Alternatywne polskie dźwięki

• 220 Odpowiedzi
  • 62130 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
Odp: Alternatywne polskie dźwięki
« Odpowiedź #120 dnia: Czerwiec 17, 2007, 21:00:34 »
A ta nowa "Ewa" to w końcu pod jakim linkiem jest dostępna? Powoli zaczynam się gubić - może warto by pomyśleć o ujednoliconym sposobie publikacji i numeracji.

*

Offline Pecus

• **
  • 243
  • Sprzęt:
    Mio P550 + 2GB SD Card;
    Toshiba G900 + 2GB
« Odpowiedź #121 dnia: Czerwiec 17, 2007, 21:27:33 »
Ja staram sie utrzymac jednolita konwencje i caly czas umieszczam kolejne pliki w tym samym miejscu (mozna sam adres folderu na serwerze i zobaczyc co tam jest.... ). Tak wiec podmienilem dzwiek w poprzednio juz podanym pliku, bo ta poprawka nie pretenduje do kolejnego numerku chyba ;)
Pierwsza Ewa z liczebnikami jest wiec TUTAJ.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #122 dnia: Czerwiec 17, 2007, 22:11:50 »
A jam jeszcze jedno pytanko: czy te dźwięki z syntezatora Iwona mogły by być wypowiadane troszeczkę szybciej? Teraz komendy trwają nieco dłużej niż dotychczas, nie jest to wielka różnica, ale zawsze.

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #123 dnia: Czerwiec 17, 2007, 22:16:40 »
Ja również mam prośbę, czy nie można zwiększyć dynamiki w głosie Ewy. W tej wersji jest bardzo usypiająca. Pozdrawiam.

*

Offline Pecus

• **
  • 243
  • Sprzęt:
    Mio P550 + 2GB SD Card;
    Toshiba G900 + 2GB
« Odpowiedź #124 dnia: Czerwiec 17, 2007, 22:36:51 »
A to juz obie prosby do kol. alqu. Ja jestem na etapie pakowania waliz ;)
To mozna zrobic podmieniajac same plik dzwiekowe i mam nadzieje (przynajmniej jesli chodzi o szybkosc wypowiedzi - bo ta jest wazna) ze alqu zrobi to na dniach i opublikuje kolejna wersje.
Zona mnie meczy, ze ja przed komputerem, a ona sama musi wszystko pakowac, wiec juz nic nie napisze wiecej ;)

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #125 dnia: Czerwiec 17, 2007, 22:47:01 »
Wobec tego narazie wracam do "Anki", a Tobie i żonie życzę ładnej pogody, szerokiej drogi i niech iGO(Mio) doprowadzi Was bezpiecznie na miejsce.

« Odpowiedź #126 dnia: Czerwiec 18, 2007, 07:45:31 »
Obydwie prośby dotyczą w zasadzie tego samego. Zwiększenie tempa wypowiedzi samoistnie zwiększy w jakimś stopniu jej dynamikę. Jest to oczywiście do zrobienia i zamierzam to zrobić bo rzeczywiście Ewa jest ciut wolniejsza choć jak to zauważył kol. Emisiu różnica nie jest aż tak istotna. Popracuje nad tym. Kiedy będzie poprawka? Nie wiem. Cierpie na nadmiar obowiązków i brak czasu.

*

Offline Cavallino

• 664
  • Sprzęt: Eten G500+
« Odpowiedź #127 dnia: Czerwiec 18, 2007, 09:39:47 »
Ja mam takie pytanie, czy na etapie tych skryptów jest szansa na wyłączenie sygnalizacji skrętów na skrzyżowaniach z drogami gruntowymi?
Na nowych mapach toto gada bez sensu co chwilę.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #128 dnia: Czerwiec 18, 2007, 22:26:51 »
Obydwie prośby dotyczą w zasadzie tego samego. Zwiększenie tempa wypowiedzi samoistnie zwiększy w jakimś stopniu jej dynamikę. Jest to oczywiście do zrobienia i zamierzam to zrobić bo rzeczywiście Ewa jest ciut wolniejsza choć jak to zauważył kol. Emisiu różnica nie jest aż tak istotna. Popracuje nad tym. Kiedy będzie poprawka? Nie wiem. Cierpie na nadmiar obowiązków i brak czasu.

Dziś przejechałem sobie 300 km z nową Ewą i doszedłem do wniosku że przyśpieszenie jest jednak konieczne, bowiem pojawił się problem obcinania niektórych komunikatów. Aż dla pewności zawróciłem w którymś momencie i przejechałem pewien odcinek jeszcze raz na "starych głosach" i było ok. Więc zawróciłem drugi raz i na Ewie problem z obcinaniem znów się pojawił.

W sumie efekt obcinania usłyszałem kilkanaście razy i miało to miejsce zazwyczaj w miastach, gdzie wykonywałem częste manewry. Na trasie było już ok.

« Odpowiedź #129 dnia: Czerwiec 19, 2007, 07:24:26 »
Zwiększyłem tempo wypowiedzi Ewy i jest zdecydowanie lepiej. Teraz walczę ze zwiększeniem głośności w taki sposób by dzwięki nie zrobiły się trzeszczące, oj ciężko będzie... ???

*

Offline piteron

• *
  • 99
  • Sprzęt: 639
« Odpowiedź #130 dnia: Czerwiec 20, 2007, 19:56:29 »
witam
dzięki wielkie wszystkim kolegom za zaangażowanie w projekt
nie ukrywam że bardzo mi pomógł
czekam z niecierpliwością na szybsze wypowiadanie komunikatów i zwiększenie głosności

jednak po dzisiejszych testach u mnie problem z zanikiem dżwięku nadal wystepuje :'(
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2007, 00:15:20 wysłana przez piteron »

« Odpowiedź #131 dnia: Czerwiec 23, 2007, 20:42:56 »
Pecus robisz dobra robote :) tak trzymac z Aniami ;) (ostatnia posiadana przeze mnie wersja Anna 5b)

jakby mozna bylo to poprawic:

"jedz za 100 metrow prosto", "jedz za trzysta metrow prosto" itd na "jedz 100 metrow prosto" lub "jedz przez 100 metrow prosto"

pozdrawiam

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #132 dnia: Czerwiec 23, 2007, 21:12:52 »

"jedz za 100 metrow prosto", "jedz za trzysta metrow prosto" itd na "jedz 100 metrow prosto" lub "jedz przez 100 metrow prosto"

Ale to chyba nie dokładnie to samo - program informuje że na jakimś np. skrzyżowaniu które będzie za 300m trzeba będzie jechać prosto, co wcale nie oznacza że te 300m droga będzie prosta bo przecież mogą to być nawet ostre łuki. Może jakoś inaczej to sformułować zęby nie było mylące?

*

Offline szahid

• 36
  • Sprzęt: Fujitsu Siemens Loox n500/520/560 sieries
« Odpowiedź #133 dnia: Czerwiec 23, 2007, 23:01:24 »
Ale to chyba nie dokładnie to samo - program informuje że na jakimś np. skrzyżowaniu które będzie za 300m trzeba będzie jechać prosto, co wcale nie oznacza że te 300m droga będzie prosta bo przecież mogą to być nawet ostre łuki. Może jakoś inaczej to sformułować zęby nie było mylące?
tylko informacja "jedz prosto" tyczy sie tego ze nie mamy skrecac z glownej drogi... moga byc nawet ostre luki  ;D

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #134 dnia: Czerwiec 23, 2007, 23:08:35 »
A więc wracamy do tego: "Jedź tą drogą 300m" ?

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #135 dnia: Czerwiec 24, 2007, 00:11:41 »

pozdrawiam

Według mnie nie należy nic tutaj poprawiać - komunikat jest zrozumiały i jednoznaczny - tak jak napisał później kolega emisiu. Nie ma co na siłę tu czegokolwiek zmieniać.
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

« Odpowiedź #136 dnia: Czerwiec 24, 2007, 09:21:15 »
Panowie "jedz za 300 metrow prosto" to jakas nowomowa jest!  :-\

« Odpowiedź #137 dnia: Czerwiec 24, 2007, 09:25:27 »
i tak jak zaproponowal emisiu dobrze by bylo "jedz ta droga 300 metrow"

*

Offline szahid

• 36
  • Sprzęt: Fujitsu Siemens Loox n500/520/560 sieries
« Odpowiedź #138 dnia: Czerwiec 24, 2007, 10:56:56 »
tylko ze ten komunikat dotyczy tego ze za np. 300 metrow jest skrzyzowanie i na nim wlasnie mamy jechac prosto... dlatego komunikat "jedz za 300 metrow prosto" jest zrozumialy... choc oczywiscie najlepszy bylby "za 300 metrow na skrzyzowaniu jedz prosto"...

« Odpowiedź #139 dnia: Czerwiec 24, 2007, 12:17:38 »
Nowa Ewa. Poprawiłem tempo wypowiedzi i kilka innych drobiazgów. Walczyłem tez z głośnością. Obciłem trochę niskich, dodałem wysokich i... więcej chyba się nie da zrobić (jak ktoś wie jak to niech śmiało próbuje). Może edytor którego używam (darmowy Audacity) jest za cienki. Choć poziom głośności głosu Anny i Ewy w edytorze (na zapisie ścieżki) jest na tym samym poziomie Ewa ma po prostu inną charakterystykę głosu (niższy głos). Na moim n560 jest mniej więcej tak samo dobrze słyszalna jedna i druga pani i to przy włączonym radiu i gadających dzieciach. No zobaczcie sami:
http://rapidshare.com/files/39034364/v_pol_f4c.zip.html

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #140 dnia: Czerwiec 24, 2007, 15:33:50 »
Myślę że jest lepiej, choć proponował bym jeszcze bardziej obciąć basy i wzmocnić wysokie tony - głos będzie wtedy bardziej wyraziście słychać w jadącym samochodzie.

*

Offline cdn

• **
  • 104
  • Sprzęt: HTC HD mini
« Odpowiedź #141 dnia: Czerwiec 25, 2007, 05:19:36 »
Myślę że jest lepiej, choć proponował bym jeszcze bardziej obciąć basy i wzmocnić wysokie tony - głos będzie wtedy bardziej wyraziście słychać w jadącym samochodzie.
O zrozumiałości decyduje tzw. prezencja - czyli częstotliwości 3 - 4 kHz. A to jest wysoki środek. Więc na moje oko (ucho) wystarczy podbić dźwięki w tych częstotliwościach, bez konieczności cięcia wysokich czy niskich.
 I jeszcze można nałożyć kompresję, to dźwięk się wypełni.

Pozdrawiam

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #142 dnia: Czerwiec 25, 2007, 08:49:17 »
w. prezencja - czyli częstotliwości 3 - 4 kHz. A to jest wysoki środek. Więc na moje oko (ucho) wystarczy podbić dźwięki w tych częstotliwościach, bez konieczności cięcia wysokich czy niskich.
 I jeszcze można nałożyć kompresję, to dźwięk się wypełni.

Ja oceniałem to tak że, podłączyłem sobie wyjście słuchawkowe PDA do wzmacniacza w domu i w ten sposób porównywałem dźwięki. W Ewie było znacznie więcej basów niż w dźwięku oryginalnym, których to basów i tak nie słychać później w małym głośniczku nawigacji. Myślę że powodują one tylko chrapolenie dźwięku i spokojnie można je obciąć.

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #143 dnia: Czerwiec 25, 2007, 19:27:20 »
Alqu - jesteś pewny, że w pracach nad Ewą nie wpółpracujesz z Krystyną Czubówną?? No kurde podobny głos jak nie wiem :)

Hehe, w takim wypadku trzebaby chyba przemianować Ewę ;)

« Odpowiedź #144 dnia: Czerwiec 25, 2007, 20:31:01 »
Hehehehehe dobre. Do tej pory nie zwróciłem na to uwagi. Może i podobny głos  :) ale zapewniam, że gdybym wspólpracował z p. Krystyną to było by o wiele łatwiej  ;D

*

Offline Krakus

• 632
« Odpowiedź #145 dnia: Czerwiec 25, 2007, 21:24:37 »
alqu - ta wersja Ewy jest całkiem OK. A co do Audacity, to nie przejmuj się, że darmowy - to potężne narzędzie. Do przycięcia basów, a wyeksponowania pasma około 3 kHZ możesz użyć tego eualizera.
Jego opis jest tu:
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2007, 21:30:25 wysłana przez Krakus »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #146 dnia: Czerwiec 25, 2007, 21:28:09 »
Alqu - jesteś pewny, że w pracach nad Ewą nie wpółpracujesz z Krystyną Czubówną?? No kurde podobny głos jak nie wiem :)

Hehe, w takim wypadku trzebaby chyba przemianować Ewę ;)

Zdaje się że pani Krysia ma jakieś powiązania z syntezatorem "Iwona" - było o tym kiedyś w necie napomknięte.

« Odpowiedź #147 dnia: Czerwiec 26, 2007, 18:17:39 »
a ja mam takie pytanko gdize nalezy wgrac w ktory katalog te pliki bo szukam i niemoge dojsc do tego (spv m3000)

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #148 dnia: Czerwiec 26, 2007, 18:35:32 »
Plik z głosem wgraj do katalogu (zakładając, że masz iGO na karcie): kartaSD\igo\voice\
Następnie uruchom iGO i wejdź do: Ustawienia -> Język i jednostki   - tam będziesz miał do wyboru 'Język nawig. gł.' - wybierz interesujący Cię głos i zatwierdź OK. Gotowe.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #149 dnia: Czerwiec 27, 2007, 10:36:49 »
W najnowszej wersji iGO pojawiły się nowe dźwięki PL Anna v2.0. Testnijcie i zobaczcie co pozmieniali - może na bazie tych dźwięków stworzy się coś prawie idealnego  :) http://radoskur.neostrada.pl/v_pol_f3.zip