I-Go vs Tom Tom vs Desti6; co kupić???

• 63 Odpowiedzi
  • 9818 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« dnia: Luty 18, 2007, 18:05:32 »
Witam serdecznie wszystkich I-Go-wiczów ;)
To mój pierwszy post w tym dziale (chyba) bo co mam widać w moim profilu. Ale...nic raz nie jest dane na zawsze a zwłaszcza soft nawigacyjny.
Chcę puścić trochę kasy na nowe zabawki a zwłaszcza na soft GPS po Europie. Dotychczas korzystałem z Destinatora PN i jestem z niego bardzo zadowolony - przetestowałem go na zachodzie, wschodzie, w Polsce i bardzo mi się przydał. Ale trochę mnie zniesmaczyła sytuacja, że nie mam żadnej mozliwości upgrade - ani softu ani map - muszę kupić cały nowy pakiet D6 żeby mieć nowy soft.... A skoro tak to mogę kupić coś innego - zupełnie innego.
Słyszałem wiele dobrego o I-Go jak i o TomTomie i pomyślałem żeby sięgnąć po któryś z w/w ew. łyknąć Desti6. Generalnie jestem otwarty na nowe propozycje - liczy się tylko żeby soft i mapy były dobre = skuteczne tak jak bardzo skuteczny jest Destinator PN.
Więc jeśli ktoś z was miałby wiedzę porównawczą z I-Go w zakresie pozostałych softów to byłbym wdzieczny za poradę "co wybrać?"
Dodam jeszcze że interesuje mnie wyłącznie soft europejski bo po PL póki co korzystam z AM nie zamierzam tego zmieniać. Natomiast jeśli chodzi o Europę to interesuje mnie cały zachód + Europa środkowa (PL-SK-CZ-H) a dobrze byłoby gdyby były też Bałkany gdzie spedzam wakacje i z tego co wiem to I-go ma właśnie ten region a z kolei w TomTom polityka mapowa jest dla mnie trochę niejasna.
A zatem będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi, rady, wskazówki - również pod kątem czy warto przesiąść się z Destinatora na I-go bo jak mówię z dotychczasowego softu jestem zadowolony, tyle że mapy mam już lekko nieświeże (4Q 2005).

*

Offline knoxville

• 260
  • Sprzęt: NavRoad 430BT
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 18, 2007, 18:35:44 »
Ja przetestowałem wszystkie wymienione programy i bez wątpienia zostaje przy iGo2006.

Destinatora nie trawię. Kupiłem go razem z urządzeniem i stwierdzam, że bałbym się z nim gdziekolwiek jechać.

TomTom'a nie lubię - jak jechałem do Austrii to parę razy próbował wywieźć mnie w pole - zresztą było parę sytuacji, że jechałem zupełnie w ciemno - brak pokrycia (może już się zmieniło, ale ja nie chce sprawdzać). W Wiedniu się gubił, podobnie w Czechach.

Dlaczego iGo? Bo uwielbiam jego obsługę i interface, to, że w drodze do Chorwacji mnie nie zawiódł, a i po Chorwacji prowadził mnie bardzo ładnie. Owszem, w dużych miastach było parę błędów, ale nie dyskwalifikujących.

Jak dla mnie tylko iGo2006.

A Polska oczywiście Automapa.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 18, 2007, 18:46:55 »
iGO ma o wiele lepsze mapy południa i wschodu. Mapy zachodnie sa datowane na Q1 2006 w porównaniu do ostanich map TomTom z listopada 2006 są nieco mniej aktualne (klienci mi mówil że nie ma jakichś obwodnic w niemczech i holandii - zdziwiłem się bo myslałem że budowanie obwodnic to już tam dawno za soba mają). Osobiscie iGo wygląda lepiej graficznie ale co do routingu (komendy i ich interpretacja) w tomtomie sa o WIELE lepsze. Dla mnei grafika ma drugorzedne znaczenie. Jesli jezdisz tylko po europie zachodniej wybierz tomtom'a. Jesli również myslisz o południu i wschodzie wybierz iGO - a najlepiej poczekaj do wiosny jak pojawi się iGO 2007 z aktualnijeszymi mapami zachodu - wtedy na 100% brałbym iGO - no chyba że AM4 się pojawi  :))

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 18, 2007, 23:10:24 »
Cytat: "knoxville"

Destinatora nie trawię. Kupiłem go razem z urządzeniem i stwierdzam, że bałbym się z nim gdziekolwiek jechać.

Błąd totalny. Desti nie zawiodł mnie nigdy i nigdzie a jeździłem z nim po Rzymie, Atenach, Wiedniu, Monachium Pradze, Budapeszcie, Bratysławie a i po Polsce się zdarzyło jak mi sie AM zawiesiła.
Ergonomia tego programu jest siermiężna niczym rodem z PRL ale ja nie bawię się takim programem lecz ustalam cel i w jadę a do tego wystarcza to całkowicie bo sama nawigacja jest bez zastrzeżeń.
Ale jeśli I-go jest jeszcze lepszy to chcę go mieć, dlatego tu pytam.

Cytat: "knoxville"

Dlaczego iGo? Bo uwielbiam jego obsługę i interface, to, że w drodze do Chorwacji mnie nie zawiódł, a i po Chorwacji prowadził mnie bardzo ładnie. Owszem, w dużych miastach było parę błędów, ale nie dyskwalifikujących. Jak dla mnie tylko iGo2006.

A jakie jest obecne pokrycie map w Europie? Rozumiem że zachód jest cały? A co ze wschodem i południem?

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 18, 2007, 23:21:26 »
Cytat: "radoskur"
iGO ma o wiele lepsze mapy południa i wschodu. Mapy zachodnie sa datowane na Q1 2006 w porównaniu do ostanich map TomTom z listopada 2006 są nieco mniej aktualne (klienci mi mówil że nie ma jakichś obwodnic w niemczech i holandii - zdziwiłem się bo myslałem że budowanie obwodnic to już tam dawno za soba mają).

No to byś się zdziwił - tam ciągle buduje się więcej autostrad i obwodnic niż w Polsce...

Osobiscie iGo wygląda lepiej graficznie ale co do routingu (komendy i ich interpretacja) w tomtomie sa o WIELE lepsze. Dla mnei grafika ma drugorzedne znaczenie.

Dla mnie aspekt zabawki nie ma żadnego znaczenia. GPS ma mnie zaprowadzić najkrotszą drogą do celu, bez zbędnych ceregieli.
Czy mógłbyś rozwinąć kwestię co rozumiesz pod pojęciem lepszego routingu w TomTomie niż w I-go??? I jak z mapami u TomToma bo słyszałem że część map dostępnych jest tylko w dedykowanych urządzeniach TomToma a ja nie mam czasu na piractwo... ;)  Chcę kupić full wypas i jechać.

Jesli jezdisz tylko po europie zachodniej wybierz tomtom'a. Jesli również myslisz o południu i wschodzie wybierz iGO - a najlepiej poczekaj do wiosny jak pojawi się iGO 2007 z aktualnijeszymi mapami zachodu - wtedy na 100% brałbym iGO - no chyba że AM4 się pojawi  :))

I tu jest problem bo jeżdżę i na zachód i na wschód tzn. na Białoruś czy Ukrainę niekoniecznie się wybieram samochodem ale na Bałkany to koniecznie. Wiec szukam czegoś dobrego "tu i tu".
A co do Igo 2007 to czy już cos wiadomo kiedy ma być i jakie zmiany?
Natomiast AM 4.0 po Europie to ja skreślam na wstępie bo producent zapowiedział tylko drogi "przelotowe" Europy a te to ja znam na pamięć - potrzebuję te "nieprzelotowe" właśnie...:)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 18, 2007, 23:25:47 »
Cytat: "niezawodny"
Natomiast AM 4.0 po Europie to ja skreślam na wstępie bo producent zapowiedział tylko drogi "przelotowe" Europy...

Hę? :huh:  :surprised:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 19, 2007, 00:28:40 »
Natomiast AM 4.0 po Europie to ja skreślam na wstępie bo producent zapowiedział tylko drogi "przelotowe" Europy

Nie prawda. To zwykła plotka nie mająca pokrycia w rzeczywistości. AM 4.0 będzie korzystać z map TeleAtlasa w Europie Zachodniej, więc będzie miała takie samo pokrycie jak TTN czy I-Go. Bardziej bym się martwił o sam program niż mapy  :mysli:

*

Offline ravel

• 1017
    • http://www.grom.org.pl
  • Sprzęt: FS Loox N560
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 19, 2007, 00:36:15 »
Natomiast AM 4.0 po Europie to ja skreślam na wstępie bo producent zapowiedział tylko drogi "przelotowe" Europy

Zgadza sie ale nie doczytales niestety ze to sie tyczy tylko i wylacznie mapy wykorzystywanej podczas betatestow nowej AM w ktorych to uczestniczy duzo ludzi z tego forum w tym i ja tez z czego jestem bardzo zadowolony ...

W wersji finalnej bedzie tak jak wyzej napisal ajed  , czyli pelen wypas Europa Full :D

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 19, 2007, 01:09:41 »
Cytat: "ajed"

Nie prawda. To zwykła plotka nie mająca pokrycia w rzeczywistości. AM 4.0 będzie korzystać z map TeleAtlasa w Europie Zachodniej, więc będzie miała takie samo pokrycie jak TTN czy I-Go. Bardziej bym się martwił o sam program niż mapy  :mysli:

No, jeśli tak to chwalić Pana - mogę iść na kolanach do Częstochowy ;)
Więc OK - rozumiem że zmieniło sie na lepsze (a będzie jeszcze lepiej) ale póki nie zobaczę na własne oczy gotowego softu europejskiego AM (tj nie poczytam wiarygodnych opinii userów PDA-Clubu) to AM 4.0 traktuję jako ew. "ciekawostkę przyrodniczą" - coś jak przyszły lot ludzkości na Marsa  :))

A ponieważ póki co stale poruszam się po Europie to szukam softu na dziś ew. mogę chwilę poczekać bo mój DPN jeszcze spokojnie daje radę. Ale pora wyrobić sobie jakąś opinię w kwestii dostępnych softów a tu na PDA-Clubie bardzo brakuje takiego porównania kilku dostępnych programów nawigacyjnych - stąd moje pytanie i temat.

*

Offline ravel

• 1017
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 19, 2007, 01:20:39 »
Na dzis z czystym sumieniem polece Ci najnowszy twor IGO2006 i choc jest nadal w fazie beta to chodzi to calkiem spoko ...
Ale z uporem maniaka jeszcze raz powiem , nie napalaj sie od razu na IGO i poczekaj na AM 4 .

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 19, 2007, 01:25:22 »
Cytat: "ravel"
Na dzis z czystym sumieniem polece Ci najnowszy twor IGO2006 i choc jest nadal w fazie beta to chodzi to calkiem spoko ...

A czy są już jakieś przymiarki odnośnie wejścia na rynek? Bo jak rozumiem beta-produkt jest raczej nie do kupienia?
Trochę się tu czuję jak w czasach PRL - wszystko jest albo w "fazie testowej" albo trzeba kombinować; tu program - tam mapę. Pieniądze nie mają żadnej wartości - pecunia non omlet ;)  nie da się ich wydać  :))
A zatem krótko; kiedy będzie kapitalizm; tj mogę to po prostu kupić???

*

Offline ravel

• 1017
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 19, 2007, 01:32:26 »
Mozesz przeciez kupic IGO i wtedy jako legalny jego user bedziesz mial aktualizacje za free , wtedy mozesz od razu zainstalowac sobie te beta 2006 ktore tak jak pisalem na dzien dzisiejszy dziala spoko ...

Tylko ze IGO kosztuje troszke ze tak powiem sporo ...
http://www.palmtops.com.pl/index.php?main_page=product_info&products_id=511

AM bedzie duzo tansza wiec warto poczekac .

*

Offline nieboraku

• **
  • 219
  • Sprzęt: Asus A636N plus KINGSTON 2GB EP, Destinator 6 TS
Re: I-Go vs Tom Tom vs Desti6; co kupić???
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 19, 2007, 11:43:31 »
Ja miałem szczęście pobawić się tymi programami, i: Tomtom odpadł z powodu ceny - gdybym chciał porównywalne pokrycie do Destinatora czy Igo, wydałbym kosmiczne pieniądze.
Igo2006 mi się podobało, nawet trochę z nim pojeździłem, ale robiło pewne dość irytujące błędy, i zdcydowałem sie zostać z Destinatorem PN, a później dokupiłem Destinatora 6 (np. tutaj możesz kupić za 270pln plus przesyłka). Dlaczego Destinator? Bo miał coś, czego żaden inny program nie ma - wersję Trafficsam. Trafficsam jest o tyle specjalny, że wraz z nim kupujesz od Destinatora bezpłatną dożywotnią licencję na płatne TMC w Niemczech, Francji i GB. O ile w NIemczech i Francji równolegle z płatnym TMC jest eż uboższe TMC bezpłatne, to w GB jest tylko płatne, stąd chcąc korzystać z tego cudu, musiałem mieć soft "wspierajacy". Także u mnie ten argument przeważył szalę na stronę Destinatora - i myślę, że z nim zostanę. Ma swoje wady, ale przyzwyczaiłem się do nich. Jak dla mnie cena jest bezkonkurencyjna, a to co dostajemy w zamian, też jest całkiem, całkiem - gdybym miał porównać funkcjonalnością - Igo byłoby przed Destim. Dokładność i "nieomylność" Desti pierwszy, Igo drugie. I można by tak dalej, ale powiem ci jedno - jeśli jesteś zadowolony z wersji PN, wersja 6 Destinatora cię nie powinna rozczarować :proud:.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 19, 2007, 14:57:27 »
Cytat: "ravel"
AM bedzie duzo tansza wiec warto poczekac .

Tu nie był bym taki pewien. Zwłaszcza, że Europa ma być osobnym produktem ekstra płatnym w stosunku do Polski. Tak więc jak kupisz PL i EU to też Cię wyjdzie pewnie niezła sumka. Ale to wszystko spekulacje. Producen AM unika jak ognia podania ceny nowego produktu, podobnie jak i daty wejścia na rynek.
Póki co muszę się zgodzić z niezawodnym, że:
póki nie zobaczę na własne oczy gotowego softu europejskiego AM (tj nie poczytam wiarygodnych opinii userów PDA-Clubu) to AM 4.0 traktuję jako ew. "ciekawostkę przyrodniczą" - coś jak przyszły lot ludzkości na Marsa

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 19, 2007, 15:32:45 »
Cieszę się że temat wrócił na miejsce po chwilowym przekroczeniu Horyzontu zdarzeń... ;)

I chciałem nieśmiało zauważyć że wszyscy w tym temacie zachęcają mnie do AM 4.0, Tom-Toma, Desti6... a użytkownicy iGO milczą... Czyżby oni też nie wierzyli w swój produkt??? A mnie iGO na prawdę bardzo zainteresowało bo podobno ma dobre EE i Bałkany...
AM znam, używam i chwalę sobie ale to jest póki co tylko na ojczyzny ono a poza tym łonem jest jeszcze smakowity "kawałek "... :P

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 19, 2007, 16:18:13 »
I-Go jest świetny. I podobnie jak AM oferuja bezpłatne uaktualnienia, a to znaczący plus. Niestety jest (przynajmniej moim zdaniem) za droga. Z uwagi na kasę wolałbym TTN.

*

Offline nieboraku

• **
  • 219
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 19, 2007, 16:36:12 »
A jak długo można bezpłatnie aktualizować mapy i oprogramowanie w AM i Igo?

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 19, 2007, 16:46:32 »
Cytat: "nieboraku"
A jak długo można bezpłatnie aktualizować mapy i oprogramowanie w AM i Igo?

W AM przez 12 miesięcy co daje 3-4 aktualizacje w roku - jak dla mnie jest to idealne rozwiązanie. A potem robisz niewielką dopłatę i znowu masz 12 miechów - to jest wzorowe rozwiązanie.

*

Offline nieboraku

• **
  • 219
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 19, 2007, 17:12:14 »
Ale AM to tylko Polska, niestety :( - i co ciekawe - takiego zadupia, na którym mieszkają moi rodzice, nie znalazłem ani w Igo, ani w TT, ani w AM - o zgrozo - znalazłem w Destinatorze 6 z mapami wersja Q1.2006. Oczywiście zdaję sobie sprawę z ułomności tej wersji polskich map, ale z dwojga złego wolę mieć mapy ułomne, niż nie mieć możliwości poszukiwanego przeze mnie celu.
Niestety nie miałem możliwości potestowania AM dłużej, bo niestety warunki lekko nieprzystępne dla AM :). Nie wiem na ile te aktualizacje są przysłowiowym lizakiem, a na ile porządnie zrobioną aktualizacją - dlatego ja się zdecydowałem na Destinatora, choć nie ukrywam, że Igo szalenie i się podobał i byłem nim zauroczony na początku, to jednak nie zdobył mego serca...

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 19, 2007, 17:55:49 »
Dla mnie aspekt zabawki nie ma żadnego znaczenia. GPS ma mnie zaprowadzić najkrotszą drogą do celu, bez zbędnych ceregieli.
Czy mógłbyś rozwinąć kwestię co rozumiesz pod pojęciem lepszego routingu w TomTomie niż w I-go??? I jak z mapami u TomToma bo słyszałem że część map dostępnych jest tylko w dedykowanych urządzeniach TomToma a ja nie mam czasu na piractwo...  Chcę kupić full wypas i jechać.

chodzi mi o sposób w jaki iGO do Ciebie przemawia - komendy na początku wydają się co najmniej dziwne - potem się jakoś do tego idzie przyzwyczaić, np.

"w następną skręć w lewo", "jedź półtora kilometry", "Skręć-Zawróć" itp, itd - można by było wiele wymieniać. Także na rozjazdach autostrad czy wielopasmówkach w duzych miastach TomTom znacznie precyzyjniej określa jak masz jechać (tzymaj się lewej strony, itp. itd).

Dla mnie TT6 po prostu lepiej gada  :))

*

Offline niezawodny

• 793
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 19, 2007, 18:10:12 »
"Skręć-Zawróć" itp, itd - można by było wiele wymieniać.
...

No jeśli iGO nie rozróżnia "skręć" od "zawróć" to ja już cię rozumiem ;)  Różnica jest "subtelna" to fakt :terrified:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 19, 2007, 18:17:45 »

Taaa, bawi mnie zwłaszcza pomieszanie czasów:
'po dwustu metrach dotarłeś do celu', 'po stu metrach zjedź'
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #22 dnia: Luty 20, 2007, 09:26:32 »
witam
koledzy powiedzcie czy iGo2006 to to samo co MioMap V3.2 ?
poz,

*

Offline ravel

• 1017
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 20, 2007, 09:29:04 »
Znowu pytanie z tych smiesznych :D
To tak jak mercedes slk z mercedesem 124 - sa roznice czy ich nie ma ?
To dwa inne twory.

« Odpowiedź #24 dnia: Luty 20, 2007, 10:26:59 »
nie złość się "ravel" :)
ja tylko tak z ciekawości.
poz,

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 20, 2007, 12:55:18 »
Jedyna chyba roznica to to , ze MioMap ma juz obsluge TMC a I-go planuje ja wprowadzic
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

Offline nieboraku

• **
  • 219
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 20, 2007, 13:08:10 »
pewny jeteś? Bo mi sie wydaje, a nawet pewny jestem, że Igo 2006 obsługuje TMC...

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 20, 2007, 14:23:38 »
Ja powiem tak: dla mnie akurat decydującym walorem przemawiającym na korzyść TT była jego wieloplatformowość (PPC, Palm OS, Symbian). Po przygodach z AutoMapą i PPC jako takim zacząłem żywić zdecydowaną niechęć do tej platformy :"P

Z tego też powodu ciężko mi porównać iGO z TT (nie mam w posiadaniu "jedynej słusznej platformy"), choć jak na razie to co czytam/słyszę przemawia raczej na korzyść TT. Wyjątkiem jest póki co lepsze pokrycie przez iGO mapami wschodnio-południowej Europy (np. Rumunia). Z drugiej strony, z tego co kojarze iGO nie ma Grecji czy Macedonii, a to są ostatnio najbardziej interesujące mnie terytoria. De facto iGO jest więc od TT lepszy o lepsze pokrycie Węgier oraz Słowacji, a także Rumunię, Bośnię i Hercegowinę oraz Chorwację (gdzie TT ma tylko "major roads"). Z drugiej strony w TT 6 pojawiły się drogi (oraz niektóre miasta) na Litwie, Łotwie, w Rosji (z dokładną Moskwą i St. Petersburgiem) czy na Białorusi - których z kolei nie ma w iGO.

Lepsze też są mapy Polski w TT, mimo że teoretycznie iGO korzysta z map tego samego dostawcy. Przykładowo w iGO brakuje informacji o zakazach skrętu czy ulicach jednokierunkowych, które w TT były we wczesnym 2006 roku. Rozmawialiśmy o tym swego czasu z GPS maniakiem i doszliśmy do wniosku że najprawdopodobniej iGO nie kupiło od TeleAtlasa pełnych informacji mapowych a ich ograniczoną wersję.

Ocena interface'u obu programów to kwestia indywidualnych przyzwyczajeń i upodobań. mnie bardziej przekonuje TT, kogo innego bardziej przekona iGO.
Uaktualnienia w TT są płatne i odbywają się raz do roku. Z drugiej strony uaktualnienia innych programów (np. AM) wymagają wykupienia subskrypcji, więc wbrew temu co tu się pisze, również są płatne (pierwszy rok masz w cenie programu).

Generalnie na tym etapie rozwoju softu typu TT oraz iGO odradzam patrzenie w kierunku Automapy, przynajmniej dopóki nie pojawi się wersja 4 - obecna mocno odstaje pod względem funkcjonalności i wydajności od konkurentów.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

tramp

« Odpowiedź #28 dnia: Luty 20, 2007, 14:33:47 »
Cytat: "kwieto"

1. Z drugiej strony, z tego co kojarze iGO nie ma Grecji czy Macedonii, a to są ostatnio najbardziej interesujące mnie terytoria. De facto iGO jest więc od TT lepszy o lepsze pokrycie Węgier oraz Słowacji, a także Rumunię, Bośnię i Hercegowinę oraz Chorwację (gdzie TT ma tylko "major roads").
2. Z drugiej strony w TT 6 pojawiły się drogi (oraz niektóre miasta) na Litwie, Łotwie, w Rosji (z dokładną Moskwą i St. Petersburgiem) czy na Białorusi - których z kolei nie ma w iGO.

kwieto ostatnio coś się tak często mylisz, że może weź na wstrzymanie
de facto co zdanie to wtopa

ps.1. Grecja jest nawet 10.06
ps.2. tylko nie pisz znów 'ach nie wiedziałem' tylko może upewnij się następnym razem co piszesz

*

tramp

« Odpowiedź #29 dnia: Luty 20, 2007, 14:35:44 »
Cytat: "nieboraku"
pewny jeteś? Bo mi sie wydaje, a nawet pewny jestem, że Igo 2006 obsługuje TMC...

a skądżesz znowu, mój Boże, taka pewna informacja ?

może z bety ?
a czy beta to final czy beta ?
2+2=4 nie 5, beta /=/ final, 2x2 =4