Zastanów się czy 576mb ramu jest ci potrzebne!?

• 34 Odpowiedzi
  • 6217 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline greg3053

• 42
  • Sprzęt: HTC Hero
Zastanów się czy 576mb ramu jest ci potrzebne!?
« dnia: Październik 04, 2010, 23:37:41 »
Wiele osób pyta jak odblokować ram w Leosiu.
Wiele osób odpowiada zastanów się czy 576MB rami jest ci potrzebne ale dlaczego?

Czy zwiększanie pamięci ram wiąże się z np. stabilnością system albo zasięgiem albo jeszcze czymś innym?

Jeżeli nic nie powoduje zległo w skutkach dlaczego ludzie ostrzegają o tym???

*

szeset

Odp: Zastanów się czy 576mb ramu jest ci potrzebne!?
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 04, 2010, 23:47:29 »
Nie wiem, czy to wpływa na baterię, ale jeśli wpływa to żre więcej prądu wtedy. I chcą uchronić nieświadomych od utraty mocy :mrgreen: :mrgreen:
Albo ostrzegają, by nie pisać znowu co i jak trzeba robić :P  ... by nie byli gnębieni pytaniami, albo, aby nabijać posty* :P

*przykro mi panowie ( i panie), ale za to nie ma nagród  :evil:

(No i swoją drogą, to przecież to już mega dużo  :D   Zawsze lepiej się czuję z większą rakietą w kieszeni  :E  )

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 04, 2010, 23:57:44 »
Czemu nie? Proste. Żeby odblokować RAM musisz wgrać gotowany ROM. A gotowany ROM = utrata gwarancji.

*

Offline Spili

• **
  • 236
  • Sprzęt: Blue Angel, N95 8GB, HTC HD2, SGSII, SGSIII, SGSIV
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 05, 2010, 08:19:56 »
Jakoś nie znam "komputera" który ma dość RAM'u.  :ok:

*

Offline studentk

• 505
  • Sprzęt: Motorola Defy, Samsung SGS, iPad
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 05, 2010, 08:38:35 »
A ja znam całe mnóstwo takich komputerów, wystarczy iż chodzi Winda XP w wersji x32.
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2010, 08:42:22 wysłana przez studentk »

*

Offline dexem1

• **
  • 241
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 05, 2010, 08:46:10 »
Czemu nie? Proste. Żeby odblokować RAM musisz wgrać gotowany ROM. A gotowany ROM = utrata gwarancji.
Już od razu utrata gwarancji, jeżeli fon całkiem nie padnie to przywraca się orginalny stocowy rom i gwarancja jest nadal.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 05, 2010, 09:43:54 »
A jeśli padnie właśnie całkiem? Każdy jest mądry, póki go to nie trafi.
Ja onegdaj kupiłem Diamonda za ok. 800zł, i padł mi z lewym ROMem. Naprawa 450zł.
Uczy rozwagi taki bonus.

*

Offline dexem1

• **
  • 241
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 05, 2010, 10:45:21 »
A jeśli padnie właśnie całkiem? Każdy jest mądry, póki go to nie trafi.
Ja onegdaj kupiłem Diamonda za ok. 800zł, i padł mi z lewym ROMem. Naprawa 450zł.
Uczy rozwagi taki bonus.
Jeżeli padnie całkiem to zawsze jest szansa że w serwisie nie dadzą rady obczaić jaki rom był wgrany ;) a jak dadzą radę luknąć jaki rom był w granych to w 99% utrata gwarancji bo przecież gotowane romy psują leosia każdy powinien o tym wiedzieć zabierając się za wgrywanie gotowańca ;)
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2010, 10:46:53 wysłana przez dexem1 »

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 05, 2010, 11:49:08 »
Dlatego o tym piszę. Póki nie brakuje Ci RAMu i nie masz potrzeby zmieniać ROMu- nie rób tego ;)

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 05, 2010, 19:00:20 »
A ja się zastanawiam jednak czy nie dałoby się w sądzie tego bez problemu wygrać, jeśli telefon zepsuł się z nie Twojej winy i podlega gwarancji, to jeśli chcą mi ją unieważnić czy nie powinni mi wpierw udowodnić ze winą za tą usterke ponosze ja dając inny rom?  Bo jeśli nie, to powinni mi uznać gwarancję, a unieważnić ją tylko i wyłącznie wtedy kiedy winne było moje oprogramowanie, w innym wypadku majac oryginalny rom anwet jeśli on jest winny to mi naprawią. Ja wiem co piszą w gwarancji, ale nie zawsze musi to być zgodne z prawem, kupując telefon kupiłem go z oprogramowaniem, zmieniłem oprogramowanie na mój koszt i moje ryzyko (że jak coś zepsuje mi ten rom to jej nie uznają), ale jeśli telefon zepsuł się z inne winy, dlaczego mam ponosić tego konsekwencje skoro to ich wina że telefon się zepsuł, dali mi na niego gwarancję i tyle.

Tak się tylko zastanawiam czy jednak nie dałoby się tego w sądzie wygrać...

*

tomwil

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 05, 2010, 19:03:37 »
nie dało by radę bo wgrywasz nieoficjalny wersje systemu, a to jest określone w licencji. Gdzieś ktoś kiedyś na forum podawał nawet paragrafy...

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 05, 2010, 21:17:49 »
Spróbuj udowodnić serwisowi, który twierdzi, że to Twój nieoryginalny soft popsuł sprzęt, że nie ma racji. Przed sądem. Powodzenia ;)

*

Offline sabciu

• **
  • 111
  • Now P780
  • Sprzęt: Galaxy Note &  Sony Tablet S & Lenovo P780
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 05, 2010, 21:58:41 »
A gotowany ROM = utrata gwarancji.
A który pkt umowy gwarancjnej o tym mówi? Bo jakoś nie mogę się doczytać    :mysli:
.......Motorola A1000 ->SPV M3100 ->MDA Vario 2 -> HTC Tytn 2  -> MDA Compact IV -> HTC HD2 -> LG P920 3D -> Samsung Galaxy Note -> Lenovo P780

*

Offline yo

• 971
  • Sprzęt: fajny Leo, galaxy tab p1000
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 05, 2010, 22:10:07 »
to jest skrót myślowy - nie znajdziesz zapewne takiego zapisu w gwarancji.
ale praktyczne konsekwencje wskazali Ci koledzy wyżej
end of fear
yo is here

*

Offline sabciu

• **
  • 111
  • Now P780
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 05, 2010, 22:13:01 »
Nie bardzo rozumiem. Kupując dany produkt zawierasz umowę. W mojej umowie nie widzę takiego zapisu dlatego zaintrygowany przeczytałem warunki gwarancji. Proszę zatem wskazać pkt umowy, który mówi o utracie gwarancji po samodzielnej zmianie romu, radia etc.
PS. Sorry za OT.
.......Motorola A1000 ->SPV M3100 ->MDA Vario 2 -> HTC Tytn 2  -> MDA Compact IV -> HTC HD2 -> LG P920 3D -> Samsung Galaxy Note -> Lenovo P780

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 05, 2010, 22:26:03 »
Niestety nie pójdę do piwnicy po pudełko z Leo, żeby sprawdzić. Ale zmiana ROMu, a szczególnie zdjęcie blokady CID (czyli HSPL) jest traktowane jako ingerencja w oprogramowanie seryjne sprzętu i unieważnia gwarancję. Na forum było mnóstwo takich przypadków opisywanych, ja sam miałem tak przy serwisie Diamonda- dostałem z powrotem urządzenie z informacją, że mi go nie zreanimują ze względu na niedozwoloną integrację w oprogramowanie. Może i przez sąd konsumencki bym wygrał z nimi, ale chcesz się w to bawić?

*

tomwil

« Odpowiedź #16 dnia: Październik 05, 2010, 22:32:15 »
W instrukcji Samsungów juz jest dokładny wpis na ten temat, natomiast HTC opiera się na "licencji" M$ na temat oprogramowania.... też mi się nie chce szukać... ale jak kolega ma zamiar stracić troszkę kaski aby się pokopać z koniem to zachęcam....przynajmniej będzie wesoło. Tak na marginesie myślisz, ze te kilka tysięcy postów na forach o uwalonym sprzęcie podczas flashowania i odmowach napraw to skąd się wzięły??? Ludzie nie mają co z forsą robić.....??? .

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 05, 2010, 22:38:26 »
Prawda jest taka, że każdy jest chojrak, póki na niego nie trafi. Ja sam żonglowałem ROMami non stop, aż padł mi ten nieszczęsny Diamond. Potem miałem HD, którego do końca trzymałem na stockowym ROMie ;)
Nie chcę tu nikogo straszyć, ale czasem warto się zastanowić, zwłaszcza jeśli się długo zbierało na wymarzony sprzęt.

*

Offline sabciu

• **
  • 111
  • Now P780
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 05, 2010, 22:47:27 »
Nie miałem na myśli uwalonego Leosia podczas flashowania, ale np. uszkodzony dotyk i gotowany rom. Myślę, że nie mogli by się do tego przyczepić. Jeszcze raz powtórzę, że przeczytałem właśnie warunki gwarancji i nie ma tam takich zapisów.
Bardziej zmartwił mnie fakt, iż gwarancja nie jest przechodnie i obejmuje tylko pierwotnego kupca. Chyba, że HTC zgodzi się na przeniesienie gwarancji na kolejnego użytkownika. Choć i tutaj myślę, iż zapis jest niezgodny z prawem.

*

Offline Patrol0019

• 304
  • Sprzęt: Nexus 4, Motorola Atrix 4G
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 05, 2010, 23:20:26 »
jak padnie dotyk czy ekran i tak wgrasz stoka z karciochy :D
Nigdy nie mow nigdy...

*

Offline yo

• 971
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 06, 2010, 10:43:10 »
były już orzeczenia polskich sądów zgodnie z którymi można było się uchylić od realizacji uprawnień z gwarancji (których domagał się nabywca) jedynie wtedy gdy jego ingerencja te uszkodzenia spowodowała (tam chodziło o zdjęcie simlocka jako przesłankę odrzucenia roszczeń z gwarancji gdy uszkodzenia było mechaniczne).

nie znam dokładnie treści gwarancji htc dla leo (i nie mam czasu jej szukać w necie), ale zapewne jest tam wyłączenie odp w przypadku szkód np. powstałych z winy użytkownika albo spowodowanych niewłaściwym użytkowaniem sprzętu.
w praktyce nie jesteś w stanie wykazać, że samodzielne wgranie romu (i łamanie zabezpieczeń producenta przed tym procederem -CID) nie jest użytkowaniem sprzętu zgodnie z zaleceniami producenta
end of fear
yo is here

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 06, 2010, 19:05:07 »
a vonski i tak ma racje, jak uwalilem Magica to sie tylko modlilem zeby uwalic go do konca aby pokazywal zolty trojkacik i mi sie udalo.
Spicy nie da sie usmiercic, motoroli nie wiem ale w andku jest nanodroid i wtedy l...e wykladam na serwis bo sa oryginalne romy i nikt nie udowodni mi ze wgrywalem MODA na zablokowany bot w Milestone. android umiera do konca gdzie nawet serwis nie jest w stanie sprawzic bootloadera :)
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline Kirucha

• 537
  • gg# 904623
  • Sprzęt: HTC Leo, Desire, Wave-S8500
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 10, 2010, 16:16:38 »
nie wydaje mi sie aby w instrukcji było napisane że nie wolno zdejmować cid locka, tak samo jak zdejmiesz sim locka i poslesz na gwarancki przez swoją sieć, ja zawsze doradzałem i wysyłałem bezpośrednio do servisu i nigdy nie było problemów z wgranym softem... Bywało że wymieniono telefon ba nowy bez simlocka właśnie przez głowny servis...

*

Offline Patrol0019

• 304
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 19, 2010, 18:05:03 »
Witam, jest juz podobny watek wiec nie bede zakładał nowego otóż problem polega na tym ze mam wgrany Rom elegancia max sense v5.0 i radio 2.10.50.19_2 i ten zestaw powinien odblokować ową dodatkowa kość pamięci czyli powinno być 576MB ramu i niby wszystko ok pisze ze tyle jest ramu ale wejdę w stan pamięci i "Total program" pisze 458.76MB a nie 576 chyba to chodzi o ram bo o co innego miało by być pozdrawiam :)
Nigdy nie mow nigdy...

*

Offline yo

• 971
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 20, 2010, 12:51:27 »
jakbyś przeczytał ten wątek to byś wiedział, że piszesz nie na temat :S
end of fear
yo is here

*

Offline Patrol0019

• 304
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 20, 2010, 15:39:30 »
ale ja pisze o ilosci ramu a nie o warunkach gwarancji nie znalazłem w tym watku zadnej odpowiedzi na moj post
Nigdy nie mow nigdy...

*

Offline yo

• 971
« Odpowiedź #26 dnia: Październik 20, 2010, 20:29:03 »
nic dziwnego skoro cały temat jest o czym innym niż Ty pytasz :O
end of fear
yo is here

*

Offline belek

• 311
    • Zdjęcia
  • Sprzęt: Blackstone, Leo, iPhone
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 07, 2011, 01:49:16 »
Spróbuj udowodnić serwisowi, który twierdzi, że to Twój nieoryginalny soft popsuł sprzęt, że nie ma racji. Przed sądem. Powodzenia ;)
większość takich spraw wygrywa się w sądzie. podobnie brzmi opinia rzecznika (oczywiście dla nikogo niewiążąca), że zmiana softu na telefonie, często nawet oficjalnie udostępniana dla użytkowników, nie wiąże się z utratą ochrony klienta, podobnie jak zmiana systemu operacyjnego na laptopie... jednak to tyczy się tzw ustawy konsumenckiej gdzie to serwis przed sądem musi ci udowodnić że dana ingerencja była powodem awarii (przez pierwsze 6 miesięcy). więc jak odpadnie ci klawisz a serwis powie że to twoja wina bo wgrałeś sobie inny rom to w sądzie raczej masz wygraną. natomiast jeśli chodzi o gwarancję to jest ona taka jak wymyśli sobie gwarant, więc jeśli zapisze że nie można wgrywać romu to nie można i kropka.
oczywiście sprawy w sądzie różnie się kończą i różnie się ciągną (zależy od rejonu, sędziego itd), ale orzecznictwo SN (w polskim prawie niewiążące) wyznacza pewne standardy i może być brane za przykład. a tu widać słuszną z mojego punktu widzenia, ochronę klienta...
Vulnerant Omnes, Ultima Necat

*

Offline siwy05

• **
  • 236
    • wytaczanie, roztaczanie, tulejowanie otworów, szczecin, dojazd do klienta
  • Sprzęt: MDA Compact IV runing on WM 6.5.1 by Makeveral
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 07, 2011, 11:58:37 »
Bzdury w tym temacie piszecie, że aż szkoda czytać
-usunięcie simlocka nie powoduje utraty gwarancji, chyba że awaria jest wynikiem zdejmowania locka
-to nie ty masz udowodnić serwisowi, że wgrany rom nie spowodował awarii, ale serwis ma udowodnić, że jest to wynik wgrania oprogramowania
-jak nie gwarancja to niezgodność towaru z umową trwająca dwa lata, czyli tyle co gwarancja (w przypadku firm krócej)
-tak się boicie wgrać oprogramowanie, a w zasadzie za chwilę telefon może wam upaść i tego też na gwarancji nie naprawią
-mało było przypadków, gdzie telefon pewnego dnia poprostu się nie włączył?
-naprawiałem już nie jeden telefon w ramach gwarancji/niezgodności z umową i nieraz serwis starał się wmówić, że wszystko jest ok, a nie było, przykład to nokia oddałem telefon na gwarancji - wraca niby wszystko jest ok, dzień później daję ten sam telefon w ramach niezgodności i ten sam serwis w ramach ekspertyzy stwierdza usterkę - sieć wymienia mi na nowy
MDA Compact IV
HP dv2535ea

*

Offline foni

• 30
« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 07, 2011, 13:58:30 »
Nie straszmy się nawzajem tym czym straszy nas serwis.... Padł mi niecały rok temu MDA Compact IV. Wysłany do serwisu do Wawki.... przyszła informacja zwrotna, że naprawa musi objąć wymiane płyty głównej, bo jest wgrane niefirmowe oprogramowanie. Oczywiście koszt poniesie użytkownik, bo gwarancji w takim przypadku już nie ma. W odpowiedzi wysłałem pismo z prośbą o wykazanie związku pomiędzy wgranym softem, a zdiagnozowanym przez nich uszkodzeniem. Odesłali durną odpowiedź, że zapisy w gwarancji mówią o tym, że przy zmianie na nieautoryzowany soft traci się gwarancję. Prosiłem dwukrotnie o wskazanie takiego paragrafu.... nie potrafili. Kolejne pismo wysłałem podpisane przez (zaprzyjaźnionego) prawnika, w którym wzywałem serwis do usunięcia uszkodzenia w ramach przysługującej mi gwarancji, lub wskazanie przepisów, w oparciu o które odamawiają naprawy. Po dwóch dniach zadzwoniła do mnie (już wówczas) miła Pani, przepraszając za wcześniejsze nieporozumienie, informując że telefon zostanie szybciutko naprawiony i odesłany do mnie. Co oczywiście nastąpiło...

Więcej odwagi, siły do walki i korzystania ze swoich praw!!