[XDA] Aparat 8M

• 48 Odpowiedzi
  • 10972 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Bigu1975

• 349
  • Sprzęt: H 1910, H 2210, Hx2490b, HP 614c, Xperia X1 (na sprzedaż), Hx4700, HTC HD2
[XDA] Aparat 8M
« dnia: Grudzień 12, 2009, 22:25:15 »

*

Offline titus78

• 665
    • a może tak coś wciągniesz?
  • Sprzęt: SGS II, Galaxy Note
Odp: [XDA] Aparat 8M
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 13, 2009, 12:34:51 »
czy ktoś już próbował tego caba, jak ze zdjęciami? chwilowo mój Leo jest wypożyczony jako navi więc pytam, czy ktoś to już sprawdzał
Potrzebna zgoda na reklamowanie stron, serwisów etc.!!!

*

Offline legrooch

• **
  • 166
  • Sprzęt: Galaxy S II, BB9780, Samsung i9505
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 13, 2009, 12:46:11 »
Lepiej ciut niby jest  :grin:

*

Offline MadMaxx

• 10
  • Sprzęt: SE P900 -> MDA III -> X500 -> HTC HD2
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 21, 2010, 08:19:20 »
Mam problem z zastosowaniem tej zmiany na "polskiej" wersji wm :( Wgrałem .cab, sprawdziłem w rejestrze, w którym jest właściwa wartość na 5M i 8M ustawiona dla superfine na 746028, w ustawieniach aparatu jest dalej 5M (2592x1552) - czyli po staremu.
Zrobione zdjęcia w edytorze na PC również pokazują po staremu - 2592 x 1552  Pikseli (4.02 MPixels).
Co należy zrobić aby zdjęcia efektywnie robiły się z 8M? Proszę o pomoc.

*

Offline Artz

• **
  • 156
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 21, 2010, 08:32:30 »
To kiedy zaczynamy w HD nagrywać? :)

*

Offline Bysio

• 3655
  • Sprzęt: iPhone, iPad, MacBookPro, AppleWatch
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 21, 2010, 09:25:40 »
Mam problem z zastosowaniem tej zmiany na "polskiej" wersji wm :( Wgrałem .cab, sprawdziłem w rejestrze, w którym jest właściwa wartość na 5M i 8M ustawiona dla superfine na 746028, w ustawieniach aparatu jest dalej 5M (2592x1552) - czyli po staremu.
Zrobione zdjęcia w edytorze na PC również pokazują po staremu - 2592 x 1552  Pikseli (4.02 MPixels).
Co należy zrobić aby zdjęcia efektywnie robiły się z 8M? Proszę o pomoc.

W pliku mui brakuje wpisow dotyczacych 8m.. wiec jak chcesz ustawic :)
OD ZADAWANIA PYTAŃ JEST FORUM, A NIE PW

*

Offline szakal87

• 16
  • Sprzęt: HTC leo
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 21, 2010, 10:26:26 »
dajcie spokój z tymi 8 mpx  :proud: liczba megapikseli określa wielkość zdjęcia a nie jego jakość, chyba nigdy komórki nie będa robić lepszych zdjęć niż zwykły aparat z biedronki :P, ja wolałbym 3 mpx ale wiekszą matryce, lampe ksenonową,  :grin:,

*

Offline el.kamilus

• 318
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 21, 2010, 12:51:14 »
Śmieszą mnie te wyścigi ogólnie producentów telefonów w ilości Mpixeli. Nie wiem komu to potrzebne bo jeśli ktoś chce zrobić dobre zdjęcie do bierze ze sobą odpowiedni do tego aparat.

Mnie w zupełności wystarcza 3-4 Mpix ale aby dobrze odzwierciedlał kolory i zdjęcia jakościowo były dobre. Jeśli to jest to spokojnie 10x15 można wywoływać.

*

Offline kgx2

• 277
  • Sprzęt: HTC HD2, Samsung Galaxy S3
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 21, 2010, 12:58:42 »
el.kamilus zgadzam się z Tobą HD2, po instalacji fix-a producenta i dodatkowo SuperFine Camera Tweak robi dobrej jakości zdjęcia lecz dla niektórych dobrze by było gdyby telefony miały na swoim pokładzie lustrzanki :-)
MIO A701 <> HTC TyTN II Kaiser <> SGH i900 OMNIA <> HTC HD2<>Samsung Galaxy Note<>Samsung Galaxy S3

*

Offline el.kamilus

• 318
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 21, 2010, 13:12:11 »
el.kamilus zgadzam się z Tobą HD2, po instalacji fix-a producenta i dodatkowo SuperFine Camera Tweak robi dobrej jakości zdjęcia lecz dla niektórych dobrze by było gdyby telefony miały na swoim pokładzie lustrzanki :-)

Ale gdzie to lustro upchniesz :E
Wyścigi trwają cały czas i tak będzie. To, że spora część użytkowników nie jest świadoma pewnych faktów to inna sprawa ale machina marketingowa idzie pełną parą. 12Mpix w telefonie...... rotfl.

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 21, 2010, 13:16:45 »
Mnie bawią ignoranci technologiczni :) Poszukaj sobie w sieci zdjęć z takiego Pixona 12 Mpix i potem się śmiej. Robi lepsze foty od mojego Kodaka 9mpix ;] Fakt, ze to tania cyfrowka za 300 PLN, ale fakty są takie ze mozna juz od jakiegos czasu uzywac komorki jako aparatu.

*

Offline Artz

• **
  • 156
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 21, 2010, 13:21:00 »
Jeśli nie interesuje mnie 8MP to nie wypowiadam się w tym temacie. I nie jest to temat o wyższości aparatu od telefonu z aparatem więc proszę piszcie swoje wywody w innym, stosownym do tego miejscu.

Jak można to rozumieć ? Nasze matryce mają te 8MP i zostały okrojone jak pamięć ? Czy jest to sztuczne 8MB?

*

Offline kgx2

• 277
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 21, 2010, 13:30:19 »
Sztuczne naciągane 8 Mpix, rozdzielczość nie jest tak istotna, standardowe 5 Mpix w zupełności spełnia swoją rolę ważniejsza jest jakość zdjęć.
MIO A701 <> HTC TyTN II Kaiser <> SGH i900 OMNIA <> HTC HD2<>Samsung Galaxy Note<>Samsung Galaxy S3

*

Offline MadMaxx

• 10
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 21, 2010, 14:38:33 »
Zadając konkretne pytanie, spodziewałem się rzeczowej odpowiedzi nt. ustawień aparatu, a tu jak zwykle bardzo ciekawa dyskusja...
Zdecydowałem się na wgranie tej poprawki, ponieważ zdjęcia robione przez HD2 przedmiotom oddalonym więcej niż 2 m są nieostre!!! i to bardzo. Zdjęcia robione przedmiotom z 0,5 do 1,5m są bardzo ostre.
Spotkałem się z komentarzem, że poprawka oprócz zmiany z 5M na 8MB poprawia troszeczkę jakość samych zdjęć.
Czy autofokus w HD2 działa dobrze? Czy macie podobne problemy?
Proszę nie piszcie, że lustrzanka jest lepsza od kompakta i od telefonu komórkowego, osobiście mam wszystkie te urządzenia i każde ma swoje wielkie plusy oraz minusy.

*

Offline kgx2

• 277
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 21, 2010, 14:46:05 »
Kolego MadMaxx zainstaluj ten plik  HD2 746028 SuperFine Camera Tweak.cab i będziesz miał dobrą jakość i co najważniejsze ostrość zdjęć, nie trzeba żadnych 8 Mpix

*

Offline MadMaxx

• 10
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 21, 2010, 15:52:16 »
Zainstalowałem (tzn. informacja w zainstalowanych programach), ale żadnej różnicy nie widać. Zdjęcia są nieostre.

*

Offline doncieslacco

• *
  • 96
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 21, 2010, 16:07:11 »
opcja Camera Superfine w BsB Tweaks to to samo co omawiane tutaj ??

buntownik, nie z wyboru - charakteru

« Odpowiedź #17 dnia: Luty 21, 2010, 16:16:33 »
Tak - dokładnie to samo.

« Odpowiedź #18 dnia: Luty 21, 2010, 18:09:26 »
dolanczam sie do opinii o w/w cabie
pozainstalowaniu caba w ustawieniach aparatu jest rozdzielczosc 2592x1994
zdjecia sa b.dobre

*

Offline el.kamilus

• 318
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 21, 2010, 21:29:06 »
@temp333
Spasuj troszkę od wyzywania zaraz innych od ignorantów. Poszukaj... nie potrzebuję. Daj mi tego Pixona to Ci udowodnię jak kiepskie zdjęcia robi. Zdjęcie to nie ilość Mpix.
Co do Twojego aparatu. Zastanów się przez chwilę. Jak stary jest Twój Kodak a jak Pixon, porównaj ich ceny. Bądź pewien, że w odpowiednich warunkach zrobisz lepsze zdjęcie swoim Kodakiem niż tym Pixonem, ale może być to bardzo ciężkie.
Zdjęcia na pewno wyglądają ładnie bo technika poszła do przodu ale nie popadajmy w paranoję aby aparatem telefonicznym zastępować dobry aparat fotograficzny (nie pisząc o lustrzance z porządnym szkłem przytwierdzonym do korpusu) do uwiecznienia chwili w której np Twój potomek stawia pierwsze kroki.

@Artz
Co do ilości Mpix się wypowiedziałem. Tak, wszystko ma swoje wady i zalety. Na pewno jednak zgodzisz się z faktem machiny marketingowej ale to już inny temat.
Uważam, że 5Mpix w tym telefonie w zupełności by wystarczyło. Ważniejsze aby nie było różowych plam i innych tym podobnych rzeczy.

@MadMaxx
Troszkę faktycznie odbiegło się od tematu (ale to chyba norma w każdym wątku). Co do tej ostrości. Robiąc zdjęcia w mieszkaniu stwierdzam, że u mnie jest wszystko ok. Jutro cyknę coś na zewnątrz to dam info co z tym ostrzeniem.

No i jeszcze w temacie zwiększonej ilości Mpixów. Są dwa wyjścia.
Faktycznie producent zablokował wyższą rozdzielczość bo w momencie premiery nie było potrzeby dawania klientowi takich parametrów lub jakaś część serii miała jakieś wady i zablokowali w całości lub
jest na najzwyklejsza interpolacja z mniejszej rozdzielczości i nic więcej.

To moje zdanie w tym temacie i peace for all aby nie wywoływać jakiś niepotrzebnych wojen.

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 21, 2010, 23:43:46 »
@temp333
Spasuj troszkę od wyzywania zaraz innych od ignorantów.

Przepraszam jeśli poczułeś się urażony.

Zdjęcia na pewno wyglądają ładnie bo technika poszła do przodu ale nie popadajmy w paranoję aby aparatem telefonicznym zastępować dobry aparat fotograficzny (nie pisząc o lustrzance z porządnym szkłem przytwierdzonym do korpusu) do uwiecznienia chwili w której np Twój potomek stawia pierwsze kroki.

Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale znalazlem ciekawe porownanie Pixona 12 do Canona G9, ktory kosztuje sporo wiecej niz moj prosty model Kodaka i tez przepasci nie widac. Wedlug mnie ta generacja aparatow jest juz naprawde wystarczajaca do zastapienia cyfrowek - przynajmniej tych tanich i prostych modeli. Test "Ile jest warte 12mpix w telefonie" mozna obejrzec w linku, ktory podaje. Wedlug mnie warto sprawdzic co potrafi Pixon12.

http://www.telepolis.pl/artykuly.php?id=308&str=0

*

Offline el.kamilus

• 318
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 22, 2010, 14:11:55 »
Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale znalazlem ciekawe porownanie Pixona 12 do Canona G9, ktory kosztuje sporo wiecej niz moj prosty model Kodaka i tez przepasci nie widac. Wedlug mnie ta generacja aparatow jest juz naprawde wystarczajaca do zastapienia cyfrowek - przynajmniej tych tanich i prostych modeli. Test "Ile jest warte 12mpix w telefonie" mozna obejrzec w linku, ktory podaje. Wedlug mnie warto sprawdzic co potrafi Pixon12.

No i tutaj się już z Tobą zgodzę. Oczywiście... obecnie można znaleźć już takie telefon z takim aparatem, że bardzo dobrze zastąpi takiego najprostszego cyfraka (potocznie małpkę). Przy słonecznym dniu zdjęcia rodzinne można sobie cykać i później do formatu 10x15 i będzie ok.
Szkopuł jednak w tym, że do takiego zastosowania w zupełności wystarczyłoby 6Mpix i tutaj możesz mi zaufać.
12Mpix to jakbyś plakat A0-A1 chciał drukować.... no ale tutaj zobaczysz wszelkie wady takiego aparaciku.

Jak pisałem jest to tylko i wyłącznie wyścig marketingowy i nic innego. To samo znajdziesz u producentów aparatów cyfrowych czy nawet lustrzanek. Dopiero ostatnio obaj czołowi producenci poszli po rozum do głowy i zaprzestali tego wyścigu a skupili się na innych dużo ważniejszych detalach. No ale to nie forum o tej tematyce  :mrgreen:

PS. Nie poczułem się jakoś szczególnie urażony bo przywykłem do tego, że na forach tak to wygląda :) Nie mniej jednak uważam, że nie powinno się zaraz wytykać innych zwłaszcza, że nie tylko ja tutaj miałem taką opinię :) Peace.

*

Offline biceps33

• 341
  • Sprzęt: Galaxy SII
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 22, 2010, 15:23:53 »
Tak zupełnie jako ciekawostka dla tych którzy nie wiedzą i jako przypomnienie dla tych którzy wiedzą: matryca matrycą, ale żeby aparat osiągnął daną rozdzielczość również i optyka musi taką rozdzielczość obsługiwać. Innymi słowy możemy mieć matrycę 21 Mpix (np. profesionalny Canon 1Ds), ale po założeniu do niej stockowego obiektywu np od Canona 350D i tak zrobimy zdjęcie w 8 Mpix ;)

Dlaczego o tym piszę? A no dlatego że trudno oczekiwać od obiektywu wielkości główki szpilki, że obsłuży prawdziwe 12 Mpix - owszem - we właściwościach pliku fotografii zobaczycie że zostało ono zrobione w takiej rozdzielczości, ale tylko "na papierze".

*

Offline uriuri

• 264
  • Sprzęt: Samsung S4 ZOOM
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 22, 2010, 16:11:32 »
W przypadku LEO niewiele zmienią jakiekolwiek zmiany z 5 na 8Mpx  , ani nawet na 12Mpx , ponieważ aparat w tym modelu HTC - 5MPx jest  już mocno interpolowany ( jakośc identyczna jak w TG01 , który ma 3.2Mpx) , praktycznie to samo co w Universalu  .
W Omni HD , która ma 8MPx , po ustawieniu rozdzielczości na 1mpx zdjęcia wyjdą lepiej (bardziej szczegółowo)  niż w Leo z cabem 8Mpx . Jak to się powiada :  z g..na bata nie ukręcisz .
Porównanie do Pixona była jak najbardziej na miejscu  ,bo ma jeden z najlepszych aparatów wśród komórek . Jest wiele telefonów na rynku , których zdjęcia mogą się już równać z tanimi kompaktami .
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2010, 16:20:17 wysłana przez uriuri »

« Odpowiedź #24 dnia: Luty 22, 2010, 19:00:08 »
Jako szczesliwa posiadaczka HD2 (mam go juz dwa dni) chce zaznaczyc, ze wazniejszy od 8mpix jest jepszy obiektyw i nie potrzeba lustra ani pryzmatu, naturalnie w tak malej obudowie nie da sie umiescic dobrego obiektywu, nastepnie, im wieksze zageszczenie pixeli tam wieksze "przebicia", ktore takze do nieostrosci prowadza.

*

Offline fabrykanet

• 286
  • Sprzęt: HTC ONE X
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 22, 2010, 19:54:13 »
W przypadku LEO niewiele zmienią jakiekolwiek zmiany z 5 na 8Mpx  , ani nawet na 12Mpx , ponieważ aparat w tym modelu HTC - 5MPx jest  już mocno interpolowany

Co ty za pierdoły pleciesz. Proszę uzasadnij swoją wypowiedź - "HTC - 5MPx jest  już mocno interpolowany" Rozumiesz wogóle co to znaczy interpolacja?
HTC ONE X <- NOTE LG3D SGS+ MOZART ARC DHD N900 N8 i4G DESIRE Z SGS MM 3GS HD2 OMNIA2 XPERIA1 G1 i780 E71 OMNIA1 E90 DIAMOND N95_8GB N95 ARTEMIS i2G P910i P900i WIZARD MDA_COMPACT ASUS_TYPHON e650 Motorola_a920 XDAII Nokia_6600 i inne...

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 22, 2010, 21:11:39 »
Co ty za pierdoły pleciesz. Proszę uzasadnij swoją wypowiedź - "HTC - 5MPx jest  już mocno interpolowany" Rozumiesz wogóle co to znaczy interpolacja?

Pewnie chodzi o mozliwosci optyki - Nokia w modelu N86 ktora ma 8mpix chwali sie, ze ich optyka udzwignie 6 mpix, czyli 2 mpix to (chyba) interpolacja. Tak czy inaczej fotki z HD2 to tragedia - Diamond z 3mpix robi duuuuuuuuuuuuuuuuzo lepsze.

*

Offline uriuri

• 264
  • Sprzęt: Samsung S4 ZOOM
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 22, 2010, 21:44:54 »
To o czym piszecie nazywa się rozdzielczością optyczną obiektywu . W tym przypadku nie  oto chodzi , bo to jest prosty układ optyczny ( co najwyżej może wprowadzać jakieś defekty geometrii)  . Pisząc o interpolacji mam na myśli takie "ciapki" zamiast ostrych krawędzi np: trawy . To jest właśnie wynik interpolacji  i kiepskiej kompresji , matryca w Leo jest pewnie wielkości główki od szpilki , po prostu nie jest w stanie oddać tak szczegółowo detali - resztę załatwia algorytm matematyczny , podbijający sztucznie rozdzielczość (interpolacja) .
Weźcie sobie fotkę 640x480 i interpolujcie ją do 5MPx - nie zobaczycie więcej szczegółów po interpolacji , bo niby skąd .
Tylko w filmach , agenci FBI w nieskończoność powiększają obraz z kamery VHS :D
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2010, 21:50:30 wysłana przez uriuri »

*

Offline fabrykanet

• 286
  • Sprzęt: HTC ONE X
« Odpowiedź #28 dnia: Luty 22, 2010, 22:09:48 »

Tak czy inaczej fotki z HD2 to tragedia - Diamond z 3mpix robi duuuuuuuuuuuuuuuuzo lepsze.

Kłamiesz. I nie chodzi o jakieś subiektywne odczucia. Poprostu piszesz nieprawdę.
Miałem tego pogiętego bubla z trzema milionami pixeli.
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2010, 22:11:20 wysłana przez fabrykanet »
HTC ONE X <- NOTE LG3D SGS+ MOZART ARC DHD N900 N8 i4G DESIRE Z SGS MM 3GS HD2 OMNIA2 XPERIA1 G1 i780 E71 OMNIA1 E90 DIAMOND N95_8GB N95 ARTEMIS i2G P910i P900i WIZARD MDA_COMPACT ASUS_TYPHON e650 Motorola_a920 XDAII Nokia_6600 i inne...

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #29 dnia: Luty 22, 2010, 22:16:59 »
Ja również. W Diamondzie nie było nic lepszego niż w Leo. NIC.