Notifications queue i ogólny cleanup

• 4 Odpowiedzi
  • 640 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline biceps33

• 341
  • Sprzęt: Galaxy SII
Notifications queue i ogólny cleanup
« dnia: Luty 03, 2009, 19:48:50 »
Witam Was

O ile się nie mylę w naszych mobilnych urządzeniach na skutek robienia Soft Resetów zbierają się zbędne notyfikacje, które z czasem mogą prowadzić do spowolnienia urządzenia. Istnieją również inne "zamulacze" typu nieprawidłowe wpisy w rejestrze.

Chciałem ostatnio pousuwać tego typu zbędne rzeczy ze swojego Kaisera, w związku z czym sięgnąłem po sprawdzony DAWNO TEMU (jeszcze na iPAQ 1940 z WM 2003) program Pocket Mechanic w najnowszej wersji 2.98. Jakież było moje nieprzyjemne zdziwienie kiedy okazało się, że usunięcie notyfications queue jest zupełnie niemożliwe, gdyż zawiesza całe urządzenie (podkreślam jeszcze raz - wersja programu dla WM6). Jako ciekawostkę dodam, że program wyładował w ciągu 20 minut 44% baterii ;)

W każdym bądź razie nie mam już ochoty na jakikolwiek kontakt z tym programem - i tutaj prośba do kolegów - czy możecie polecić jakiś soft do ogólnie pojętego "czyszczenia" PPC z WM6?

P.S Błagam tylko nie mówcie że najlepszy byłby HR;) - robie go co jakiś czas, poczym wgrywam backup i wszystkie śmieci wracają na swoje miejsce :/;)

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
Odp: Notifications queue i ogólny cleanup
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 03, 2009, 19:51:59 »
Bo trzeba mieć jeszcze pojęcie co się czyści :P
a automaty to można sobie wsadzić wiadomo gdzie
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline biceps33

• 341
  • Sprzęt: Galaxy SII
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 03, 2009, 19:58:09 »
Dlatego tymbardziej proszę o jakiś pomysł, tudzież instrukcję "co usunąć" i czym to zrobić.

Do głowy przychodzą mi jeszcze 2 programy: SKTools (ostatni update 13 stycznia, niestety nie darmowy) i darmowy PMClean - ale nic o nich nie wiem.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 03, 2009, 20:06:40 »
w notifications masz głównie budziki, zmiany czasu (clocknot.exe), Asynca (repllog.exe), kalendarz (calnot.exe), zadania (tskschelude.exe), enrollment i calupd.exe. Resztę możesz wywalić, o ile uważasz za niepotrzebne i nie jest związane z aktualnie używanym softem. Generalnie tam powinno się grzebać w wypadku "awarii", a nie czyszczenia.
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 03, 2009, 20:32:27 »
ja mocno czyściłem system sktoolsem i robiłem to kilkustopniowo - najpierw won pluginy today - dalej clean i na końcu registry optimizer
rezultat ?
system był szybszy i dostawał kopa
szybciej bootował i się zamykał
więcej ramu i progsy sprawniej się otwierały

to teraz łyżeczka dziegciu
zawsze przestawał się ukazywać samoistnie ekran "wpisz pin"
niektóre programy np. S2U2 dostają dziwnych zachowań - bo im pewnie jakieś systemowe powiązania wyrzuca
dziwne zachowania podczas łączeniem z siecią do internetu po AS
czasem np. jak zadzwonił fon to aplikacja wskakuje w tło i wracała po zakończeniu - ale nie już po optymalizacji

ale odkąd są wypaśne i niesamowicie szybkie romy na xda to dałem sobie spokój z tym - to już nie ma sensu - po co poprawiać coś co świetnie działa - jak sądzę te ich romy mają już niektóre poprawki z sktools - pewnie sami to sami skryptują przy instalacji  :ok:

sktools został jako program do backupowania - jest rewelacyjny w tym zakresie - dla mnie to no.1 - backup fullsystem rządzi - niesamowicie przydatne przy zmianach romów - zawsze jest szybka opcja powrotu do stanu wyjścia  :grin: