Jakos tu cicho...

• 12 Odpowiedzi
  • 3179 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jakos tu cicho...
« dnia: Sierpień 30, 2005, 17:17:04 »
Witam
Czy na tym forum juz nikt nie zajmuje sie zabawami z linuxem na pda ?? Sam przymierzam sie do postawienia linuxa na moim 3970 ale narazie nie mam kabla com :/ wiec musze czekac. Wie ktos gdzie sa ftp z oprogramowanie do linuxow na pda? Jakie opcje przy kompilowaniu progsow na pda najlepiej uzywac? Da sie uruchomic na linuxie w pda cos w stylu OpenOfice-a ?

*

Offline McGreg0r

• **
  • 105
    • Black Mesa East
  • Sprzęt: archos70, n95, samsung nexus s
Jakos tu cicho...
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 30, 2005, 17:33:58 »
Zajrzyj na www.handhelds.org

Tutaj jest status portowania linuxa na ten model, chyba nie wszystko jeszcze pieknie działa...
http://www.handhelds.org/moin/moin.cgi/HandheldsDevices_2fh3900

Jakos tu cicho...
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 30, 2005, 17:38:59 »
W necie jest opis instalacji linuxa z karty CF czy da sie zainstalowac go z karty SD ??

*

Offline McGreg0r

• **
  • 105
    • Black Mesa East
Jakos tu cicho...
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 30, 2005, 17:56:52 »
Z tym juz gorzej - CF jest widoczne praktycznie jak dysk twardy w systemie i dostep do tego jest praktycznie głęboko zaszyty w zwierzecych "instynktach" pingwina.

Natomiast z SD jest calkowicie inaczej - widoczne jest jako urzadzenie dopiero po zaladowaniu modulu kernela. Wiec musialbys posiadac specjalnie przystosowany do tego bootloader ktory dziala na konkretnym modelu z SD - bo np. 3870 i 3970 maja calkiem inne sterowniki  MMC/SD a bootloader jest ten sam.

Z tego co sie orientuje to isnieja pod windziarkie systemy na PDA programy ktore pod winda pozwalaja zaladowac plik ( a wtedy to chyba juz obojente czy z CF czy SD) i odpalic obraz systemu z tego pliku. Ale to nie to samo co zainstalowanie systemu w pamieci flash.

Jakos tu cicho...
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 31, 2005, 09:56:43 »
Czyli wystarczy mi obojetnie jaki kabel com wspolpracujacy z seria 39xx? Czy musi to byc stacja dokujaca aby muc podlaczyc dodatkowe zasilanie, czy tylko kabel com->pocket ?

*

Offline McGreg0r

• **
  • 105
    • Black Mesa East
Jakos tu cicho...
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 31, 2005, 10:54:48 »
Teorytycznie kabel COM bez zasilania - ale procedura wrzucania obrazu systemu trwa przy polaczeniu 115200 jakies 30 minut - dla pewnosci lepiej zeby to byl kabel ktory jednoczesnie zasila PDA. Co prawda jezeli nie zmienasz bootloadera tylko wrzucasz obraz systemu to nic nie powinno sie stac jezeli to przerwiesz - bo zawsze za pomoca bootloadera mozesz wrzucic ten obraz jeszcze raz.

Jakos tu cicho...
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 31, 2005, 11:43:25 »
Czyli bardziej odpowiedni jest bez zasialania, ale jak bedzie z zasilaniem to nawet lepiej... !? Czyli teoretycznie wielkiej roznicy czy z czy bez zasilania nie ma.. ?
Aha i czy w Familiar 8.2 nie ma juz hardreset co 5 soft reset? Czy moze soft reset programowy nie ma ograniczen 5 czy tylko przyciskiem w ipaq-u co 5 jest hard?

*

Offline McGreg0r

• **
  • 105
    • Black Mesa East
Jakos tu cicho...
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 31, 2005, 12:22:04 »
Tak z zasilaniem jest lepiej. Wlasciwie to ja nie widze roznicy pomiedzy soft reset a hard reset pod Linuxem na PDA - w WM/Pocket przy HARD czyscil sie system plikow a przy soft nie. A tutaj jak restartujesz PDA to jest zawsze reset procesora, pamieci RAM itd - czyli to co w pamieci FLASH sie nie zmienia a w RAM wiadomo. Dlatego jezeli zamierzasz cos trzymac na partycji RAMFS  -> /mnt/ram to to bedziesz tracic.

Jakos tu cicho...
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 31, 2005, 14:33:47 »
Dobrze wiedziec...
Dzieki za pomoc.
Aha jeszcze jedno, jak przebiega wgrywanie oprogramowania? Po ftp, czy moze da sie zamontowac pda jako cos a'la dysk wymienialny?

*

Offline McGreg0r

• **
  • 105
    • Black Mesa East
Jakos tu cicho...
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 31, 2005, 15:25:35 »
Rozumiem ze w sensie jak juz bedziesz miec zainstalowany system i wszystko bedzie chodzic.

Ja robie to tak ze mam na PDA - serwer SSH i Samba (otoczenie sieciowe).
I wgrywam przez scp lub przez montowanie PDA jako dysk sieciowy.
Potem na PDA ipkg install PAKIET i tyle. Dodatkowo mam na stacjonarnym serwer HTTP na ktorym leza wszystkie paczki - taki mirror z handhelds'ow co pozwala na na instalacje powiedzmy czesciowo automatyczna np.: ipkg install | update.

EDIT: to wszystko oczywiscie przy zalozeniu ze dziala polaczenie TCP/IP pomiedzy PDA a PC-tem a konfiguracja tego to inna bajka - najlepiej poczytaj duuuużo Wiki na www.handhelds.org

Jakos tu cicho...
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 31, 2005, 16:32:20 »
Na Desktopie mam linuxa, dlatego chce zainstalowac go na pda... Wiec co to samba nie musisz mi tlumaczyc... ;)
Ale dzieki, zabieram sie za lekture handhelds.org :)

Jakos tu cicho...
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 17, 2005, 12:54:19 »
Jeszcze jedno, podaj mi jakies serwery ftp/http z programami/grami do palmtopow z linuxem.
Oraz co lepiej zainstalowac OPIE czy GPE ?

Oraz jak instalowac oprogramowanie na karcie SD ?

*

Offline McGreg0r

• **
  • 105
    • Black Mesa East
Jakos tu cicho...
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 19, 2005, 14:17:31 »
Linki do wszystkich feedow sa na familiar.handhelds.org oraz opie.handhelds.org

Przyda tez sie ipkgfind.handhelds.org

W kwestii OPIE/GPE uzywam OPIE jakoś lepiej wg. mnie z oprogramowaniem
posiadajacym GUI - chociaz z drugiej strony nie powiem NIE dla GPE -  w koncu toto dziala pod kontrola X-ow i teorytycznie mozna odpalic na tym wszystko co z tego korzysta.

Instalacja na karcie SD gdy juz masz zainstalowane OPIE/GPE
w /etc/ipkg.conf dodac
dest card /media/card (czy gdzie to tez masz /media/card2 itd.)

potem juz tylko
ipkg install "PAKIET" -dest card