Trasa:
- szybka 148 sekund/1917 km
No, to jestem rekordzistą! 
- krótka 150 sekund/1868 km
Tu też!- PDA; HP5550
- ROM; 1.10.10 ENG
- system operacyjny; WM2003 SE
- wersja AutoMapy; 3.8.1.1 XL
- RAM po softresecie; 57 MB pliki, 53 MB programy
- RAM po uruchomieniu AM; 57 MB pliki, 47 MB programy
- RAM po 2x przeliczeniu trasy; 57 MB pliki, 38 MB programy
- ilość wolnej pamięci Filestore; 13 MB
- umiejscowienie programu AM; MMC
- umiejscowienie map AM; MMC
- ilość POI w aktualnie używanym pliku *.uam i jego umiejscowienie (j.w.); 2.100 MMC
- opis karty pamięci (pojemność, marka, symbol); MMC 1 GB, Transcend
- ustawienie dla trasy; krajowe/nie dotyczy początku i końca trasy
- jeśli zmieniany był parametr WaveDev w Rejestrze; nie zmieniany
- jeżeli procesor został przetaktowany - podać częstotliwość/tryb pracy; 528 MHz
- nakładki systemowe i inne programy działające w tle; PDAMill TopKey 2.0, DinarSoft HandySwitcher
Komentarz:
Jak słowo daję, dopiero teraz zauważyłem, że mam MMC, a nie SD. Głowę dałbym sobie uciąć, że kupiłem ją jako SD, z prostego powodu - nie przyszłoby mi nigdy do głowy kupować MMC.
Sądzę, że ktoś w opakowanie SD wsadził MMC (a ja już nawet nie pamiętam gdzie to kupiłem - jak znam życie na Allegro), a ja tego nie sprawdziłem. Dopiero dziś się temu przyjrzałem, chcąc podać typ karty. Spróbuję odszukać jakieś kwity o tej karcie. Strasznie mnie to zbulwersowało. Kupili mnie na numer, jak chłopa w sądzie...

Ta karta jest z pewnością w jakiejś mierze przyczyną moich "rewelacyjnych" wyników.
Wnioski:
- przenoszę AM (program) do Filestore,
- mapy do RAM (zobaczę jak sobie poradzi TTN5),
- plik z *.uam również do Filestore,
- kupuję porządną kartę SD

Muszę najpierw odinstalować i zainstalować ponownie AM. Wyniki nowego testu podam.
Mam nadzieję, że TOMAN dziś ujawni swój patent i po ewentualnych ponownych testach wpiszę ostateczne wyniki wszystkich uczestników do arkusza i spróbuję wyciągnąć jakieś wnioski.
BTW - Umcus i Autorus, chyba nie macie wszystkich miast w zestawie planów szczegółowych. Macie inne wyniki tras w km od pozostałych.