ares_krk
Nie wiem, czy dokładnie przeczytałeś posty i zrozumiałeś, o co chodzi. Spróbuję Ci wyjaśnić pokrótce.
Jeśli kupujesz drogi program komputerowy, to zwykle robisz sobie kopię bezpieczeństwa z oryginalnego nośnika i chowasz go w bezpiecznym miejscu. Do instalacji używasz kopii. Jest to zupełnie legalne działanie.
W przypadku iGO, programu dość drogiego, musisz używać na codzień oryginalnego nośnika i do tego często go wkładać i wyjmować do PDA, aby móc użyć PDA również do innych celów. Łatwo go więc uszkodzić lub zgubić. Stąd wszyscy zastanawiamy się, jak zrobić, żeby ten wydany na program tysiąc złotych z jakiegoś powodu nie przepadł i jak to robić, żeby nie powodowało to także łamania praw licencyjnych producenta. Stąd mówimy tu o kopiach bezpieczeństwa. Niestety, producent na razie nie wyjaśnił na swojej stronie wielu rzeczy, w tym jak sobie radzić z takim sposobem licencjonowania programu, czyli powiązania licencji z nośnikiem.
Nie widzę powodu również, żeby nie rozmawiać o nowym produkcie we wszystkich możliwych aspektach, również warunków licencyjnych i kopiach bezpieczeństwa, bo to Forum ma ułatwić nam wybór i decyzję zakupu oprogramowania, które chcielibyśmy używać. W przypadku iGo, póki co, brakuje dostatecznych wyjaśnień wielu kwestii na stronach producenta i dystrybutora, a lepiej się dowiedzieć wszystkiego zawczasu, a nie po zakupie. Ja sam kupiłem MapęMap jak kota w worku, bo wówczas nie było dostatecznej informacji, produkt dopiero wyszedł i, powiem szczerze, mam nauczkę.
Czy uważasz, że na forach motoryzacyjnych o Ferrari mogą dyskutować tylko ci, co je już mają?
Jeśli wydałeś "3 koła" na PDA, zapewne także ze "100 kół" na furę i ze 2 na komórę, to Cię stać bez problemu i jak Ci się zgubi lub zniszczy karta SD z iGO, to po prostu kupisz nową. Tego też wszystkim nam życzę... na razie wolę dobrze się zorientować, zanim kolejny raz wydam moje pieniądze.