Generalnie jestem zwolennikiem zasady: jesli da sie kablem, to nie rob niczym innym. Zalet kabla nie musze wymieniac, ale przede wszystkim jest tanszy, bardziej stabilny i bardziej bezpieczny. O ile miedzy PDA i Laptopem, a komputerami stacjonarnymi nie bedziesz przeciagal duzych plikow, o tyle miedzy 2 stacjonarnymi maszynami zdarza sie to czesciej. Na AP wyciagniesz 500-600Kb/s w trybie 802.11b lub 1500-2000Kb/s w trybie 802.11g (na kablu ok 10000Kb/s) Ciezko mi jest spojrzec na Twoj problem z jakiejs innej perspektywy niz osoby ktorej praca polega wlasnie na tworzeniu sieci WiFi.
Dlatego podam konfiguracje jak to wyglada u mnie:
2 laptopy, 2 stacjonarne i teraz PDA -> wszystko po kablu, tylko PDA bede uzywal do synchronizacji z PC po Bluetooth...
Wybor zalezy od Ciebie, jesli kabel rzeczywiscie bedzie przeszkadzal to mozesz brac smialo WiFi, jesli jednak polozenie go w nowej lokalizacji nie wymaga wiele zachodu to zostan przy kablu, a na WiFi daj urzadzenia mobilne: PDA i Laptopa.
Co do WAPow firmy D-Link to mam niestety o nich zle zdanie. Testowalem kiedys 900ke i raczej nie spisywala sie dobrze, oczywiscie moje zastosowana nieco sie roznia i u Ciebie moze sie sprawdzic, ale szczerze powiem ze jesli juz D-link to minimum 900. D-link robi za to wspaniale karty: DWL-520+
Wybor AP zacznij od standardu: B lub G.
802.11b:
+ tanszy
+ mniej podatny na zaklocenia
+ wieksze zasiegi
+ wiekszy wybor w sprzecie
- mniejsze predkosci (do 700Kb/s max)
802.11g:
+ szybki (do 2500Kb/s)
- podatny na zaklocenia
- mniejsze zasiegi
W duzych i rozleglych sieciach stosownie G sie nie sprawdza, natomiast w sieci domowej moze dzialac bardzo dobrze. Glowna wada jest zasieg i zaklocenia, ale u mnie WAP 54G Linksysa w tescie Laptop->Laptop wyciskal 2450Kb/s, a to wiecej niz kabel 10Mb/s.
Wybor zalezy od Ciebie, polecam nieco poczytac jeszcze, zastanowic sie nad czyms z oferty firm: Planet, D-link i Linksys. To jest tani i sprawdzony sprzet.
Byc moze bede sprzedawal 2 WAPy Linksys54G, maja ok 2miesiace, niestety jak pisalem sa podatne na zaklocenia w uzytku zewnetrznym, a ja mam na nich most bezprzewodowy na 700m, zmieniam je na WAPy w pasmie 5Ghz(jak caly szkielet sieci) Jesli bardzo bylbys zaintersowany, a przy okazji bardzo Ci sie nie spieszy, to moglbym Ci podrzucic na testy.