Transfer po realnym 54 Mbps powinien dawać ponad 6 MB/s a nie osiąga takiej prędkości i sprawdziłem to na 3 różnych routerach /D-Link, Asus, Netgear/.
Ja maksymalnie widziałem 5,5 MB/s transferu na łączu 50 Mb/s po podłączeniu do D-Link DIR-655.
Nie udało mi się osiągać takiego transferu przy wifi w standardzie b/g. A odległość jest śmieszna, żadnych zakłóceń itp. Natomiast taki transfer na wifi, o którym piszesz możliwy był tylko przy standardzie n, bez względu na miejsce w mieszkaniu.
Zerknąłem na router o którym piszesz i ma w sobie n i transfer do 150 Mb/s, więc się zgodzę iż jest osiągalny. Ale to jest n nadal.
Połączone: [time]Kwiecień 01, 2010, 09:43:18[/time]
Sprawdziłem organoleptycznie.
Mam łącze 25 Mbps, na Asusie w b/g 54 Mbps było maksymalnie po wifi 500-520 kb/s
Przy ustawieniu n na Netgear Wireless-N WNR2000 było maksymalnie po wifi jakieś 2,8 do 2,95 MB/s
Według teorii powinno być tyle samo przy routerze 54 Mbps i wifi, i tak:
router 54 Mbps=6,75 MB/s, sieć 25 Mbps=3,125 MB/sPo podłączeniu kabla do routerów szło 2,8-2,95 MB/s. Bez routerów tak samo bez zmian.
Na wszystkich routerach zasięg jest pełen i nie spada nawet o jedna kreskę. Sądzę, że to 54 Mbps to jest przy kablu tylko a nie po wifi w standardzie b/g. Innego wytłumaczenia nie znalazłem po testach.