Czy opłaca się zamienić HP 614c na HP 214?
W 614 funkcja telefonu oraz 3G absolutnie mi są niepotrzebne, brak GPS wbudowanego to też nie problem, bo lepsze są te na Bluetooth (funkcje, szybkość i przyjaźniejsze akumulatorowi) . Służy właściwie jako rasowy PDA, stąd zastanawiam się czy nie zmienić na 214.
Na duże plusy dla 214 widzę duży ekran (640x480 i te 4"), gniazdko na słuchawki mini-jack (irytuje mnie to w 614 że nic właściwie nie mogę podłączyć do miniUSB poza tymi dodanymi do zestawu, a w zestawy na Bluetooth nie mam ochoty inwestować), oraz wsparcie dla Compact Flash (akurat do cyfrówki mam 4 GB oraz 2 GB Sandiska Extreme III i jak się cyfry nie używa może śmigać w PDA - tak mi koszt zakupu karty pamięci odpada, a do 614 muszę SD kupić którego nigdzie indziej nie użyję).
Na plusy 614 przemawia klawiatura (do nawigacji itp. całkiem fajnie, a ale do pisania to już szybciej klikając rysikiem po ekranie się pisze), jog oraz ten dotykowy joystick (smat whell) - bardzo fajnie działa. Chyba na 214 też da się wygodnie i sensownie nawigować z tych klawiszy w obudowie - czy pozostaje już tylko rysik?
Główne funkcje jakie potrzebuje to kalendarz, zadania, notatki, e-mail (czyli pełna synchronizacja z Outlook 2007 i OneNote 2007), trochę word/exel/pdf (pisanie i czytanie np. ebooki), dużo zdjęć (przeglądarka do fotek) oraz multimedia (muzyka i filmy - tutaj brak możliwości podłączenia słuchawek bardzo boli ), no i czasem GPS. Ważna też jest długa praca na baterii.
Jak myślicie, opłaca się mi zamienić 614 na 214 ? Jakieś uwagi sugestie (proszę raczej nie polecać innych modeli, bo akurat mam możliwość manewru 614-> 214 i żadna inna)?
No i jak widać mam dylemat :/