4700 Automatic Brigthness Level pytanie przed oddaniem do na

• 9 Odpowiedzi
  • 879 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Wrzesień 26, 2005, 13:42:51 »
Witam,
wysyłam dzisiaj moją 4700 do serwisu w Holandii. Mam pytanie, chce się ostatecznie upewnić. Czy funkcja automatycznej regulacji jasności ekranu w waszych PDA działa? Jeśli zakryjecie element światłoczuły to jest wyraźny wpływ na jasność ekranu. Czy różnicę przy normalnym, dziennym świetle w budynku widać? U mnie nie ma prawie reakcji – zdecydowanie powiedziałbym, ze to nie działa. Natychmiast po włączeniu tej funkcji ekran ściemnia się dość mocno, po zakryciu diody światłoczułej praktycznie nie widzę różnicy. W bardzo mocnym świetle (pod żarówka), widzę małe zmiany.
Czy mój iPAQ jest na pewno uszkodzony? Czy po prostu tak to działa w 4700?

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
  • Sprzęt: iPAQ hx4700, Nokia N95 8GB
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 26, 2005, 21:12:21 »
Dziwię Ci się trochę, że taka w sumie nieistotna opcja, skłania Cię do wysłania do serwisu swojego iPAQ-a :S Niektórzy użytkownicy swoich sprzętów, przy znacznie istotniejszych usterkach, odkładają tą decyzję, ale wybór należy do Ciebie... Co do Twojego problemu, to jest to chyba taka "uroda" tej opcji. Po pierwsze, ustaw maksymalne podświetlenie i załącz automatykę. Ekran przyciemni się, ale skierowanie prostopadle silnego światła na "oczko" fotoelementu, powoduje znaczne rozjaśnienie ekranu. Przy rozproszonym jasnym świetle, ekran rozjaśnia się, ale efekt jest znacznie mniejszy. Myślę, że jeśli pochopnie nie wysłałeś jeszcze swojego iPAQ-a, to się jednak wstrzymaj.

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 26, 2005, 21:40:30 »
Jeszcze nie wyslalem. Wlasnie sie waham, mam zlamana noge i to moze byc dobry moment (bardziej sie przydaje jak jestem na nogach). W sumie mam jeszcze ponad rok gwarancji. Ale mam tylko jedno pytanie, czy przy swietle pokojowym zakrywajac fotoelement widzisz roznice w intensywnosci podswietlania ekranu? U mnie nie widac. Poza tym czy uzywasz tego "ficzera"? Czy da sie z tego korzystac? np. przed zasnieciem w calkowitej ciemnosci konieczna jest korekcja? Czy jednak jest to martwa funkcja?

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 26, 2005, 22:07:22 »
A więc tak, - nigdy nie używałem, nie używam i używać nie będę tej opcji. Jest znacznie wygodniejszy i dający szersze możliwości standardowy TodayPanel. Ustawiasz tak jak chcesz, a nie tak jak automat (zresztą kiepski) zwłaszcza, że ręczne ustawienie jest bardzo precyzyjne, z którego bardzo często korzystam. Tak jak napisałem wcześniej, przy maksymalnej jasności i załączeniu "automatu", w normalnie oświetlonym pokoju, zasłonięcie palcem fotoelementu, powoduje wyraźne przyciemnienie ekranu. Przy ustawionej jasności na ok. 50% i załączonej automatyce i w tych samych warunkach oświetleniowych, zakrycie palcem fotoelementu, nie powoduje już wyraźnych różnic, choć jeszcze zauważalne. Robkow74, odpuść sobie ten holenderski serwis, tak mi się wydaje.

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 26, 2005, 22:24:23 »
Dzieki bardzo, przekonales mnie. Nie wysylam. Jeszcze raz dziekuje. Pozdr. Milego wieczoru.

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 26, 2005, 23:09:06 »
W moim hx4705 różnica jest zauważalna tylko przy ustawieniu podświetlenia na wartość maksymalną (oczywiście przy włączeniu opcji Auto). W posrednich ustawieniach podświetlenie jest bardzo słabe a różnice w zależności od podświetlenia niezauważalne (jednak są). Swojego iPAQa kupiłem w USA, rekację na światło  zauważyłem po 2 godzinach od zakupu i już chciałem wracać do sklepu, ale na starym 5450 jest praktycznie tak samo.
Jednym słowem nie sądzę abyś miał uszkodzony sprzęt.

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 26, 2005, 23:30:19 »
Cytat: robkow74
Dzieki bardzo, przekonales mnie. Nie wysylam. Jeszcze raz dziekuje. Pozdr. Milego wieczoru.
Proszę bardzo! Cieszę się, że mogłem pomóc. Szybkiego zrośnięcia kopytka ;)

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 27, 2005, 08:18:25 »
Dzieki, w piatek zdejmuje gips :D

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 29, 2005, 20:35:06 »
Ja zawsze wylaczalem ten czujnik bo mnie denerwowal... to chyba zawsze tak kiepsko dzialalo... nawet w poprzednich PDA z rodziny iPAQ.

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 04, 2005, 04:19:25 »
Nie no, jak miałem H3870 to działało to bardziej "konkretnie"... Teraz w hx4700 ta funkcja faktycznie jest "symboliczna"...