MDA Vario III problem ze zrywniem połączeń

• 9 Odpowiedzi
  • 935 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline gothiclee

• *
  • 90
    • http//www.wp.pl
  • Sprzęt: Tymczasowo brak :(
MDA Vario III problem ze zrywniem połączeń
« dnia: Marzec 25, 2008, 19:18:46 »
Dobra problem jest taki że otrzymałem dzisiaj MDA Vario III prosto z salonu i podczas wybierania połączeń telefon poprostu kończy rozmowę. Czyli jest tak że -> wybieranie numeru -> zielona słuchawka -> i.. zrywanie połączenia. Ktoś wie co to może być?

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
Odp: MDA Vario III problem ze zrywniem połączeń
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 25, 2008, 19:30:52 »
moze wlaczona blokada prezentacji numeru w telefonie, przy wylaczonej tej usludze u operatora - skutkuje wlasnie takim zachowaniem.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline zyxell

• **
  • 193
  • Sprzęt: Raphael,Rhodium
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 25, 2008, 21:30:42 »
Wyłącz sieć 3g i sprawdź czy problem się powtarza :)
arbeit macht frei!

*

Offline gothiclee

• *
  • 90
    • http//www.wp.pl
  • Sprzęt: Tymczasowo brak :(
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 26, 2008, 07:55:31 »
Po wyłączeniu 3g problem nie istnieje. Ale to nie o to chodzi żebym miał 3g wyłączone. Wie ktoś jak temu zaradzić?

*

Offline medive

• 1323
  • Sprzęt: HTC Desire, ASUS S96S
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 26, 2008, 10:49:14 »
może telefon próbuje się łączyć przez 3G ale niema zasięgu do 3G

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 26, 2008, 20:30:44 »
Po wyłączeniu 3g problem nie istnieje. Ale to nie o to chodzi żebym miał 3g wyłączone. Wie ktoś jak temu zaradzić?

tak - skorzystać z poważnej i poprawnie skonfigurowanej sieci.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 26, 2008, 20:35:31 »

tak - skorzystać z poważnej i poprawnie skonfigurowanej sieci.
:) ciekawa koncepcja moze nas oswiecisz :)
zmien radio rom ten problem wystepowal juz w hermesach dla orange mialem specjalnie 1.40, tu z oryginalnym radiem nie mam problemu.
problem najczesciej wystepuje ja zgubisz 3g i lapie E wtedy zanim odswiezy to troche mija i nie zawsze sie to udaje
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 27, 2008, 20:21:07 »
A co zmienić w SonyEricssonie k800i i Nokii N73 w których występuje IDENTYCZNY problem? Tzn. sieć skonfigurowana przez jakiegoś bezmózga robi uparcie handover z 2G do 3G bez sprawdzenia czy telefon/karta ma taką mozliwość.
Problem jest szczególnie bolesny w Erze, ale widziałem też go w Orange.

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 27, 2008, 21:46:43 »
Aby nie mieć takich przygód z siecią należy zgłosić to jako problem techniczny do operaora sieci. Najczęściej zdarza się to ( ale nie zawsze na starszych kartach Sim ) które fabrycznie nie były kartami USIM 0 Upgrade ich polegał de facto na wpisie skryptem w serwerze operatora obsługi UMTS-u. Zazwyczaj pomaga ręczne przebootowanie konta użytkownika na serwerze operatora - ale to może zrobić wyłącznie operator ( obsługa techniczna sieci) - po tym zabiegu problemy znikają - w moim przypadku przetestowane na kilku kartach w Erze / Plusie i Orange .
potrzebna zgoda

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 28, 2008, 22:53:25 »
Problem jest w konfiguracji i był zgłaszany, nikt nie robi nic bo im to wisi.
Przykład - sieć nawet nie sprawdza, czy karta SIM ma uprawnienia do 3G jak daje polecenie handoveru. Dzieje się to np. z kartami Heyah, które w ogóle nie mają dostepu do 3G oraz kartami w roamingu, które mają prawo tylko do 2G
Skoro nie sprawdzają danych do których z łatwością mają dostęp, to trudno oczekiwać sprawdzania rzeczy bardziej skomplikowanych. Po prostu jak zwykle poszli na łatwiznę i mają wszystko gdzieś... Oczywiście rzecz występuje tylko w Polsce, jeżdząc po paru krajach problemu nie stwierdziłem, nawet jak w roamingu nie miałem dostepu do 3G