iGO Europe 2006

• 76 Odpowiedzi
  • 19005 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline xenium11

• 268
  • Sprzęt: Motorola Defy
iGO Europe 2006
« dnia: Kwiecień 30, 2006, 22:30:52 »

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
iGO Europe 2006
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 01, 2006, 06:09:26 »
Jak wrzucisz iGO do wyszukiwarki na Forum, to ze 20 postów znajdziesz.

iGO Europe 2006
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 01, 2006, 23:18:36 »
iGO 2006 - nowość z CeBitu, we współpracy z izraelskim NavnGO, jest naprawdę SUPER !!!

Tutaj można poczytać:

http://www.i-go.com/download/iGO_2006_SD_User_Manual_UK_v1_09.pdf

iGO Europe 2006
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 23, 2006, 10:29:27 »
Niedawno zainstalowałem sobie iGo ze wszystkimi mapami i śmiga po prostu znakomicie. Ciężar map jest zaskakująco mały choć nie odbija się to na dokładności. Moim zdaniem jest lepszy od Tom Tom'a który użytkuje też już od 3 miesięcy.

*

• 6498
iGO Europe 2006
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 23, 2006, 10:33:16 »
Ale - póki co - brak ostrzegania, fatalna obsługa POI i brak współpracy z POI-warnerami.

*

Offline BlackDragon

• 24
  • Sprzęt: HTC TyTn II + 8GB SanDisk SDHC
iGO Europe 2006
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 23, 2006, 10:42:26 »
Mnie przypadl do gustu tym, ze obsluguje kwadratowy ekran mojego hw6515. Nie mial rowniez problemow ze znalezieniem wbudowanego odbiornika GPS.

Wyglada bardzo ladnie, dziala rowniez w miare plynnie. Jesli chodzi o dokladnosc to w moim miescie stoi na poziomie TomTom'a czyli bije na glowe AutoMape.

*

Offline barek74

• 384
  • Sprzęt: różnie to bywało, obecnieBB BOLD9900 i Galaxy SIII
iGO Europe 2006
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 23, 2006, 10:57:47 »
tudruk, czy mógłbyś ze mną skontaktować się na priv?
GG145819
email barek@plusnet.pl
barek ;-)

*

• 6498
iGO Europe 2006
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 23, 2006, 11:42:46 »
Cytat: "BlackDragon"
Jesli chodzi o dokladnosc to w moim miescie stoi na poziomie TomTom'a czyli bije na glowe AutoMape.

Jeśli mówisz o Dąbrowie Górniczej, to w którym momencie TTN5/iGO bije AM na głowę?

*

Offline BlackDragon

• 24
  • Sprzęt: HTC TyTn II + 8GB SanDisk SDHC
iGO Europe 2006
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 19, 2006, 18:19:31 »
Przepraszam ze odpowiadam tak pozno.

Trasa: Dom - Szkola
Odleglosc: 3.5 km
Bledy iGO: 0
Bledy AM: 3

Nie staram sie udowodnic ze AM jest zla. Staralem sie tylko pokazac bledy AM na tej konkretnej trasie. Takich bledow w moim miescie jest duzo wiecej. Np. na pierwszym screenie budynek z numerem 57 to tak naprawde nr. 59.

*

• 6498
iGO Europe 2006
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 19, 2006, 23:27:50 »
Nie znam Dąbrowy Górniczej na tyle, żeby precyzyjnie porównywać jakość map.
Ale skoro jesteśmy przy błędach i skoro twierdzisz, że budynek oznaczony w AM nr 57 (Limanowskiego, jak rozumiem) ma faktyczny numer 59, to sprawdź w iGO/TTN5 w którym miejscu mapy jest ten adres (59) pokazywany w tamtych programach. Bo mam dziwne wrażenie, że to 300-400 metrów dalej.
Teraz z kolei ja nie zamierzam dowodzić, że AM jest doskonała. Raczej chcę wykazać, że błędy są wszędzie, tj. w każdej mapie, każdego programu.

iGO Europe 2006
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 19, 2006, 23:41:02 »
Cytat: "Moi"
że błędy są wszędzie, tj. w każdej mapie, każdego programu.

Słusznie. Na dodatek mapki (jako wizualizacja terenu) to jedno, a funkcjonalność to drugie. Przy czym przez funkcjonalność rozumiem nie tylko same cechy softu, ale również "ukryte" właściwości map. W tym np. restrykcje (zakazy skrętu, ulice jednokierunkowe), a tu iGO niestety jest cieniutki. Przynajmniej w Poznaniu.
Trzeba jednak przyznać, że sam soft jest dość przyjemny i cholernie szybki. Nic dziwnego, że AM czując na plecach następnego konkurenta szybko wypuszcza jakieś beta wersje beta wersji, żeby tylko ludzie nie poszli do konkurencji. No ale to nie moje zmartwienie. I tak zostanę przy GPMapie  :P

iGO Europe 2006
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 20, 2006, 00:11:19 »
po Niemczech iGo działa dobrze, przy włączonej opcji "cięzarówka" omija niskie wiadukty itp.(przy opcji rower kieruje po ścieżkach rowerowych!!! bardzo dokładnie -oczywiście Niemcy) Polska pewnie jest dodana na odczepne aby tylko jakoś przejechać z punktu A do B podobnie jest z Rumunią też tylko przelotówka.

iGO Europe 2006
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 20, 2006, 11:37:58 »
Jeszcze jedna ciekawostka iGO - pędziłem z nim ostatnio z prędkościami 160-210 km/h. Kąt mapy przy takich prędkościach ustawił taki jakby z lotu ptaka - dużo większy obszar był widoczny naprzód.
Fajnie pomyślane.  :wink:

*

Offline tlen

• 27
iGO Europe 2006
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 20, 2006, 16:42:40 »
Cytat: "nygus7"
Jeszcze jedna ciekawostka iGO - pędziłem z nim ostatnio z prędkościami 160-210 km/h. Kąt mapy przy takich prędkościach ustawił taki jakby z lotu ptaka - dużo większy obszar był widoczny naprzód.

Rozumiem, że w rajdzie jechałeś :wink:
a takie zachowanie programu nie jest skutkiem rozwijanych prędkości, ale odległości do następnego manewru. Jeśli odległość jest duża to widok przechodzi automatycznie w tzw. "tryb samolotu" (nazwa od ikonki wówczas wyświetlanej), w którym widoczny jest duży obszar mapy. Płynne przejście do takiego widoku jest niedostępne jeśli zablokujesz zoom wg własnych upodobań.

iGO Europe 2006
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 20, 2006, 17:35:29 »
Cytat: "tlen"
Cytat: "nygus7"

Rozumiem, że w rajdzie jechałeś :wink:
a takie zachowanie programu nie jest skutkiem rozwijanych prędkości, ale odległości do następnego manewru. Jeśli odległość jest duża to widok przechodzi automatycznie w tzw. "tryb samolotu" (nazwa od ikonki wówczas wyświetlanej), w którym widoczny jest duży obszar mapy. Płynne przejście do takiego widoku jest niedostępne jeśli zablokujesz zoom wg własnych upodobań.

nygus7 ma racje i bynajmniej nie opisuje przejścia w tryb przeglądania (ten który opisujesz jako samolot) istotnir iGo zmienia kąt 3D w zalezności od prędkości.
To co ty opisujesz ,że wchodzi ci "samolot" to wina cracka niestety.System po maksymalnym powiększeniu i szybkim zmniejszeniu np. szybki wjazd na autoban głupieje i uaktywnia tryb przeglądania. w oryginale to niewystępuje amiałem okazje sprawdzic obie wersje....

*

Offline tlen

• 27
iGO Europe 2006
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 20, 2006, 18:04:21 »
Cytat: "piotrekbb"

nygus7 ma racje i bynajmniej nie opisuje przejścia w tryb przeglądania (ten który opisujesz jako samolot) istotnir iGo zmienia kąt 3D w zalezności od prędkości.
To co ty opisujesz ,że wchodzi ci "samolot" to wina cracka niestety.System po maksymalnym powiększeniu i szybkim zmniejszeniu np. szybki wjazd na autoban głupieje i uaktywnia tryb przeglądania. w oryginale to niewystępuje amiałem okazje sprawdzic obie wersje....

No coś takiego....  :shock:  nieprawdopodobne

*

Offline waflo

• 334
iGO Europe 2006
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 23, 2006, 11:51:55 »
A czy Igo 2006 obsluguje VGA w Dellu X50v ?

iGO Europe 2006
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 23, 2006, 12:03:33 »
Na Acerze n311 wygląda piknie, czyli chyba obsługuje VGA :lol:
Acer n311 /WM6/
HTC Touch-Elf/WM6/ (juz wymieniony na... to co poniżej)
Asus P750 /WM6/

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
iGO Europe 2006
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 23, 2006, 12:46:01 »
Oczywiście obsługuje tryb VGA - testowane na Universalu i hx4700 - czyli na innych też .
potrzebna zgoda

*

Offline lukjod

• 503
  • Sprzęt: touch HD 2
iGO Europe 2006
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 23, 2006, 21:59:35 »
Cytat: "tlen"
No coś takiego....  :shock:  nieprawdopodobne

bo i nieprawdziwe, przy wersji testowej z 30.05.06 problem nie wystepuje
moje palmtopy: MDA1 -> MDA2 -> MDA3 -> Wizard -> Hermes -> Kaiser -> Raphael -> Blackstone -> Leo

problem
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 23, 2006, 23:19:47 »
a ja nie moge tego zainstalowac :(:(
jestem w tym temacie zielony wiec prosze o wyrozumialosc.
moze byc na priw ale lepiej na  gg 1220781.
ja próbowałem instalowac z karty a moze trzeba jak automape????
moze jakos mam zle zgrane pliki na karte????
prosze o pomoc

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
iGO Europe 2006
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 23, 2006, 23:52:36 »
Komunikaty głosowe w iGO są tragiczne. POd tym względem Jadzia to królowa szos.

Nie dość, że niedokładne, niegramatyczne, niespójne z wyznaczona trasą to jeszcze do tego zaczynają się merytorycznie od końca. Już TomTOm jest lepszy. A najbardziej wzruszający jest komunikat "przygotuj się do celu - za xx metrów".

Do tego podnoszona już przez Moi obsługa POI. Beznadziejna.

No i niemal te same błędy w wyznaczaniu trasy co w AM. Nie widzi wiaduktu nad Rondem Zesłańców w ciągu Alej Jerozolimskich, myli zjazdy z rond, które nazywa wyjazdami (zjazd z Towarowej w kierunku Ochota, wyznaczony w ciąg ul. Grójeckiej, a Ania [bo tak się gwiazda nazywa] mówi skręć w pierwszą na prawo, czyli w Al. Jerozolimskie). Wyszukiwanie po kodach pocztowych działa gdzieniegdzie doskonale, a gdzieniegdzie za nic. Itp. Itd.

Oczywiście ma swoje zalety. Prosta, czytelna szata graficzna, wręcz niesamowita szybkość działania, duża możliwość dopasowania konfiguracji do własnych potrzeb.

Mój wniosek - program bardzo ciekawy, wart baaarzoooo uważnego śledzenia, bardzo obiecujący, ale nie doskonały, jak to twierdzą niektórzy i nie pozbawiony ewidentnych błędów.

A to było tylko 40 min jazdy :)
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
iGO Europe 2006
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 24, 2006, 00:06:02 »
Cytat: "MaDuch"
Komunikaty głosowe w iGO są tragiczne. POd tym względem Jadzia to królowa szos.

Nie dość, że niedokładne, niegramatyczne, niespójne z wyznaczona trasą to jeszcze do tego zaczynają się merytorycznie od końca. Już TomTOm jest lepszy. A najbardziej wzruszający jest komunikat "przygotuj się do celu - za xx metrów".

Do tego podnoszona już przez Moi obsługa POI. Beznadziejna.

No i niemal te same błędy w wyznaczaniu trasy co w AM. Nie widzi wiaduktu nad Rondem Zesłańców w ciągu Alej Jerozolimskich, myli zjazdy z rond, które nazywa wyjazdami (zjazd z Towarowej w kierunku Ochota, wyznaczony w ciąg ul. Grójeckiej, a Ania [bo tak się gwiazda nazywa] mówi skręć w pierwszą na prawo, czyli w Al. Jerozolimskie). Wyszukiwanie po kodach pocztowych działa gdzieniegdzie doskonale, a gdzieniegdzie za nic. Itp. Itd.

Oczywiście ma swoje zalety. Prosta, czytelna szata graficzna, wręcz niesamowita szybkość działania, duża możliwość dopasowania konfiguracji do własnych potrzeb.

Mój wniosek - program bardzo ciekawy, wart baaarzoooo uważnego śledzenia, bardzo obiecujący, ale nie doskonały, jak to twierdzą niektórzy i nie pozbawiony ewidentnych błędów.

A to było tylko 40 min jazdy :)

nie wiem czy zauwazyles ale iGO nalezy traktowac jako program do nawigacji europejskiej - polska jest tu traktowana zasciankowo i nie stanowi priorytetu.
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline MaDuch

• 1518
iGO Europe 2006
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 24, 2006, 00:26:49 »
A kto ci to powiedział??? I dlaczego mam swój własny kraj traktować niepriorytetowo?? Oczywiście można i tak, ale w tym momencie to i przed paru innymi rzeczami należy paść na kolana.

A ja nie mam na to ochoty. I do tego stać mnie na to żeby oceniać go bezstronnie.

A że porównuję go do AM - bo jak porównywać to do czegoś co z dostępnych jest najlepsze. Choć instrukcje głosowe po polsku w TT są też dużo lepsze niż w iGO.

Ja traktuję go tak jak TT, Destinatora, czy każdy inny. Rozumiem niedostatki, ale nie rozumiem idiotyzmów. A idiotyzmem dla mnie jest opracowywanie polskiej wersji językowej bez pomocy Polaków znających ten język. Niestety automatyczny tłumacz nie załatwia wszystkiego.

Najlepszy dowód tego masz gdy chcesz wyjść z programu i widzisz komunikat: Wyjdź i jedź - jesteś pewien??

A jak jest z kodami pocztowymi - spróbuj znaleźć coś po kodzie w Holandii. Życzę powodzenia. I choć nie ma zbyt wielu (o ile są) w Holandii miast mających ciąg liter jak w nazwie Venlo to trzezba całą nazwę wpisać, żeby podał ja na ekranie.

Oczywiście są to być może wyjątki.

Widzę jego zalety, ale dostrzegam też wady.

A ogólna ocena i tak jest baardzooo pozytywna. Tylko bez popadania w przesadę.

*

Offline fokstrot

• 949
iGO Europe 2006
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 24, 2006, 00:35:38 »
niesetety ale uniwerslanego progamu do nawigacji jeszcze dlugo nie zobaczymy. dlatego iGO, pretendujacy do miana takiego softu, nie moze byc porownywany do AM pod wzgledem funkcjonowania na terenie polski.  nie twierdze bynajmniej ze iGO jest bez wad ale ma jedna niezaprzeczalna zalete - pokrycie praktycznie calej europy/wiadomo, ze nie 100%/. btw dla mnie najwazniejsza zaleta iGO jest "zasieg" w chorwacji :) i pozytywne opinie nt tego softu na forum cro.pl
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline MaDuch

• 1518
iGO Europe 2006
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 24, 2006, 08:15:06 »
No sorry to ty porównujesz iGo (do czego??? tak BTW) z poziomu Chorwacji??!!

To dopiero jest nieporozumienie.

Niemal takie jak to, że ktoś zaczął w innym wątku porównywać iGO do AM4 czyli coś co istnieje do czegoś czego nie ma.

*

Offline piotrb

• **
  • 110
    • http://www.bitwy.pl
iGO Europe 2006
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 24, 2006, 09:44:06 »
katowicki jamicon sprzedaje i-Go - niestety cena powala na kolana :(

*

Offline fokstrot

• 949
iGO Europe 2006
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 24, 2006, 11:52:03 »
Cytat: "MaDuch"
No sorry to ty porównujesz iGo (do czego??? tak BTW) z poziomu Chorwacji??!!

To dopiero jest nieporozumienie.

Niemal takie jak to, że ktoś zaczął w innym wątku porównywać iGO do AM4 czyli coś co istnieje do czegoś czego nie ma.

za to twoje porowanie iGO, programu do nawigacji niemalze globalnej /poza Europe to sie na razie nie wybieram/ do AM ktora obejmuje swym zasiegiem AZ polske jest doprawdy zabawne  :D
nadal nie mozesz zrozumiec, ze polska to zascianek w programach do nawigacji. na szczescie powoli zaczyna sie to zmieniac
ps. z czym skonfronotwac iGO? np z destinatorem, tom tom etc
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline Ar2ro

• **
  • 121
  • Sprzęt: Mio 168, MioMap3.2, MapaMap3.x
iGO Europe 2006
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 24, 2006, 22:35:02 »
Tutaj warto zastanowic się nad jeszcze jedna sprawą związaną z iGo. Jeśli zdecydujemy sie kupić ten dosyć drogi program, to jaką mamy gwarancję, że wyjdzie jakakolwiek aktualizacja map? Jeśli program nie okaże się dostatecznym sukcesem finansowym, to producent nie będzie go dalej rozwijał, a może się tak zdarzyć z różnych powodów. Wówczas zostaniemy na lodzie z dobrym programem, ale nie rozwijanym dalej. Ja nie widziałem nigdzie twardej deklaracji producenta o regularnych aktualizacjach. W tej kwestii zdecydowanie bezpieczniejsze są produkty dużych, uznanych producentów.

Kolejną niepokojącą mnie rzeczą jest powiązanie licencji z nośnikiem. Podoba mi się koncepcja przenoszenia softu między urzadzeniami, ale niepokoi brak możliwości zrobienia kopii bezpieczeństwa. Konieczność przekładania kart SD w którymś momencie skończy się zgubieniem lub uszkodzeniem oryginalnej karty. No i oczywiście problem z brakiem możliwości użycia swojej własnej, większej karty SD.

Myślę, że po rozwiązaniu powyższych dwóch problemów przez producenta poważnie zastanowiłbym się nad zakupem tej aplikacji, nawet za taką horrendalną cenę. No, może poczekałbym, aż pokrycie Polski dorówna Czechom...  :worried:

*

Offline PeDeA

• **
  • 239
  • Sprzęt: LOOX 720 + GNS 5843
iGO Europe 2006
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 24, 2006, 22:43:26 »
Cytat: "Ar2ro"
Ja nie widziałem nigdzie twardej deklaracji producenta o regularnych aktualizacjach.

Zobacz pod: http://www.i-go.com/en/update/

Nazywa się to iGO Summer Update.

Który z tzw. dużych producentów - poza AM - daje darmowo Update map ?

Pozdrawiam

PeDeA
Pozdrawiam PeDeA