hx4700 - znikające programy.

• 7 Odpowiedzi
  • 1083 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Grudzień 23, 2005, 04:08:13 »
Proszę o radę.

Po zainstalowaniu programu jego ikonka pojawia się w katalogu programów. Niestety co jakiś czas ikonki zainstalowanych programów znikają z tego katalogu, mimo że uruchomione ze swojego macierzystego katalogu działają bez zarzutu. Aby ikonka znowu się tam pojawiła, muszę jeszcze raz zainstalować program (instaler wykrywa prawidłowo zainstalowany program i pyta, czy nadpisać).

Najpierw myślałem, że programy znikają po backupie, ale teraz zauważyłem, że zniknęły mimo braku backupu. Programy instaluję na karcie SD. Oczywiście jedyny reset jaki wykonuję to soft.

A jeśli na powyższe nie ma rady, to czy można zrobić sobie katalog skrótów, coś jak pulpit w stacjonarnym PC? Uruchamianie poprzez strukturę katalogów programu jest dość żmudne.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 23, 2005, 10:10:08 »
A nie jest czasem tak ze bateria palmtopa calkowicie Ci sie czasem rozladowuje? Wtedy robi sie twardy reset automatycznie...

*

Offline ipaq_5550

• *
  • 66
  • usługi magiczne, etc ...
  • Sprzęt: HX 4705, Holux M 1000, SPV M3000, SPV M5000
Re: hx4700 - znikające programy.
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 23, 2005, 13:12:05 »
Cytat: "Anident"
Proszę o radę.

A sprobuj zainstalowac program SpbPocketPlus3. Daj ikonki te ktore potrzebujesz na pulpit i zobacz czy wtedy Ci beda znikały ... dziwna sytuacja nigdy tak nie mialem no chyba, ze faktycznie rozladuje sie do konca ;)

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 23, 2005, 19:10:07 »
Nie sądzę, żeby przyczyną był hard-reset (wtedy nie zgłaszałby, że ponownie instalowane programy już są zainstalowane). Jeśli program jest zainstalowany na karcie, to po soft-resecie z wyjętą kartą, skróty do tych programów są, jakby to powiedzieć... martwe. To znaczy, pozostają w odpowiednim katalogu, ale np. nie pokazują odpowiedniej ikony. U mnie przyczyną znikania skrótów był MemMaid (usuwa m.in. tzw. dead links). Nie używasz przypadkiem czegoś podobnego? W MemMaid wystarczy wyłączyć odpowiednią opcję.

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 23, 2005, 23:49:20 »
Cytat: "rpczarnec"
Nie sądzę, żeby przyczyną był hard-reset

Nie, nie robię hard resetu, a karte pamięci mam na stale i nie przekladam jej np. do aparatu. Nie mam tez MemMaid. Mimo to ikonki co jakis czas znikaja.

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 23, 2005, 23:55:55 »
Teraz mi to przyszlo do glowy: a moze przyczyna jest Marchevka mWriter?

*

silentjob

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 24, 2005, 00:11:08 »
Nie może, tylko napewno. Odinstaluj ją i będzie po kłopocie :D.

*

Offline xenocrates

• **
  • 114
  • Sprzęt: BB 9800 Torch
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 24, 2005, 13:17:24 »
Potwierdzam, to Marchev. A ściśle biorąc nie wiadomo dlaczego zmienia ona Menu Start podstawiając "Programy" zamiast "Programs." To jakoś działa, ale do momentu, kiedy nie wpadniemy na pomysł, aby wyłączyć spolszczenie systemu. Przy warzywie jest to konieczne aby zrobić backup, bo program "iPAQ Backup" nie potrafi zakończyć działania Marchvi w trakcie procesu. Jeżeli więc wyłączałeś spolszczenie do robienia backupu, to za każdym razem w zostawały tylko firmowe programy hx-sa.
Ja rozwiązałem problem, poprzez nie włączanie spolszczenia systemu, można też wpisać skróty do jakiegoś programu, który uruchamia je bezpośrednio z ekranu Today i omijając w ten sposób menu Start (w moim przypadku iLauncher).
Można jednak (jeżeli ktoś się lubi bawić) posłużyć się File Manager'em i wpisać utracone programy ręcznie.
Najpierw trzeba dać kopiuj na pliku uruchamiającym program, a potem wejść w Windows/Start Menu/Programs i kazać mu zrobić "Paste Shortcut." Wtedy dany program pojawi się na nowo w menu.