemowy, przygladalem sie jego bibliotekom dynamicznym i juz tam dalo sie zauwazyc.
Zauwazylem, ze wlasnie on "pozera" coraz wieksze zasoby.
Problem w tym, ze nie wiem, jak je zwolnic, bo nie mozna go zamknac.
Co do programiku nie uzywalem, nie mam jakos zaufania, czasem za duzo usuwaja  :)
Jestem juz tak zdesperowany, ze tego chyba sprobuje, dzieki  :)
Przydalby sie juz nowy ROM...
Wizard tez "gubil" pamiec ale nie do tego stopnia siadal system.

*

Offline voydac

• *
  • 53
Eten m700
« Odpowiedź #84 dnia: Styczeń 12, 2007, 23:50:04 »
... Zauwazylem, ze wlasnie on "pozera" coraz wieksze zasoby. Problem w tym, ze nie wiem, jak je zwolnic, bo nie mozna go zamknac.

To właśnie robi ten programik (a właściwie dwa) którego adres podałem - jeśli zadziała nagle znikąd pojawia się zwykle 2-5MB wolnej pamięci więcej.
Co do programiku nie uzywalem, nie mam jakos zaufania, czasem za duzo usuwaja

Nie zauważyłem żeby usuwał cokolwiek.
Problem z nim polega raczej na tym że nie zawsze działa, ponieważ całe jego działanie polega w.g. opisu na wysyłaniu systemowej komendy WM_CLOSE do aplikacji (taka odmiana sp... dziadu  :] ) - w większości przypadków działa, ale nie zawsze.
Druga ikonka ma wysyłać sygnał WM_HIBERNATE (w moim luźnym tłumaczeniu  :))  -> posprzątajcie ten bajzel po sobie idziemy spać) w efekcie czasem pojawi się kilka/kilkaset KB wolnych ale coś podejrznie często sie po tym wykrzacza kompletnie.

Wizard tez "gubil" pamiec ale nie do tego stopnia siadal system.

Ja przesiadam się z MDA Compact (WM2003 -> WM5.0), i ogólne odczucia co do nowego systemu - jeden duży krok do przodu, dwa wstecz  :kill:

Przydalby sie juz nowy ROM...

Taaa, też jestem ciekaw jakie nowe błędy w międzyczasie MS wymyślił  ]:>

*

Offline horde

• 2638
Eten m700
« Odpowiedź #85 dnia: Styczeń 14, 2007, 12:36:14 »
Program przydatny, dzieki.
Tylko szkoda, ze opoznia ten proces. a nie odzyskuje calosci "utraconej" (pewnie przez zla alokacje i dealokacje) pamieci.
Mam tez wrazenie, ze czasem troszke "sciemnia" co do ilosci uwolnionej pamiecia, ale coz zawsze to lepsze niz nic  ;)
Moze rozwiazaniem byloby tez usuniecie czesci dodatkow od Etena...

*

Offline voydac

• *
  • 53
Eten m700
« Odpowiedź #86 dnia: Styczeń 14, 2007, 13:24:59 »
1. Co do Oxios mam identyczne odczucia  :(

2. Wcześniej pisałeś, że podobne numery choć mniej odczuwalne robił ci też wizard, więc raczej stawiałbym na jakiś koncertowo sp... element WM5.0 (jeden z wielu zresztą), niż na programiki etena (których sporą część i tak powywalałem na dzień dobry).

3. Marzy mi się możliwość wgrywania sobie samemu systemu tak jak na PC. Nie miałem nigdy okazji zobaczyć w akcji mobilnego linuxa, ale taki stary szybki i super wygodny w obsłudze PalmOS na wypasionym sprzętowo Etenie  :O~  - no ale takie rzeczy to tylko w ... wiadomo gdzie  :(

*

Offline horde

• 2638
Eten m700
« Odpowiedź #87 dnia: Styczeń 14, 2007, 14:12:37 »
Tak, zgadza sie, ze to generalnie wina MS tylko, ze w Wizardzie spadek pamieci, nie spowalnial az tak bardzo calosci systemu, stad moje domniemanie co do dodatkow Etena, ale skoro Ty wiekszosc wyrzuciles i nic to nie dalo to raczej rozwiazania choc czesciowego trzeba szukac gdzie indziej.
O tak, masz racje, to bylo by cos, tylko, ze wlasnie takie rzeczy to tylko w... :) Szkoda  :(

*

Offline voydac

• *
  • 53
Eten m700
« Odpowiedź #88 dnia: Styczeń 14, 2007, 14:41:41 »
Ja na razie jestem na nadal na etapie dopasowywania sobie standardowego zestawu programów dla etena (kilka ulubionych aplikacji z WM2003 musiałem pożeganać, ale za to pod nowy system jest też kilka ciekawych programików niedostępnych wcześniej).
Takie zabawy oznaczają dużo resetów, dlatego zatykanie się systemu zdążyłem boleśnie odczuć zaledwie pare razy.

A z aplikacji etenowych powywalałem te które siedziały cały czas w RAMie, pozostałe są nawet użyteczne, miejsca na flashu mi nie brakuje, więc po co je ruszać ?
Szkoda, że nie da się (albo ja nie umiem) zablować instalacji extended romu po hard resecie  :S  Niby można je poźniej odinstalować ale pewnie i tak coś po nich w systemie zostaje.

*

Offline horde

• 2638
Eten m700
« Odpowiedź #89 dnia: Styczeń 15, 2007, 14:41:28 »
Nie probowalem jeszcze tego zrobic, ale zablokowanie extended romu mozna zrobic poprzez soft-reset podczas jego instalacji. Tak przynajmniej bylo w Wizardzie. Kwestia, ze tam sa tez przydatne caby, a nie wiem skad je pozniej odzyskac, musialbym miec dostep do tego romu...