Memory w hx4700

• 17 Odpowiedzi
  • 1563 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Memory w hx4700
« dnia: Styczeń 09, 2007, 23:57:51 »
Witam .
    Bez podłączonej karty SD czy MMC , po  hard reset mój hx4700
   wykazuje:  Total storage card memory= 85,06 MB
                   In use =76,37 MB       Free= 8,69MB
   Nie wiem czy to 76 ,37 to jest prawidłowo czy możw są tam niepotrzebne dane .Wczesniej używałem SD ,wgrywałem różne programy na tą kartę
również wkładałem różne dane i programy do- ipaq File Store-.
Hard reset dlatego , że pamięc zaczeła się dziwnie zachowywać podawała nieprawdziwe dane.Np;włożyłem czstą SD 512 czy 1gb  a w Memory pokazywało 1\3 zajętej tej karty  lub po włączniu , miękim res.na ekranie pojawiało się 2 mb wolnej.  Czy te wskazania powyższe  są prawidłowe teraz?? i co jest powodem przekłamań o obszrze SD??
Dzieki za odpowiedż..

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Memory w hx4700
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 10, 2007, 00:13:07 »
HR nie czyści pamięci iPaqFileStore - musisz to oczyścić ręcznie.
Sformatuj karetę na SD lub uzyj np Pocket Mechanica - triala.
Zobacz jak ustawileś suwak podziału  pamięci na program i memory.
A może przypadkowo  zrobiłeś przeładowanie wielkości pamięci iPaqFile Store - wtedy możesz mieć poważny problem - trudno ją odratować.  :(
potrzebna zgoda

Memory w hx4700
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 12, 2007, 16:42:00 »
" może przypadkowo zrobiłeś przeładowanie wielkości pamięci iPaqFile Store - wtedy możesz mieć poważny problem - trudno ją odratować. "==co przez to magę rozumięć?
Czy mogłem to zrobić dyktafonem kierując zapis do- ipaq File Store-
spojrzałem na suwak i...  jego granice mieszczą się  na takiej rzeczywistej szerokości ja k teraz narysuje:    ,_,   nawet nie mogęuruchamiac programów HR-nie likwiduje problemu ,ani  nie pomaga kasowanie czego kolwiek z ipaq filestore cz też  indziej.?
Dzięki za  odpowiedż.

*

• 7793
Memory w hx4700
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 12, 2007, 17:17:31 »
Są w takim razie mozzliwe rozwiązania ;
1. Wymiana plyty głównej
2. Próba wgrania WM5.0 i powrót do PPC2003
3.Wymiana kości
4.Znalezienie odpowiedniego progsa dio formatowania iPaq File store ( byl taki chyba wyciągnięty z ipaq4150 ( ale musisz go znaleźć)
potrzebna zgoda

Memory w hx4700
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 12, 2007, 20:40:06 »
Jas Pik-Pomóż
 Podkusiło mnie aby  użyć programu   PSMFormat1.
Rozpakowałem go na plpit PC a póżniej przeniosłem do ipaq file story.
Uruchomiłem i nic dalej sie nie stało tylko to że teraz nawet na twardym resecie obraz stoi iii niewiem Jak umiesz to pomóż
HX4700

*

• 7793
Memory w hx4700
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 12, 2007, 21:05:01 »
NIe wiem po co to zrobileś - jesli możesz postaraj się usunąć wszystko co jest w ipaq file store.
Ale jeśli to nie pomoże bo nie możesz wejść do systemu pocketa to postaraj się w najprostszy sposób.
Sciągnij ze strony HP update ROM-u do wersji 1.10 ( jak dobrze pamiętam) i przeprowadź ją do końca - powinien przywrócić Ci system - i jesli nie jest całkowicie uszkodzony ten obszar pamięci - to może go odratuje.
Jesli nie - yo zostaną iopcje 2 i 3.  :(
potrzebna zgoda

*

Offline kuba88

• 426
  • Sprzęt: Galaxy S XXJPY
Memory w hx4700
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 13, 2007, 08:03:39 »
cesarz4

iPAQ File Store zapisuje się na pamięci ROM tam gdzie system. Niestety nie ma ona ograniczenia tzn może się okazać że zapisałeś więcej niż ma ona pojemności. Wtedy pliki zrzucane do iPAQ File Store nadpisują system operacyjny (ten który ładuje się po Hard Resecie).

Czy mogłem to zrobić dyktafonem kierując zapis do- ipaq File Store-

Oczywiście to nawet bardzo prawdopodobna teoria

I jeśli odratujesz pocketa to pamiętaj aby kontrolować ilość wolnej pamięci iPAQ File Store (aby nie zapisać więcej niż może ona zmieścić) ewentualnie są programy które likwidują tę pamięć (tzn ona fizycznie istnieje tylko użytkownik nie ma do niej dostępu przez co nie zapisze w niej więcej niż można)

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
  • Sprzęt: iPAQ hx4700, Nokia N95 8GB

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
Memory w hx4700
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 13, 2007, 16:26:39 »

Memory w hx4700
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 13, 2007, 22:39:07 »
:)  Bardzo Dziękuje za pomoc.Wszystko jest już Ok.
Ten programik PSMFormat1  wyczyścił jednak pamięć ,tyle  że się nie spieszył ,zajęło mu to ok:40min , stad moje obawy.Nie wiem czy to reguła czy przypadek ale tak mu to zajęło czasu. Myślałem że zawiesił całośc . :Posłucham Waszych rad.   :)
                                                                                                                                                                                                                Teraz hx 4700 ma::                           Total storage card memory =85.06
                                                             In Usee=3.40        Free=81.66

Hard Reset
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 13, 2007, 23:01:20 »
Zastanawiałem się teoretycznie,  czy HR ma ujemny wpływ Urządzenia typu palmtop-
i jesli można, to trzeba go unikać, cz jeśli nie zależy na danych tam zawartych ,to nie bać się go i 55 raz zrobić  ?? : Czy koledzy mogą mi odpowiedzieć.Dziekuje :)

*

• 7793
Memory w hx4700
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 13, 2007, 23:06:07 »
Nie wykryto aby do tej pory HR wpływał szkodliwie - chociaż kto to wie....
potrzebna zgoda

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
Memory w hx4700
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 13, 2007, 23:35:38 »
Cytat: "cesarz4"
:)  Bardzo Dziękuje za pomoc.Wszystko jest już Ok.
Ten programik PSMFormat1  wyczyścił jednak pamięć ,tyle  że się nie spieszył ,zajęło mu to ok:40min

Chyba właśnie w trzecim linku, który Ci podałem, Jakub Kańczugowski napisał:

"Czekaj cierpliwe - nawet jesli bedzie sie wydawac ze PDA sie zawiesil albo ze nic sie nie dzieje."

...ale najważniejsze, że jest już OK.

Memory hx4700
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 14, 2007, 18:26:37 »
Dziękuję Wam za pomoc. :)
   Wiem jedno dzięki Wam ; bardzo trzeba uważać aby nie przeładowć pamięci.
   Ja tego dokonałem przy pomocy Dyktafonu -pliki kierowane były do ipaq file story  a nie do SD bo nie wskazałem tego . Pominmo tego też lepiej wiedzieć czy nie braknie miejsca na karcie SD bo to już tylko się mnie wydaje ,że wtedy mogą  się odkładać do pamięci ipaq f.story.Tak to zauważyłem.
Na początku tak się nie działo gdyż dyktafon po około powiedzmy 10-15 minutach sam się zatrzymywał - i to było bezpieczne , ale ja musiałem oczywiście zmienić to  grzebiąc w ustawieniach notatnika-żeby wydłużyć czas nagrywania .Włączyłem dyktafon a ten nauupychał tyle danych ,że brakło pamięci na dokonywanie czegokolwiek wtym hxsie.

Dzięki za pomoc  ;)

*

Offline kuba88

• 426
Re: Hard Reset
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 14, 2007, 20:09:48 »
Zastanawiałem się teoretycznie,  czy HR ma ujemny wpływ Urządzenia typu palmtop-
i jesli można, to trzeba go unikać, cz jeśli nie zależy na danych tam zawartych ,to nie bać się go i 55 raz zrobić  ?? : Czy koledzy mogą mi odpowiedzieć.Dziekuje :)

Nie powinno się bać robić HR. Jest to normalna czynność w żaden sposób nie szkodząca pocketowi. Gdyby to było niebezpieczne to nie opisywaliby tego w instrukcji obsługi :) .

HR to tak jak reinstalacja systemu na PC - dobrze od czasu do czasu to zrobić

*

Offline Wicked

• 829
  • Sprzęt: Acer n311 sd 2GB + toshiba g900 + nokia 5530 4GB
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 15, 2007, 11:02:24 »
Cytat: "kuba88"

Nie powinno się bać robić HR. Jest to normalna czynność w żaden sposób nie szkodząca pocketowi. Gdyby to było niebezpieczne to nie opisywaliby tego w instrukcji obsługi :) .

HR to tak jak reinstalacja systemu na PC - dobrze od czasu do czasu to zrobić

No nie jest tak do końca. HR wykonujemy na pamięci ROM, która jest pod postacią pamięci FLASH, a te pamięci mają ograniczoną ilość cykli zapisu, ale nie ma co sie na zapas martwić, bo zwykle jest to od 100 tys. w starszych pamięciach do chyba miliona w pamięciach nowego typu.

*

Offline kuba88

• 426
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 15, 2007, 11:52:57 »
Cytat: "Wicked"

No nie jest tak do końca. HR wykonujemy na pamięci ROM, która jest pod postacią pamięci FLASH, a te pamięci mają ograniczoną ilość cykli zapisu, ale nie ma co sie na zapas martwić, bo zwykle jest to od 100 tys. w starszych pamięciach do chyba miliona w pamięciach nowego typu.

No wiesz dysk twardy też ma ograniczoną ilość razy jaką możemy zapisać daną informację na niego, a i tak jakbyśmy bezprzerwy chcieli to robić to będzie działał przez ok 10 lat. Z tego co mi wiadomo na dysk można zapisywać mniej razy niż do pamięci flash, tak więc nie ma się co martwić

*

Offline Wicked

• 829
  • Sprzęt: Acer n311 sd 2GB + toshiba g900 + nokia 5530 4GB
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 15, 2007, 15:36:38 »
Cytat: "kuba88"
tak więc nie ma się co martwić

No i to właśnie napisałem;).

Aha, mój kolega naprawił mojego starego ipaqa 3715, kiedyś tu o tym pisałem, że ma uwalony ipaq file store. Po prostu wgrał rom  z innym językiem i poszło.