Wyłaczanie ładowania Kaisera - PROBLEM

• 50 Odpowiedzi
  • 7470 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Filip71

• *
  • 70
  • iPhone 4
Wyłaczanie ładowania Kaisera - PROBLEM
« dnia: Maj 12, 2008, 23:02:20 »
Mam problemik z ładowaniem Kaiser-a, który mi dokucza.
PDA w trakcie używania Automapy podczas jazdy autem po około 20-30 minutach wyłącza mi ładowanie pomimo podłączenia do ładowarki samochodowej.
Efekt jest taki, że dioda ładowania zaczyna migać i kicha - wczoraj w trakcie 1,5h jazdy rozładował mi się do 52% pojemności baterii pomimo podłączenia ładowarki.
Czasami ładowanie się włącza na moment więc można by wywnioskować, że powodem jest wysoka temperatura PDA (jest bardzo ciepły) jednakże używam standardowego uchwytu http://www.skleppda.pl/index.php?p1143,glowica-hr-do-htc-tytn-ii-p4550-kaiser i http://www.skleppda.pl/index.php?p1034,mocowanie-hr-szybakokpit-sztywne-srednie-zaokraglone-dysk-z-tasma a nie przeczytałem na forum o takim problemie.

Czy ktoś ma podobne objawy?
Kurczę - przez ten problem boję się wyjechać gdzieś daleko na Automapie bo mi PDA padnie z powodu braku prądu pomimo podłączenia do ładowarki :(.

*

Offline azmo

• 424
    • szymtech.pl
Odp: Wyłaczanie ładowania Kaisera - PROBLEM
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 12, 2008, 23:18:05 »
potwierdzam, mam ten sam problem, przy wzroscie temperatury baterii ladowarka przestaja ladowac, dioda zaczyna migac, wystraszylem sie ze padla mi ladowarka ale pozniej (po przelozeniu kaisera w chlodniejsze miejsce) bylo ok, najwidoczniej kaiser ma zabezpieczenia temperaturowe w baterii a gdy jest on przyklejony do szyby dosc szybko sie nagrzewa na sloncu (w koncu jest caly czarny) i w autach bez klimy bedzie problem :(

EDIT :
uzywam oryginalnego uchwytu gietkiego z pudelka jakie dostalem z kaiserem w Orange
Sprzęt: HTC TP2, TyTN II, Toshiba G900, SPV m650, Xda Exec + TomTom MkII, SPV M3000, Acer n35, Motka A920

*

Offline xdamos

• *
  • 55
  • http://xdamos.pl
    • Damos PHOTOFOLIO
  • Sprzęt: HTC Diamond (P3700), iPhone 3G
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 13, 2008, 00:58:25 »
Witam potwierdzam mam ta sama sytuacje. Wybralem sie ostatnio w dluzsza trase i sie okazalo ze po podlaczeniu ladowania po 15-20min kaiser przestał sie ładowac.... pomagał soft-reset pda....  :| po czym sytuacja powracała.
HTC Touch Diamond
Rom:     HTC 1.93.831.1
Radio:    1.00.25.05

*

Offline bartgee

• 706
  • Sprzęt: dawniej ETEN M700/ obecnie HTC TyTNII Kaiser + SDHC 4GB SanDisk
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 13, 2008, 08:51:20 »
mi to samo sie zdarzylo jak jechalem teraz w niedziele 150 km :).
sprawdzilem temp. baterii przy uzyciu Battey Status - byla na poziomie 55 stopni! :)
dodam ze w aucie nie mam klimy i temp w pojezdzie byla na poziomie 27 stopni, wiec calkiem cieplo.
sloneczny dzien - bylo bardzo goraco.

mysle, ze jest to zabezpieczenie przed przegrzaniem baterii w czasie ladowania - gdy jej temperatura
wzrosnie do jakiejs konkretnej wartosci - przestaje byc ladowana - tyle ze ja zobaczylem to
dopiero po dojechaniu na miejsce gdy sie okazalo ze zamiast 100% pojemnosci baterii mialem 57% ;).
sprawdze to przy okazji jak bebe jechal w korku. tyle ze dzis w Gdansku jest juz chlodniej - ale moze sie ociepli :).
HTC TYTNII KAISER WM 6.1 PROFESSIONAL WWE
ROM: PDACorner Ultimate X V6 WWE
RADIO: 1.70.19.09, PROTOCOL: 25.83.40.02H

*

Offline Mr Q

• 499
  • Sprzęt: Samsung Spica I5700
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 13, 2008, 14:48:25 »
Ja mam zmieniona bateria na polimerowa + klime w samochodzie i takiego efektu nie zanotowalem :)
I co się gapisz?! Człowieka nie widziałeś??

*

Offline azmo

• 424
    • szymtech.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 13, 2008, 14:57:57 »
podczas jazdy samochodem z klima nie bylo tego efektu, bo wtedy na podszybiu panuje znosniejsza temperatura.
Sprzęt: HTC TP2, TyTN II, Toshiba G900, SPV m650, Xda Exec + TomTom MkII, SPV M3000, Acer n35, Motka A920

*

Offline snowrider

• 1357
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 13, 2008, 21:06:52 »
mam to samo i przepiąłem tak uchwyt, żeby Kaiserka wisiał nad nawiewem.
jest chłodzenie i problem ustał.

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 14, 2008, 10:40:45 »
Ostatnio miałem taki sam obiaw, z tym, że ja używałem ładowarki HAMA (wyjście USB), stwierdziłem, że to wina ładowarki, bo ona ma tylko 500mA.
Zakupiłem z tego powodu oryginał, ale  nie miałem okazji używać jeszcze na trasie i nie wiem jak będzie z oryginalną ładowarką.
Nie mam klimy w aucie.
Wtedy kiedy zauważyłem to wcześniej ładowałem ładowarką sieciową i pewnie już bateria było ciepła, po podłączeniu ładowarki samochodowej i włączeniu automapy kaiser był bardzo ciepły.
Wiec najprawdopodobniej ma zabezpieczenie przed przegrzaniem.

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 16, 2008, 13:08:29 »
Wczoraj używałem automapy w samochodzie, stalem  w korku dośc potężnym, po około godzinie kasier przestał sie ładowac.
Nie mam klimy w aucie, ładowałem oryginalną ładowarką.
Jak chwilke przy nawiewie potrzymałem go to spowrotem zaczoł sie ładować.
Tak wiec na 100% ma zabezpieczenie termiczne.

*

Offline thevilish

• 25
  • Sprzęt: HTC TyTN II
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 16, 2008, 13:18:06 »
Mam starego FS Loox 420 (WM 2003) - ten się zaczął grzać po tym jak nałykał się wody. Po 30 minutach wyskakiwała informacja, że z powodu zbyt wysokiej temperatury baterii zostało odłączone ładowanie - a  tu tego ni ma?  :O

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 16, 2008, 15:56:52 »
No właśnie nie ma, trzeba się domyślić, że chodzi o temperaturę i to sprzęt za który z kartą dałem ponad 2700.  :mad:

*

Offline bartgee

• 706
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 17, 2008, 12:55:30 »
Mam starego FS Loox 420 (WM 2003) - ten się zaczął grzać po tym jak nałykał się wody. Po 30 minutach wyskakiwała informacja, że z powodu zbyt wysokiej temperatury baterii zostało odłączone ładowanie - a  tu tego ni ma?  :O

tak - po prostu powyzej okreslonej temperatury babterii ladowanie zostaje przerwane i brak jakiegokolwiek komunikatu o tym... szkoda...
zastanawiam sie nad zamocowaniem uchwytu na szybie tuz przy lewym slupku (w tym miejcu mam nawiew),
tylko nie wiem czy bedzie wygodne w uzytkowaniu - zauwazylem na ulicy, ze niewielki odsetek uzytkownikow nawigacji
samochodowej montuje w tym miejscu uchwyt - wiekszosc na na dole po srodku szyby.
Tylko jesli nie mam klimy to czym schlodze Kaisera? Powietrzem o temp 27 stopni lub cieplejszym z zewnatrz? ;)
Ladowarka samochodowa ma 2A czyli 2 razy wiecej niz sieciowa - wiec nie ma bata - bateria bedzie sie grzac.... :|

*

Offline reconn7

• 9
  • Sprzęt: HTC TyTN II KAISER
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 20, 2008, 21:07:08 »
Witam kolegów, przypadkiem trafiłem na ten wątek i niestety zgadzam sie z opiniami powyżej, jedyna recepta to jeżeli jest w samochodzie klima to nalezy ustawić tak uchwyt żeby chłodził Kaisera z nawiewu, ja domyslając się trochę co do przyczyn braku ładowania tak postąpiłem będąc w Niemczech i było po problemie mimo typowo letniej pogody, nadmienię że mam ładowarke 2mA i standardową baterie, myślę ze to najprostrze ale nie wszystkich satyfakcjonujace rozwiązanie

« Odpowiedź #13 dnia: Maj 31, 2008, 16:00:00 »
z tym, że nie każdy ma klime w aucie.
Mi pomogło przytrzymanie kaisera przy nawiewie, mimo iż leciało ciepłe powietrze to i tak po około 2 minutach ładowanie powróciło, poźniej już było ok. Uciążliwe.
Najlepsze aczkolwiek najdroższe wyjście kupić auto z klimą :mrgreen:

*

Offline Driv3r

• **
  • 128
  • Sprzęt: TomTom Go 600 / Go 1005 Live
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 31, 2008, 21:59:47 »
Ja mam uchwyt do Kajzerki przy lewym slupku - skierowanie nawiewu maxymalnie do gory nie chlodzi PDA i grzeje sie niestety, nawiew puszczony na szybe tez jest w tym miejscu bardzo slaby tak wiec jak sie stoi w korku to trzeba zdjac pda z uchwytu (i tak nie potrzeba wtedy nawigacji:P) i naładowac sobie na wszelki wypadek ;)

*

Offline reconn7

• 9
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 02, 2008, 00:01:56 »
Szanowni Koledzy
Widzę że mimo wszystko problem braku ładowania jest kontynuowany, chciałbym podzielic się dodatkowo informacją iż po pełnym naładowaniu Kaisera i nastepnie podłaczeniu go do ładowarki w samochodzie mimo wysokiej temperatury nie wystąpił u mnie problem z przerwaniem ładowania, byc moze gdy bateria jest w pełni naładowana nie występuje tak silne nagżewanie w wyniku ładowania, w moim przypadku tak przynajmniej się sprawdzilo, inna sprawa że umieszczenie Kaisera z lewej strony jest u mnie wykluczone z uwagi na długość kabla, niestety w Octavi gniazdo zapalniczki znajduje sie miedzy fotelami, chyba że ktoś ma namiary na bardzo długi kabel  :smile:

*

Offline katana15

• *
  • 76
  • Kawasaki er5 gdzieś na wycieczce Leicestershire
  • Sprzęt: COMPAQ Presario V4000, ACER n35, Nokia 3220, HTC Kaiser, CECT W100 GSM/PDA/Watch Toshiba MB100 NETBOOK
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 02, 2008, 00:04:38 »
Ja też miałem ten problem. Dopiero Państwo uzmysłowili mi jego istnienie. Myślałem że nawala mi ładowarka, a używam - z jednej strony 12V samochodowe a z drugiej USB- dedykowana do ipoda . Co mogę zasugerować to może zdjęcie tylnej klapki? Za tydzień jadę trasę z UK do Polski około 2000km to po testujemy . Mam jeszcze na szczęście starego poczciwego Acerka n35 :D
Stare sprzęty których juz nie ma:  Ericsson GH388, Nokia1610, Motorola M3288, Alcatel OT Club db, Mitsubishi Trium Aria, Siemens SL45i, Siemens S55, LG U8110, Motorola E1000,  Nokia n80 ;(

*

Offline azmo

• 424
    • szymtech.pl
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 02, 2008, 00:12:08 »
Szanowni Koledzy
Widzę że mimo wszystko problem braku ładowania jest kontynuowany, chciałbym podzielic się dodatkowo informacją iż po pełnym naładowaniu Kaisera i nastepnie podłaczeniu go do ładowarki w samochodzie mimo wysokiej temperatury nie wystąpił u mnie problem z przerwaniem ładowania, byc moze gdy bateria jest w pełni naładowana nie występuje tak silne nagżewanie w wyniku ładowania, w moim przypadku tak przynajmniej się sprawdzilo, inna sprawa że umieszczenie Kaisera z lewej strony jest u mnie wykluczone z uwagi na długość kabla, niestety w Octavi gniazdo zapalniczki znajduje sie miedzy fotelami, chyba że ktoś ma namiary na bardzo długi kabel  :smile:
a sprawdziles czy po naladowaniu i wlozeniu go w uchwyt i podlaczeniu do ladowarki pali sie ciagle zielona dioda - znak ze jest ladowany i ze jest w pelni naladowany ?
na dlugi kabel mam inny sposob - zrobilem sobie rozdzielacz gniazda zapalniczek - jeden wtyk + 3 gniazda na polmetrowym kablu, kosztowalo mnie to ok 12 zl + wycieczka do sklepu z czesciami elektronicznymi ;)

*

Offline Driv3r

• **
  • 128
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 02, 2008, 16:11:40 »
ja rozwiazalem ten problem - uchwyt troszke wysunalem nad nawiew, po skierowaniu nawiewu na pda laduje sie bez problemow w pelnym stopniu. Sprawdzone namacalnie na parkingu. Wylaczenie nawiewu i zaraz nie laduje. Wlaczenie i zaskakuje.

Na dlugi kabel mam inny sposob:) Ladowarka oryginalna HTC ma dlugi pozwijany kabel. W tym momencie jakas 1/5 tego pozwijanego recznie i brutalnie rozwinalem aby poprowadzic go za kolumna kierownicy. W nowym samochodzie po prostu poprosze w serwisie o montaz dodatkowego gniazda zapalniczki pod deska rozdzielcza - prosciej i estetyczniej niz jakies przewody ;)

*

Offline reconn7

• 9
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 03, 2008, 18:23:23 »
 Szanowni Koledzy
a sprawdziles czy po naladowaniu i wlozeniu go w uchwyt i podlaczeniu do ladowarki pali sie ciagle zielona dioda - znak ze jest ladowany i ze jest w pelni naladowany ?
na dlugi kabel mam inny sposob - zrobilem sobie rozdzielacz gniazda zapalniczek - jeden wtyk + 3 gniazda na polmetrowym kablu, kosztowalo mnie to ok 12 zl + wycieczka do sklepu z czesciami elektronicznymi

Tak sprawdziłem, początkowo zaczyna migać sygnał ładowania, ale po chwili dopakuje baterię do pełna i zaświeca diodę na zielono, następnie nie ma problemu z pracą bateria jest goąca w wyniku nagżnia się od słońca przez szybe auta, ale problem z ładowaniem ( lub przerwaniem ładowania ) sie nie pojawił, myślę ze w wypadku ata z klimą nie zaszkodzi Kaiserkowi nawiew zimnego powietrza, ale jak ktoś nie ma klimy to być może zaproponowane powyżej rozwiązanie ułatwi mu sprawę. Za podpowiedzi w sprawie kabla dzieki, sugestja zainstalowania dodatkowego gniazda jest kusząca.  :ok:

*

Offline witja69

• *
  • 66
  • Sprzęt: htc tytn II Kaiser,  Mio C520
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 03, 2008, 21:52:26 »
Jest jeszcze jedna prosta rada. Przełączamy Kaisera w stan uśpienia (krótko przycisk power) i grzeje się o połowę mniej, niestety mamy wyłączony wyświetlacz i z włączoną nawigacją się nie sprawdzi ale zawsze to jakiś sposób na naładowanie. Ładuje wtedy nawet w upał. SPRAWDZONE !

*

Offline bartgee

• 706
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 04, 2008, 09:05:48 »
Jest jeszcze jedna prosta rada. Przełączamy Kaisera w stan uśpienia (krótko przycisk power) i grzeje się o połowę mniej, niestety mamy wyłączony wyświetlacz i z włączoną nawigacją się nie sprawdzi ale zawsze to jakiś sposób na naładowanie. Ładuje wtedy nawet w upał. SPRAWDZONE !

wczoraj jak wracalem z pracy zrobilem taki test i ladowal sie  bez problemu w stanie uspienia a w aucie mialem 38 stopni ;).

*

Offline marwas

• 47
  • Sprzęt: Touch Pro 2; Trinity; Tytn II
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 15, 2008, 22:09:55 »
Witam
Problem polega na tym iż słońce przez szybę nagrzewa nasze maszyny do nawet pięćdziesięciu kilku stopni i wtedy oczywiście ładowanie jest odłączane, ja osobiście jak jadę to zasłaniam sprzęta od strony szyby widokówką w białym kolorze ona odbija słońce i uchwyt ani pda się nie nagrzewa. Kartka jest nie lakierowana więc nie razi jadących z naprzeciwka.
Pozdrawiam Marcin

*

Offline Driv3r

• **
  • 128
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 15, 2008, 23:03:46 »
jezdzisz maybachem ze ta widokowka Ci nie spada na naszych cudownych drogach?
probowalem zaslaniac ksiazeczka zeglarska rozlozona natomiast dziala tylko przez chwilke:(

*

Offline bartgee

• 706
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 15, 2008, 23:46:34 »
Witam
Problem polega na tym iż słońce przez szybę nagrzewa nasze maszyny do nawet pięćdziesięciu kilku stopni i wtedy oczywiście ładowanie jest odłączane, ja osobiście jak jadę to zasłaniam sprzęta od strony szyby widokówką w białym kolorze ona odbija słońce i uchwyt ani pda się nie nagrzewa. Kartka jest nie lakierowana więc nie razi jadących z naprzeciwka.
Pozdrawiam Marcin

oooo podsunales mi swietny pomysl - wyciac z tektury odpowiedniej wielkosci prostokat z przecieciem po srodku, zeby mozna bylo nasunac kartoni na uchwyt. :) postaram sie zrobic zrobic taki kartonik i wrzuce fotke :).

*

Offline k4syx

• *
  • 95
  • Sprzęt: Kaiser
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 16, 2008, 08:25:42 »
Generalnie nie jest tak źle jak się wydaje, bo przestaje ładować baterię ale urządzenie dalej jest zasilane z ładowarki (tj nie ma problemu że się rozładuje - tak długo jak jest na ogonku będzie dobrze)

Tak więc przestałem się problemem przejmować - jak się nagrzeje to przestaje ładować ale pracuje na zasilaniu, jak się schłodzi trochę to wznawia ładowanie.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
HW: HTC TyTN II
SW: Ugotowany WM 6.1 z Kuchni Cysorza 6.1 + 18MB PagePool

http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656

*

Offline bartgee

• 706
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 16, 2008, 09:04:35 »
Generalnie nie jest tak źle jak się wydaje, bo przestaje ładować baterię ale urządzenie dalej jest zasilane z ładowarki (tj nie ma problemu że się rozładuje - tak długo jak jest na ogonku będzie dobrze)

Tak więc przestałem się problemem przejmować - jak się nagrzeje to przestaje ładować ale pracuje na zasilaniu, jak się schłodzi trochę to wznawia ładowanie.

ooo - jesli tak jest - to faktycznie nie mamy sie czym martwic :)

*

Offline Driv3r

• **
  • 128
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 16, 2008, 09:13:03 »
faktycznie tak jest, chociaz i tak jest to uciazliwe - ja laduje Kajzerke tylko w samochodzie i juz kilka razy, jak nie znalem tego problemu wyszedlem z auta z rozladowanym telefonem :/

*

Offline bartgee

• 706
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 16, 2008, 11:24:01 »
faktycznie tak jest, chociaz i tak jest to uciazliwe - ja laduje Kajzerke tylko w samochodzie i juz kilka razy, jak nie znalem tego problemu wyszedlem z auta z rozladowanym telefonem :/

masz racje - nie pomyslalem o tym - Kaisera laduje 3 sposobami:

- ladowarka 230V w domu,
- potem w aucie jak jade do pracy
- potem kabel USB wpinam w lapsa w pracy
- potem znowu w aucie jak wracam do domu.

ale jesli ktos ma prace, kiedy wiekszosc czasu przebywa w aucie lub w ogole duzo czasu spedza w aucie po pracy itp
to problem wciaz pozostaje nierozwiazany - moze jednak ten prostokat wyciety z bialej tektury i zamontowany na uchwycie za Kaiserem zaraz?

*

Offline zolty4

• 434
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 16, 2008, 15:37:50 »
Zainstalowałem wentylatorek i od tego momentu nie mam przerw w ładowaniu.Poza Kaizerką i ja skorzystałem,wymusza ruch powietrza i spływa na mnie błogość. G
Sprzęt: Był MDA1 był Acer n50p,była Nokia LD-3W+była Nokia 6630,była Nokia N95 jest 2xMotorola F3 + jest GlobeSurferII + jest Kaiser + znowu było MDA1 + jest Nokia n82 + jest Nokia E51+ jest Asus 901(4+64GB) i karta SDHC 32GB,Lenovo G500, Toshiba Encore