Problemy z systemem

• 8 Odpowiedzi
  • 3066 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Garam

• **
  • 162
  • Sprzęt: Xperia Mini Pro
Problemy z systemem
« dnia: Luty 06, 2011, 17:31:23 »
Siema, od zawsze miałem ze swoją spicą taki problem, że często po włożeniu do niej karty pamięci, ta usuwała niektóre pliki (lub zmieniała ich wagę na 0kb, efekt ten sam). Dopóki zdarzało się to raz na ruski rok (kartę rzadko wyciągam etc.) i nie usuwało się nic ważnego (np. pojedyncze strony z dopiero wrzuconych komiksów), nie zajmowałem się tym. Ostatnio jednak wyłączyłem na noc telefon, i rano po włączeniu okazało się że telefon wywalił mi cały folder z muzyką. Nie powiem, zdenerwowałem się.
Dodatkowo okazało się, że nagle połowa aplikacji (większość umieszczonych na karcie SD, nieliczne wciąż działały) nie działa.

Poirytowany postanowiłem wipe'nąć i sformatować wszystko co się dało.

Teraz system nawet się nie włącza (można jednak wejść do recovery). Zacina się na ekranie "SAMSUNG SPICA SAMDROID".

Będę wdzięczny za informacje jak przywrócić telefon do działania, oraz jak zabezpieczyć się przed samoczynnym wywalaniem plików z karty. :)

EDYTA: Formatowałem również 'system' 'data' i 'cache'. Czy aby przypadkiem nie wywaliłem z telefonu całego systemu? Po każdym reboocie telefonu recovery pokazuje mi, że jedynie /cache jest zamontowane.
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2011, 17:43:50 wysłana przez Garam »

*

Offline Trolu

• **
  • 142
  • Sprzęt: LG P920, Nexus 4
Odp: Problemy z systemem
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 06, 2011, 18:21:01 »
Musztarda po obiedzie, jeśli nie zrobiłeś wcześniej backupu tar w recovery to nie da rady moim zdaniem postawić systemu, a z resztą pewnie nawet jakbyś przywrócił to mogłoby coś krzaczyć się.

Moja propozycja to wgranie na nowo czystego 2.1 przez ODIN i dalsza zabawa w modowanie pamiętając aby przed modyfikacjami robić backupy.

Kiedyś mi wywaliło z karty folder z muzyką :) Wystarczyło sformatować na nowo kartę i problem do dziś się nie pojawił.

Z tym edytowaniem system data i cache to chodzi Tobie o format z ext2/4 na rfs czy na odwrót? Nie ważne z resztą, jeżeli nie masz backupu do przywrócenia to nie ma co gdybać.
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2011, 18:23:07 wysłana przez Trolu »

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 06, 2011, 18:25:38 »
jeśli działa recovery można wgrać nowy rom z karty
tylko że karta też może być niepewna skoro czasem coś sobie znika

*

Offline Garam

• **
  • 162
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 06, 2011, 19:29:13 »
Kapitan Pazur miał rację, pomogło zwykłe wgranie romu od nowa  :)
Dzię-ku-ję!  :ok:

*

Offline Garam

• **
  • 162
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 14, 2011, 12:57:46 »
Wczoraj w nocy wyłączyłem telefon, dzisiaj znowu połowa aplikacji nie działa.

Niech mi to ktoś k@#$a wytłumaczy, bo już mnie korci by roz$@#@%$# ten telefon o podłogę.

*nie jest to prawdopodobnie wina karty, bo po włączeniu miałem telefon z samymi wgotowanymi aplikacjami, dopiero po następnym reboocie wróciły inne ikonki.
« Ostatnia zmiana: Luty 14, 2011, 13:03:11 wysłana przez Garam »

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 14, 2011, 13:15:13 »
a te "inne ikonki" są od aplikacji które miałeś na karcie czy gdzie?

*

Offline maryush

• 1847
    • http://maryush.pdaclub.pl/
  • Sprzęt: i5700, HTC TyTN, FS LOOX 720, Palm III
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 14, 2011, 14:09:11 »
polecam ten trick: http://forum.samdroid.net/f56/discussion-lukiqq-kernel-playground-4112/index115.html#post109851 niestety szanowny Samsung spier...niczyl i to ostro warstwe posrednia tlumaczaca miedzy zwyklym fs a pamiecia nand...

*

Offline Garam

• **
  • 162
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 15, 2011, 00:06:23 »
a te "inne ikonki" są od aplikacji które miałeś na karcie czy gdzie?
WSZYSTKO poza wgotowanymi w ROM.

Jak się okazało, część aplikacji działa tylko pozornie, np. Simple Last.fm crashuje się dopiero przy próbie przescrobblowania piosenek. Niemal (?)(już nawet nie mam siły by sprawdzać czy coś raczy zadziałać) cała reszta wywala się tuż po kliknięciu na ikonkę.

@maryush - spróbuję jutro, po naładowaniu telefonu itp. Mam nadzieję, że zadziała, bo Spica to w sumie fajny telefon, tylko Samsung strasznie spier%#$* w nim sterowniki...

*

Offline maryush

• 1847
    • http://maryush.pdaclub.pl/
  • Sprzęt: i5700, HTC TyTN, FS LOOX 720, Palm III
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 15, 2011, 09:04:04 »
Garam na moje oko to masz wlasnie posypane partycje - mialem cos podobnego, apki znikaly, sypaly sie, fc notorycznie, zolw niemilosierny - okazalo sie ze mam uwalone systemy plikow... a co do skopania sterownikow - nic nowego ;) non stop cos wychodzi nowego z tymi sterownikami...