Kaiser i zestaw glosnomowiacy Nokia CK-7W oraz HF-300

• 22 Odpowiedzi
  • 11449 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline gregorb

• 360
Kaiser i zestaw glosnomowiacy Nokia CK-7W oraz HF-300
« dnia: Styczeń 04, 2008, 16:17:01 »
Zastanawiam sie nad wspomnianym w temacie zestawem glosnomowiacym Nokia CK-7W. Dzis jednak sprawdzilem dzialanie tego praktycznie i jestem pewien problem. Otoz polaczenie nastepuje bezproblemowo, jednak w czasie rozmowy, moj rozmowca slyszy wyraznie po chwili to co mowi, tak jakby echo wlasnych slow. Czytalem na XDA, ze niektorzy mieli tam rowniez takie problemy. Czy ktos z Was uzywa takiego zestawu z Kaiserem ? Czy moze wiecie czy mozna to jakos poprawic ?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2008, 23:48:32 wysłana przez gregorb »

*

Offline Kanapa70

• *
  • 97
  • pdaclub.pl/info.php?id=6656
    • Cała prawda o pieniądzu.
  • Sprzęt: TyTN II - w testach, na zapasie MDA Vario II from T-Mobile Germany.
Odp: Kaiser i zestaw glosnomowiacy Nokia CK-7W
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 04, 2008, 17:19:42 »
Nie wiem jak z II ale z TYTN-nem wspólpraca jest do pupy.

Pozdr
TyTN II : 1.83.464.0 PLK - ale to się zmieniło, 09/27/07, 1.27.15.32, 22.51.88.13W
TyTN: ROM  POLOK v.3 by Don Q-ka, Radio - optymalne., P-V 32.87.7020.20H

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 04, 2008, 21:53:21 »
A moze ktos cos powiedziec na temat wspolpracy z zestawem Nokia HF-300 ?

Dzis sprawdzalem polaczenie i bylo ok, nie bylo zadnego echa jak w CK-7W, ale moze sa jakies wasze inne doswiadczenia ?

*

Offline ktsur

• 31
    • Strona osobista
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 04, 2008, 22:22:40 »
Używam zestawu CK-7W z IPAQ-iem 6910 w samochodzie TOYOTA i podobno jest źle (instalacja wykonana wczoraj) - tzn jest pogłos mojego rozmówcy (słyszy sam co mówi z pewnym opóźnieniem).
Używałem zestawu CK-7W z IPAQ-iem 6910 i Nokią 6310i w SKODZIE OCTAVII przez trzy lata i nie było żadnego problemu. Tak więc wydaje mi się że problem nie leży w zestawie ale w instalacji zestawu - problem leży we właściwym zamontowaniu mikrofonu i głośnika, tak aby nie było sprzężenia.

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 04, 2008, 22:38:22 »
Nie do konca sie z tym zgodze, bo wlasnie wczoraj testowalem CK-7W w aucie mojego kolegi i ona uzywa bez zadnych sprzezen tego zestawu ze swoja Nokia 6310. Zawsze jak z nim rozmawiam to jest ok. Dzis rano sprawdzalem to z Kaiserem i on bedac poza swoim autem i mowiac do mnie, slyszal siebie jako echo po chwili.

Chyba, ze jest taka roznica jedna, ze jak z nim rozmawialem to siedzialem w fotelu pasazera, a zaraz pod schowkiem pod nim jest umieszczony glosnik od zestawu. Trzymalem Kaisera w reku przed soba. Kolega jak rozmawia ze mna to zawsze siedzi za kierownica i telefon jego jest pewnie dalej od glosnika. Ale czy to moze miec znaczenie ? Jak kiedys widzialem gdzie wozi telefon w aucie to praktycznie moze to byc roznica, ale maks 5-10cm niz ja siedzac dzis i trzymajac w reku telefon.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2008, 22:47:10 wysłana przez gregorb »

*

Offline Kanapa70

• *
  • 97
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 04, 2008, 22:48:51 »
 testowalem CK-7W w aucie mojego kolegi i ona uzywa bez zadnych sprzezen tego zestawu ze swoja Nokia 6310. Zawsze jak z nim rozmawiam to jest ok. Dzis rano sprawdzalem to z Kaiserem i on bedac poza swoim autem i mowiac do mnie, slyszal siebie jako echo po chwili.

Potwierdzam - mam w Octavii to badziewie i działa jako tako z telefonamii Noki, ale też bez rewelacji :(.

Nieważne jak i gdzie trzymam TyTn-a. Próbowałem go nawet wozić w schowku drzwi kierowcy  :mrgreen: . Ale te CK-7W  miały problemy ze sporą liczbą telefonów - coś nie gra w standardzie ZĄBKA.

Pozdr
« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2008, 22:53:24 wysłana przez Kanapa70 »
TyTN II : 1.83.464.0 PLK - ale to się zmieniło, 09/27/07, 1.27.15.32, 22.51.88.13W

*

Offline ktsur

• 31
    • Strona osobista
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 04, 2008, 23:33:25 »
też tak może być - zestaw CK-7W jest dosyć starym zestawem, a wtedy nokia coś kombinowała z nokiowym standardem bt, który lubił mieć problemy z urządzeniami innymi niż nokiowe (np. telefon 6310i i słuchawka bt sony-ericson). Może to jest jeszcze pochodna tych innych standardów?

*

Offline enpa

• *
  • 82
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 04, 2008, 23:37:43 »
Tez potwierdze wspomniany problem - zestaw CK-7W jako tako dziala z telefonami Nokii ale z Kaiserem jest problem - rozmowca slyszy siebie po jakiejs chwili, czesc rozmowcow twierdzi ze praktycznie uniemozliwa to prowadzenie rozmowy :-(

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 04, 2008, 23:44:41 »
Ponowie pytanie: czy ktos z Was sprawdzal dzialanie z Nokia HF-300 ?

*

Offline qsqa

• 2086
    • KLIKNIJ JEŻELI CHCESZ ŻEBY POWSTAWAŁY NOWE ROMY PL
  • Sprzęt: HD2, Touch Pro 2, Iphone 3G 8GB,
Odp: Kaiser i zestaw glosnomowiacy Nokia CK-7W oraz HF-300
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 05, 2008, 09:41:07 »
Ja sprawdzałem przez chwilę wczoraj u kumpla - niestety mój rozmówca słyszał echo.

W tej chwili mam w samochodzie CK-7W i echo jest bardzo losowe, tzn niektórzy go słyszą niektórzy nie.

Żeby było śmieszniej najlepiej sprawdza się z Kaiserem stara słuchawka BT Motoroli (bodajże HBH 500)

*

Offline sonepar

• **
  • 131
  • juz Android na SIII - na razie niesmak
  • Sprzęt: teraz S3,wczesniej hd2, hd, n80, iphone i inne
ja mam zestaw glosnomowiacy Nokia CK-20
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 05, 2008, 13:03:54 »
mam zainstalowany ww zestaw, który był używany z telefonem nokia N80 - na początku były problemy , ale serwis rozwiązał poprzez zmianę oprogramowania w telefonie i też zmianę listwy popport. natomiast odkąd jestem szczęśliwym posiadaczem Kaiserki to dalej używam tego zestawu ale przez bt. i tu opiszę swoje zauważone problemy:
- kaizerka nie potrafi się automatycznie połączyć z zestawem mimo porządnego skonfigurowania obydwu - musze wciskać przycisk pilota nokii w celu wyszukania urządzeń
- jak jestem już podłączony między urządzeniami to występuje irytująco długi czas kiedy po nawiązaniu połączenia głosowego nokia uraczy mnie dźwiękiem ze swojego głośnika - mówiąc wprost pierwsze dwa zdania słyszę przez przyłożony do ucha Kaiser a dopiero później przez głośnomówiący

na razie są to najbardziej irytujące problemy
oczywiście jeśli ktoś ma podobnie lub sobie poradził z tym, lub też wie niezależnie od stanu posiadania jak to naprawić to chętnie przeczytam

*

Offline gregorb

• 360
Odp: ja mam zestaw glosnomowiacy Nokia CK-20
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 05, 2008, 13:56:53 »
mam zainstalowany ww zestaw, który był używany z telefonem nokia N80 - na początku były problemy , ale serwis rozwiązał poprzez zmianę oprogramowania w telefonie i też zmianę listwy popport. natomiast odkąd jestem szczęśliwym posiadaczem Kaiserki to dalej używam tego zestawu ale przez bt. i tu opiszę swoje zauważone problemy:
- kaizerka nie potrafi się automatycznie połączyć z zestawem mimo porządnego skonfigurowania obydwu - musze wciskać przycisk pilota nokii w celu wyszukania urządzeń
- jak jestem już podłączony między urządzeniami to występuje irytująco długi czas kiedy po nawiązaniu połączenia głosowego nokia uraczy mnie dźwiękiem ze swojego głośnika - mówiąc wprost pierwsze dwa zdania słyszę przez przyłożony do ucha Kaiser a dopiero później przez głośnomówiący

na razie są to najbardziej irytujące problemy
oczywiście jeśli ktoś ma podobnie lub sobie poradził z tym, lub też wie niezależnie od stanu posiadania jak to naprawić to chętnie przeczytam

Podejrzewam jednak, ze masz ten sam problem z echem co opisany wczesniej, jednak do tej pory zaden z rozmowcow o tym Ci jeszcze nie powiedzial :). Odnosnie problemow, ktore Ty zauwazyles to ja ich nie mialem wczoraj podczas kilkukrotnego sprawdzania u kolegi. Pamietaj o jednym, ze telefon z CK-7W laczy sie automatycznie po przekreceniu kluczyka w pozycje zaplon. Jesli np. jedziesz autem, masz sparowany zestaw, wysiadasz z auta do sklepu, ale nie wylaczasz zaplonu i wysiadasz, bo ktos zostaje w aucie, to po powrocie oba urzadzenia sie nie znajda. Musisz albo wcisnac przycisk na pilocie albo same urzadzenia sie znajda po wylaczeniu i ponownym wlaczeniu zaplonu.

*

Offline sonepar

• **
  • 131
  • juz Android na SIII - na razie niesmak
  • Sprzęt: teraz S3,wczesniej hd2, hd, n80, iphone i inne
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 05, 2008, 14:17:14 »
i tu się nie zgadza z tym co piszesz
zazwyczaj sam jeżdżę autem i zawsze zamykam pilotem . po wejściu do samochodu nic się nie dzieje i mogę tak jechać do Rzymu i to samo. dopiero wciśnięcie przycisku wyszukiwania i po kolejnych dwóch minutach załapują się  - irytujące. Z Nokią N80 i innymi telefonami tego nie było - od razu po wejściu i przekręceniu kluczyka się szukały i odnajdywały.
A pogłos - żadnych zwrotów od rozmówców nie usłyszałem a rozmawiam dużo i jestem wyraźnie słyszalny oraz ja wyraźnie słyszę

przypominam że mam zestaw nokii CK- 20
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2008, 14:19:09 wysłana przez sonepar »

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 05, 2008, 14:21:39 »
Ja wczoraj kilkukrotnie testowalem Kaisera z CK-7W i polaczenie bylo aktywne srednio po 2-3s od wlaczenia zaplonu, takze Twoj problem jest jakis dodatkowy, ktory moim zdaniem eliminuje uzywanie tego zestawu przeze mnie. Gdybym go juz mial w aucie pewnie bym jakos znosil to dluzsze laczenie i ewentualnie echo u rozmowcow. Ale bedac przed decyzja zakupu....dzis zamowilem dla siebie zestaw Nokia HF-300 :).

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 05, 2008, 14:48:36 »
Zestawy nokii prawidłowo działają wyłącznie z telefonami nokii - to nie jest ewidentnie i wyłacznie wina kajzerki ale zestawów  nokii .
niby wszystko jest zgodne ze standardem ale pod warunkiem że oba urządzenia są Nokii - to zawsze adziała dobrze.

potrzebna zgoda

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 08, 2008, 20:26:06 »
Wlasnie dzis odebralem zestaw Nokia HF-300 i jestem bardzo zadowolony. Polaczenie nastepuje bardzo szybko: 2-3 sekundy. Urzadzenie ma czuly mikrofon, bardzo sztywny uchwyt, ktory mocuje sie na oslonie przeciwslonecznej. Mozna spokojnie pochylac oslone i urzadzenie trzyma sie bardzo dobrze. Glos jest bdb slyszalny. Urzadzenie wylacza sie samo po 5 minutach od odlaczenia od telefonu, co pozwala na oszczedzanie baterii. Wg producenta bateria pozwala na 20h rozmow i 240h w stanie czuwania. Zestaw kupilem w firmowym sklepie Nokii ze znizka 7% na Karte Nokii, co dalo cene 262zl.

*

Offline Kanapa70

• *
  • 97
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 25, 2008, 21:13:17 »
Poproszę o pomoc.

Mam wybrać zestaw głośnomówiący do nowego samochodu  B).
Używam TyTn-a z opcją przejścia na Kaisera.

Co wybrać do zakupu z centralek z oferty Plusa?  :]

Ma ktoś doświadczenie pozytywne z którąś z centralek zamontowanych na stałe?

Pozdr
K..a

Ps. Firma płaci, więc ...
Ps2. Mam na piśmie zapewnienie ze strony Plusa, że CK-7W jest ok do TyTna  :mad:  i będzie działał :|.

« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 27, 2008, 13:08:25 »
Moja rada z korzystania z zestawu Nokia CK-7W - nie kupuj tego absolutnie. Nie działa (tzn działa fatalnie) z telefonami HTC.
Kup zestaw Parrota - ja kupiłem ostatnio do firmy, nie pamiętam symbolu, ale działa znakomicie - tzn zadnych lagów, echa itp.  Jak ktoś jest zainteresowany symbolem to mogę sprawdzić.
Nokia nie sobie w Bochum sprzedaje swój sprzęt (dla mniej śledzących wydarzenia: tam jest teraz całkowity bojkot produktów Nokii  :ok:), mnie już więcej nie nabiorą (wziąłem ostatnio do firmy E65, po 1 dniowej walce zamieniłem szybciutko na Samsunga i600).

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 27, 2008, 20:24:00 »
Ja zdecydowanie polece Wam zestaw Nokia HF-300. Kupilem 3 tygodnie temu. Jezdze na nim wlaczonym codziennie do pracy, kilka dlugich tras (okolo, 24h w czuwaniu + 1h rozmow) i jeszcze w ogole nie ladowalem. Polaczenie jest bardzo szybkie, tylko wcisnac przycisk w zestawie i po 3 sekundach urzadzenia sa sparowane. To co mi sie bardzo podoba i nie maja zwykle sluchawki BT, to, ze po po 5 minutach od odlaczenia sie z telefonem zestaw sie wylacza (duza oszczednosc baterii, bo znajac siebie zawsze zapominalem wylaczac sluchawki przy wychodzeniu  z auta).

*

GrzegorzG70

« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 04, 2008, 14:24:02 »
Czy jest zestaw głośnomówiący  do Kaisera gdzie słychać by było dzwonek taki jak w telefonie bo mam przypisane dzwonki do kontaktów i fajnie by było jakby były słyszalne w zestawie, w tej chwili używam CK-7W i  nie ma tej opcji jeżeli ktoś używa takiego zestawu to prószę o podanie nazwy z góry dziękuje

*

Offline lukjod

• 503
  • Sprzęt: touch HD 2
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 05, 2008, 14:08:56 »
no u nie na ck7w automatycznie laczy sie z kaiserem ( wersja era) po wlaczeniu zaplonu lub bt w telefonie jesli nie byl przedtem aktywny, dzwonek jest identyczny z tym w mda, aby wyeliminowac poglos wystarczy przyciszyc glosnik pokretlem od zestawu, natychmiast sie poprawia. Nie wystepuja rowniez zadne opoznienia, generalnie dziala na 4 i ciezko do czegos sie mocno przyczepic. Moze jakis wplyw maja ustawienia bt w programie Advanced configuration tool by schaps rozwiazujace problemy z zestawami bt. szukajcie programu na xda-developers. tutaj zrzut ekranu z moimi ustawieniami
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2008, 14:30:13 wysłana przez lukjod »
moje palmtopy: MDA1 -> MDA2 -> MDA3 -> Wizard -> Hermes -> Kaiser -> Raphael -> Blackstone -> Leo

*

GrzegorzG70

« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 05, 2008, 17:54:05 »
Wgrałem Advanced configuration tool zmieniłem ustawienia ale nadal dzwonek  jest bez zmian czy może ktoś wie jak to zmienić żeby dzwięk dzwonka w zestawie  był taki jak w mda
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2008, 17:59:58 wysłana przez GrzegorzG70 »

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 17, 2008, 15:22:21 »
Wracam do tematu, bo zmienilem auto i jednak bylbym za tym, zeby zainstalowac sobie staly zestaw glosnomowiacy. Czy komus bardzo dobrze dziala zestaw Nokii CK-7W lub inny na stale zainstalowany i sprzezony z radiem ?
Napisane: Kwiecień 13, 2008, 21:26:07
UP

Czy komus dziala zestaw Nokia CK-7W z Kaiserem?