HX4700 - Da się nadpisać ROM przez iPAQ File Store?

• 17 Odpowiedzi
  • 1408 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline usercontrol

• 393
  • Sprzęt: HTC Touch Pro2, Newton OMP
« dnia: Wrzesień 16, 2006, 21:36:55 »
Witam,
Nie znalazłem w forumowej szukajce, więc chciałbym zapytać. Czytałem, że jak kopiuje się jakiś plik większy niż wolne miejsce na iPAQ File Store, to ROM zostaje nadpisany i pocket nie wstaje. Jak problem nadpisywanego ROM'u ma się w modelu HX 4700? W rx3715 prawdopodobnie się to stało, lecz miałem gwarancję. Na hx4700 nie mam gwarancji, więc nie chcę do tego dopuścić. Znalazłem wątek, w którym ktoś pisał o wyłączeniu iPAQ File Store, lecz w tamtym przypadku to było 2MB, a ja musiałbym stracić aż 80MB  :surprised:

Pozdrawiam

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 16, 2006, 21:42:02 »
Możesz problem rozwiązać przechodząc na WM5.0 - wtedy nie stracisz urządzenia w jednym przypadku udało mi się uratować ipaczka.
Być może uda się też za pomocą upgradu wrocić do wersji  PPC2003SE ale nie jest to w 100% pewne.
Poza tym WM5.0 z najnowszym romem jest już naprawdę szybki i nie ustepuje 2003. :)
potrzebna zgoda

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 16, 2006, 21:49:45 »
Tak, ale trzeba się nieźle na WM2005 wykosztować, a ja raczej biedny jestem :]

Może troche śmiesznie brzmi, że nie mam sianka, a mam hx4700...po prostu żal mi tych 40$ na WM. Chyba, że można taniej.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 17, 2006, 08:50:59 »
w kazdym modelu mozna uwalic iPAQ File Store

przy dzisiejszych cenach kart pamieci te 80mb to nie jest chyba az tak bolesne?

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 17, 2006, 09:56:39 »
hpek zdycha tak, że HR nie pomaga jak się przepełni file storage ?!

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 17, 2006, 11:14:15 »
Tak, podobno tak się uwala, że nic nie idzie zrobić. Tylko pójść do serwisu. Tak najprawdopodobniej było z moim poprzenim - rx3715. Coś się stało, że Media Player przestał w pewnym momencie widzieć kartę SD, to zrobiłem Soft reset i już nie wstał. Zawieszał się na ekranie startowym zawsze, nawet pokilkudziesięciu HR.

Teraz powstaje pytanie, czy można sobie samemu naprawić ROM w takim wypadku?

-edit-
W sumie to mam kartę 2GB, ale i tak szkoda mi 80MB  :D

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 17, 2006, 11:21:02 »
iPAQ File Store mozna naprawic jednym z naszych programow w dziale download (sprawdzone empirycznie przez kilku naszych uzytkownikow) - warunek to to ze PDA wstaje bo nie zawsze pada tak, ze nic sie nie da zrobic - czasami po prostu nie widac iPAQ FIle Store lub po prostu nie mozna nic do niego zpaisac

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 17, 2006, 11:27:45 »
A to szkoda, chyba muszę dobrowolnie pozbyć się 80MB. Powiedzcie tylko, jak to się robi?

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 17, 2006, 15:25:19 »
http://discussion.brighthand.com/showthread.php?t=226521
Moze to bedzie remedium na twoje problemy

*

Offline Wicked

• 829
  • Sprzęt: Acer n311 sd 2GB + toshiba g900 + nokia 5530 4GB
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 17, 2006, 16:35:02 »
Cytat: "lipciopda"
iPAQ File Store mozna naprawic jednym z naszych programow w dziale download (sprawdzone empirycznie przez kilku naszych uzytkownikow) -

No ja tak mam w rx3715, wszystko chodzi, tylko ipaqfilestore tak jakby się zawiesił, tzn. ani nie można tam nic wpisać, ani skasować, ale co śmieszniejsze można z niego kopiować. Więc ściągnąłem ten program (PSM format) i niestety u mnie nie działa, tzn. nie tyle, że porgram nie potrafi sobie poradzić, ile w ogóle się nie włącza, naciskam na ikonkę i naciskam i nic, robiłęm hard reset i lipa. Chociaż wątpie, żeby sobie poradził, bo wbudowany program do formatowania się zawiesza (tak samo jak pocket, gdy chcę cokolwiek skasować z ipaqfilestore). A co do tego, że niby ma być żal tej niewielkiej ilości pamięci, to się nie zgodzę z lipcie, bo ja do ipaqfilestore instalowałem pogramy, którymi nie chciałem sobie śmiecić w ramie, a nie potrzebowałem, żeby szybko działały, poza tym kartę czasami się wyjmuje/zmienia i co jak potrzebujemy zainstalowany tam program?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 17, 2006, 16:41:53 »
usercontrol
nie możesz po prostu uważać na to co tam wgrywasz i ile? Nie musisz całkiem rezygnować z iPAQ File Store, wystarczy korzystać z niego z umiarem i nie zapychać do końca. Nawet jeżeli zużyjesz tylko 70MB to taka ilość też po ulicy nie biega...

*

Offline Wicked

• 829
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 17, 2006, 16:48:59 »
Cytat: "killcabbie"
usercontrol
nie możesz po prostu uważać na to co tam wgrywasz i ile? Nie musisz całkiem rezygnować z iPAQ File Store, wystarczy korzystać z niego z umiarem i nie zapychać do końca. Nawet jeżeli zużyjesz tylko 70MB to taka ilość też po ulicy nie biega...

Wiesz co, u mnie było 6.4 mb wolnego i się zaciął.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 17, 2006, 17:00:10 »
Wicked, współczuję że się zaciął, być może w 3715 jest coś nie tak z tą pamięcią skoro to nie odosobniony przypadek. Jednak pytanie brzmiało jak można uniknąć nadpisania romu i dotyczy 4700

*

Offline Wicked

• 829
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 17, 2006, 17:56:35 »
Cytat: "usercontrol"
A to szkoda, chyba muszę dobrowolnie pozbyć się 80MB. Powiedzcie tylko, jak to się robi?

Jak chcesz to wyłączyć to tutaj jest sposób:
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=14629&highlight=wy%B3%B1czanie+rejestrze

*

Offline kubiq

• 386
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 18, 2006, 19:23:45 »
cze, mam takie male pytanie offtop, jak to jest z tym touchpadem w hx4700? jakos sobie nie moge wyobrazic sterowania tym.. jesr tak jak np w laptopie czy cos innego? da sie wogole tym sterowac zeby np kliknieciem w dol przewinac w dol strone w przegladarce?

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 18, 2006, 20:00:19 »
Jak ustawisz odpowiednią czułość i szybkość przesuwania kursora, to touchpad. nie jest taki zly (działa w 2 trybach - Cursor Mode i Navigation Mode)

« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 19, 2006, 01:34:16 »
Cytat: "kubiq"
cze, mam takie male pytanie offtop, jak to jest z tym touchpadem w hx4700? jakos sobie nie moge wyobrazic sterowania tym.. jesr tak jak np w laptopie czy cos innego? da sie wogole tym sterowac zeby np kliknieciem w dol przewinac w dol strone w przegladarce?

Obawiałem się o sterowanie touchpadem, kiedy kupowałem hx4700. Niepotrzebnie. To świetne rozwiązanie! Może być tak jak w laptopie (sterujesz kursorem na ekranie pociągnięciami palca) albo tak jak w innych PDA (kontroler 5-way). Do wyboru. Ja korzystam głównie z tego drugiego trybu i nie mam żadnych problemów, ale jest jedno ale: dla osób z grubymi paluchami touchpad niestety odpada.

*

Offline usercontrol

• 393
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 19, 2006, 17:21:08 »
tygrys: W moich ulubionych zręcznościówkach, np. super bomber to cieniutko. Masz jakiś patent na to?