Żadna rewelacja

• 42 Odpowiedzi
  • 12544 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Żadna rewelacja
« Odpowiedź #30 dnia: Lipiec 27, 2006, 22:45:56 »
Cytat: "Jarojaw"
Teleatlas lubi TT i daje poprawne mapy a IGO NIE i daje celowa zrypane???

Znowu nie przesadzaj. :D
Testowałem na sucho dzisiaj pożyczone iGO -( kupione na Węgrzech przez żone znajomego-jest węgierką osiadłą na stałe w Polsce :) ), specjalnie wyznaczałem trasę z jednego punktu w Jaworznie do miejsc,gdzie ulice są 1-kierunkowe aby "wjechał" pod prąd.Wszystko jak w najlepszym porządku.Zero omyłek.Wyznaczanie trasy 1-2sek.Nawet jak kazałem mu ominąć konkretny manewr aby spróbować zmusić go do wjazdu "od tyłu" pod prąd to Nie wykonał polecenia i nie zmienił trasy.Czyli nie ma możliwości wjazdu pod prąd.Wyjątek - zaznaczenie pojazdy na Emergency(Pogotowie,Służby Ratunkowe) i to nie zawsze,przeważnie zgodnie z zasadami ruchu drogowego.
Nie wiem jak to wygląda w innych miastach,nie znam dokładnych lokalizacji i kierunkowości ulic, a na podstawie AM i porównania trasy wychodzą prawie identycznie a napewno nigdy nie "pod prąd".Innych opcji jeszcze nie testowałm - typu opisywanych "skoków" z mostu bo są widoczne na mapie jako skrzyżowania :).Przyjdzie na to czas.
[/b]

to zrob eksperyment
Pusc trase z biedruska na poznan
Porownanie zrob zarowno IGo jak i AM - zobaczysz przed Poznanim rozwidlenie dróg - AM poprowadzi cie prawą nitką (prawidlowo) natomaist IGo - lewą - czyli pod prąd (pod zakaz wjazdu dokladnie)

*

Offline Robert Błaszczak

• **
  • 134
  • FS LOOX N560, NOKIA N73
    • http://www.foto.blaszczak.pl
Żadna rewelacja
« Odpowiedź #31 dnia: Lipiec 28, 2006, 09:21:28 »
Cytat: "michobo"
to zrob eksperyment
Porownanie zrob zarowno IGo jak i AM - zobaczysz przed Poznanim rozwidlenie dróg - AM poprowadzi cie prawą nitką (prawidlowo) natomaist IGo - lewą - czyli pod prąd (pod zakaz wjazdu dokladnie)

To zrób eksperyment i wyznacz trasę z Poznania do Berlina na i-Go i AM.

Mowa jest tu cały czas o mapach i-Go i TT, które są dokładnie takie same, więc należałoby porównywać wyznaczanie tras w tych dwóch programach. To, że AM ma zdecydowanie dokładniejsze mapy Polski, to chyba nie podlega dyskusji.

--
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

*

Offline Jarojaw

• 549
  • Sprzęt: |Galaxy S| Galaxy S2| Galaxy S3| ASUS-T101G
Żadna rewelacja
« Odpowiedź #32 dnia: Lipiec 28, 2006, 09:46:19 »
to zrob eksperyment

Wychodzi na to,że jest błąd
Mowa jest tu cały czas o mapach i-Go i TT, które są dokładnie takie same, więc należałoby porównywać wyznaczanie tras w tych dwóch programach. To, że AM ma zdecydowanie dokładniejsze mapy Polski, to chyba nie podlega dyskusji.

Właśnie.Teraz by wypadało porównać TT do wyznaczania tej trasy.Niestety nie posiadam tego programu :(
Wracając do wyznaczonej trasy przez iGO - jeżeli nie pojedziesz po wyznaczonej trasie i zmienisz ją wg przepisów ruchu drogowego :D iGO wspaniale i bardzo szybko wskaże ci poprawną drogę  ]:>
Zreszta przecztaj sobie klauzule wstepną każdego programu nawigacyjnego. To ty prowadzisz samochód a nie nawigator elektroniczny.Ona ma ci tylko pomóc a nie wyręczać. :huh:
To juz jako półżart.

Na koniec;nie spodziwajmy się wejścia na rynek super programu do nawigacji,który jednocześnie zastąpi nam wszystkie dotychczasowe.Cieszmy się,że rośnie konkurencja i w końcu możemy sobie powybrzydzać przy wyborze.A powoli jest już w czym.Szkoda tylko,że te programy działają tylko na platformie WM. :(
Pozdrawiam - Jarek

*

Offline kwieto

• 2785
Żadna rewelacja
« Odpowiedź #33 dnia: Lipiec 28, 2006, 10:24:30 »
to zrob eksperyment

Khem, a mozesz mi powiedziec w ktorym miejscu to rozwidlenie?
Puscilem w TT trase Biedrusko-Poznan (centrum-centrum) i nie bardzo widze gdzie to rozwidlenie mogloby byc... Trasa najszybsza.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline Jarojaw

• 549
Żadna rewelacja
« Odpowiedź #34 dnia: Lipiec 28, 2006, 11:18:52 »
Michobo

O ten odcinek ci chodzi???

Interia MAP24 wyznacza identycznie jak iGO
Pozdrawiam - Jarek

*

Offline Kanciaty

• 44
  • Sprzęt: MIO P560
Żadna rewelacja
« Odpowiedź #35 dnia: Lipiec 28, 2006, 11:25:42 »
Witam, bardzo dużo czasu spędzam za kółkiem zarówno w PL jak i D. W PL nie ma lepszej mapy jak AM, iGO i Destinator to porażka ale inne programy mają takie same pokrycie terenu lub porównywalne w Europie Wschodniej. Ale nie w tym rzecz. W D zrobiliśmy z kolegą test iGO i Destinatora. W jednym TIRze dwa PDA Destinator i iGO. Kolega jechał ja śledziłem mapy. Raz lepiej kierował iGO raz Destinator. Były takie momenty że obie mapy w tym samym miejscu "wariowały" W okolicy Berlina dobudowano nowy odcinek autostrady 113, ani Destinator ani iGo nie miały tego odcinka na mapie (ponoć mapy miały aktualizacje w 2006 r.). Obie mapy sie tak "zamotały" że ustaliły naszą pozycje na innej drodze ok. 400 m obok. Były momenty że jak jeden, jak i drugi program kierował nas pod prąd... jaki morał tej opowieści - jak wspomniał kolega Jarojaw "To ty prowadzisz samochód a nie nawigator elektroniczny. Ona ma ci tylko pomóc a nie wyręczać" Po kilku godzinnych testach na "szybie" został iGO, nie dlatego że jest lepszy ale że lepiej mi przypadł do gustu.

Żadna rewelacja
« Odpowiedź #36 dnia: Lipiec 28, 2006, 11:29:09 »
Cytat: "Jarojaw"
Michobo

O ten odcinek ci chodzi???

Interia MAP24 wyznacza identycznie jak iGO

tak- dokladnie o to miejsce. Jechalem od strony Biedruska i I-GO wyznaczyl mi trase nitką po przeciwnej stronie (dla jadących w kierunku Biedruska)  Nie opowiadałbym przeciez głupot gdyby tak sie nie stalo. Dzis bede jechal tamtedy ponownie- sprawdze raz jeszcze

*

Offline Jarojaw

• 549
Żadna rewelacja
« Odpowiedź #37 dnia: Lipiec 28, 2006, 11:50:22 »
Zaraz,zaraz bo się nie rozumiemy.IGO wyznacza trasę tak jak jest na powyższym screen'ie, a jak ma być w rzeczywistości???
Tak wygląda w iGO

a tak w AM
Pozdrawiam - Jarek

Żadna rewelacja
« Odpowiedź #38 dnia: Lipiec 28, 2006, 12:43:10 »
prawidklowo jest tak jak na 1ym screenie a tymczasem IGO kierował mnie jak na drugim... Zobaczymy jak bedzie dzisiaj

*

Offline Cavallino

• 664
  • Sprzęt: Eten G500+
Żadna rewelacja
« Odpowiedź #39 dnia: Sierpień 01, 2006, 12:56:27 »
Cytat: "rb_zg"

I to że AM potrafi również skierować pod prąd (Wysoka Brama w Gryficach) a I-go wskazuje dobrze, to również nie podlega dyskusji.

*

Offline dest

• **
  • 235
  • Sprzęt: a701 i k800i
Żadna rewelacja
« Odpowiedź #40 dnia: Sierpień 02, 2006, 00:17:18 »
nie wiem czemu sie tak czepiacie tego igo :) uzywam go i jestem zadowolony:) tak samo kolega niedawno wrocil z hiszpani z jakies malej wioski gdzie plywal na kitcie ta wies w ktorej byl miala z 15 uliczek i wszystkie podpisane:)kolega byl bardzo zadowolony z igo bo ulatwila mu jazde. a tak swoja droga to w AM tez sie spotkalem z jazda pod prad oraz do skrecania tam gdzie zakaz skretu i zgadzam sie z osobami ktore mowia ze te mapy maja nam pomagac a nie za nas jechac :)
a701

k800i

*

Offline malik

• 257
Żadna rewelacja
« Odpowiedź #41 dnia: Sierpień 02, 2006, 04:50:04 »
jak narazie mam tylko igo, mam pda 3tyg i to jest pierwsza nawi, zastanawiam sie nad AM ale slyszalme ze straszny mul, a na moim pda to dopiero bedzie sie slimaczyl. Z igo jestem zadowolony i fajnie wyglada jak inne bardzo odstaja pod wzgledem szybkosic i wygladu to niewiem czy sie zdecyduje sie zeby chocby zainstalowac dla proby. Mapa jest do nawigacji kazdy wie a to ze igo ma 30% i nie ma malych wiosek to przezyje, przeciez w wiosce z dwoma ulicami sie nie zgubie, zgubic sie moge w duzym miescie a te sa dokladnie pokryte(z tego co czytam na forum) wiec nic wiecej nie trzeba.

A swoja droga mozna by bylo zrobic jakies info ktory program z jakich map i ich wersji korzysta, wtedy byloby wiadomo ze np igo i tt to tylko rozni sie obosluga i wygladem
ps moze juz jest taki temat tylko nie szukalem

*

Offline jakub76

• **
  • 113
  • Sprzęt: Samsung S I9000
Żadna rewelacja
« Odpowiedź #42 dnia: Sierpień 26, 2006, 10:23:55 »
dobry pomysł z mapami który program z których dostawców korzysta
Acer N30 > MDA Compact I > Nokia E50 > Nokia E52 > MDA Compact IV > Samsung S I9000 :))