Kaiser + zew. GPS

• 27 Odpowiedzi
  • 2974 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Gobi

• 21
Kaiser + zew. GPS
« dnia: Kwiecień 03, 2008, 23:43:12 »
Witam wszystkich bo to mój pierwszy post na forum,

Mam takie pytanie, czy Kaiser może współpracować z zewnętrzną anteną GPS (np. SiRF Star III) po BT?
Czy ma ktoś doświadczenia z takim połączeniem?

Pozdrawiam
Gobi

*

Offline makhi

• **
  • 195
  • Sprzęt: eten m700
Odp: Kaiser + zew. GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 04, 2008, 00:22:57 »
pewno i może tylko poco skoro ma swój odbiornik gps jesli chcesz wzmocnic sygnal to masz wyjscie na zewnętrzna  anteneh

*

Offline siemi1

• 501
    • forum
  • Sprzęt: Samsung Omnia II 8GB Orange,
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 04, 2008, 01:17:27 »
pewno i może tylko poco skoro ma swój odbiornik gps jesli chcesz wzmocnic sygnal to masz wyjscie na zewnętrzna  anteneh

Zewnetrzna antena  jelsi ma byc syg mocniejszy  a podłączanie po BT innego moim zdaniem nie ma sensu...

*

Offline Gobi

• 21
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 04, 2008, 10:41:51 »
Tak, chodziło mi o poprawienie jakości sygnału. Antena zewnętrzna jest w sumie jakimś tam rozwiązaniem ale ma swoje duże wady - ma kabelek który zawsze wystaje, ciągnie się itp. na BT można gdzieś podczepić pod lusterko wsteczne i nic nie wisi ;-)

Pytanie z innej beczki. Przymierzam się do zakupu pierwszego w życiu PDA (i będzie to pewnie Kaiser) ale jak czytam o tym Waszym pichceniu ROMów to mnie to przeraża. Ja już swoje lata mam i z powodu braku czasu ciężko mi za tym nadążyć. PDA potrzebuję do nawigacji, jako tel., organiser oraz do odbierania poczty. Będzie to to działać bez tego pichcenia, wgrywania jakiegoś radio itp? Po co jest wogóle to pichcenie i czy w przypadku gdy nie gram, nie oglądam filmów itp jest to konieczne do płynnego działania PDA?

Pozdrawiam
Gobi

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 04, 2008, 10:57:28 »
Pichcenie jest tak naprawde dla nas maniakow, a zwyklemu uzytkownikowi nie jest do niczego potrzebne :)
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline makhi

• **
  • 195
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 04, 2008, 14:53:21 »
Jasne że będzię działać.Ja kombinuje wiecznie ze sprzętem bo jak to moja kobieta stwierdziła "ty lubisz jak jest cos nie tak  i musisz rozgryzać problem"Co do gps jeśli będzie on bt i pozostanie w aucie to zupełnie niema to sensu będzie miec przecież taki sam sygnał jak np twój kaiser.Dlaczego odrazu zakładasz że będziesz miec kiepski sygnał?.Ja mam glofiisha m700 i jeszcze nie miałem problemu z  gps ani w samochodzie ani podczas wędruwek po lesie.

*

Offline Gobi

• 21
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 04, 2008, 15:05:39 »
Nie zakładam, że będzie kiepski GPS ale poczytałem na Forum o lekkich problemach z fixem w terenie mocno zabudowanym i tylko z tego powodu pytam czy będzie to działać z modułem opartym na SiRF Star III (tak na wszelki wypadek dobrze wiedzieć, bo może ten SiRF sprawdza się lepiej w mieście, choć opinie są różne)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2008, 15:07:47 wysłana przez Gobi »

*

Offline mistasz

• *
  • 96
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note- AryaMod V5
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 04, 2008, 15:10:23 »
Pytanie z innej beczki. Przymierzam się do zakupu pierwszego w życiu PDA (i będzie to pewnie Kaiser) ale jak czytam o tym Waszym pichceniu ROMów to mnie to przeraża. Ja już swoje lata mam i z powodu braku czasu ciężko mi za tym nadążyć. PDA potrzebuję do nawigacji, jako tel., organiser oraz do odbierania poczty. Będzie to to działać bez tego pichcenia, wgrywania jakiegoś radio itp? Po co jest wogóle to pichcenie i czy w przypadku gdy nie gram, nie oglądam filmów itp jest to konieczne do płynnego działania PDA?

Nie przejmuj się. Ja tez byłem z początku przerażony po zmianie telefonu z symbianem na PDA. Mam go może 2 m-ce i radzę sobie z pomocą forum. Zaczyna mi brakować w nim co nieco i staram sie to poinstalować i jak narazie mój HTC ma się dobrze i jest posłuszny :)

*

Offline Cezaro

• *
  • 72
  • Sprzęt: TP 2
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 04, 2008, 22:37:31 »
będzie chodził z zewnętrznym GPS'em, pytacie się po co ??

1. oszczędność baterii.
2. ekran gaśnie - gaśnie gps i .... nie ma np. trackingu trasy w programie nawigacyjnym do pieszych wędrówek.

*

Offline makhi

• **
  • 195
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 04, 2008, 22:51:38 »
to nie prawda że jak gaśnie ekran to wyłacza sie gps i zapis śladu czy tracking i inne tego typu. przy najmnie nie w ozim nie w gpstuner  nie gpstrening czy gpsrun a w automapie dzialaja nawet komunikaty głosowe przy wyłączonym ekranie.Zresztą jeśli miałby sie wyłaczać gps przy wyłączonym ekranie to i BT pewno by sie wyłaczał.BT też zużywa prąd więc nie wiem czy to była by oszczędność

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 05, 2008, 00:09:40 »
faktycznie kupowanie drugiego gps wydaje sie dziwne choc mozliwe ze sirf III bedzie dzialal lepiej jednak nie slyszalem o problemach z sygnalem we wbudoiwanym gps a bylem w trasie z kaiserem i tez nic takiego nie zaobserwowalem

*

Offline Cezaro

• *
  • 72
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 05, 2008, 10:15:24 »
to nie prawda że jak gaśnie ekran to wyłacza sie gps i zapis śladu czy tracking i inne tego typu. przy najmnie nie w ozim nie w gpstuner  nie gpstrening czy gpsrun a w automapie dzialaja nawet komunikaty głosowe przy wyłączonym ekranie.Zresztą jeśli miałby sie wyłaczać gps przy wyłączonym ekranie to i BT pewno by sie wyłaczał.BT też zużywa prąd więc nie wiem czy to była by oszczędność

więc uwierz, GPS ze się wyłącza, bt sie nie wyłącza, poprobuj i później pisz. Sprawdź ile pociągnie Ci fon na gps a ile na włączonym BT?
Nie mówię o wyłączaniu podświetlenia a o "wyłączaniu" urządzenia poprzez krótkie naciśniecie włącznika. Programy sobie dalej działają, BT też, ale GPS czy wifi się wyłączają. Sprawdź a później pisz.

*

Offline makhi

• **
  • 195
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 05, 2008, 10:26:51 »
od dwóch miesięcy codziennie próbuje.Wypisałem te programy które sprawdziłem i używam i dla tego wiem że sie gps nie wyłącza.Z oziexplorerem 5 godzin mi pociągnoł ze sporadycznym wybudzaniem i sprawdzaniem pozycji.Wszystko da sie ustawić co ma sie wyłączyć a co nie, więc kolego sam sprawdź a potem zwracaj mi uwagę i nie wprowadzaj innych w błąd.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2008, 10:30:35 wysłana przez makhi »

*

Offline Cezaro

• *
  • 72
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 05, 2008, 22:02:43 »
więc mój i kilku innych znajomych (w sumie cztery) kaisery są jakieś wybrakowane, bo się wyłączają, albo nie posiadamy takich umiejętności jak ty aby je poprawnie ustawić hehe i jak raczysz to powiedz gdzie co ustawiałeś aby sie nie wyłączył nawet przy durnej automapie., ba włącz jakikoliwek program który używa gps. i wyłącz fona, i zobaczysz że nawet pomarańczowa dioda przestaje migać.

*

Offline medive

• 1323
  • Sprzęt: HTC Desire, ASUS S96S
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 05, 2008, 22:05:24 »
a niewystarczy odznaczyć autowyłączanie się w opcjach zasilania? :sleepy:

*

Offline Cezaro

• *
  • 72
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 05, 2008, 22:10:35 »
sęk w tym, że nie wystarczy, bądź nie działa ta funkcja w naszych romach (z ery).

aha żeby było jaśniej mówisz o dodatkowym fixie do GPS czy w ustawieniach automapy, bo jak dodatkowy fix to podaj jego nazwe, bo próbowaliśmy już kilka i nic z tego. a automapa nas nie interesuje, bo nie wędrujemy pieszo po drogach :)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2008, 22:15:19 wysłana przez Cezaro »

*

Offline medive

• 1323
  • Sprzęt: HTC Desire, ASUS S96S
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 05, 2008, 22:31:54 »
w ustawieniach telefonu :P

*

Offline makhi

• **
  • 195
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 06, 2008, 08:56:51 »
moim zdaniem zamiast zewnetrznego gps lepiej zastosowac bateryextender. Wtedy masz jedno urzadzenie do ladownia jesli juz znajdziesz zrudlo pradu, i masz praktycznie nieograniczony czas pracy kaisere wystarczy wziasc odpowiednia ilosc baterii.

*

Offline Gobi

• 21
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 06, 2008, 14:14:12 »
ale chęć zewnętrznego gps wynika nie z oszczędności prądu tylko z różnic w czułości modułu

*

Offline MaciejK

• 706
  • Sprzęt: HD2, Iphone 3gs 32gb
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 07, 2008, 08:57:10 »
A uzywa ktos z was Zew ant. to kaiserki ?? Jak sie sprawuje i jaki model pasuje ?

Warsztat 4x4 Modyfikacje Aut Ternowych Na Wyprawy i Przeprawy, Wyciągatki Zderzaki, Halogeny, Lifty Zawieszeń itp!
Za Pół roku w Polsce bedzie tak jak w Stanach Uwieżcie...

*

Offline Sygma

• 603
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 11, 2008, 18:56:40 »
Mnie problem utraty sygnału niestety akurat dotyczy....

W mocno pochmurne dni niestety navi gubi sygnał w trakcie jazdy samochodem.

Jaką dodatkową naprawdę dobrą antenę do samochodu polecacie ?
- Michał, dlaczego używasz AutoMapy ?
- Bo nie potrafię zpiracić innego programu do nawigacji..

*

Offline MaciejK

• 706
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 12, 2008, 16:30:36 »
No wlasnie nie wiem szukalem jakiejs sensowenej ale nie moglem nic znalesc mysle ze powinien sie ktos wypowiedziec kto uzywa

Warsztat 4x4 Modyfikacje Aut Ternowych Na Wyprawy i Przeprawy, Wyciągatki Zderzaki, Halogeny, Lifty Zawieszeń itp!

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 15, 2008, 20:04:15 »
Kupiłem antenkę na allegro za 59 pln z 1,5m kablem.

Dzisiaj testowałem i jest OK.

*

Offline MaciejK

• 706
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 16, 2008, 15:30:18 »
Wiele jest antenek a czy jest opcja bys sie podzielil jaki to model badz aukcja ??

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 16, 2008, 15:33:42 »
a taką: http://allegro.pl/item347590974_antena_zewn_gps_do_hp_htc_spv_m650_loox_qtek.html

Kładę ją w miejscu gdzie szyba łączy sie z deską...
Ostatnio jechałem w czasie burzy samochodem (Renault Trafic) i GPS telefonu zgubił sygnał. Przyłączenie anteny pomogło...

*

Offline MaciejK

• 706
« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 16, 2008, 15:48:04 »
Wyglada Niezle...

*

Offline Gobi

• 21
« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 16, 2008, 17:28:46 »
A mnie generalnie b.pozytywnie zaskoczyła czułość Kaisera. Fixa łapie mi czasami leżąc na biurku blisko okna, które wychodzi na południe (a okno wcale nie jest duże). Na zewnątrz błyskawicznie i nawet wśród wysokich budynków zwłaszcza od południowej strony w centrum miasta sygnału nie gubił. Zakładając ten wątek miałem pewne obawy co do czułości, ale wygląda na to ze się myliłem - w każdym razie na chwile obecną jest b.przyzwoicie.

*

Offline Sygma

• 603
« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 17, 2008, 20:55:06 »
Jak jest odpowiednia pogoda to nie ma problemów....

....ale wystarczy załamanie pogody (chmury burzowe) + samochód lub zabudowa wielkomiejska i już po sygnale.
Nie zdarza się to często ale można sie wk... jak już sie przytrafi w środku nieznanego nam miasta.