ścieżka GPS (?)

• 13 Odpowiedzi
  • 4373 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline arcis1999

• *
  • 78
  • Sprzęt: TyTN II, LEO, X ONE
ścieżka GPS (?)
« dnia: Wrzesień 14, 2010, 22:27:47 »
Witam,
Nie wiem czy dobrze okresliłem tytuł, ale chodzi mi o coś takiego że często gubię się w lesie na grzybach i zauważyłem że GPS przez drzewa działa tak sobie, natomiast kompas zdaje się być ok. A marzy mi się ustalenie pozycji wyjściowej (tam gdzie zostawiłem auto) i po długotrwałym błądzeniu, jak po sznurku zostać poprowadzonym przez telefon - kompas do samochodu. Tomtom który używam jako nawigacji nie sprawdza się bo ciągle gubi zasięg, myli mu się w którą stronę idę itp itd
I w związku z czym wpadłem na pomysł by spytać bardziej doświadczonych - czy jest jakiś soft który rozwiązałby mój problem? Nie interesuje mnie mapa okolicy a jedynie ustalenie jakiegoś punktu i potem kompas miałby kierować mnie w to miejsce...
Choć jak się głębiej zastanowie to chyba bez GPS takie rzeczy to tylko w erze :(
pozdr
a

*

Offline Yacck

• **
  • 159
  • Sprzęt: FS-N560 ; HTC HD2
Odp: ścieżka GPS (?)
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 14, 2010, 22:33:33 »
program absolutnie numer 1
http://www.cradle-software.de/en/software/gpsspot
----------
Do jesieni daleko, ale mając w pamięci dyskusję na temat wykorzystania PDA z GPS podczas wyprawy na grzyby, od razu pomyślałem o wykorzystaniu  właśnie w tym celu programu GpsSpot.

Zasada działania programu jest bardzo prosta. Dodajemy do bazy danych naszą aktualną pozycję do której chcemy później wrócić i program pokaże nam odległość od niej (w metrach, lub milach i jardach) i kierunek w jakim należy się udać aby tam dotrzeć. Całość jest przystosowana do obsługi palcem, umożliwia zmianę ustawień kontrastu strzałki wskazującej w słoneczny dzień i jest dostępna w języku angielskim i niemieckim.

Mimo, w sumie niewielu funkcji, za program trzeba zapłacić prawie 3 Euro, co jednak nie wydaje się bardzo wygórowaną ceną. Przed zakupem można też przetestować wersję Trial, która umożliwia nawigację tylko do jednego miejsca.
-----------

leo ma generalnie czuły GPS, jednak jeżeli chcesz miec stabilny sygnał dokup coś na chipsecie MTK, po BLUETOOTH bedziesz łapał sygnał nawet w podziemnych lochach :)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 14, 2010, 22:42:22 wysłana przez Yacck »

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 15, 2010, 00:05:40 »
Hm,  a czy zwykła Automapa nie zadziała? Przecież dowolne miejsce, w którym się znajdujemy, można zapisać jako POI/Ulubione. A potem tylko do niego prowadzić trasą pieszą.... Program nie ma raczej zbyt wielkiego znaczenia, bo w każdym czułość GPSu jest taka sama....

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 17, 2010, 20:06:20 »
Jak długo wytrzyma bateria z AM, GpsSpot jeszcze nie testowałem.

*

Offline facet_

• 501
  • Sprzęt: SGS3
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 19, 2010, 01:03:52 »
Hm,  a czy zwykła Automapa nie zadziała? Przecież dowolne miejsce, w którym się znajdujemy, można zapisać jako POI/Ulubione. A potem tylko do niego prowadzić trasą pieszą.... Program nie ma raczej zbyt wielkiego znaczenia, bo w każdym czułość GPSu jest taka sama....

no tak ale mając zapisana pozycje z samochodem i maszerując w las w pewnym momencie stajesz odpalasz automape i bez sygnału GPS(bo z sygnałem to cała dyskusja jest bez sensu) widzisz punkt  ale nie wiesz gdzie on jest bo nie widzisz Twojej pozycji i kierunku w którym idziesz :) 
Motorola C520 -> ... -> SPV M3000 -> HTC Touch Diamond -> Omnia -> HTC Touch HD -> HTC Touch HD2 ehhh... -> SE Xperia Arc -> SGS3

*

Zachu

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 19, 2010, 09:20:45 »
Jeśli jest kompas to każdy harcerz wróci. Nie potrzebny jest sygnał GPS.

*

Offline AdamMie

• 1033
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 19, 2010, 12:10:59 »
Nie byłem harcerzem, możesz podpowiedzieć jak?
Jak uruchomić program GpsSpot na Asusie 636n - cały czas szuka urządzenia.
AM i BeelineaGPS uruchamiają moduł GPS.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2010, 12:26:08 wysłana przez AdamMie »

*

Zachu

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 19, 2010, 16:36:04 »

*

Offline AdamMie

• 1033
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 19, 2010, 17:54:43 »
Dziękuję za informację. Mam "pływający kompas", na tarczy nie ma oznaczenia kierunku północnego, są dwie kreski na szkiełku obracającej tarczy, dłuższa i krótsza, - po co one są?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2010, 18:46:30 wysłana przez AdamMie »

*

Offline arcis1999

• *
  • 78
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 21, 2010, 22:33:21 »
program absolutnie numer 1
http://www.cradle-software.de/en/software/gpsspot

sprawdzone - kupione (3 Euro) - dzieki :)
sprawdził się zajebiście - doprowadził wprost do samochodu.
a teraz z podobnej beczki - a czy jest cos w tym podobie ale rysujace slad? bez mapy, po prostu na czystym ekranie rysuje przebyta droge?

pozdr
a

*

Offline AdamMie

• 1033
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 22, 2010, 16:36:04 »
Jest BeeLineGPS.

GpsSpot uruchomił się bez problemu? Na Asusie 636N nie uruchamia modułu GPS.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2010, 16:43:24 wysłana przez AdamMie »

*

Offline arcis1999

• *
  • 78
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 22, 2010, 20:27:31 »
GpsSpot uruchomił się bez problemu? Na Asusie 636N nie uruchamia modułu GPS.
bez problemu. jedyny kłopot to instalacja bsb by ustalic uzytkownika by zarejestrowac program :)
a

*

Offline facet_

• 501
  • Sprzęt: SGS3
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 22, 2010, 23:20:04 »
a po co bsb??? wystarcz wejść w książkę i poszukać JA
Motorola C520 -> ... -> SPV M3000 -> HTC Touch Diamond -> Omnia -> HTC Touch HD -> HTC Touch HD2 ehhh... -> SE Xperia Arc -> SGS3

*

Offline arcis1999

• *
  • 78
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 22, 2010, 23:51:15 »
a po co bsb??? wystarcz wejść w książkę i poszukać JA
niestety nie. jak uruchomilem wlasciciela przez bsb to bylo wszystko puste - wiec to rozne dane. z reszta teraz tez mam wpisane rozne dane i kod wygenerowali na ten z  uruchomionej przez bsb opcji
a