Jaki zestaw samchodowy bluetooth (nie słuchawka) do 614c/914c?

• 6 Odpowiedzi
  • 2806 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline scottie

• *
  • 97
  • Sprzęt: Palm Pre2, (HTC TP2 + AM Europe)
Jaki zestaw samchodowy bluetooth (nie słuchawka) do 614c/914c?
« dnia: Listopad 06, 2008, 12:04:54 »
Proszę o polecenie jakiegoś zestawu bluetooth do auta, z którym nie macie kłopotów.

Wyjaśnienie "kłopotów":
- ja mam zestaw Nokia CK-7W i niestety, jak ktoś dzwoni, to słyszy siebie "podwójnie" (odłączenie mikrofonu nie pomaga) - czytałem, że to wina nikompatybilności w protokole bluetooth

Słyszałem, że Parrot MK6000 lub Plantronics Pulsar 590E będą działały OK (proszę o potwierdzenie, jeśli ktoś korzysta).
Interesuje mnie jeszcze np. Nokia HF-300 (tu nie mam opinii).

Pozdrawiam, Adrian

Odp: Jaki zestaw samchodowy bluetooth (nie słuchawka) do 614c/914c?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 03, 2008, 17:54:27 »
Używam Parrot MK6000 (spięty do systemu audio Renault Scenic 2005) z 614c.

Moje wrażenia:
- czasami iPaq nie nawiązuje połączenia z Papugą automatycznie (pracuję nad tym)
- korzystam z mikrofonu zewnętrznego umocowanego pod lusterkiem wstecznym - rozmówcy nie narzekają na słyszalność
- odtwarzanie muzyki (ogólnie mp3/wma) przez parrota i głośniki samochodowe jest naprawdę rewelacyjne - to akurat przekroczyło moje oczekiwania, możliwe jest zainicjowanie odtwarzania z poziomu pilota Papugi (o ile uaktywniony jest WMP na iPaqu - nie wiem co zrobić, aby WMP uruchamiał się sam) i przełączanie/przewijanie przód/tył

Początkowo miałem problemy z pilotem (nic komunikował się z bazą). Po sparowaniu z bazą (jednoczesne wciśnięcie Play/Pause+Zielona słuchawka+Czerwona słuchawka) zaczęło działać.

Ogólnie oceniam zestaw na bardzo dobry.

Krame

*

Offline scottie

• *
  • 97
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 05, 2008, 16:28:41 »
Dzięki za info.

Będzie ten Parrot, tym bardziej, że też już go przetestowałem u kolegi i mnie zadawala...
Pozdrawiam, Adrian

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 08, 2009, 22:19:06 »
Witam
Kupiłem 614c przed świętami i również próbuje rozwiązać problem korzystania z telefonu w samochodzie. Również mam pozostałość po Nokii tzn. zestaw głośnomówiący CK-7W, ale wykorzystywanie go przez bluetootha stało się praktycznie niemożliwe. Dźwięk osiągalny z głośnika zestawu jest tak cichy, że praktycznie w czasie jazdy nic nie słychać. To samo zjawisko zasitniało również gdy próbowałem wykorzystać słuchawkę bluetooth Nokii HS-26W. Po drugiej stronie jestem dobrze słyszalny, a więc mikrofon jest OK.  Problem zatem bądź w protokole bluetooth bądź w ustawienia iPAQa.
Szperałem trochę po tym forum, ale nie znalazłem do tej pory żadnego "lekarstwa" na tę przypadłość. Czy ktoś rozwiązał może ten problem ?

*

Offline scottie

• *
  • 97
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 08, 2009, 23:04:41 »
Witam
Kupiłem 614c przed świętami i również próbuje rozwiązać problem korzystania z telefonu w samochodzie. Również mam pozostałość po Nokii tzn. zestaw głośnomówiący CK-7W, ale wykorzystywanie go przez bluetootha stało się praktycznie niemożliwe. Dźwięk osiągalny z głośnika zestawu jest tak cichy, że praktycznie w czasie jazdy nic nie słychać. To samo zjawisko zasitniało również gdy próbowałem wykorzystać słuchawkę bluetooth Nokii HS-26W. Po drugiej stronie jestem dobrze słyszalny, a więc mikrofon jest OK.  Problem zatem bądź w protokole bluetooth bądź w ustawienia iPAQa.
Szperałem trochę po tym forum, ale nie znalazłem do tej pory żadnego "lekarstwa" na tę przypadłość. Czy ktoś rozwiązał może ten problem ?

Parrot MK6100 - zdecydowanie nadaje się do 614-tki.
Pozdrawiam, Adrian

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 09, 2009, 08:41:00 »
Dzięki Scottie za poradę. Obejrzałem ten model w necie i rzeczywiście jest interesujący. Mnie jednak bardziej interesowało to jak rozwiązać mój problem przy użyciu sprzętu, który posiadam tzn. czy jest możliwość sensownej współpracy 614c z CK-7W. Szkoda mi tak od razu wyrzucać parę setek.

Pozdrawiam - Jacek

*

Offline scottie

• *
  • 97
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 09, 2009, 09:11:42 »
Dzięki Scottie za poradę. Obejrzałem ten model w necie i rzeczywiście jest interesujący. Mnie jednak bardziej interesowało to jak rozwiązać mój problem przy użyciu sprzętu, który posiadam tzn. czy jest możliwość sensownej współpracy 614c z CK-7W. Szkoda mi tak od razu wyrzucać parę setek.

Pozdrawiam - Jacek

Patrząc na forum - rozwiązania nie ma. Połączenie 614c po Bluetooth z paroma różnymi zestawami, min. CK-7W jest krytykowane z powodu:
1. głośność rozmowy (tu chyba problem po stronie HP, bo samo urządzenie klasyfikowane jest jako "ciche" jesli chodzi o rozmowy, dzwonki)
2. Pogłos w trakcie rozmowy słyszany przez dzwoniacego do 614 podpietej do zestawu Nokii (miałem też taki, to wiem) - ukrycie mikrofonu lub odłączenie z centralki nie pomaga.

Parrota używałem i:
1. głośność - OK, bez zastrzeżeń
2. brak pogłosu!!! :)
3. minus -  lekko zniekształcony głos (nie przeszkadza mi)
4. minus - cena

Ogólnie, problem jest po stronie protokołu BT i raczej wszystkie zestawy, gdzie można wgrać nowy firmware dają nadzieję. Parrot jest upgradowalny i co więcej na liście wspieranego sprzętu jest HP (nie 614), ale chyba 514.
Organoleptycznie - działa z 614tką dobrze.
Pozdrawiam, Adrian