Ugotowany przez zle sflashowany ROM Ipaq 914c

• 6 Odpowiedzi
  • 2273 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline binks

• *
  • 59
  • Sprzęt: HP IPAQ 914c
Ugotowany przez zle sflashowany ROM Ipaq 914c
« dnia: Kwiecień 07, 2010, 16:32:49 »
Kupilem sobie swego czasu ipaqa 914c. Pourzywalem go troche ale po chwili przezucilem sie na inny felefon a ipaq sobie lezal i czekal na lepsze czasy. chwile przed swietami dostalem oferte kupna na niego, ale pod war ze bedzie tam polski win mobile. U mnie siedzial angielski wm6.5 i mi to nie przeszkadzalo. Zabralem sie zatem za flashowanie. Niestety zaczalem to robic bedac w stanie lekko utrudniajacym czytanie ze zrozumieniem angielskich tekstow(jestem przeziebiony +cholernie mocna alergia) i oczywiscie zepsulem. Flashowalem tel wczesniej, orginalnie byl na nim wm6.1, wiec wiem jak to sie powinno robic, poprzednio nie bylo problemow, ale teraz na ekranie pojawia sie tylko logo hp na bialym tle i tak juz zostaje.
Znalazlem topik o przywracaniu do zycia zle sflashowanych urzadzen ->http://forum.xda-developers.com/showthread.php?p=3055586, ale nie moge sobie poradzic z podanym tam przepisem. Np nie udaje mi sie np "cut off first 3432 bytes" hex edytorem z orginalnego hpkowskiego wm. Chcialem najpierw przywrocic go do zycia orginalnym romem a pozniej wgrac wm 6.5pl jezeli oczywiscie takowy jest, ale jak nie to moj kupiec i 6,1 sie zadowoli aby byl po polsku.
Moglby mi ktos pomoc?

*

Offline MasterSanta

• 45
  • Internetowy mieszczuch :)
  • Sprzęt: HP iPAQ 614c WM 6.1 21056 by MS :D
Odp: Ugotowany przez zle sflashowany ROM Ipaq 914c
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 07, 2010, 19:05:14 »
 było już o przywracaniu do życia HaPeciątka...

1. trzeba pobrać DNW.exe i sterowniki SEC (często są razem pakowane)
2. włączamy PDA w trybie DownloadImage czyli RECORD + OK i właczamy (RECORD + OK trzymamy aż na wyświetlaczu pojawi się "Download Image"
3. żeby było łatwiej, jak sie pojawi napis, puszczamy przyciski :P wtykamy kabelek USB i instalujemy sterowniki SEC (instalujemy ręcznie bo XP proponuje automatycznie)
4. zmieniamy nazwę ROMa na np "vol.nb0"  (!ważne żeby było rozszerzenie *.nb0 bo taki *.dio sie nie wczytuje!)
5. włączamy DNW.exe i w opcjach zmieniamy USB Port z "0xc000000" na >> "0x3000000"
6. (dobrze jest zresetować DNW.exe i) później wybieramy USB Port> UBOT> UBOT... i wybieramy nasz "vol.nb0"

nic nie trzeba wycinać w hex edytorze:) bynajmniej ja nie musiałem :P
acha i jeszcze fajnie jak się później zrobi osobiście ręcznie HR bo dane starego ROMu często zostają i jest troche kaszanka w PDA:) Ogólnie powinno dziabać.
Powodzenia:)

e/
ech teraz sie skapnąłem że to 914 a nie 614:P
dla 914 kombinacja klawiszy to podobno: Volume UP + OK (na boku) + Reset
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2010, 19:08:14 wysłana przez MasterSanta »
SE K800i + HaPek :)

*

Offline binks

• *
  • 59
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 07, 2010, 20:01:41 »
Qrde, za cholere nie moge uruchomic go w trybie download. Vol up +ok i reset, wlacza mi sie sd loader a bez karty czarny ekran z info u gory "calc checksum" i potem "MIPL", "IPL"...
Help

*

Offline MasterSanta

• 45
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 07, 2010, 20:09:43 »
"Can you try with VOLUME(up or down) + Record (or Camera) and Power (or Reset)." ?? :)
ja sie znam tylko na 614:P ale na 914 powinno być podobnie tzn któraś para przycisków po boku ( nie tych z frontu) poszukaj po prostu... mi właśnie też dzisiaj tak perfidnie padł hapek :D

OK (to na boku) + VOLUME DOWN (lub UP) + Reset
OK (to na boku) + RECORD + Reset

[914c]
Clean bOOt - Voice Commander + OK + Reset
Download Image - Volume Down + OK + Reset
Calc Checksum - Volume Up + OK + Reset - disconnected, SD card out
RUU - Volume Up + OK + Reset - UsbConnected, SDcard out
SDloader - Volume Up + OK + Reset - USB disconnected, SDcard in
Modem_CAL - Voice COmmander + Volume Up + Reset
Diagnostics - Voice Commander + Volume Down + Reset

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2010, 20:18:08 wysłana przez MasterSanta »

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 07, 2010, 21:55:44 »
tylko, że pewnie trzeba dodatkowo podłożyć odpowiedni ROM, czyli z 914tki, a nie z 614tki. Ja bym Ci kolego pomógł, gdybym się spotkał z takim przypadkiem, niestety a raczej stety do tej pory iPAQ flashował sie bez większych problemów. Jeśli jednak możesz wejść do bootloadera to spokojnie, musi dać radę wskrzesić iPAQa.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline MasterSanta

• 45
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 07, 2010, 22:42:31 »
Mi na przykład dzisiaj padł tak że sdloader się nawet zawieszał i ni ciula nie szło... Niebieski ekran, logo hp i koniec... Ani HR nie pomógł ani oryginalny polski FLASH.DIO na karcie SD... Dopiero tym sposobem co napisałem (on gdzieś tu nawet jest na forum)... Itak mi 3h zeszło zanim posłuchałem do końca instrukcji i zmieniłem rozszerzenie z DIO na NB0 żeby banglało :D no a ROM to myślę że kolega binks wie że od swojego modelu ;] jakby Co to łopatologicznie mogę jeszcze raz wytłumaczyć co zrobić o ile ktoś mi łopatologicznie wytłumaczy co jest nietak ;P

*

Offline binks

• *
  • 59
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 07, 2010, 23:38:32 »
Ok, zatem zabieram sie za wskrzeszanie. M usze tylko dorwac kogos z komputerem z xp. Sam mam na swoim 7. A tak bajdełejem, to moze moglibyscie mi polecic jakis fajny rom 6.5 po polsku co by zadowolic mojego kupca? Jesli nie 6.5 to 6.1