Latający iPAQ

• 12 Odpowiedzi
  • 1372 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Latający iPAQ
« dnia: Sierpień 25, 2004, 15:37:51 »
Czy ktoś z Was próbował używać iPAQ'ów podczas lotu samolotem? Ja ostatnio kilka razy starałem się odpalać mojego 4150 i za każdym razem szwankował ekran dotykowy do tego stopnia, że nie dało się go nawet kalibrować. Natomiast na lotnisku wszystko wracało do normy.

Czyżby ekran dotykowy był aż tak czuły na zmiany ciśnienia? Jak się to ma do rewelacji mówiących o radzieckich kosmonautach używających iPAQów? Czy oni mają tam na swoich stacjach dokładnie 1atm?

*

Offline McGreg0r

• **
  • 105
    • Black Mesa East
  • Sprzęt: archos70, n95, samsung nexus s
Latający iPAQ
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 25, 2004, 16:16:21 »
Moze problemem byly zaklocenia elektromagnetyczne systemu samolotu ?. Z drugiej strony po to wlasnie sie zakazuje uzywania na pokladzie samolotu roznych urzadzen zeby je zredukowac.

Latający iPAQ
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 25, 2004, 18:59:49 »
Nie sądzę, bo iPAQ działał bez zarzutu zarówno podczas startu jak i podczas lądowania, kiedy zakłócenia ze strony urządzeń elektromagnetycznych są najniebezpieczniejsze. Zresztą tylko wtedy obowiązuje zakaz ich używania. Natomiast na wysokości "przelotowej" można (i wolno :) używać np. notebooków i innych elektronicznch zabawek, a wtedy właśnie ekran dotykowy iPAQ'a zaczynał "wariować".

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Latający iPAQ
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 25, 2004, 22:45:12 »
Cytat: czarnykwadrat
...iPAQ działał bez zarzutu zarówno podczas startu jak i podczas lądowania...
Jak tak dalej pójdzie, będziesz musiał zmienić nicka na "czarnaskrzynka". Post mortem, of coz.
Tylko co winni współpasażerowie?

*

Offline sesser

• *
  • 63
  • Sprzęt: SAMSUNG GT-I8000 + hx4705
Latający iPAQ
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 26, 2004, 12:24:51 »
Ja bym go wysłał to serwisu, ze zepsuty...ciekawe co by powiedzieli, heh :))
A jaki masz tam system ppc203 ??? Moze znalazłeś nowego bug'a :))  System nie kompatybilny z boingiem 727 :)) Albo to wina oprogramowania samolotu...kto to wie...
i8000 @ KSTAN WM6.5.5 Lite + SPB Mobile Shell + MobileSense Espresso

Latający iPAQ
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 26, 2004, 14:44:26 »
Cytat: Moi
Jak tak dalej pójdzie, będziesz musiał zmienić nicka na "czarnaskrzynka". Post mortem, of coz. Tylko co winni współpasażerowie?

Wyraziłem się nieprecyzyjnie ;) Oczywiście praworządnie uruchamiałem sprzęt gdy było już wolno, ale poniżej pełnej wysokości 10km. Wówczas ekran działał jeszcze poprawnie.

Swoją drogą nasuwa się pomysł, by wykorzystać ten efekt do stworzenia miernika wysokości opartego o poprawność działania ekranu dotykowego ;)

*

Offline jasztol

• 278
  • Sprzęt: iPaq 3950, Zaurus SL 5500, GPS Heicom 303MMF
Latający iPAQ
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 26, 2004, 15:10:13 »
HP3950 mi dzialal na wszystkich lotach europejskich i miedzykontynentalnych na calej trasie, wyswietlalem sobie film, czytalem, gralem, nic nie wariowalo.

*

Offline corona

• 251
Latający iPAQ
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 26, 2004, 15:30:04 »
Też mam H4150 i miałem dokładnie ten sam problem.
Leciałem Boingiem 737, Airbus'em i czyms tam jeszcze.
Ekran wariuje, nic nie można zrobić rysikiem. Nie można w nic trafić. Można jedynie pracować klawiszami.

Latający iPAQ
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 30, 2004, 13:46:46 »
mój h3970 działał i dodatkowo super pokazywała AutoMapa pozycję samolotu
wysokość 5700 mnpm, prędkość 550 km/h a mapa przesuwała się jak film :)
czad!

*

Offline azizi

• 418
  • Sprzęt: HTC HD2 + Sensation + Nexus One <- ICS
Latający iPAQ
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 30, 2004, 19:00:51 »
Ja latałem z iPAQami 3835, 1840 i 2210, każdy bez zarzutu działał, wiec to raczej wina twojego modelu, wada fabryczna?
Ps.  Ludzie mówią, że zakaz używania sprzętu elektronicznego (zwłaszcza telefonów) podczas startu/lądowania jest spowodowany tym, że linie chcą sobie nabić kasy na chętnych do rozmów telefonicznych, poza tym taki terrorysta nie będzie mógł skontaktować się z nikim, no ale jak widać w przypadku WTC, ci wcale nie mieli zamiaru z nikim rozmawiać.

Latający iPAQ
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 30, 2004, 21:45:19 »
Ja latalem z moim 4150 szybowcem do wysokosci 2.500 mnpm i dziala bezproblemowo .

*

Offline MiHaU

• *
  • 59
    • http://www.baza-kwater.pl
Latający iPAQ
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 22, 2004, 21:38:03 »
Ja latalem z moim 3970 na wysokosci 11.000 metrow :) z odpalonym GPSem hehe. Zainteresowanym moge przeslac dowod w formie loga. Szybkosc ok 800km/h :)

*

Offline Yelayon

• 252
  • Sprzęt: HTC Touch HD2 T8585
Latający iPAQ
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 24, 2004, 22:31:22 »
Może akurat podczas tego lotu szanowni Panowie piloci źle obliczyli i ustawili ciśnienie wewnątrz samolotu, albo po prostu zrobili to dobrze, ale z jakichś innych względów było ono na tyle nietypowe, że iPAQ źle działał.
Jest jeszcze inna możliwość ;) - masz hermetycznego iPAQ'u i ciśnienie w samolocie docisnęło cały ekran... ;)
-------------------
There are no mistakes, just learning experience.
PDAs: iPAQ 4150 -> ETEN G500 -> Glofiish X800 -> HTC Touch HD -> HTC Touch HD2