IPAQ 6515 GPS problem

• 11 Odpowiedzi
  • 1415 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

IPAQ 6515 GPS problem
« dnia: Czerwiec 04, 2006, 03:50:45 »
Witajcie

Jestem tutaj pierwszy raz ale mam konkretny problem i duza prosbe.

Kupilem wlasnie uzywanego HP 6515 i mam problem z GPS otoz w ogole nie moge zlapac sygnalu GPS. Uzywalem do tej pory innego modelu i nie bylo zadnego problemu, ale skusilem sie na ten model ze wg. na wbudowana antene a teraz nie mam nic:-)

Problem polega na tym ze nawet nie wiem jak sprawdzic czy antena jest dobra czy tez nie- jest na to jakis sposob??

Ja to robie w ten sposob. Zainstalowalem TOMTOMa 5,21 i zaladowalem jedna darmowa mapke i po probie podlaczenia sie z GPS nic a nic. Lacze sie i synchronizuje QUICK GPS poprzez internet i ztym nie ma problemu (moze ktos moze mi tez wyjasnic po co musze sie laczyc z internetem aby ja aktywowac czy co???) Tak czy inaczej jak wchodze w opcje z GPS to widac ze probuje sie laczyc ale w ogole nie lapie satelit.

Pytanie : Czy ja robie cos zle - czy GPS nie dziala????

Prosze o pomoc w tej sprawie jak to jest z ta gps??

Jak sprawdzic czy ona dziala????????????????

pozdrowionka henryk

*

Offline Tequila

• **
  • 136
    • http://www.krzysiek.prv.pl
  • Sprzęt: Nokia C7
IPAQ 6515 GPS problem
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 04, 2006, 11:18:41 »

*

Offline BlackDragon

• 24
  • Sprzęt: HTC TyTn II + 8GB SanDisk SDHC
IPAQ 6515 GPS problem
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 04, 2006, 11:39:56 »
Quick GPS nie jest potrzebny do polaczenia z satelitami ale znacznie je przyspiesza. Laczy sie z internetem aby pobrac dane o ich aktualnym polozeniu, przyspieszajac w ten sposob samo polaczenie.

Co do sprawdzenia polaczenia, skoro masz juz zainstalowany TomTom 5.21 to wejdz w ustawienia (strona 4 z 6) a nastepnie wybierz "Pokaz stan GPS".

IPAQ 6515 GPS problem
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 04, 2006, 21:14:13 »
Cytat: "Tequila"
Zobacz to:
http://pdaclub.pl/dl/file_view.php?f_cat=49&sortby=t&sort=asc&f_id=187

Zainstalowalem ten program ,ale nic sie na nim nie pokazuje.

Ja nie wiem czy ten gps dziala w nim czy nie ? moze poprostu nie dziala??

Potrzebuje instrukcji co zrobic aby w prosty sposob sprawdzic czy dziala??

dziekuje z gory za pomoc i ew. wskazowki

henryk

IPAQ 6515 GPS problem
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 04, 2006, 21:22:45 »
Cytat: "BlackDragon"
Quick GPS nie jest potrzebny do polaczenia z satelitami ale znacznie je przyspiesza. Laczy sie z internetem aby pobrac dane o ich aktualnym polozeniu, przyspieszajac w ten sposob samo polaczenie.

Co do sprawdzenia polaczenia, skoro masz juz zainstalowany TomTom 5.21 to wejdz w ustawienia (strona 4 z 6) a nastepnie wybierz "Pokaz stan GPS".

Dziekuje za wyjasnienie problemu z Quick GPS bo to dla mnie nie bylo do konca jasne po co musze sie z internetem laczyc aby uzywac GPS.

Ale to i tak nie rozwiazuje problemu.

Tom tom jest zainstalowany wersja 5,21 ktora mam z oficialnej strony tomtoma ktora poprostu zainstalowalem bez zadnych kodow itd... Czy to normalne??? Wg. mnie tak bo prawdopodobnie tylko za mapy trzeba placic i je registrowac na stronce tomtoma.

Za darmo mozna zaladowac mapke jednego miasta co tez zrobilem.

Po otworzeniu tomtoma i przejsciu na stan GPS widze ze sie laczy ale w ogole nie widzi satelit tj. szuka ale nic nie mozna znalec. Nawet nic sie nie pokazuje jesli chodzi o tym ze w ogole sa. Widac tylko ze sie laczy z gps i nic poza tym.

W poprzednim urzadzeniu ktorego mialame 6315 mialem taki problem np. jak probowalem polaczyc sie z antena gps poprzez bluetooth przez zly port - efekt byl taki sam. Nie mogl znalezc anteny gps. Ale po zmianie portu i odpowiednim ustawieniu wszystko wracalo do normy, czyli najpierw widac bylo ze znajdywal satelity i po krotkiej chwili juz sie z nimi laczyl.

Pytanie moje jest czy robie cos zle jesli chodzi o ten model??Jak chce wejsc w konfiguracje gps (np. zmiana portu itd.)to w tym modelu nic nie moge zmienic- czy to jest normalne???

Pytanie kolejne to czy moge tego Ipaqa 6515 uzywac tez z zewn. antena GPS poprzez bluetooth lub kabel??? jesli tak to jak - poniewaz w opcjach nie moge ustawic zadnego innego portu??

prosze o pomoc!!!

i z gory dziekuje za nia

pozdrawiam henryk

IPAQ 6515 GPS problem
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 04, 2006, 21:53:59 »
witam
miałem ten problem ze swoim hw i niestety skonczyło sie na serwisie - 22dni oczekiwania i wymiana płyty głownej.
teraz już dziala poprawnie i nawet juz tak sie nie wiesza przy telefonowaniu ale do idealu to mu jeszcze daleko

pozdrawiam

*

Offline BlackDragon

• 24
  • Sprzęt: HTC TyTn II + 8GB SanDisk SDHC
IPAQ 6515 GPS problem
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 04, 2006, 23:39:34 »
Wszystko robisz jak najbardziej poprawie. Faktycznie wyglada na to ze problemem jest PDA. Po wlaczeniu TomTom'a program sam powinien wykryc antene GPS a nastepnie polaczyc sie z satelitami (zlapac fixa).

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
IPAQ 6515 GPS problem
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 05, 2006, 00:13:28 »
Czy testujesz urządzenie wewnątrz pomieszczenia czy na zewnątrz. Już kilkukrotnie sptkalem osoby które mialy problem z GPS-em - nie pracował - ze względu na próby dzialania wewnątrz pomieszczeń - bez widoczności satelit. Może warto od tego rozpocząć.
potrzebna zgoda

IPAQ 6515 GPS problem
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 05, 2006, 02:38:07 »
Cytat: "jas_pik"
Czy testujesz urządzenie wewnątrz pomieszczenia czy na zewnątrz. Już kilkukrotnie sptkalem osoby które mialy problem z GPS-em - nie pracował - ze względu na próby dzialania wewnątrz pomieszczeń - bez widoczności satelit. Może warto od tego rozpocząć.

dziekuje za koljena odpowiedz

Otoz ja z tomtomem przejechalem juz ok. 150.000km :-) takze wiem ze powinno sie go uzywac na zewnatrz a nie w srodku:-) Ale tak czy inaczej uwaga jest sluszna i mozna nawet nie swiadomie popelnic ten blad.

Tak czy inaczej to nie jest to takze prosze o inne ew. rady

pozdrawiam henryk

IPAQ 6515 GPS problem
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 16, 2006, 22:00:24 »
W programie VisualGPS w zakładce Connect ustaw Serial Port COM 7

IPAQ 6515 GPS problem
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 21, 2006, 21:56:01 »
u mnie GPS wysiadł po upadku na dywan z wysokości pasa... Ale zamiast się cackac z serwisem po prostu kupiłem BT GPS i jestem z niego bardziej zadowolony niz z tego wbudowanego... :)

IPAQ 6515 GPS problem
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 25, 2006, 12:57:42 »
Pytanie kolejne to czy moge tego Ipaqa 6515 uzywac tez z zewn. antena GPS poprzez bluetooth lub kabel??? jesli tak to jak - poniewaz w opcjach nie moge ustawic zadnego innego portu??

prosze o pomoc!!!

i z gory dziekuje za nia

pozdrawiam henryk[/quote]

Nikt nie odpowiedział czy można do niego podłączyć zewnętrzną antene GPS - mi została z poprzedniego zestawu i ewentualnie chciałbym ją wykorzystać...
W tym HP jest na tylniej ściance zaślepiony (gumka) otwór z ngniazdem antenowym - pytanie co to za gniazdo ? pod GPS czy GSM?
Nie mogę tego doczytać w zaje.... mało inteligentnej instrukcji HP.... pierwszy raz widzę instrukcję do urządzenia, w której na pierwszej czy nawet kolejnych stronach nie ma podstawowych informacji jakie powinny być tj. opisu wszystkich klawiszy jakie znajdują się w obudowie. Gratulacje dla HP....
Też własnie kupiłem to urządzenie - niestety nie zdąrzyłem się skonsultować z kolegą, który użytkuje go już prawie rok. Skusiłem się bo ma wszystko czego potrzebuję i nie muszę tak jak teraz nosić waliski na inne gadzety jak tel GSM BT, plecki itp.
Piszę niestety po zapowiada się niezła jazda. Mojemu koledze, który eksploatuje go tak jak ja chcę - na ostro po prostu w pracy telefon, GSM itd.  ten HP wylądował już 3 razy w serwisie.
Każdy serwis to min. 3 tyg. nieobecności bo HP wyjeżdza do Holandii.
Iwszy raz padł głośniczek,
IIgi raz zaczął się wieszać,
III raz już zapomniałem ale samo to, że na serwis trzeba przeznaczyć 3 tyg. mnie rozwala, zwłaszcza, że na tym urządzeniu mam wszystkie dane jakie potrzebuję CODZIENNIE do pracy.
Kupiłem go w promocji w Vobisie razem z aktywacją PLusa. No i poco mi sim bez słuchawki... ;)
Praktycznie modlę się by mnie nie spotkało to co kolegę, bym trafił na dopracowany (jeśli to możliwe w HP) model.
Pozdrawiam.
PS. Najważniejsze: proszę o odpowiedż w temacie - patrz początek postu  :D
HP 6515b; ROM 1.20 2GB SD + 1 GB miniSD;
HTC TYTNII KAISER oryginalnie z ORANGE WM 6.0 / R:1.27.12.17 / G: 22.45.88.07 H / D: 1.81.00.00)
Po tuningu: WM 6.1 PROFESSIONAL PL, ROM: HTC 3.29.464.PLK, RADIO: 1.65.17.56, PROTOCOL: 25.83.40, HardSPL: 3.56