Rozumiem, że BB to zwykła komórka? W takim razie wracam do zwykłych komórek i już nigdy więcej HTC, a przynajmniej jako telefon.
Choć i jako MID czy MMD też to to się niespecjalnie nadaje, zwłaszcza w dobie miniaturyzacji laptopów, bo kto wywali kasę na x7500, x7510, x9500, jeśli możliwościami i ceną odbiegają znacznie od konkurencji? x7500/01/10 poprzez klawiaturę nie nadaje się zbytnio jako zastępstwo laptopa dla kogoś kto głownie pisze, a ograniczenia wynikające z WM na urządzeniu o takim ekranie również nie pozwalają na myślenie o tym na poważnie (dla moich zastosowań np.), x9500 ze swoim czasem pracy na baterii kłoci się z pojęciem urządzenia naprawdę mobilnego i dostępnego w każdym momencie (kto będzie ze sobą woził cały czas tę drugą baterię?). Współczesne netbooki (do których nie jestem przekonany) oferują porównywalną (do x9500) funkcjonalność (Win) i lepszą wydajność,a także przeważnie dłuższy czas pracy na baterii. Sub-notebooki (których jestem fanem) zapewniają już o wiele lepsze doznania (ah, ta klawiatura!) i jakość wykonania, choć są też o wiele droższe (patrz TP x60/61/200/201/300/301).
Dodatkowo przebajerzenie, choćby i nawet pozorne, w jakiś sposób odpychają mnie od zakupu czy nawet myślenia o zakupie takowego urządzenia. Oczywiście, każdy lubi gdy wszystko jest ładne, ale ja zostaje przy zamiłowaniu do prostego, ale eleganckiego i przejrzystego wyglądu i obsługi, gdzie interface nie obciąża zasobów bardziej niż powinien.
Tak więc, jeśli chodzi o mnie, nie znajduje dla siebie żadnego zastosowania dla tego typu urządzeń, choć oczywiście wiem, że są osoby, którym takie sprzęty się przydadzą i będą z nich bardzo zadowolone, nie chcąc zmieniać ich na inny typ.
Z powyższych powodów wybrałem więc połączenie TP T60 + BB9000, które sprawdza się w moim przypadku lepiej nawet niż doskonale. Podłączenie do internetu bez przerwy (modem HSPA wbudowany w notebooka) i wszystkie maile przychodzące bezpośrednio na telefon, w czasie praktycznie rzeczywistym, przy zachowaniu wydajnego i intuicyjnego systemu operacyjnego. Nie żebym wychwalał pod niebiosa BB OS, który podobnie jak większość systemów ma swoje wady, stwierdzam tylko, że do moich potrzeb to urządzenie jest dostosowane bardzo dobrze.
Oczywiście nie przeczę, że gdybym miał np. możliwość zakupu np. TP2 w abonamencie za niewielką kwotę to bym się nie skusił i nie pobawił (a potem posłał w świat), w końcu praktycznie każdy z nas jest gadżeciarzem

Takie 2 grosze od mnie