Tutaj: http://pdaclub.pl/forum/android/android-w-zastosowaniach-biznesowych/ jest trochę odpowiedzi...
oj. raczej niewiele
Skype=Fring
Skype na Fringa to porażka, przynajmniej była rok temu jak ostatnio to próbowałem. Używają bramek pośredniczących, które dodają tak z 1 sekundę laga w każdą stronę, rozmowa na WIFI cięła się tak jakbym używał GPRS.
Office=DocToGo
płatne jeśli chcesz edytować dokumenty... ale nie zaprzeczam, jest to jakieś wyjście
do ebooków jest MASA aplikacji w markecie...
o e-booki akurat się aż tak bardzo nie martwię, chociaż pewnie tak jak na win mo, 99% programów będzie miała problemy z kompatybilnością/polskimi czcionkami albo po prostu interfejs będzie do chrzanu, coś jednak na pewno się znajdzie
ps. Narzekasz na sprzęt którego jeszcze nawet w ręku nie miałeś, i system którego nie używałeś...? Dziwne podejście...
Nigdy nie miałeś wątpliwości niosąc nowy sprzęt w pudełku do domu ?

Ogólnie wiem że sprzęt będzie cud miód, ważne jednak czy będzie lepszy od możliwości Windows Mobile tak jak zachwalają to ludzie robiący recenzje na youtubie.
Przynajmniej virtual desktop jest dostępny
Połączone: Maj 25, 2010, 14:54:06
DocsToGo nie są zastępstwem office z wm tak na prawdę. Żaden system nie ma takiego office jak wm.
Przyznam szczerze, że Excel, nawet pod rozdziałkę 320x240 bywał bardzo przydatny.
Sam spróbowałem androida, ale porzuciłem go i wróciłem do wm i to na qualcomma:) Nie jest tragicznie i czuję ulgę.
No cóż, dam Androidowi miesiąc

Brak klawiatury fizycznej. No ale nakładka Samsunga oraz nowy WM, który miałbyć "palcolubny" miały załatwić wszystko. Sam telefon bardzo szybki, bateria cudo ale...WM i nakladka Samsunga spowodowały, że znienawidziłem WM. Bardzo szybko pozbyłem się Samsunga. Zacząłem używać ponownie Imate. Ale znów okazało się, że brakuje tej bezrysikowej obsługi.
Ja akurat od zawsze miałem telefon bez klawiatury i nigdy mi jej nie brakowało. Co więcej w dzisiejszych telefonach nie rozumiem braku rysika. Wszystko robi się paluchami. Jak dla mnie to krok wstecz, to tak jakby odłożyć długopis i pisać palcem zamoczonym w atramencie, bez sensu

Sądzę, że polubisz ten sprzęcik i zobaczysz jak niedoskonały był WM.
Jestem pewny, że GUI będzie o niebo lepszy. Wszystko będzie "śmigało" itd. Boję się jednak, że Android będzie traktowany po macoszemu przez twórców programów, do których się przyzwyczaiłem, podczas gdy wszyscy robią programy np do iPhona.
Android się rozwija a nowa aktualizacja Android 2.2 tylko poszerzy możliwości i ułatwi koszystanie z tego smartphona. Ja osobiście jestem zachwycony. Oczywiście zostawiłem sobie I mate - bo to dobry sprzęt i mam na nim Automapę - ale jak ostatnio uruchomiłem internet to... szybko go wyłączyłem.
szczerze mówiąc przeglądarka to ostatnia rzecz, którą będę używał, dla mnie to totalny bezsens

Dla mnie najważniejsze jest:
1. Telefon
2. Kalendarz / ToDo list
3. E-booki
4. VoIP
5. Nawigacja
6. Virtual Desktop
7. Aparat
8. Możliwość używania jako Webcam przez bluetooth do laptopa
Nie miałem okazji bawić się HTC HD2 - być może odczucia na tym sprzęcie mogły by być inne, ale... 
szybkość - rewelacja, nakładka htc sense - super, generalnie jest to zupełnie inna jakość niż stare windows mobile, ale może faktycznie Desire da mi coś nowego