HD ma 802.11n !!!!

• 31 Odpowiedzi
  • 7723 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Syndicate

• *
  • 86
  • Sprzęt: HP Ipaq RX1950, HP Ipaq H4150, Asus MyPal A696
Odp: HD ma 802.11n !!!!
« Odpowiedź #30 dnia: Kwiecień 01, 2010, 09:34:25 »
Transfer po realnym 54 Mbps powinien dawać ponad 6 MB/s a nie osiąga takiej prędkości i sprawdziłem to na 3 różnych routerach /D-Link, Asus, Netgear/.

Ja maksymalnie widziałem 5,5 MB/s transferu na łączu 50 Mb/s po podłączeniu do D-Link DIR-655.

Nie udało mi się osiągać takiego transferu przy wifi w standardzie b/g. A odległość jest śmieszna, żadnych zakłóceń itp. Natomiast taki transfer na wifi, o którym piszesz możliwy był tylko przy standardzie n, bez względu na miejsce w mieszkaniu.

Zerknąłem na router o którym piszesz i ma w sobie n i transfer do 150 Mb/s, więc się zgodzę iż jest osiągalny. Ale to jest n nadal.

Połączone: [time]Kwiecień 01, 2010, 09:43:18[/time]
Sprawdziłem organoleptycznie.

Mam łącze 25 Mbps, na Asusie w b/g 54 Mbps było maksymalnie po wifi 500-520 kb/s
Przy ustawieniu n na Netgear Wireless-N WNR2000 było maksymalnie po wifi jakieś 2,8 do 2,95 MB/s
Według teorii powinno być tyle samo przy routerze 54 Mbps i wifi, i tak:
router 54 Mbps=6,75 MB/s, sieć 25 Mbps=3,125 MB/s

Po podłączeniu kabla do routerów szło 2,8-2,95 MB/s. Bez routerów tak samo bez zmian.

Na wszystkich routerach zasięg jest pełen i nie spada nawet o jedna kreskę. Sądzę, że to 54 Mbps to jest przy kablu tylko a nie po wifi w standardzie b/g. Innego wytłumaczenia nie znalazłem po testach.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2010, 09:54:57 wysłana przez Syndicate »
W kolekcji (stan - nowe):
Palm IIIXe, 3com Palm IIIe, 3com IIIx, 3com Palm Pilot, Palm V, Palm Vx, PALM VIIx, Palm m515, Handspring Visor, Handspring Visor Deluxe

*

Offline facet_

• 501
  • Sprzęt: SGS3
Odp: HD ma 802.11n !!!!
« Odpowiedź #31 dnia: Kwiecień 01, 2010, 13:30:06 »
Nie bzdury tylko uzylem okreslnia "pewnie" a nie "na pewno", ale widac nie rozrozniasz.
To przy jakim transferze masz te 3MB/s bo poza 1Mb/s w UPC nastepne jest 8Mb/s z tego co jest na stronie.
Drogi kolego 3MB/s to teoretycznie 24Mb/s a to uzyskuje dzięki usłudze Fiber Power 25Mb/s i oczywiście jest na stronie ZA 8Mb/s http://www.upc.pl/internet/fiber-power-25/

przy okazji uczulam że 25MB to nie to samo co 25Mb bo pierwsze to megabajty a drugie megabity. 25Mb/8 daje około 3,12 MB. Kolejna sprawa to transfery np 54Mb/s to tylko teoria bo praktycznie zależy od wielu czynników w praktyce powinniśmy osiągnąć połowę czyli jakieś 25 do 27 Mb/s = około 3 MB/s. Transfer zależy od mocy sygnału od ilości zakłóceń od tego czy jednocześnie wysyłamy i pobieramy pakiety, od rodzaju zabezpieczeń od mocy obliczeniowej kompa na której robimy testy od ustawień karty sieciowej i jeśli jest to laptop to czy pomiar robimy na podłączonym zasilaczu czy też nie bo często ustawienia zarządzania energią  ograniczają moc karty wifi czy moc obliczeniową kompa dla zwiększenia żywotności baterii. Zależności jest wiele ale należy rozróżnić prędkość w sieci lokalnej którą testujemy między dwoma komputerami domowymi podłączonymi do tego samego access pointa czy switcha/huba od prędkości jaką nam oferuje nasz dostawca netu TPSA/NETIA/UPC itp. Tą drugą testujemy najprościej ściągając coś z netu np z serwisów w stylu hotfile.com czy rapidshare czy też używając stron w stylu speedtest.3s.pl czy dsl.cz. Pamiętajmy jednak że nie możemy w tym czasie nic innego ściągać z netu np edonkejem czy dc++ czy każdym inny programem do ściągania bo to zafałszuje nam wyniki. Czasem nie wiemy że się coś ściąga nam z netu np aktualizacje windowsowe a to potrafi tak obciążyć łącze że testy pokażą nam bzdury. Już nie wspominając o wirusach które to dopiero mogą nam zapchać łącze niechcianymi pakietami wysyłanymi jak i pobieranym z/do internetu. Pamiętajmy też że standard "n" muszą posiadać dwie strony a najlepiej jak są tej samej firmy Acess Point i karta wifi w kompie bo czasem firmy mają dodatkowo swoje wewnętrzne mechanizmy zwiększające zasięg, transfer czy polepszające stabilność sieci. To pokrótce takie prymitywne nakreślenie tematu bo temat jest złożony a między bogiem a prawda nieco odbiegający od głównego wątku
Motorola C520 -> ... -> SPV M3000 -> HTC Touch Diamond -> Omnia -> HTC Touch HD -> HTC Touch HD2 ehhh... -> SE Xperia Arc -> SGS3