HP IPAQ 614c- Problem z wysylaniem sms

• 6 Odpowiedzi
  • 1732 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

HP IPAQ 614c- Problem z wysylaniem sms
« dnia: Styczeń 04, 2009, 17:11:26 »
Witam. Przeszukalem forum i nie moge znalezc sensownej odpowiedzi na moj dziwny przypadek.
Problem polega na tym ze wysylajac wiadomosc sms, wyswietla sie komunikat ze nie mozna wyslac wiadomosci, zapisuje ja w folderze Drafts, ale co sprawdzilem w rzeczywistości wiadomosc jest wysylana tylko mnie o tym mnie nic nie informuje.
Czasami normalnie wysyla, jest to o tyle denerwujace ze nie wiem czy wiadomosc jest wysylana czy nie..Zrobilem update, zmiana Romu i nic nie pomaga..
Bigu1975 moze Ty wiesz co jest grane?

Pozdrawiam.

*

Offline Bigu1975

• 349
  • Sprzęt: H 1910, H 2210, Hx2490b, HP 614c, Xperia X1 (na sprzedaż), Hx4700, HTC HD2
Odp: HP IPAQ 614c- Problem z wysylaniem sms
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 04, 2009, 22:23:26 »
Witam,

Nie napisałeś jaki operator.
Dla mnie problem jest dziwny ponieważ piszesz, że czasami jednak możesz wysyłać wiadomości.
Pisałeś, że robiłeś update ROMu (OSa) więc defacto CleanReset już robiłeś, ale myślę, że w ostateczności warto go zrobić (chodzi o FactoryRecovery z Settings > System).
Ja najbardziej podejrzewam problem z Twoją kartą SIM - do wysłania SMSa urządzenie potrzebuje tylko numeru Centrum wiadomości, który jest zapisany na SIMie - jeśli IPAQ nie może go przeczytać to nie wyśle SMSa.
Możesz to sprawdzić:
Settings > Phone > Services > Voice Mail and Text Messages -  Get Settings, jeśli brakuje tam numeru to tu jest problem i upatrywał bym go w problemie współpracy IPAQa i karty. Jeśli jest dobrze, spróbuj zrobić CleanReset opisany powyżej.
Powodzenia...

Pozdrawiam,
Bigu1975

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 05, 2009, 19:53:31 »
Witam i dziekuje za szybka odpowiedz.

Faktycznie nie napisalem jakiego mam operatora, przebywam obecnie za granica i korzystam z angielskiego "o2", wszystko co napisales praktykowalem juz wczesniej, wszystko jest dobrze ustawione, wszystkie emaile, mms-y wysylaja sie i dochodza, smsy tez jak najbardziej dochodza do mnie, ale...mysle ze nie dokonca zrozumiales moj problem, moze zle sie troche uscislilem, wiec jeszcze raz: >pisze sms>wysylam a nastepnie dostaje info :"Your text message cannot be sent", po czym dostaje kolejne info o stanie konta czyli pobralo pieniadze i w rzeczywistosci sms zostal wyslany, ale  zapisuje go nie w wyslanch tylko jako robocze, co zauwazylem ze jak zrobie reset, wysylam pierwsze wiadomsci wysylaja sie(te do 160znakow) chociaz tez roznie bywa, napewno gdy wysle wiadomosc dluzsza niz 160 znakow pokaze mi sie taki komunikat, tak czy inaczej wiadomosc przewaznie ale nie zawsze jest wysylana(bez wzgledu na komunikat).Co jeszcze sie dopatrzylem po tym komunikacie nie moge w zaden sposob sprawdzic stanu konta, jedynie po zakonczeniu rozmowy wyswietli sie automatycznie.Jeszcze jedno info sie pokazuje na dole ekranu ale tylko przy dlugich smsach "error synchronizing"-tego nie rozumiem, co mam synchronizowac do smsow.
Sprawdzalem inna karte sim,ale tego samego poeratora i to samo, nie wiem jak z innymi operatorami bo obecnie nie posiadam zadnej innej karty sim, moze troche zakrecilem ale w taki to wlasnie sposob zachowuje sie moj ppc :(
Nie mam pojecia co jest, obie karty w innych tel dzialaja normalnie..brak juz mi pomyslow.

Pozdrawiam.

*

Offline Bigu1975

• 349
  • Sprzęt: H 1910, H 2210, Hx2490b, HP 614c, Xperia X1 (na sprzedaż), Hx4700, HTC HD2
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 05, 2009, 21:23:44 »
Witam,

Rzeczywiście nie zrozumiałem problemu...
Niestety nic konkretnego nie przychodzi mi do głowy, poza poniższym wątkiem:
http://forum.mobione.pl/index.php/topic,7066.0.html

Pozdrawiam,
Bigu1975

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 05, 2009, 21:40:52 »
No i ja wlasnie tez nie moge znalezc zadnej normalnej odpowiedzi na moj dziwny przypadek, chociaz nie jedyny tu jest opisywany mniej wiecej podobny problem:

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=414055

co myslisz o tym?

Tak czy inaczej dziekuje za zainteresowanie, chyba moj ppc nie trawi tej sieci/karty ...

*

Offline wizzz

• 45
  • Sprzęt: HTC Touch HD  Laurentius26 1.59.709.0 R1.17.25.09
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 15, 2009, 11:20:09 »
Witam.
Mam dokładnie ten sam problem. Moi znajomi też mają te problemy. Moim zdaniem dotyczy to angielskiej sieci O2, gdyż to my tylko mamy chyba te problemy. Za każdym razem kiedy zrestartuje jest oki...do jak długo...tego jeszcze nie rozkminilem bo raz już po 5 min nie mogę sprawdzić konta *H10H a kiedy indziej po godzinie;) i tak samo z smsami. Wszystkie romy sprawdzałem i zawsze to samo.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 16, 2009, 23:32:11 »
Witaj wizzz.

Jednak nie jestem jedynym ktory uzywa operatora o2, co moge powiedziec..mysle ze blad jest nie tylko w samej karcie sim o2 i uslugach sieci,ale jest to tez jakas wina hp. o2 ma przeciez w ofercie tel z WM i nie znalazlem zeby ktos mial jakies problemy(tego typu)..tylko oczywiscie nieszczesne HP :mad:
Pare dni temu postanowilem napisac i porozmawiac z HP Instant Support Professional Edition, ale oni mi zadnych konkretnych odpowiedzi nie udzielili, jedyne co kazali mi zrobic to porozmawiac z o2, zeby albo zresetowali karte, wymenili na nowsza.. itd ble ble ble.., napisalem ze o2 powie mi ze to nie wina operatora tylko telefonu,on odp ze problem jest tylko z siecia o2 inne dzialaja normalnie..co jak co, mysle ze wine beda zganiac na siebie nawzajem,a jak nie bylo logicznego rozwiazania tak nie ma..w o2 nie bylem, mam kilka innych nowszych kart z o2 ale zadna tez nie dziala normalnie, na weekendzie pojde do o2, zobaczymy co powiedza...
Co jest jeszcze najgorsze w moim przypadku to nie chce zmieniac ani ppc na inny, ani operatora..coz, pozostaje korzystac z ppc w nieco utrudnionym sposobie..

Pozdrawiam.