dopisuję kolejne (na raty w miarę używania romiku):
1. menadżer audio - po uruchomieniu odtwarzacza muzyki z poziomu HTC Today program do odtwarzania muzyczki odpala się w tle

a jak spróbuję go przywrócić na 1 plan klikając "X" wyświetla mi się tylko górna belka windowsa a pod nią belka z napisem "Menadżer audio" a poniżej tej belki widok katalogu Programy (jeśli zbyt skomplikowanie to opisałem to dajcie znać, zrobię screena

)
z kolei jak odpalę odtwarzacz z katalogu programy a nie bezpośrednio z HTC Today to wszystko działa cacy
2. przy odpalonej automapie 5.0.5 niestety klawisz Windows nie działa, nie da się wyjść do Today nie zamykając AM
3. w alarmach brakuje standardowych dzwonków WM, nie ma nic co postawi człowieka z rana na nogi same króciutkie pitupitu

4. w dźwiękach i powiadomieniach niektóre dzwonki się dublują np.: Ring-Standard
Nie zauważyłem nigdzie w menu, ani nie udało mi się uruchomić 3D Cube'a, czy ta wersja posiada to dobrodziejstwo czy trzeba dograć?
Jak narazie to chyba na tyle

5. Tryb telefon (naciśnięcie zielonej słuchawki) jakoś strasznie u mnie zamula, rysikiem trzeba mocno i dokładnie przyciskać a na przyciskanie klawiatury (przycisków) reaguje z dużym opóźnieniem
6. W SMS'ach klawiatura działa jeszcze bardziej flegmatycznie niż w trybie wybierania numery telefonu, zdążę napisać 2-3 wyrazy i dopiero jak spojrzę na ekran to literka po literce się pojawiają, czasem dublując się ;/ a po automatycznym wygaszeniu ekranu i ponownym go włączeniu guzikiem Power wszystko wisi

Ad. 6 Ta zamułka była spowodowana pakowaniem wszystkich moich smsów w poszczególne chaty, po załadowaniu wszystkiego klawiaturka śmiga, zwracam honory

Chyba jednak jutro z rana trzeba będzie zmienić romik bo na tym jak narazie nie pracuje mi się dobrze.
Pomimo mojego niezadowolenia najszersze wyrazy uznania dla makus'a za to że pracuje nad kolejnymi edycjami romu.