Kupiłem DESIRE i chyba dałem d..y

• 98 Odpowiedzi
  • 28708 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline WiateR

• 1526
  • BBM PIN: 2AE2AB13
    • Inaczej o technologii!
  • Sprzęt: BlackBerry Q10 + iPad mini 2 + MSI GE40
Odp: Kupiłem DESIRE i chyba dałem d..y
« Odpowiedź #60 dnia: Czerwiec 08, 2010, 21:56:45 »
@icek80

Zdaje się że kolega WiateR wie co widziałem,. może kolega jasnowidz?
Nie musisz się tak unosić: po prostu urządzenie przypominające gabarytami smartphone/pda/laptopa palmtopa z procesorem o architekturze x86 i systemem desktopowym nazywamy po prostu UMPC. Mylę się?

Zapraszam do lektury takich periodyków jak Mobility.
W Polsce nie mamy żadnego porządnego pisma (chyba jedynie PDA2day, przedstawia jakiś poziom ale nie jest to komercyjnie wydawane). Prawda jest taka, że redaktorzy takich pism często nie mają pojęcia zupełnie o czym piszą. Gdyby zatrudnili któregoś z ekspertów czy redaktorów PDAclubu te pisma miałyby dużo wyższy poziom.

spróbuj to zrobić jadąc samochodem.Android jeszcze lepiej,6 czynności.
Sześć czynności jeśli brać pod uwagę, że telefon jest w stanie uśpienia. I jeśli liczymy czynności przy ustawieniach domyślnych od wybudzenia urządzenia do rozpoczęcia rozmowy. Jeśli dodasz sobie skrót do kontaktów na pulpit, to skrócisz ilość wykonywanych czynności. W ogóle od kiedy w samochodzie się rozmawia przez telefon? Zresztą jeśli jesteś przyzwyczajony do obsługi urządzenia to zrobisz to z zamkniętymi oczami na każdej platformie.

Reasumując android to zabawka dla dzieci ,google i inne pierdoły WM to prawdziwy system do wszystkiego jego założeniem było zastąpienie Xp na małych i mniej wydajnych urządzeniach.Producenci zaczęli produkować silne urządzenia na których pełny XP śmigał by bez problemu a mikrosoft zaczął się bawić w podróby jajfona.Efekt wczoraj ocenił sam szef firmy.
Przykro mi ale Twoje argumenty nie mają pokrycia w rzeczywistości. Tak naprawdę to dopiero Windows Phone 7 jest próbą podrobienia iOS (iPhoneOS), czyli system, który według Ballmera jest lepszy. Poza tym jak chcesz uruchomić Windows XP na urządzeniu z procesorem o architekturze ARM? Dopiero Project Menlo ma rozwiązać problem całkowitego przeniesienia desktopowego systemu na urządzenia mobilne. Projekt ma jednak szanse na wejście w życie dopiero po Windows 8 (nazwa kodowa). Microsoft wydaje w tej chwili systemy (chyba) w cyklu trzyletnim więc policz sobie.

To totalna bzdura.Łączenie się z netem bez wiedzy właściciela to złodziejstwo
No Android to system pro internetowy trzeba się pogodzić z pewnymi jego ułomnościami, a jeśli się nie chce/nie można się z nimi pogodzić to po prostu nie kupować urządzenia z nim. Dlatego właśnie trzeba przed zakupem rozważyć wszystkie za i przeciw, a nie tak jak autor wątku dopiero po zakupie.

Tylko widocznie kasę masz z nieba i czy ją wydasz zgodnie z twoimi oczekiwaniami czy nie to wszystko jedno . Mnie nie ,zarabiam i ciężko zarobioną kasę wydaję na to co mnie satysfakcjonuje ,a jak mnie w trąbę robią to się
wk.....m
Też zarabiam na siebie i swój sprzęt. Mam 17 lat, prowadzę bloga, recenzuję urządzenia, oprócz tego pracuję weekendami kiedy tylko mogę i nie uważam, że pieniądze wydane na urządzenie z Androidem zostały wyrzucone w błoto. Potrzebuję informacji o określonej tematyce na bieżąco i Android mi to zapewnia. Jeśli Ty uważasz, że system nie spełnia Twoich wymagań, to po prostu kup inny sprzęt i po problemie.

Właśnie chciałem sobie kupić  HTC  Desire i co czytam? .Sprzęt super ,system lipny.Zal patrzeć jak się taka maszyna marnuje.Dlaczego te cwaniaczki nie zrobią telefonu do którego tak jak do kompa wgrywa się samemu system kupiony osobno.
Ze względu na to, że dla producentów sprzętu się to nie opłaca. Podobnie jest na rynku komputerów: niemal wszystkie komputery sprzedawane są z preinstalowanym Windowsem, którego ja nie trawię - nie mam  możliwości zakupu urządzenia bez systemu (akcja uwolnij laptopa widocznie nie robi na producentach sprzętu wrażenia). Wychodzi na to, że płacę za licencję, której nawet nie mam prawa sprzedać, bo jest przypisana na OEM. Na rynku mobilnym jest zupełnie inaczej: każdy system ma kompletnie inną budowę, korzysta ze specyficznych komponentów, w dodatku dla najlepszej wydajności jest kompilowany stricte pod dane urządzenie.

Nie ma sensu twierdzenie, że Android czy inny system jest do bani: po prostu każdy ma własne indywidualne wymagania, i gusta. Po to rynek systemów operacyjnych jest urozmaicony, aby użytkownik miał w czym wybierać.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2010, 22:41:07 wysłana przez WiateR »
Wysłane z mojego Q10 za pomocą Tapatalk 4. :E

*

Offline allerune

• 26
  • Sprzęt: RIP: (ETEN x500,HTC Desire), Teraz: HTC One X
« Odpowiedź #61 dnia: Czerwiec 08, 2010, 22:16:24 »
Zdaje się że kolega WiateR wie co widziałem,. może kolega jasnowidz?
Dokładnie. Zaraz napisze Ci żeś głupi bo powinieneś wiedzieć wszystko zanim kupiłeś :)

*

Offline icek80

• **
  • 188
  • Sprzęt: SPV C-500,HTC HERMES,OMNIA II,MOTOROLA MILLESTONE
« Odpowiedź #62 dnia: Czerwiec 08, 2010, 23:49:09 »
Polemika z kolegą WiateR jest bardzo sensowna ,aczkolwiek nie zgodzimy się do końca w wielu punktach  za to połowicznie jak najbardziej.Mam już 50 wiosen i choćby z racji tego inaczej patrzę na świat.Moim pierwszym komputerem była amiga a telefon komórkowy używałem kiedy ich jeszcze w kraju nie było.Zgodzę się że periodyków o telefoni komórkowej jest niewiele i ich jakość pozostawia wiele do życzenia.Pamiętajmy jednak że wiele artykułów to po prostu przedruki z pism fachowych,stąd ich jakość merytoryczna jest dobra.Z pismem Mobility spotkałem się kilka lat temu bodajże w 2005 roku.wtedy marnie było jeszcze z tego typu publikacjami.Tam po raz pierwszy znalazłem zestaw wszystkich palmtopów i palmfonów w kupie obecnych na rynku europejskim.Wtedy wchodził Eten Goldfish -500 u nas za cenę 2200 zł.Od dawna interesowałem się tymi urządzeniami i pismo to jako pierwsze usystematyzowało moją wiedzę na ten temat.Dlatego nie do końca zgodzę się z poglądem że u nas nic dobrego nie ma w tym zakresie .Podstawy są tylko trzeba szukać niestety.Na marginesie Mobility wtedy wychodziło bardzo nieregularnie raz na 2-3 miesiące mimo ze nazywało się miesięcznikiem Tworzone było przez pasjonatów tak jak to forum i dostępne było tylko w Empikach.Dziś to nie to samo.tak jest zawsze ,komercja zjada wszystko.
Sprawa druga, rozmowa i jazda samochodem,czasami trzeba wykonać połączenie choć i ja tego nie lubię .Unikam jak mogę nie zawsze się da.Jeśli porównam htc hermesa ,omnię 2 i motorolę millestone ,obsługa w równej mierze dość skomplikowana w aucie jedną ręką ,tutaj wygrywają zwykłe telefony z klawiaturą.I dlatego używam często staruszka spv c 500.Ideał do samochodu.
Pisząc o XP na samartfony mam na myśli pobożne życzenie .Gdzieś w domu leży stary HP z windowsem CE ,a to nic innego jak okrojony Win.98.Jak się chce to się da.HP też porzuciło tą drogę .Duży błąd.Ostatnio widziałem Samsunga z linuksem na pokładzie .Mnie nie chodzi o to kto co próbuje naśladować.Gdyby szli drogą o której piszę ,prostego wielofunkcyjnego systemu takiego jakim jest XP na komuterach dzisiaj byli by najlepsi i w tym segmencie . A tak lipa .Mimo to
WM przetrwa.A android tak jak symbian pójdzie w odstawkę.Jak sam piszesz projekty są ,tylko potrzeba czasu na wykonanie.Zmarnowali go już dużo bawiąc się w palcówki.Jabłuszko nie jest najlepsze ,według wszystkich źródeł numer jeden to blackberry, 30 procent rynku mówi za siebie,jak myślisz dlaczego?Jeśli chodzi  o androida to wiedz że lubię nowości.Kupiłem motorolę w ciemno.Nie łatwo mnie zniechęcić.Motorola jest wyśmienita.System ją według mnie blokuje, nie daje użyć pełni możliwości.Podszedłem do systemu z nastawieniem że nowy i dobry i była wielka klapa.Pierwsza sprawa,wywalam kupę kasy i nie mogę kupić nic w markecie bo nie ma takiej opcji dla polskich operatorów.Wyśmiałem ich .Wiem można zmienić roota.Tylko że ja po to kupiłem androida żeby przy nim nie grzebać jak przy WM.Oglądanie filmu .Jedyny odtwarzacz divix jest w wersji demo ,odtwarza 2 minuty filmu potem głos.Chcesz kup, tylko k...a jak?Czy w tym kraju zawsze żeby dostać jajko trzeba z.....ć kurę? Android przypomina linuksa  na komputery domowe.
Niby wszystko okej tylko nic normalnie nie działa.Nie wiem jak ty to trawisz kolego ,chyba masz żołądek ze stali.Na koniec pytanie ,jakim to cudem wszystkie kompy mają preinstalowany system?
Przez tyle lat nie kupiłem ani jednego z systemem.Idź chłopie do sklepu i powiedz że chcesz kupić kompa bez systemu i jeszcze muszą ci obniżyć cenę o wartość systemu.To tyle .Takie masz prawo.Jak położysz kasę na stół to żaden nie odmówi.Wiem że jednemu pasuje android drugiemu WM ,prawdziwa sztuka w biznesie to zabrać klienta do siebie.dobry produkt to potrafi ,zły nie da rady.Jajfon to pokazał a cała reszta spała, teraz po herbacie .Zeby zrozumieć o co mi chodzi weź sobie kolego parę tandetnie wykonanych fonów z chin .Rozwiązania techniczne biją na głowę te z renomowanych firm.Lepsze materiały ,serwis w europie i renomowane firmy pa,pa.Tym bardziej że firmy te też tam robią swoje fony.Dlatwego europa nie chce dać chinom certyfikatu UE.A my byśmy mieli fony za 500 a nie za 2500.I wtedy nie czuł bym sie robiony w butelkę.Nie pasi,  fona na śmietnik i po nowego do sklepu.Nowy co pół roku a nie co dwa lata. :D :D :D

Połączone: [time]Czerwiec 08, 2010, 23:59:44[/time]
Kolego allerune,święte słowa wychodzi na to żeby kupić fona najpierw trzeba go poużywać .Ciekawe co zrobi kolega WiateR jak powie dziewczynie że chce się z nią ożenić tylko musi poużywać wcześniej
żeby zobaczyć czy mu pasuje i dostanie czarną polewkę.Najpierw trzeba kupić żeby poużywać. :grin: :grin: :grin:
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2010, 00:27:37 wysłana przez icek80 »

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
« Odpowiedź #63 dnia: Czerwiec 09, 2010, 04:02:54 »
Słowem wstępu przed postem który poniżej napiszę - Twoje podejście do platformy Android jest takie jak prezentowane na poniższym filmiku:

Smigol - Bo nieee xD

Teraz część właściwsza, czyli polemika z szerokorozumianym boooo nieee....

Zdaje się że kolega WiateR wie co widziałem,. może kolega jasnowidz? Może trochę głuchy jestem ale ślepy nie.Zapraszam do lektury takich periodyków jak Mobility.To oni już parę lat temu robili zestawienia palmtopów i innych tego typu urządzeń .Jeśli chodzi o WM to nie dalej jak wczoraj Steve
Balmer stwierdził że ze smartfonami im się nie udało.

Ze smartfonami - owszem, dali ciała po całej linii. Dlaczego? Wystarczy spojrzeć na wyniki sprzedaży.

Czyli dali d..y.Właśnie dlatego że poszli w palcówki.WM 2004 przy prostej i porównywalnej do zwykłego telefonu obsłudze dawał niesłychane możliwości niedostępne dla zwykłych telefonów wtedy,że wspomnę choćby o dzwonkach.Kto pamięta męczarnie żeby zrobić sobie dzwonek?

a pamiętasz czasy w których by mieć mega dzwonek wpisywało się kombinację klawiszy w telefonie? Zagadka dla Ciebie - jaki to dzwonek? Tempo=160:5**, 5, 48#, 39, 2, (hold 2)99, 088, 7888**, 7, 7, 39*, 48, (hold 3)9, 48, (hold 3)9, 4, 3, 2, (hold 1)99, 088, 288, 2, 38, (hold 2)9, 38, (hold 2)9, 3, 2, 1, 799**, 788, 18*, 29, 6, 599, 3888, 59, 6, 7, 599, 088, 5888, 59, 5, 28, 2999. No to w dzwonkach sobie wyjaśniliśmy co nieco.

W WM były wreszcie dostępne WMA i MP3 i wszystko stało się proste.Kolego WiateR jeśli nie wiesz o co chodzi to nie komentuj.Palcowanie po ekranie to tylko chwyt markietingowy.Nie ma nic wspólnego z prostotą obsługi.Zeby wykonać połączenie w omni 2 należy wykonać 5 czynności ,spróbuj to zrobić jadąc samochodem.Android jeszcze lepiej,6 czynności.

pomijając już fakt zabawy telefonem podczas prowadzenia samochodu, to w Androidzie wciskasz klawisz lupy i włącza się... klawiatura i wyszukiwanie kontaktów po wciskaniu klawiszy. Proste? Widać nie przeczytałeś instrukcji obsługi...

w WM 2004 lista kontaktów przewijała się w górę i w dół,dzięki temu kontakty z końca listy były łatwo dostępne ,spróbuj wydobyć kontakt z końca listy która ma 200 numerów  w omni 2 albo w motoroli na androidzie.

i znowu fail. Masz dwie metody, albo wcześniej wymieniona metoda z lupką lub wchodzisz w kontakty i przewijając listę z prawej strony masz wyszczególnione litery alfabetu.

Pewne przyciski powinny zostać w pda,bo ułatwiają obsługę.
Reasumując android to zabawka dla dzieci ,google i inne pierdoły WM to prawdziwy system do wszystkiego

Tu chciałem się powstrzymać przed komentarzem ale... Pokaż na WM natywne gry dorównujące grom z androida, pokaż mi tak dobre i sprawne działanie systemu nawet na qualcomie, tak dobrą integrację z usługami sieciowymi, tak wygodne przeglądanie internetu, tak ... szkoda wymieniać, dla fanatyka i tak WM będzie zawsze muci puci the best :)

jego założeniem było zastąpienie Xp na małych i mniej wydajnych urządzeniach.Producenci zaczęli produkować silne urządzenia na których pełny XP śmigał by bez problemu a mikrosoft zaczął się bawić w podróby jajfona.Efekt wczoraj ocenił sam szef firmy.

Ty nadal nie rozumiesz. Po co robić urządzenie które sprzeda się w 10 tysiącach egzemplarzy, dla którego grupą docelową będa geecy i nerdzi. Lepiej i korzystniej zrobić urządzenie które sprzedawać się będzie milionami. A założeniem nie było zastąpienie XP tylko integracja z dużym produktem MS - Pakietem Office (głownie Outlook) i Windowsem.

Jeszcze co do tej chmury w androidzie ,pierwszą czynnością którą wykonujesz w nowym sprzęcie to włożenie karty sim i włączenie urządzenia.

Widać że kolega nie umie czytać. Po wyjęciu z pudełka Motoroli Milestone kolega dokładnie miał napisane "Charge me up - make sure I'm fully charged before we start.". I to w sześciu językach!

Karta sim wraz z kontaktami musi zostać automatycznie rozpoznana , tak się nie dzieje na androidzie

A dlaczego musi? W androidzie masz opcję "importuj kontakty z karty sim". Klikasz jeden guzik i wszystko "magicznie samo się dzieje". Z drugiej strony "ubogą" masz tą książkę telefoniczną skoro trzymasz ją na karcie sim...

.Wielokrotne przerzucanie kontaktów z karty sim do pamięci telefonu według instrukcji nie przyniosło efektu,czyli folder kontakty utworzony na pulpicie pozostał pusty. Dopiero kiedy zrobiłem nowy folder o innej nazwie kontakty się wgrały.To totalna bzdura.

A zapoznałeś się z instrukcją obsługi? Może wybrałeś folder "kontakty z gwiazdką"...

Łączenie się z netem bez wiedzy właściciela to złodziejstwo.

A kupowanie urządzenia za 1500 zł i żałowanie 10-30 zł na pakiet GPRS miesięcznie to... skąpstwo? Przemyśl to o czym piszesz. Nikt nie projektuje systemów dla ułomnych polskich operatorów telefonicznych, tylko na zachodnie rynki. W UK w prepaidzie za 10 funtów masz nielimitowany dostęp do netu, 5000 sms i 1000 minut. To wina operatorów że internet jest jeszcze drogi w Polsce.

Piszesz kolego o nabijaniu w butelkę .Właśnie Cię nabijają i mnie też.Tylko widocznie kasę masz z nieba i czy ją wydasz zgodnie z twoimi oczekiwaniami czy nie to wszystko jedno . Mnie nie ,zarabiam i ciężko zarobioną kasę wydaję na to co mnie satysfakcjonuje ,a jak mnie w trąbę robią to się
wk.....m.

Ciężko zarobioną mam rozumieć nosisz worki/paczki/kopiesz łopatą? Jeśli tak, to nie jesteś grupą docelową dla smartfonów. Tam przydaje się telefon marki Samsung, model GT-B2100. Na uczelniach wyższych na zachodzie uczą powoli już podejścia "by to nie ty musiał zarabiać pieniądze, ale by one zarabiały na ciebie". To że czujesz się oszukany to tylko twoje subiektywne podejście. Zauważ że wszystkie urządzenia z androidem sprzedawane pierwotnie u operatorów na rynku są oferowane domyślnie w abonamentach z pakietami internetowymi. A że jaśnie Pan Hrabia odłożył z kieszonkowego na super-telefon, kupił z drugiej ręki (lub od dystrybutora) i wsadził tam prepaida z drogim internetem to już jego a nie producenta sprzętu/systemu problem.

Właśnie chciałem sobie kupić  HTC  Desire i co czytam? .Sprzęt super ,system lipny.Zal patrzeć jak się taka maszyna marnuje.Dlaczego te cwaniaczki nie zrobią telefonu do którego tak jak do kompa wgrywa się samemu system kupiony osobno.To by było za piękne. :grin: :grin: :grin:

I już widzę jak lecisz, pędzisz kupować system do kupionego wcześniej telefonu. Dobrodziejstwem jest preinstalowanie w telefonie systemu, odpada cały jeden punkt dostosowania telefonu do właściciela. Telefon ma działać po wyjęciu z pudełka. Już widzę te hordy ludzi którzy kupili telefon który po wyjęciu z pudełka nie działa.

Jeśli chodzi  o androida to wiedz że lubię nowości.Kupiłem motorolę w ciemno

gratuluję, to był bardzo dobry krok.

Nie łatwo mnie zniechęcić.

To dlaczego ciągle Ci coś nie pasuje i ciągle tylko narzekasz?

Motorola jest wyśmienita.

Zgadzam się, the best off w mojej kolekcji :)

System ją według mnie blokuje, nie daje użyć pełni możliwości.Podszedłem do systemu z nastawieniem że nowy i dobry i była wielka klapa.Pierwsza sprawa,wywalam kupę kasy i nie mogę kupić nic w markecie bo nie ma takiej opcji dla polskich operatorów.

Ale to wina telefonu/google/sam-wiesz-czego czy polskich operatorów?

Wyśmiałem ich .Wiem można zmienić roota.

Można też mieć aktywną kartę z UK lub z (wstaw-tu-dowolny-kraj-z-działającym-Android-market)

Tylko że ja po to kupiłem androida żeby przy nim nie grzebać jak przy WM.

To teraz zupełnie nie rozumiem. Urządzenia są stawiane na tej samej półce, są to urządzenia w których wprawny użytkownik podłubie, a zwykły kowalski poużywa. To skąd to odmienne podejście?

Oglądanie filmu .Jedyny odtwarzacz divix jest w wersji demo ,odtwarza 2 minuty filmu potem głos.Chcesz kup, tylko k...a jak?

Normalnie. Na stronie producenta. Tu masz detale. Znowu wychodzi Twoja niewiedza która sprowadza się do "nienawiści na tle platformowym"...

Czy w tym kraju zawsze żeby dostać jajko trzeba z.....ć kurę?

Można też pomyśleć czasami...

Nie pasi,  fona na śmietnik i po nowego do sklepu.Nowy co pół roku a nie co dwa lata

Co dwa lata telefon... hmm to chyba wyczerpałem już dożywotni limit trzech osób... Mogę sparafrazować Twoją wypowiedź słowami "nie pasi, fona na allegro i po nowego do sklepu. Nowy co dwa tygodnie a co dwa miesiące".

Eh długo pisałem ale i tak chyba trzeba będzie tą dyskusję wydzielić do HP...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2010, 04:07:46 wysłana przez beju »
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
« Odpowiedź #64 dnia: Czerwiec 09, 2010, 13:58:00 »
Aleś się rozpisał :P I po co? :P Tych co się kłócą dzieli przepaść wiekowa, nigdy nie dojdą do porozumienia :)

A wracając do tematu. Android jest gut, Desire też jest gut. :) WM był mniej gut. :P

*

Offline WiateR

• 1526
    • Inaczej o technologii!
« Odpowiedź #65 dnia: Czerwiec 09, 2010, 14:19:02 »
Ciekawe co zrobi kolega WiateR jak powie dziewczynie że chce się z nią ożenić tylko musi poużywać wcześniej
żeby zobaczyć czy mu pasuje i dostanie czarną polewkę.Najpierw trzeba kupić żeby poużywać.

[OT] Właśnie takie ekhm... "niepoużywanie" jest chyba najczęstszym powodem rozwodów. Jeśli się nie mieszka razem, to się nie wie nic na temat irytujących nawyków partnera/partnerki. A później są kłótnie, rozwody i podobne... [EOT]

Na spotkaniach PDAclubu można obejrzeć i porozmawiać na temat nowych urządzeń. Przykładowo ja na spotkania poznańskiego PDAclubu staram się przynosić zawsze coś nowego.

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #66 dnia: Czerwiec 10, 2010, 09:29:19 »
Beju raz, ze wyciagasz zdania z kontekstu tak jak Tobie wygodnie, a dwa zarzucasz innym fanatyzm wobec WM, a sam jestes zagorzalym fanatykiem Androida.
Wielkim problemem WM sa niby kombinacje, "dlubanie", a Ty na koniecznosc wykonania roota, zeby byla mozliwosc kupowania aplikacji w PL proponujesz karte z innego kraju to po prostu smieszne.
Pamietam jak WM w wypadku pobierania danych laczylo sie z netem to byl krzyk jaki to syfiasty system, a teraz w podobnej sytuacji na Androidzie jest proste wytlumaczenie, ze to wina opow, ze net drogi itp.
Natywne gry moze i na androida lepsze (na razie), ale jesli chodzi o emulacje to juz nie ma czego porownywac, nie mowiac o innych zastosowaniach w szczegolnosci biznesowych.
O odtwarzaniu filmow nawet nie bede wspominal, bo nie ma czego.
Wiele razy spotkalem sie z opiniami, ze w sprzecie na WM malo aplikacji w standardzie, a na androidzie co, edycja dokumentow nie ma, musze kupic, filmy nie ma, musze kupic itp nie chodzi o pieniadze, ale jakie to ulatwienie dla uzytkownika jesli juz porownujemy.
Jesli nie bedziesz mial dostepu do netu, a cos sie stanie ze sprzetem, stracisz kontakty, aplikacje itp to na angroidzie jestes ugotowany wiec ma to nie tylko same zalety, ale i wady. Wiem, wiem, nie zyjemy na pustyni, ale u nas roznie z tym bywa.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #67 dnia: Czerwiec 10, 2010, 09:34:58 »
Jesli nie bedziesz mial dostepu do netu, a cos sie stanie ze sprzetem, stracisz kontakty, aplikacje itp to na angroidzie jestes ugotowany wiec ma to nie tylko same zalety, ale i wady. Wiem, wiem, nie zyjemy na pustyni, ale u nas roznie z tym bywa.
niby dlaczego, na androida równiez są programy do backupu i to cała masa w tym większość darmowa

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #68 dnia: Czerwiec 10, 2010, 10:30:15 »
Beju raz, ze wyciagasz zdania z kontekstu tak jak Tobie wygodnie

na tym polega cytowanie :)

a dwa zarzucasz innym fanatyzm wobec WM, a sam jestes zagorzalym fanatykiem Androida.

Raczej "obrońcą" przed fanatykami WM którzy opowiadają herezje o tym systemie :)

Wielkim problemem WM sa niby kombinacje, "dlubanie", a Ty na koniecznosc wykonania roota, zeby byla mozliwosc kupowania aplikacji w PL proponujesz karte z innego kraju to po prostu smieszne.

Dlaczego śmieszne? Sprzęt ma taką możliwość - AFAIK wynika to z braku chęci wprowadzenia płatnego marketu w Polsce.

Pamietam jak WM w wypadku pobierania danych laczylo sie z netem to byl krzyk jaki to syfiasty system

to ze "syfiasty" (Twoje słowa :P ) to się zgodze, choć dramatyzują tylko Ci, których nie stać na komfortowe użytkowanie.

a teraz w podobnej sytuacji na Androidzie jest proste wytlumaczenie, ze to wina opow, ze net drogi itp.

No a co, to moja wina że internet GPRS jest drogi? Czy Świętego Mikołaja? Nigdy nie twierdziłem że urządzenie łaczące się z internetem w celu szerokopojętej suynchronizacji jest syfiaste. Nie zmieniło się to od czasu pierwszych moich smartfonów, zmieniła się tylko skala pakietu - kiedyś 10 mb było rozpustą, teraz mam praktycznie bez limitów?

Natywne gry moze i na androida lepsze (na razie), ale jesli chodzi o emulacje to juz nie ma czego porownywac

To jakiś temat tabu emulacja? Są emulatory wszystkich platform na na android prócz PSX. Choć myślę że to kwestia czasu. NES, SNES, GB, GBC, GBA - wszystko jest, łącznie z pełni funkcjonalnym DosBoxem - z Twojej strony chybiony argument :)

A wydajność? Nie narzekam.

nie mowiac o innych zastosowaniach w szczegolnosci biznesowych.

Napisz czego oczekujesz, to wskażę Ci odpowiedniki programów - tu jak najbardziej jestem otwarty na dyskusję :)

O odtwarzaniu filmow nawet nie bede wspominal, bo nie ma czego.

Hmmm i znowu nie wiem czy masz pełne informacje - urządzenie z kodekami, np.: Galaxy i5700 i niedługo Galaxy S i9000 mają wsparcie w natywnym odwarzaczu dla DivX. A napisy? Prosze bardzo, darmowy meridian obsługuje SRT. A RMVB zapomnijmy nawet na Leo...

Wiele razy spotkalem sie z opiniami, ze w sprzecie na WM malo aplikacji w standardzie, a na androidzie co, edycja dokumentow nie ma, musze kupic, filmy nie ma, musze kupic itp nie chodzi o pieniadze, ale jakie to ulatwienie dla uzytkownika jesli juz porownujemy.

Co do Office - http://www.androffice.com/screenshots/ :) No jeśli porównujesz wrzucanie cabów na kartę, ich instalację, dogrywanie tweaków bo 50% aplikacji od początku nie działa, a instalowanie z marketu to nie mamy o czym rozmawiać. A mydlenie oczu że MS też ma Marketplace jest żałosne :)

Jeśli nie będę miał dostępu do netu... to nic się nie stanie. Kontakty są trzymane na telefonie, tak samo kalendarz. No nie będe mógł sobie wstawić słit foci na fejsbuka bez netu ale to raczej jest sprawą marginalną :)
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #69 dnia: Czerwiec 10, 2010, 10:34:59 »

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #70 dnia: Czerwiec 10, 2010, 11:35:33 »
Nie, cytowanie polega na zachowaniu mysli, kontesktu zdania, a nie tak jak Ty wycinasz pol zadnia i traci to sens albo nabiera wygodnego dla Ciebie znaczenia.
Jakie to herezje sa opowiadane o WM?
No jesli Ty pamietasz WM z czasow Wizarda to moze tak, polecam sprobowac na najnowszych maszynach.
Dziwne, ze nie rozumiesz albo udajesz, ze nie rozumiesz. Smieszne bo musze uskuteczniac cuda , zeby zakupic aplikacje, idiotyzmem jest zakup specjalnie karty od opa z innego kraju, zeby moc tego dokonac. Chyba nie o to chodzi w wygodzie tego systemu, tylko Wy niedogodnosci Androida nie zauwazacie, natomiast innych systemow, czy w szczegolnosci WM tak.
Jaki sens jest wymieniac aplikacje a Ty mi podasz zamienniki jak wystarczy, ze poczytam dzial Androida i bida az piszczy, ciagle czegos brakuje albo nie ma do konca takiej funkcjonalnosci jak oczekuje uzytkownik i ciagle slysze na pewno bedzie w przyszlosci.
Napisy srt ja nie musze kombinowac z konwersja, zwykly txt jest otwierany.
Super caly jeden sprzet ma natywne wsparcie dla divix, naprawde rewelacja.
Instalacja cabow jest dla Ciebie problemem, to zebysmy mieli jasnosc w PL nie kupisz aplikacji dla androida wiec o czym rozmawiamy. I nie pisz o zadnych kartach, root itp. Kupuje sprzet i wszystko ma dzialac.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #71 dnia: Czerwiec 10, 2010, 11:44:44 »
eh, kolejna wojna na OSy
to co dla jednych jest wadą inni tego nawet nie zauważą, np nigdy nie oglądałem filmów z napisami na WM więc to, że jest to skomplikowane na Androidzie nie ma dla mnie znaczenia - dla mnie nie jest to wada
uzywałem kilkunastu modeli z WM i twierdzę, że dla mnie Android jest lepszy
dla Ciebie WM
i o to chodzi, nie ma jednego słusznego systemu :wink:
peace Panowie
nie ma co sobie udowadniać własnych racji na siłę

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #72 dnia: Czerwiec 10, 2010, 11:48:12 »
w PL nie kupisz aplikacji dla androida

I tu się mylisz, luke zapełniają portale typu Handango, lwia część aplikacji z marketu jest domyślnie "lite" a ich aktywacja się odbywa przez PayPal na stronie producenta (na podstawie numeru IMEI generowany jest kod). Niektóre gry też nie są dostępne w markecie - np. Gameloft.

Chodziło mi o tępienie herezji o androidzie. Takich jak np. brak nawigacji lub synchronizacji z exchange.

poczytam dzial Androida i bida az piszczy

Zauważ proporcję ilości użytkowników WM i Androida.

Kupuje sprzet i wszystko ma dzialac

W leo działa wszystko. Szczególnie aparat :P
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #73 dnia: Czerwiec 10, 2010, 14:27:10 »
A nie dziala aparat?   :shock:
Tu mnie zaskoczyles, bo u mnie dziala i nawet bardzo szybko, a jakosc zdjec to juz  kwestia gustu i zastosowan.
No i kto tu szerzy herezje :)

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #74 dnia: Czerwiec 10, 2010, 14:33:07 »
i nie mów że nie wgrywałeś fixa na różową plamę :P ?
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline WiateR

• 1526
    • Inaczej o technologii!
« Odpowiedź #75 dnia: Czerwiec 10, 2010, 16:54:25 »
@beju - podałeś akurat najgorszy z możliwych przykładów, bo różowa plama to wynik zastosowanego szkła obiektywu (jeśli się nie mylę) i do tyczy nie tylko znakomitej większości smartfonów, niezależnie od platformy (HD2, Nokia N97, Milestone - tu też jest plama) ale również rzutników. Na rzutniku firmy Epson jest to dużo bardziej widoczne niż w HD2. Hotfix zrobiony przez HTC naprawia sprawę software'owo, co na pewno odrobinę skutkuje na jakości zdjęć.

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #76 dnia: Czerwiec 10, 2010, 20:54:28 »
Rozowa plama nie taka straszna, jak ja maluja, a reszte wyjasnil kolega powyzej :)

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #77 dnia: Czerwiec 10, 2010, 21:24:59 »
tak naprawdę możemy przekrzykiwać się przykładami co to nie jest w czym złe. A o to nie chodzi na forum by za wszelką cenę się przekrzyczeć. Mogę podsumować powyższą dyskusję że faktycznie, kupowanie Desire w ciemno to dawanie d**y. Z mojej strony EOT :)
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

« Odpowiedź #78 dnia: Czerwiec 11, 2010, 13:49:55 »

W UK w prepaidzie za 10 funtów masz nielimitowany dostęp do netu, 5000 sms i 1000 minut.

moze jakiegos linka??

*

Offline linshi

• 555
  • Od pytań jest forum.
  • Sprzęt: Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #79 dnia: Czerwiec 11, 2010, 15:01:43 »
Skoro ten temat to OT to ja dodam coś od siebie.

Niedługo ten temat zastąpi całe forum.

Przenieście go gdzieś bo ma coraz mniej wspólnego z desire.
Czy aby na pewno ?

*

Offline icek80

• **
  • 188
« Odpowiedź #80 dnia: Czerwiec 11, 2010, 23:06:44 »
Kolego beyu chyba lekko przesadziłeś w swojej mądrości pisząc te bzdury dotyczące mojej wypowiedzi.Postaram się krótko.Po pierwsze mam abonament z internetem  co nie znaczy że telefon bez mojej wiedzy ma robić co chce.Jeśli tobie pasuje że ktoś ci kradnie kasę to wolna wola.Po drugie ,kiedy wreszcie do ciebie dotrze że telefon ,samochód, pralka, nieważne co ma działać bez ingerencji dodatkowej.Jeśli chcesz coś zmienić w telefonie to się baw ,ja kupuję sprzęt do działania a nie do grzebania w nim .Po trzecie ,umiesz czytać ?Napisałem wyraźnie, z instrukcją wykonałem przeniesienie kontaktów nic z tego nie wyszło .Instrukcja do motoroli jest bardzo lakoniczna .Dla ciebie to normalne , dla mnie nie .Pełną instrukcję znalazłem tyle że po angielsku.Android Cię zauroczył ,mnie nie, jest mi wszystko jedno czy to WM , Android ,Symbian itp.Ma po prostu działać.Co do mojej książki telefonicznej to nie twoja sprawa pilnuj swojej. .Podobno nie jestem grupą docelową do smartfonów ,A ty jesteś?Jakie kryteria stosujesz?Moja praca nic ma do tego.Zwykły kowalski poużywa? Bo jest mądry .Nie ma czasu na pierdoły.Widać masz dużo czasu.Często zmieniasz telefony ,czyli jednak nie wszystko ci pasuje.Większość ludzi kupuje telefony z abonamentem na dwa lata tak jest po prostu taniej ,oczywiście można sprzedać na alledrogo tylko po co? Reasumując ,chyba nie bardzo wiesz o co mi chodzi.I będą ci potrzebne jeszcze dwa fakultety zanim zrozumiesz.

*

Offline sirk

• *
  • 70
  • Sprzęt: HTC Desire, Motorola Milestone 2
« Odpowiedź #81 dnia: Czerwiec 13, 2010, 00:53:05 »
Kolego beyu chyba lekko przesadziłeś w swojej mądrości pisząc te bzdury dotyczące mojej wypowiedzi.Postaram się krótko.Po pierwsze mam abonament z internetem  co nie znaczy że telefon bez mojej wiedzy ma robić co chce.
Nie wiem czy jest sens kruszyć kopie o taki drobiazg. Desire standardowo ma widget który wyłącza sieć transmisję danych. Jeżeli to jest problemem to można wyłączyć transmisję danych u operatora, co niewątpliwie może uratować budżet niejednej afrykańskiej wioski. Są również w markecie darmowe programy, takie jak 3g watchdog - przy określonym limicie może wyłączyć transmisję danych w telefonie. Jeżeli jest to zbyt trudne do opanowania, może warto rozważyć zakup mniej "skomplikowanego" telefonu (przy okazji zaoszczędzić sporo $).

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #82 dnia: Czerwiec 13, 2010, 04:03:57 »
Kolego beyu chyba lekko przesadziłeś w swojej mądrości pisząc te bzdury dotyczące mojej wypowiedzi.Postaram się krótko.Po pierwsze mam abonament z internetem  co nie znaczy że telefon bez mojej wiedzy ma robić co chce.
Nie wiem czy jest sens kruszyć kopie o taki drobiazg. Desire standardowo ma widget który wyłącza sieć transmisję danych. Jeżeli to jest problemem to można wyłączyć transmisję danych u operatora, co niewątpliwie może uratować budżet niejednej afrykańskiej wioski. Są również w markecie darmowe programy, takie jak 3g watchdog - przy określonym limicie może wyłączyć transmisję danych w telefonie. Jeżeli jest to zbyt trudne do opanowania, może warto rozważyć zakup mniej "skomplikowanego" telefonu (przy okazji zaoszczędzić sporo $).

Flawless victory :E
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline icek80

• **
  • 188
« Odpowiedź #83 dnia: Czerwiec 13, 2010, 08:42:22 »
Koledzy ma prośbę,przestańcie wstwiać fragmenty wypowiedzi bo przez to posty stają się mocno rozrośnięte, Faktycznie nie ma o co kruszyć kopii.Tyle  że mam 2 gb neta i powinienem z tego korzystać bo jak nie to 4 dychy psu na budę.Motka działa świetnie na necie .Omnia2 zdecydowanie gorzej .Nie pozostaje nic innego jak kupno netbooka i telefon jako modem.Póki Android się nie rozwinie a WM nie zmądrzeje.Mówisz kolego beyu że telefon bez systemu by się nie sprzedał?A dlaczego bez systemu?System może być tyle żeby można go było wyżucić jak się nie podoba.Tak jak w kompach firmy mogą sprzedawać systemy osobno,stracić by nie straciły wręcz odwrotnie.A co my robimy z WM ? parę razy w miesiącu wywalamy i wgrywamy nowy .I jeszze się tym chwalimy na forum i nikomu to nie przeszkadza.Nazywa się to modyfikacją .Dobre.Weż kolego do ręki takie cudo jak np.LG cookie.Ma to moja żona.Na pokładzie prosty ,nieskompliowany system ichnej produkcji i wystarczający do codziennego użytku.Kupić takiego Desiree i mu wgrać coś podobnego .Wystarczy.
Kończę pisanie w tym temacie bo faktycznie zrobły się same off-topy. :grin:

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #84 dnia: Czerwiec 13, 2010, 10:05:02 »
Nie, cytowanie polega na zachowaniu mysli, kontesktu zdania, a nie tak jak Ty wycinasz pol zadnia i traci to sens albo nabiera wygodnego dla Ciebie znaczenia.
No jesli Ty pamietasz WM z czasow Wizarda to moze tak, polecam sprobowac na najnowszych maszynach.
Dziwne, ze nie rozumiesz albo udajesz, ze nie rozumiesz. Smieszne bo musze uskuteczniac cuda , zeby zakupic aplikacje, idiotyzmem jest zakup specjalnie karty od opa z innego kraju, zeby moc tego dokonac. Chyba nie o to chodzi w wygodzie tego systemu, tylko Wy niedogodnosci Androida nie zauwazacie, natomiast innych systemow, czy w szczegolnosci WM tak.
Jaki sens jest wymieniac aplikacje a Ty mi podasz zamienniki jak wystarczy, ze poczytam dzial Androida i bida az piszczy, ciagle czegos brakuje albo nie ma do konca takiej funkcjonalnosci jak oczekuje uzytkownik i ciagle slysze na pewno bedzie w przyszlosci.
Napisy srt ja nie musze kombinowac z konwersja, zwykly txt jest otwierany.
Super caly jeden sprzet ma natywne wsparcie dla divix, naprawde rewelacja.
Instalacja cabow jest dla Ciebie problemem, to zebysmy mieli jasnosc w PL nie kupisz aplikacji dla androida wiec o czym rozmawiamy. I nie pisz o zadnych kartach, root itp. Kupuje sprzet i wszystko ma dzialac.
i tu sie mylisz bo dziala magic bez rota przerobek, grzebania w rejestrach. co ty sie uparl na te divxy. wystarczy zerknac w dzial LEO i tam czytamy jak wlaczm opere to nie dziala youtube-porazka. pewnie ze w dziale android jest pusto bo wszystko dziala co mam napisac" chce przycisk w kontaktach, nowe menu"
 ja pamietam wczesniejsze czasy jak wizard o wiele wczesniejsze. o tak ogranicznie glosnosci do 100db tweaki do ukrytych opcji, zmiana rejestrow aby sie ekran blokowal i dziesiatki innych w WM nawet tego nie pamietacie bo trzeba to robic aby dzialalo
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

« Odpowiedź #85 dnia: Czerwiec 13, 2010, 11:28:09 »
Wybrałem Androida i HTC Desire ponieważ:
- WM jest (według mnie) toporny w porównaniu do Androida
- Zgodność aplikacji wstecz wyparowuje wraz z WP7
- WP7 ma kiepskie szanse zdobycia popularności bo Microsoft za późno się obudził. Te wszystkie aplikacje które wymienialiście - może ich już NIE być na WP7 - tak na przykład Skype'a nie będzie (potwierdzona oficjalna informacja), Firefoxa też nie będzie. Twórcy oprogramowania odwracają się od WM i kierują się w stronę Androida i iPhone'a (iOSa) ponieważ są ta dwie platformy które bardzo szybko odpowiadają na wymagania klientów (no Apple może trochę wolniej ale za to wszystko ma dopracowane na 1000%).
- "Internetowość" Androida jest jego największą zaletą. Mam synchronizację Poczty, Facebooka, Pogody, RSSów etc. Jestem cały czas online - system jest bardzo, nazwałbym to, interaktywny. Łatwość obsługi, przesyłania maili, wiadomości, dzielenia się zdjęciami etc. Owa Internetowość to przyszłość smartphone'ów. I wiąże się z tym potrzeba wykupienia sobie pakietu internetowego - 500MB w zupełności wystarcza.

Oczywiście Android nie jest jeszcze w 100% dopracowany bo jest to bardzo młody system. Ale szybkość z jaką się rozrasta i ewoluuje jest imponująca. Z miesiąca na miesiąc możemy obserwować coraz to nowsze rozwiązania. Na pewno problem z filmami, tak jak i wiele innych problemów, zostanie rozwiązany. Wystarczy spojrzeć na ostatnie kilka miesięcy Pażdziernik 2009 - Android 1.6 a Czerwiec 2010 - Android 2.2, różnica w funkcjonalności kolosalna. HTC dał ciała z pierwszą aktualizacją dla Hero, mam nadzieje, że się poprawią (ale też jak każda firma chcą wydusić kasę więc w ich interesie jest wymuszanie na użytkownikach wymianę telefonu na nowszy)

WM zapewne ma już rozwiązania na wiele problemów które dręczą Androida. Ale WM istnieje od baaaaardzo dawna i jego zaplecze jest przeogromne. Niestety Microsoft zaprzepaścił wszystkie te zalety, nie reagując na zmiany na rynku. WP7 pojawi się dopiero pod koniec 2010. W telefonach, tak częściej, dopiero na początku 2011. W tym czasie Android będzie już w wersji 3.0 (Gingerbread zapowiedziany na jesień 2010) a w 2011 dostanie zapewne kolejną aktualizację. Już nie wspominając o nowym iPhonie, który również miażdży :)

Zagorzałym obrońcom WM polecam trochę ochłonąć. WM był najlepszy przez wiele lat ale obecnie odchodzi w niepamięć. Może to zmienić jedynie WP7, ale, jak wspomniałem, będzie to baaardzo trudne zadanie. Warto również otworzyć się na to co proponuje Android, bo proponuje na prawdę wiele dobrego.

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #86 dnia: Czerwiec 13, 2010, 11:40:11 »
Romulus przeczytaj jeszcze raz co napisalem to moze zrozumiesz, ale gwoli wyjasnienia.
Pisalem, ze bida az piszczy nie odnosnie tego, ze cos nie dziala, a braku wielu zamiennikow.
Owszem moze dzialac bez roota, ale nie kupie aplikacji w PL (nie wymieniajcie wyjatkow, ktore sa na stronie producenta skad mozna kupic, bo to jest kropla w morzu w porownaniu do liczby dostepnych aplikacji), nie mam tez dostepu do pelni funkcjonalnosci systemu.
Przytaczasz jakas usterke wyrwana z kontekstu i to jeszcze po modyfikacjach uzytkownika, w dziale androida, czy tez konkretnego sprzetu z tym systemem tez zdarzaja sie usterki, problemy.
Nie uparlem sie na divixy tylko lubie albo mam ochote obejrzec czasami film, a zachwalany tak przez Was os nie umozliwia mi tego do konca bezbolesnie (musze zakupic dedykowana aplikacje, konwertowac napisy a czasem caly film).
Poza tym jest wiecej niedogodnosci brak porzadnego programu do e-bookow (tu tez odbywaja sie kombinacje), edycja dokumentow(znow koniecznosc zakupu odpowiedniego oprogramowania) itp. wiec nie jest tak idealnie jak to przedstawiacie.
Caly czas pisze sie, ze to nowy system, ze sie rozwija, ale te braki to podstawy, a nie jakies wyszukane problemy.

« Odpowiedź #87 dnia: Czerwiec 18, 2010, 06:24:58 »
Czy w HTC Desire można: 1) zapisywać kontakty na karcie SIM? , 2) instalować aplikacje/mapy na karcie pamięci?

*

Offline Jeremy

• 616
  • Sprzęt: HTC Desire Z
« Odpowiedź #88 dnia: Czerwiec 18, 2010, 09:44:25 »
1. tak (ale po co? kontakty na karcie sim zawsze będą okrojone. Jeżeli chcesz mieć backup zawsze i wszędzie, zapisuj na swoim koncie google)
2. aplikacje po zrootowaniu i zainstalowaniu app2sd. Gdy Dla desire wyjdzie android 2.2 (froyo - a ma wyjść) będzie można instalować "legalnie". Nie ma tu żadnych wyjątków, android jako system po prostu taki jest. Mapy (jak rozumiem chodzi Ci o programy nawigacyjne) praktycznie zawsze wrzucane są na kartę pamięci.

btw. Apel do szanownych modów i autorów rozmaitych FAQ: Trzeba wrzucić do FAQ informacje dotyczące tego, w jaki sposób instaluje software, ze szczególnym uwzględnieniem tego, że: 1. Instaluje go w pamięci wewnętrznej aparatu, 2. Instalowane są tam zazwyczaj tylko podstawowe pliki o objętości od kilkudziesięciu kilobajtów do kilku mega (w bardzo rzadkich przypadkach). 3. Jeżeli program korzysta z większych objętościowo danych stałych lub tymczasowych, to praktycznie zawsze są one wrzucane na kartę pamięci.
Może to zmniejszy choć odrobinę pytania o instalacje softu w pamięci wewnętrznej aparatu. Nie wiem, czy to są przyzwyczajenia z Windowsa/Win Mobile, czy też rzeczywiście wszyscy poza mną mają w telefonie po 200 aplikacji, ale zaczyna to już przybierać rozmiary histerii masowej.  :S
Nie pytaj mnie, jak zrobić roota, jak wgrać nowy rom itd. Jeżeli nie potrafisz znaleźć tych informacji samemu lub też nie rozumiesz znajdujących się w Sieci i na tym forum instrukcji, to znaczy, że nie powinieneś się za to zabierać...

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
« Odpowiedź #89 dnia: Czerwiec 18, 2010, 11:14:44 »
Trzeba tez dodac info o nowym odtrwarzaczu, ktory juz nie laguje i jest darmowy.