Alternatywne polskie dźwięki

• 220 Odpowiedzi
  • 62016 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Pecus

• **
  • 243
  • Sprzęt:
    Mio P550 + 2GB SD Card;
    Toshiba G900 + 2GB
Odp: Alternatywne polskie dźwięki
« Odpowiedź #60 dnia: Maj 07, 2007, 13:21:16 »
Uff.... przejechalem z MioMap ponad 2,5tys. km w dlugi weekend i mam troche uwag (sam do siebie ;) ).
Po pierwsze nieprawidlowo brzmi komunikat o przygotowaniu do zjazdu z autostrady. U nasz w kraju nie bardzo jest z czego zjechac ;) wiec nie zauwazylem wczesniej - poprawie.
Poza tym (jak ktos w innym watku pisal) troszke zle zapowiada rondo. W czasie zapowiedzi na 300m przed rondem powinien byc podany numer zjazdu poprzedzony slowem "potem", a na 100m bez tego slowa (ja dodalem to slowo przed ostatnia zapowiedzia i po przejechaniu wielu rond stwierdzilem, ze mogloby go nie byc, zawsze to pol sekundy wczesniej bedzie podany numer zjazdu).
Poza tym nie podoba mi sie kolejnosc.
Przy 800m jest "wjedz na rondo za .. m",
przy 300m jest "wjedz na rondo za .. m",
a przed samym rondem ... "za .. m wjedz na rondo".
Jakos mi to nie ladnie brzmi.

Reszta chyba jest juz O.K.

*

Offline yarot

• 23
  • Sprzęt: FS Look N560
« Odpowiedź #61 dnia: Maj 07, 2007, 14:00:26 »
Zatem, Pecus, czekamy na szóstą Annę. . .   :D To co robisz, to kawał dobrej roboty.

Pzdr.

*

Offline ravel

• 1017
    • http://www.grom.org.pl
  • Sprzęt: FS Loox N560
« Odpowiedź #62 dnia: Maj 07, 2007, 14:09:56 »
Jest tak, jak pisze akubit, i nie jest to sprawa skryptu komunikatów (który zresztą wskazuje na użycie słowa "za" - choć podobno po polsku lepiej brzmi "po" ). Po prostu iGo podaje takie komunikaty. Czy potrzebnie? Nie wiem, ale mi jakoś nigdy nie przeszkadzały. Tym bardziej, że towarzyszy im odpowiednia zapowiedź graficzna na mapie i w polu manewrów:

Co ty masz za wersje IGO ze pokazuje ci te strzalke kierunku na dole po lewej strony , ja mam zupelnie inne menu tam ...

*

Offline AKM

• **
  • 199
    • http://www.forum-akm.net
  • Sprzęt: HTC Kaiser
« Odpowiedź #63 dnia: Maj 07, 2007, 15:04:40 »
Ładna, prawda? ;) :)
To skin zurrmaxe z forum navifriends.de
Pozdrawiam
AKM

*

Offline Pecus

• **
  • 243
  • Sprzęt:
    Mio P550 + 2GB SD Card;
    Toshiba G900 + 2GB
« Odpowiedź #64 dnia: Maj 08, 2007, 19:16:47 »
Do sciagniecia jest najnowsza wersja dzwiekow.
Zmienilem nazewnictwo, teraz jest to "Anna 5a (8.5.2007)" - dodalem date przygotowania pliku, bo juz mi sie zaczely wersje mylic ;)
Co do zmian wzgledem poprzedniej.
- calkowicie zmieniona obsluga ronda, pierwszy komunikat (okolo 1000-800m przed) mowi teraz "przygotuj sie do wjazdu na rondo za .. m", drugi komunikat (400-300m przed) "za .. metrow wjedz na rondo, potem zjedz w .. zjazd", i komunikat przed samym rondem - "za .. m wjedz na rondo, zjedz w .. zjazd". Mi osobiscie wydaje sie to optymalne.
- poprawiony komunikat "przygotuj sie zjedz z autostrady", traz jest ladnie "przygotuj sie do zjazdu z autostrady", ten komunikat jest na okolo 3000m przed zjazdem.
- usuniecie niektorych niepotrzebnych dzwiekow i optymalizacja pliku komend dla tych zmian

Troche nie podoba mi sie komunikat "do wjazdu na rondo", ale nie bardzo bylo z czego sklejac. Teksty z ktorych go skladalem mialy inna intonacje.
W ogole warto byloby nagrac wszystko ladnie od podstaw i zrobic jakas "Krystyne" np. zamiast Anny ;)
« Ostatnia zmiana: Maj 08, 2007, 19:18:28 wysłana przez Pecus »

*

Offline grisza[gen]

• 266
    • FotoGrisza
  • Sprzęt: [StarTrek][Nokia 770][Nokia 70][MIO P550M][Nokia 9210i][Nokia Ld-3W][Simpad SL4]
« Odpowiedź #65 dnia: Maj 08, 2007, 22:26:19 »
W ogole warto byloby nagrac wszystko ladnie od podstaw i zrobic jakas "Krystyne" np. zamiast Anny
Jeżeli posiadasz Expressivo to spróbuj Jacka  ;D w TomTomie zrobiłem sobie dodatkowy głos właśnie tym symulatorem i całkiem ładnie się sprawuje.

Ewentualnie jak nie masz dostępu podaj listę plików ( nazwa -> treść ) to ci wolną chwilą wygeneruje. Będziesz musiał je nieco obciąć ( wolne przestrzenie przed i po ) ale efekt jest niezły
Dawniej ludzie byli bliżsi sobie. Musieli. Broń nie niosła daleko.

« Odpowiedź #66 dnia: Maj 09, 2007, 01:11:27 »
.... drugi komunikat (400-300m przed) "za .. metrow wjedz na rondo, potem zjedz w .. zjazd" ....
Wow. Jutro - w ramach testów - zaliczę wszystkie ronda w Poznaniu  ;)
A poważnie - Wielkie Dzięki !!! Tego naprawdę brakowało.

*

Offline AKM

• **
  • 199
    • http://www.forum-akm.net
  • Sprzęt: HTC Kaiser
« Odpowiedź #67 dnia: Maj 10, 2007, 19:30:59 »
Dzięki Pecus za te Anny, bo im młodsza, tym lepsza ;)
Mam jednak jedną uwagę, dzisiaj zauważyłem (usłyszałem) u Anny 5a "zjedź w czwartą zjazd", oczywiście na rondzie. Dałbym sobie uciąć głowę, że starsza Ania mówiła "czwarty", to możliwe?
Pozdrawiam
AKM

*

Offline Pecus

• **
  • 243
  • Sprzęt:
    Mio P550 + 2GB SD Card;
    Toshiba G900 + 2GB
« Odpowiedź #68 dnia: Maj 10, 2007, 22:09:43 »
Az przed chwila sprawdzilem (bo mam tych wersji tyle, ze moglem cos pokrecic, ale kolejna robie zawsze z kopi poprzedniej) i jest "czwarty", slowo "czwartą" w ogole nie wystepuje w plikach audio w tej wersji.

Ale faktem jest ze "czwarty" brzmi tak jakby ktos Annie scisnal nos na "-ty" :) , a to z powodu braku ladnej koncowki "-ty" do podmiany...

*

Offline Yankee

• 256
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note II N7100
« Odpowiedź #69 dnia: Maj 10, 2007, 22:57:42 »
mi się tam tylko jedno jeszcze nie podoba w tym głosie ..

"Trzymaj się RRRawej strony" nie da się czegoś z tym zrobić ? Trzeba by dorwać te laske w realu i kazać jej to powiedziec do mikrofonu jeszcze raz :-)

Pozdrawiam, Yankee

« Odpowiedź #70 dnia: Maj 11, 2007, 08:39:49 »
mi się tam tylko jedno jeszcze nie podoba w tym głosie ..

"Trzymaj się RRRawej strony" nie da się czegoś z tym zrobić ? Trzeba by dorwać te laske w realu i kazać jej to powiedziec do mikrofonu jeszcze raz :-)

Pozdrawiam, Yankee

Ta "RRRawa strona" tez mnie troche denerwuje,ale musze z tym zyc,bo nie umiem tego zrobic,zeby bylo OK :).

*

Offline Pecus

• **
  • 243
  • Sprzęt:
    Mio P550 + 2GB SD Card;
    Toshiba G900 + 2GB
« Odpowiedź #71 dnia: Maj 11, 2007, 10:18:15 »
Anna mowi "prawej" tyle tylko ze to "p" jest prawie bez odstepu po poprzednim slowie i do tego zanika dzieki "jakosci" glosniczkow w PDA (jak kazda samotna gloska plozyjna). Moge zrobic by bylo bardziej slyszalne dodajac malenka pauze przed, albo robiac glosniej te jedna gloske.

Zobacze wieczorem.

*

Offline Mr Groch

• 347
  • Sprzęt: Galaxy S (I9000)
« Odpowiedź #72 dnia: Maj 11, 2007, 11:17:18 »
U mnie wyraznie slychac "trzymaj sie prawej.." na Universalu, wszystkie komunikaty zreszta sa wyrazne, co nie znaczy,
ze calkiem poprawne ;)

« Odpowiedź #73 dnia: Maj 21, 2007, 13:06:13 »
Witam.
Zwracam się z zapytaniem czy ktoś mógłby wykonać modyfikację polskiego głosu o jakiej mowa w http://my.pdamill.com/viewtopic.php?p=24815#24815  :-\ A konkretnie integracji z patchem wykonanym przez AndyElliott'a .

*

Offline Pecus

• **
  • 243
  • Sprzęt:
    Mio P550 + 2GB SD Card;
    Toshiba G900 + 2GB
« Odpowiedź #74 dnia: Maj 21, 2007, 23:24:54 »
Jest to do zrobienia i nawet niezbyt skomplikowane (tyle ze ja moge najwyzej do MioMap), ale wydaje mi sie, ze przy tych informacjach jakie sa dolaczone do plikow z radarami (poza wbudowanymi w mapy, czy program) - czyli zerowych, nie ma to wiekszego sensu.
Latwiej wymienic plik dzwiekowy odpowiadajacy za dzwiek radaru na tekst "mozliwy radar" z Automapy - nie majac przy radarach podanych predkosci dla jakich dzialaja, efekt koncowy bedzie taki sam.

Moznaby najwyzej poeksperymentowac z porownywaniem predkosci aktualnej z obowiazujacym ograniczeniem (dane z mapy - niezawsze prawidlowe) i mowic o ile km/h za szybko jedziemy - przed radarem. Ja uzywam ostrzerzen o przekroczeniu predkosci z odpowiednia tolerancja i w sumie mam to samo.

Tak wiec nie wiem czy przy tak skromnych danych jakie mamy o radarach, wartko kombinowac z tak duzymi modyfikacjami (bo kilka plikow z roznymi skryptami, nie tylko w czesci odpowiadajacej za dzwiek, trzeba wyedytowac).

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #75 dnia: Maj 31, 2007, 23:19:00 »
Mam prośbę do Ciebie Pecus cobyś poprawił jeszcze jedną rzecz. Otóż jeśli mamy według aplikacji zawrócić to słyszymy taki oto komunikat:

"Za sto metrów zawróć"

- z tym że słowo zwróć ma intonację rosnącą a nie malejącą, tak że dobrze będzie brzmieć jak będzie na początku zdania a nie na końcu. A więc komunikat powinien brzmieć:

"Zawróć za sto metrów"

i wtedy będzie przyjemny dla ucha. Obecna kolejność nie jest za szczęśliwa i razi nawet nie wyczulone uszy.  :(

*

Offline Pecus

• **
  • 243
  • Sprzęt:
    Mio P550 + 2GB SD Card;
    Toshiba G900 + 2GB
« Odpowiedź #76 dnia: Czerwiec 01, 2007, 16:00:36 »
Przyznam ze zastanawiam sie od dawna co z tym "zawroc" zrobic.
Sprawdze jak to bedzie brzmialo przy zmianie kolejnosci. Testowalem kiedys polaczenie "zawroc" z kierunkiem (bo tak jest przewidziane to w programie) i "zawroc w lewo" brzmi duuuzo lepiej nawet przy tej intonacji.
Coz - zrobie testy.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #77 dnia: Czerwiec 01, 2007, 20:59:41 »
Podobnie zauważyłem że lepiej by było zamiast "Sto metrów do celu" zrobić "Do celu sto metrów" - ten sam problem z intonacja, słowo "celu" ma intonację rosnącą a nie opadającą.

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
« Odpowiedź #78 dnia: Czerwiec 02, 2007, 22:14:37 »
... a u mnie Anna (5a), gdy informuje ile mam do przejechania przed sobą (bez żadnych skrętów) mówi np: jedź jeden kilometr ...
i tu powinna dodać słowo prosto - co z jednej strony jest oczywiste (więc niby nie musi), ale z drugiej - bez tego słowa kończącego wypowiedź - takie zdanie brzmi trochę nienaturalnie
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

*

Offline Yankee

• 256
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note II N7100
« Odpowiedź #79 dnia: Czerwiec 02, 2007, 23:00:52 »
... a u mnie Anna (5a), gdy informuje ile mam do przejechania przed sobą (bez żadnych skrętów) mówi np: jedź jeden kilometr ...

Logicznie to należy to interpretować tak że po tym jednym kilometrze musisz się zatrzymać :-)

Faktycznie przydałoby się słowo "PROSTO" tylko co w przypadku kiedy droga będzie po łuku ? ;D

Pozdrawiam, Yankee

*

Offline grisza[gen]

• 266
    • FotoGrisza
  • Sprzęt: [StarTrek][Nokia 770][Nokia 70][MIO P550M][Nokia 9210i][Nokia Ld-3W][Simpad SL4]
« Odpowiedź #80 dnia: Czerwiec 02, 2007, 23:19:13 »
Faktycznie przydałoby się słowo "PROSTO" tylko co w przypadku kiedy droga będzie po łuku

"Przed siebie" ?  ;D
Dawniej ludzie byli bliżsi sobie. Musieli. Broń nie niosła daleko.

*

Offline emigrant

• 362
  • Sprzęt: iPhone 3G 16GB BLACK, iPad 2 3G 64GB WHITE
« Odpowiedź #81 dnia: Czerwiec 02, 2007, 23:24:55 »
z tym "prosto" to roznie moze byc,  jechalem taka droga, gdzie na zakrecie( takie dosc ostry łuk) drogi utwardzonej(asfalt) "prosto" szla polna/zwirowka czy  cos podobnego. No ale na zdrowy rozum raczej kazdy powinien pojechac asfaltem a nie prosto i wjechac na polna choc to tez moze zalezec od roznych okolicznosci. Chyba lepiej, zeby tego "prosto" nie bylo :)
Follow me: Blip  Twitter

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #82 dnia: Czerwiec 02, 2007, 23:41:57 »
Można wybrnąć z tego tak: "Następny manewr za jeden kilometr"  ;D

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
« Odpowiedź #83 dnia: Czerwiec 02, 2007, 23:45:30 »
jestem za
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

*

Offline Pecus

• **
  • 243
  • Sprzęt:
    Mio P550 + 2GB SD Card;
    Toshiba G900 + 2GB
« Odpowiedź #84 dnia: Czerwiec 02, 2007, 23:57:20 »
A nie prosciej "jedz .. kilometrow, potem ...". Tyle ze kto po kilkudziesieciu kilometrach bedzie pamietal manewr (ktory zreszta caly czas widac w postaci ikony i nie ma sensu o nim wspominac).

Wydaje mi se ze kombinujecie za bardzo ;)
Dla mnie obecny komunikat jest wystarczajaco jednoznaczny.

P.-S. Nie zmieniam jak narazie kolejnosci slow przy komunikacie "zawroc", bo wcale nie brzmi to lepiej, postaram sie za to przy pomocy kolegi dzwiekowca i jego oprogramowania zmienic troche intonacje.

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #85 dnia: Czerwiec 03, 2007, 00:08:24 »
Zrób jak chcesz, ale zrób - obecna wersja "jedź jeden kilometr" jest naprawdę denerwująca. Wierzymy w Ciebie, pamiętaj !!!

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #86 dnia: Czerwiec 03, 2007, 00:31:26 »
Pecus, proponuję "jeden kilometr prosto, no to idę się zdrzemnąć"  :D
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Cavallino

• 664
  • Sprzęt: Eten G500+
« Odpowiedź #87 dnia: Czerwiec 03, 2007, 12:06:26 »
Zrób jak chcesz, ale zrób - obecna wersja "jedź jeden kilometr" jest naprawdę denerwująca. Wierzymy w Ciebie, pamiętaj !!!

Navigo mówi: "jedź tą drogą".
Wersja "Jedź jeden kilometr tą drogą" byłaby IMO najsensowniejsza.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #88 dnia: Czerwiec 03, 2007, 16:00:21 »
tomtom mówi - jedź do przodu  ;D

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #89 dnia: Czerwiec 03, 2007, 16:31:59 »
jeszcze można sparafrazować Hołka z AM:
jedź prosto, jak będzie zakręt to ci powiem ;)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free