najprościej chyba użyć ActiveSync (lub jego linuxowego odpowiednika) ale bez podłączania pocketa - CAB zostanie wypakowany i można go sobie przekopiować na pda, albo gdzieś w bezpieczne miejsce na później. Pozornie nie ma to sensu, bo przecież skoro i tak odpalamy AS to co za problem podpiąć pocketa - ale takie rozwiązanie przydaje się np. gdy nie mamy pod ręką kabla, albo zwyczajnie występuje jakiś problem i pocket nie chce się z kompem połączyć, raz przydało mi sie to w sytuacji gdy installer nie chciał się uruchomić na moim Win98 i trzeba było go odpalić na innym kompie z XP
mi chodzi glownie caly czas o to aby moc cos zainstalowac bez potrzeby posiadania ActiveSync.
sa takie sytuacje ze np komp nie ma odpowiedniego systemu operacyjnego, ze nie ma dostepu do internetu aby pobrac activesync. . . np ja znajduje sie gdzies daleko od domu i mam do dyspozycji tylko czyjs komp. . .
ale nie do konca tez o to mi chodzi.
zakladam np ze posiadamy czytnik kart.
wtedy sprawa jest prosta i niezalezna od systemu oraz oprogramowania czy dostepu internetu aby pobrac ActiveSync czy rozkminiac jego wersje na danej dystrybucji linuxa (wazne aby stery byly do czytnika).
wtedy tylko wrzucam za posrednictwem dowolnego kompa z czytnikiem kart (i nie obchodzi mnine co ma na sobie zainstalowane) plik CAB.
instalacje wykonuje wewnatrz PDA (program CABinstaller) i tyle.
a nie ze sa tez jaja, ze np pod linuxem nie wszystko chce sie wgrac albo pod systemem win98SE albo jakims innym egzotycznym.
w przyszlosci moze sie okazac, ze np Vista nie wszystko zainstaluje na moje PDA i co wtedy?
a taki CAB wystarczy tylko przeniesc na PDA na karcie SD lub po kablu przy synchronizacji (gdzie zaleznie od systemu operacyjnego, nie zawsze moze sie instalacja powiesc).
Napisane: Kwiecień 04, 2007, 10:18:27
ja akurat robię "normalnie"
tzn. przez AS, wbrew temu co napisałeś "ponoc na starszych systemach Windows niz XP sa jaja czesto z instalacja" na Win98 nie mam najmniejszych problemów z AS i podłączaniem drugiego już pocketa - łączy się zawsze, jak tylko dotknie stacji dokującej. To właśnie na drugim kompie, z XP mam wiecznie problemy z uzyskaniem "zielonego kółeczka", dlatego doceniam CABy i czytnik kart... oraz programik CabInstl
podam moze jeszcze inny przyklad.
gdzies tu na forum czytalem ze win98SE i WM5.0 nie dojda do porozumienia.
i co teraz?