uszkodzenie aparatu foto

• 12 Odpowiedzi
  • 2053 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline delibear

• 269
  • Sprzęt: IPAQ614c → HTC HD2 → HOX
uszkodzenie aparatu foto
« dnia: Sierpień 05, 2010, 22:32:02 »
Witam Wszystkich.
Dziś rano zauważyłem, że mój nowiutki (2 miesiące) htc ma popękane szkiełko od aparatu foto. Jestem zły, bo strasznie na niego uważałem i nie wiem jak to się stało. Mam pytanie - czy można gdzieś wymienić tą szybkę od aparatu. Obecnie jest cała popękana, a kilka kawałków po prostu wypadło.
Pomocy...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2010, 22:48:59 wysłana przez delibear »

Odp: uszkodzenie aparatu foto
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 06, 2010, 07:54:44 »
Ostatnio widzialem na alledrogo szybke + korpusik aparatu w cenie 80zl z nowke. Poszukaj aukcji w archiwum, lub do serwisu regepsuje zadzwon i sie dowiedz, czy wymienia. W moim leo wymieniali przyciski i to nawet na gwarce, a tylko dlatego, ze starla sie powloka imitujaca szczotkowane alu, wiec pewnie i to zrobia tylko trza bedzie zabulic.

*

Offline marlech

• **
  • 107
  • Sprzęt: HTC Touch HD2
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 06, 2010, 20:06:16 »

*

Offline delibear

• 269
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 07, 2010, 10:10:30 »
To jest dokładnie to, o co mi chodziło  :O~ Tylko boję się, że jeśli będę majstrował coś samemu, to stracę gwarancję.
Chyba odżałuję trochę kasy (naprawa+kurier) i wyślę mojego HTC do serwisu. Dzwoniłem do nich wczoraj, mówili, że da się naprawić. Koszty podadzą jak zobaczą sprzęt.

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 07, 2010, 11:05:27 »
To jest dokładnie to, o co mi chodziło  :O~ Tylko boję się, że jeśli będę majstrował coś samemu, to stracę gwarancję.
Chyba odżałuję trochę kasy (naprawa+kurier) i wyślę mojego HTC do serwisu. Dzwoniłem do nich wczoraj, mówili, że da się naprawić. Koszty podadzą jak zobaczą sprzęt.

znam jakie - wymiana płyty głównej + obudowy + aparatu - to będzie jakieś 1999zł

*

Offline marlech

• **
  • 107
  • Sprzęt: HTC Touch HD2
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 07, 2010, 11:33:05 »
Nie wiem czy warto wysyłac do serwisu wymiana tego elementu nie powinna zając 15 minut to jest zdjęcie klapki 4 sruby i najgorszy element wymagający pewnej ręki to rozłozenie leo, zbita twoja szybka jest zamocowana w tylnej klapce wymiana i praktycznie koniec. Nie ma mowy o utacie gwarancji nikt nie pozna.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 07, 2010, 12:11:09 »
nie rozkrecalem HD2, ale jak swoje wczesniejsze telefony rozbieralem to zazwyczaj byly plomby na srubkach albo byly one pokryte cienkim lakierem ktory sie scieral podczas odkrecania
wydaje mi sie, ze i tutaj tak jest, wiec utrata gwarancji jest calkiem prawdopodobna

*

Offline delibear

• 269
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 07, 2010, 12:47:11 »
W serwisie powiedzieli, że będzie to kosztowało 50-100zł (+kurier), więc tyle mogę jeszcze przeboleć. Wolę to, niż ryzykować utratę gwarancji (telefon ma dopiero 2 m-ce).
Tak z ciekawości muszę sprawdzić, czy są jakieś plomby na śrubkach...
P.S. Rozumiem, że w przypadki takiej naprawy (wymiana szkiełka) w serwisie nie utracę wszystkich danych
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2010, 12:53:59 wysłana przez delibear »

*

Offline MaciejRz

• **
  • 156
  • Sprzęt: HTC One X
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 07, 2010, 14:03:32 »
na wszelki wypadek zrób backup wszystkich danych (i backup backupu) - serio
tak na wypadek jakby chcieli cię uszczęśliwić na świeżo wgranym "nowym" romem

*

Offline delibear

• 269
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 07, 2010, 14:07:53 »
Właśnie go otworzyłem i przynajmniej jedna śrubka jest pokryta białą plombą, także z samodzielnej naprawy nici.
W poniedziałek wyślę go do serwisu.
Backup zawsze robię nauczony doświadczeniami z IPAQ (3x wymieniany na gwarancji :wink: ). Tylko później szkoda mi czasu na wgrywanie softu i personalizację, więc wolałbym, żeby nic nie gmerali poza wymianą szkiełka.

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 07, 2010, 14:51:19 »
Zrób też dokładne zdjęcia na wypadek porysowania sprzętu w serwisie i wyślij je na np. CD ze sprzętem, żeby byli świadomi tego, że wygląd masz udokumentowany.
CRC niestety uwielbia niszczyć sprzęt.
Mogą tez niestety wymyślić, że jest zalany, uszkodzić go i odebrać gwarancję. Zdarza się, że przy okazji naprawy coś sp..zepsują i jakoś muszą wybrnąć.
Musisz się liczyć z takimi akcjami. To banda oszustów.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2010, 14:53:15 wysłana przez may »
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 07, 2010, 14:55:35 »
Zrób też dokładne zdjęcia na wypadek porysowania sprzętu w serwisie i wyślij je na np. CD ze sprzętem, żeby byli świadomi tego, że wygląd masz udokumentowany.
CRC niestety uwielbia niszczyć sprzęt.
Mogą tez niestety wymyślić, że jest zalany, uszkodzić go i odebrać gwarancję. Zdarza się, że przy okazji naprawy coś sp..zepsują i jakoś muszą wybrnąć.
Musisz się liczyć z takimi akcjami. To banda oszustów.

dokładnie to miałem napisać co kolega May - zabezpiecz się na wszystkie strony - żeby nie było że odeślą z uwagą że zalany był lub porysowany
oszuści to może zbyt mocno powiedziane ale - niechlujne lenie i kiepscy specjaliści to jak najbardziej

*

Offline delibear

• 269
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 07, 2010, 15:08:08 »
Z tym "zalaniem", to słyszłaem, że niektóre serwisy tak robią, żeby nie wykonywać naprawy w ramach gwarancji, a mój będzie naprawiany "odpłatnie". Tak, czy siak - na pewno zrobię kilka fotek przed wysłaniem. Wielkie dzięki za tą cenna wskazówkę.